Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin pay piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili olarak Şükrü Karaca, Samed Kaynacı ve İlhan Öktem isimli üç kişiye altı ay süreyle borsalarda geçici işlem yasağı getirdi. Bu karar, 'Bilgi Suiistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca alındı. SPK, bir önceki gün de Avrupa Yatırım Holding AŞ'nin pay piyasasında usulsüz işlemler yapan 21 kişiye benzer bir yasak getirmişti.
7 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, 6 Şubat'ta 10 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında fahiş fiyat artışı yapan firmalara yönelik incelemeler yapmıştır. Isıtıcı, hazır gıda kolisi ve battaniye gibi ürünlerde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 353 firmaya toplamda 84 milyon 975 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.
10 Şubat 2023

Rekabet Kurulu, 19 ilaç şirketi hakkında rekabet ihlali yapıp yapmadıklarını belirlemek amacıyla soruşturma açtığını duyurdu. Soruşturma listesinde yer alan şirketler arasında AbbVie, Abdi İbrahim, AstraZeneca, BASF Türk, Bausch & Lomb, Bayer Türk, GlaxoSmithKline, Johnson and Johnson gibi büyük uluslararası ve yerel ilaç firmaları bulunmaktadır. Ayrıca Panasonic ve Michael Page International gibi ilaç sektörü dışından şirketler de listeye dahil edilmiştir.
30 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı, Ülker'in haksız rekabet şikayeti üzerine Züber'in 'Gerçek Atıştırmalık' reklam filminin yayınının durdurulmasına karar verdi. Bakanlık, Züber'in ilave şeker, yapay aroma verici ve katkı maddesi içermeyen ürünleriyle ilgili reklamında kullandığı 'Gerçek Atıştırmalık' ifadesinin rekabete aykırı olduğuna hükmetti. Bu karar, Ülker'in şikayeti üzerine alındı ve Züber'e ceza kesildi.
9 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

ABD'li gıda saklama kapları üreticisi Tupperware, artan mali kayıplar nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Şirket, borçlarını yeniden yapılandırarak mali durumunu düzeltmek amacıyla Chapter 11 iflas koruması için mahkemeden izin isteyecek. CEO Laurie Ann Goldman, zorlayıcı makroekonomik koşulların şirketin finansal durumunu olumsuz etkilediğini belirtti. İflas başvurusu haberlerinin ardından şirketin hisseleri yüzde 50'den fazla değer kaybetti.
18 Eylül 2024

Koroplast Temizlik Ambalaj Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret AŞ, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtma kararı aldı. Temettü dağıtımı 17 Kasım’da yapılacak ve hisse başına net 0,055555 lira ödenecek. Şirketin genel kurul toplantısında brüt 9.700.000,00 TL’nin nakit olarak dağıtılmasına karar verildi ve dağıtım tarihi 17 Kasım 2023 olarak belirlendi.
28 Ekim 2023

Rekabet Kurulu, Meta'ya iki ayrı soruşturma sonucunda toplam 1 milyar 234 milyon lira tutarında ceza verdi. İlk soruşturma, WhatsApp kullanıcılarının kişisel verilerinin Meta'nın diğer şirketleriyle paylaşılması ve bu verilerin rekabeti engelleyecek şekilde kullanılması nedeniyle başlatıldı ve 346 milyon lira ceza uygulandı. İkinci soruşturma ise 'Threads' uygulamasının rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapıldı ve bu kapsamda 335 milyon lira ceza verildi. Ayrıca, Meta'nın yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle ek cezalar da uygulandı.
8 Mayıs 2024

Rekabet Kurumu, e-ticaret platformu Trendyol'un algoritmayı manipüle ederek üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanıp haksız avantaj sağladığı ve ilgili kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle 61 milyon 342 bin 847,73 lira para cezası verdi. Kurum ayrıca, Trendyol'un özel markalı ürünlerine algoritma ve kodlama müdahalelerinden kaçınması ve pazaryeri faaliyetinden elde edilen verilerin özel markalı ürünler için kullanımından kaçınması gerektiğini belirtti.
27 Temmuz 2023

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile Aksaray Unlu Mamulleri Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında ayrı ayrı soruşturma açılmasına karar verdi. İki şirketin, alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ilgili maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine bu karar alındı. Ön araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ve belgeler, kurul tarafından ciddi ve yeterli bulundu.
22 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.
22 Mayıs 2024

Kozmetik firması sahibi iş insanı Ali Osman Akat ve diğer dört sanık, 'uyuşturucu ve uyarıcı madde ithal etme' suçlamasıyla yargılandıkları davada yeterli delil bulunamadığı için beraat etti. Tutuklu sanık Süleyman Yekenkunrul da delil yetersizliğinden beraat edip tahliye edildi. Diğer sanık Tevfik Akan Atak ise suçlu bulunarak 25 yıl üç ay 22 gün hapis ve 262 bin 500 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, ele geçirilen uyuşturucuların müsaderesine karar verdi.
30 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe faaliyet gösteren 17 bin 258 mükellefi denetleyerek yaklaşık 53 milyon lira ceza kesti. Denetimlerde kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı ve başkasına ait IBAN'la tahsilat gibi usulsüzlükler tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
18 Ağustos 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul piyasalarında yapılan incelemeler sonucunda JPMorgan Securities PLC'ye 'Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'ne aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 32 milyon 795 bin 908 lira idari para cezası kesti. Ayrıca, Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ve Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ile ilgili işlemler ve finansal tablolar nedeniyle de cezalar uygulandı. Türkiye'de yasa dışı kaldıraçlı işlem yaptıran 42 internet sitesine erişim engelleme kararı alındı.
6 Mayıs 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, stokçuluk yapan firmalara kapatma cezası uygulanacağını duyurdu. Bolat, geçen yıl haksız fiyat ve stokçuluk denetimlerinde yaklaşık 1 trilyon lira ceza kesildiğini belirtti. Ayrıca, tüketici korunması kapsamında zararlı ürünler ve aldatıcı reklamlara yönelik denetimlerde 1.2 milyar lira ceza kesildiğini ifade etti. Yeni düzenlemelerle stokçuluk yapan firmalara bir takvim yılı içinde üç defa yakalanmaları durumunda altı güne kadar kapatma cezası verileceğini açıkladı.
17 Mayıs 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yayınları nedeniyle Halk TV, Fox TV ve TELE 1 gibi kanallara yaptırım kararı aldı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, bu cezaların parasal karşılığının 7 milyon 990 bin lira olduğunu açıkladı. Taşcı, bu durumun seçim sürecinde yaşanacaklar için bir işaret fişeği olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024

Rekabet Kurulu, Forever Living Sağlık ve Güzellik Ürünleri Dağıtım Ltd. Şti., Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti. ve Homm Bitkisel Ürünler Pazarlama AŞ hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, bu firmaların yeniden satıcılarının satış fiyatını belirlemek veya internet satışlarını kısıtlamak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerini tespit etmeyi amaçlıyor. Ön araştırmada elde edilen bulgular ciddi ve yeterli bulunarak soruşturma açılmasına karar verildi.
3 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle toplamda 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sahte yetkili servislerin tespit edilerek cezalandırıldığı açıklandı.
22 Mayıs 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklif, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerine yönelik cezaların artırılmasını öngörüyor. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı yapmaları durumunda 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar, piyasa dengesini bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, işletmelerin büyüklüğüne göre yıllık toplam ceza miktarı sınırları belirlendi.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim