İran, terör suçlamasıyla idam edilen İran-Almanya vatandaşı Cemşid Şarmehd'in idam edilmeden önce öldüğünü açıkladı. Bu açıklama, Almanya'nın Şarmehd'in idamına tepki göstermesi ve İran'ın Berlin Büyükelçiliğindeki iki çalışanı sınır dışı etmesiyle sonuçlanan diplomatik bir krize yol açtı. Almanya, İran'ın Frankfurt, Münih ve Hamburg'daki başkonsolosluklarını kapatma kararı aldı. İran ise Almanya'nın teröristleri desteklemeyi bırakması gerektiğini belirtti.
5 Kasım 2024

İranlı aktivist Hüseyin Roneki, siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle dudaklarını dikerek bir protesto başlattı. Roneki, Tahran'da tek başına oturma eylemi yapacağını duyurdu ve bu eylemin, intihar ettiği iddia edilen aktivist Kiyanuş Senceri'nin taleplerini sürdürmek amacı taşıdığını belirtti. Senceri, 2021'deki protestolar sırasında idama mahkum edilen üç göstericinin serbest bırakılmasını istemiş ve bu taleplerin yerine getirilmemesi halinde intihar edeceğini açıklamıştı. Senceri'nin ölümünün ardından bazı aktivistler, onun öldürülmüş olabileceğini öne sürdü.
18 Kasım 2024

Türk ve ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail askerlerince başından vurularak öldürüldü. Birleşmiş Milletler, olayın kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların hesap vermesini talep etti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Eygi'nin ölümüyle ilgili bilgi topladığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in müdahalesini kınayarak, Eygi'nin ölümüne tepki gösterdi.
6 Eylül 2024

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, İstanbul Sözleşmesi'nin varlığı veya yokluğunun kadın cinayetlerini etkilemediğini ifade etti. Yanık, AK Parti'nin kadınlara önem vermediği eleştirilerine karşı çıkarak, partinin kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici tedbirler aldığını savundu. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının ardından kadın cinayetlerinin arttığı iddialarına da yanıt veren Yanık, bu tartışmaların kısır bir döngüye yol açtığını ve yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
11 Ekim 2024

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Beyoğlu'nda yapılacak etkinlikleri yasakladı. Buna rağmen kadınlar Karaköy'de toplanarak protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Polis barikatlarını aşmaya çalışan birçok kadın gözaltına alındı. Eylemde, kadına yönelik şiddet ve LGBTİ+ bireylerin hormona erişim sorunları gibi konulara dikkat çekildi.
25 Kasım 2024

İstanbul Başakşehir'de, 'Eros' adlı kedinin öldürülmesine tepki gösteren site sakinleri, saldırganın tutuklanması talebiyle eylem düzenledi. 1 Ocak'ta Eros'u asansörde ayaklarıyla ezerek öldürdüğü belirlenen İbrahim Keloğlan'ın serbest bırakılmasına karşı çıkan sakinler, 'Eros için adalet' sloganları attı ve kedinin oynadığı alana çiçek bıraktı. Hayvan Hakları Platformu üyesi ve site sakini Büşra Öztürk, tüm sokak hayvanları ve Eros için adalet talep ettiğini belirtti.
16 Şubat 2024

Aziz Çelik, dünya genelinde 1 Mayıs kutlamalarının merkezi meydanlarda yapıldığını belirterek, İstanbul'da Taksim Meydanı'nın kullanılmamasını eleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, Taksim'de kutlama yapmak isteyen işçilerle polemik yapmasını ve çözüm aramak yerine demagoji yapmayı tercih etmesini sert bir dille kınadı. Ayrıca, Bakan Işıkhan'ın 1 Mayıs 1977'de Taksim'de ölen işçilerin sayısını yanlış hatırladığını ve bu kişilerin anısını yanlış kullanmakla suçladı.
29 Nisan 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olduğunu duyurdu ve alternatif bir alanın kullanılacağını belirtti. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için büyük bir simgesel anlam taşımakta. Ancak, 2012 yılından bu yana burada kutlamalar yapılmamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Taksim'de kutlama yapma isteğinin 1 Mayıs'ın dayanışma ruhuna zarar verdiğini ifade etti.
23 Nisan 2024

Şarkıcı Hadise, İstanbul'da gerçekleşen kadın cinayetlerine tepki göstererek, kadınların sokakta rahat yürüyemediğini ve bu durumun değişmesi gerektiğini belirtti. Konserinde yaptığı konuşmada, kadınların arabalarına yürürken bile korku yaşadıklarını ifade etti ve devletin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Hadise'nin bu açıklamaları, Türkiye'de kadın cinayetlerine karşı artan tepkilerin bir parçası olarak dikkat çekti.
6 Ekim 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi sendikalarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlama isteğini eleştirdi. Bakan Işıkhan, bu ısrarın 1 Mayıs'ın dayanışma ruhuna zarar verdiğini belirtti. Taksim Meydanı, 1977'de yaşanan ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir öneme sahip. Anayasa Mahkemesi, Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını bir hak ihlali olarak değerlendirmişti.
22 Nisan 2024

İpek Özbey, Albert Camus'nün 'Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın' sözünden yola çıkarak Türkiye'deki ölüm olaylarını inceledi. İstanbul'da bebeklerin hastane çetesi tarafından öldürülmesi ve Diyarbakır'da kaybolan Narin Güran'ın ölümü gibi olaylar ele alındı. Ayrıca, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Kasım ayı raporuna göre, 32 kadının katledildiği ve 26 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiği belirtildi. Bu olaylar, Türkiye'deki toplumsal şiddet ve kadın cinayetleri sorunlarına dikkat çekiyor.
6 Aralık 2024

Almanya, İran'da idam edilen Alman vatandaşı Cemşid Şarmehd'in ardından Frankfurt, Münih ve Hamburg'daki İran başkonsolosluklarını kapatma kararı aldı. Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, bu adımın İran'a karşı ciddi bir tepki olduğunu belirtti. Şarmehd, İran'da terör eylemleri düzenlemekle suçlanmış ve idam edilmişti. Almanya, İran'a seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulunarak, Alman vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerini istedi.
31 Ekim 2024

Silivri Başsavcılığı, 15 yıl önce Münevver Karabulut'u öldürdükten sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanan Cem Garipoğlu'nun otopsi kaydını istedi. Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddiaları üzerine, mezarının açılması ve cesedin incelenmesi talepleri bulunuyor. Bu talepler daha önce reddedilmişken, son başvuru Ekim 2023'te yapıldı ve süreç devam ediyor. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan otopsi sırasında çekilen fotoğraf ve video kayıtlarının istenmesiyle, bilirkişi heyetinin raporuna göre mezarın açılıp açılmayacağına karar verilecek.
12 Mart 2024

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla İstanbul Valisi Davut Gül'ün yerine geçici olarak valilik görevini üstlenen çocuk, Derin Mina Koç, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin verdi. Bu karar, daha önce vali tarafından Taksim'in kutlamalara kapalı olacağının duyurulmasının ardından geldi. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için büyük bir simgesel öneme sahiptir. Ancak son yıllarda bu meydanda kutlamaların yapılması engellenmişti.
23 Nisan 2024

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kasım ayında 32 kadının öldürüldüğünü açıkladı. Bu cinayetlerin 26'sı şüpheli olarak değerlendirildi. Kadınların çoğu evli oldukları erkekler tarafından ve evlerinde öldürüldü. İstanbul, en fazla kadın cinayetinin işlendiği şehir olarak öne çıktı.
4 Aralık 2024

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla İstanbul'da Saraçhane'den Taksim'e yürüyüş planlanıyor. Ancak Taksim Meydanı'na giden Unkapanı kemerleri, çevik kuvvet ekipleri tarafından panzerlerle kapatıldı. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için özel bir önem taşıyor, fakat Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen meydan yıllardır kutlamalara kapalı. Sendikalar ve vatandaşlar yürüyüşe kararlılık gösteriyor.
1 Mayıs 2024

İstanbul'da ölümlü bir kazaya karışan Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok'un ABD'deki ilk duruşmasında, Eylem Tok'un tutukluluk halinin devamına karar verildi. Anne-oğul, kazadan sonra Mısır'a, ardından ABD'ye kaçmış ve Boston'da yakalanmıştı. Türkiye'nin iade talebiyle gözaltına alınan ikilinin bir sonraki duruşması 27 Haziran'a ertelendi.
18 Haziran 2024

İstanbul'da ölümlü bir kazaya karışan Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok'un ABD'deki ilk duruşması bugün Boston'da yapıldı. Türkiye'nin iade talebiyle gözaltına alınan anne ve oğul, ABD'de sürekli yer değiştirdikten sonra Boston'da yakalandı. Duruşmada Türkiye'nin sunduğu deliller ve iade talebi görüşülecek. Cihantimur 'kasıtsız adam öldürme ve yaralama', Tok ise 'suçluyu korumak' suçlamalarıyla tutuklandı.
18 Haziran 2024

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Almanya-İran vatandaşı Cemşid Şarmehd'in idam edilmesine Almanya'dan gelen tepkilere sert yanıt verdi. Erakçi, Almanya'nın Tel Aviv'in Gazze ve Lübnan'daki saldırılarını desteklediğini belirterek, Almanya'yı çocuk katillerini ve teröristleri desteklemekle suçladı. Şarmehd, İran'da terör ve sabotaj eylemleriyle suçlanarak idam edilmişti. Almanya, Şarmehd'in idam kararının geri alınması için çağrıda bulunmuş ve İran'ın Berlin Büyükelçiliğindeki iki çalışanı istenmeyen kişi ilan etmişti.
29 Ekim 2024

İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin öldüğü helikopter kazasının yerini Türkiye'ye ait Akıncı İHA'nın tespit ettiği iddiasını yalanladı. İran Kızılayı Derneği Başkanı Pirhossein Kolivan, helikopterin konumunu kendi imkanlarıyla bulduklarını ve İran İHA'sının enkazı tespit ettiğini belirtti. TRT dahil birçok kaynak, enkazın Akıncı tarafından tespit edildiğini öne sürmüştü. İran yetkilileri, Türk İHA'sının kazanın yerini tam olarak bulamadığını ifade etti.
21 Mayıs 2024
İşaretlediklerim