Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortadoğu'da çatışmaların genişletilmesini kınayarak acil ateşkes çağrısında bulundu. Guterres, yazılı açıklamasında, bölgede bir gerginliğin diğerini takip ettiğini ve buna artık bir son verilmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, İran'ın İsrail'e füze saldırısı düzenlediği ve İsrail'in Lübnan'a kara harekatı başlattığı bir dönemde geldi. Guterres, çatışmaların durdurulması ve insani yardımın sağlanması gerektiğini vurguladı.
1 Ekim 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açıklamalarını gerekçe göstererek BM yetkililerine vize vermeyeceğini duyurdu. Guterres, Filistin topraklarının İsrail'in 56 yıldır işgali altında olduğunu ve 7 Ekim'deki saldırıların 'fanus içinde' yapılmadığını belirtmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Guterres'in bu sözlerine tepki gösterdi.
25 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'deki saldırıların durdurulması için çıkan ateşkes kararını ABD'nin reddetmesini istemiş, ancak ABD'nin çekimser kalması üzerine Washington'a yapılması planlanan ziyareti iptal etmiştir. ABD, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılara karşı çıkarken, İsrail Başkanı Netanyahu saldırı planlarını sürdürme konusunda ısrarcı olmuştur. ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile telefon görüşmesinde Refah konusunu görüşmek üzere bir heyetin Washington'a gönderilmesini talep etmiş, ancak bu ziyaret İsrail'in talebinin reddedilmesi üzerine iptal edilmiştir.
25 Mart 2024

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM 79'uncu Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma sırasında Batı Şeria ve Gazze'yi İsrail olarak gösteren bir harita kullandı. Bu durumu protesto eden Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız öncülüğündeki Türk heyeti, Netanyahu konuşmasına başlamadan önce salonu terk etti. Türk heyetine birçok diğer delegasyon da eşlik etti ve salon önemli ölçüde boşaldı. Netanyahu'nun konuşması sırasında salondan bazı seslerin yükseldiği de duyuldu.
27 Eylül 2024

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

İsrail, Suriye'deki büyükelçilik binasına yönelik saldırısının ardından İran'dan gelen misilleme saldırısına karşılık verme kararını aldı. İran'ın saldırısında İsrail neredeyse hiç zarar görmediği için ABD, gerilimi tırmandırmamak adına İsrail'den saldırıya yanıt vermemesini istemişti. Ancak İsrail Savaş Kabinesi, ABD'nin bu talebine rağmen İran'a 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e İsrail'in başka seçeneği olmadığını belirtti.
15 Nisan 2024

İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına misilleme olarak yüzlerce İHA ve füze ile karşılık vermesinin ardından, İsrail 'son anda' karşılık vermekten vazgeçti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı. ABD'nin, Türkiye üzerinden İran'a saldırının kısıtlı olması yönünde mesaj ilettiği ve Netanyahu yönetiminin bu görüşme sonrası savaş kabinesi ve bakanlar kurulunun önceden aldığı kararı değiştirdiği belirtildi.
14 Nisan 2024

ABD yönetimi, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle 'misilleme' saldırısı düzenleyen İran'a, Türkiye üzerinden 'saldırının kısıtlı olması gerektiği' yönünde bir mesaj iletti. İran, Suriye'deki büyükelçilik binasını vuran İsrail'e karşı misilleme saldırısı başlatmış, ancak bu saldırı beklenenden erken sona erdi. Türk diplomatik kaynaklarına göre, bu durumda diplomasi önemli bir rol oynadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmeleri sırasında, İran'ın tepkisinin belirli sınırlar içinde kalması gerektiği konusunda mutabık kalındı.
14 Nisan 2024

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik tehditler ve uluslararası gelişmeler ele alındı. Toplantıda, İsrail'in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ni istenmeyen kişi ilan etmesi kınandı ve BM'ye İsrail'e karşı harekete geçme çağrısı yapıldı. Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki terör örgütlerine karşı mücadelesinin süreceği ve Filistin'de kalıcı barışın sağlanması için uluslararası çabaların artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Türkiye'nin Akdeniz ve Ege Denizi'nde istikrar ve iş birliği çabalarının suistimal edilmesine izin verilmeyeceği belirtildi.
3 Ekim 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de ateşkes sağlanması yönünde bir karar aldı. Ancak, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun hükümeti, bu kararı dikkate almayarak mevcut savaş politikalarını sürdürme eğiliminde. ABD'nin Güvenlik Konseyinde veto yetkisini kullanmaması ve çekimser kalması, İsrail'in diplomatik izolasyonu açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, İsrail ve müttefiklerinin uluslararası arenada yükselen hukuki sorunları, savaşın maliyetini artırıyor.
27 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı planını onayladı. Bu karar, Gazze'de devam eden savaşın şiddetini artırabilecek ve bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirebilecek bir adım olarak görülüyor. ABD ve Mısır gibi ülkelerin uyarılarına karşın alınan bu karar, Netanyahu'nun Hamas'ın ateşkes teklifini 'akıl dışı' bulduğunu açıklamasının ardından geldi. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'yu eleştirmesi ve İsrail içindeki tartışmalar, İsrail-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açtı.
15 Mart 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'yi yeniden işgal etme planına ilişkin açıklamalarına yanıt vererek, ABD'nin bu planı desteklemediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ziyaretinde de bu duruşu İsrail muhataplarına ilettiği ifade edildi. Patel, İsrail'in güvenliğinin önemli olduğunu, ancak Gazze'nin 'terör saldırıları' için bir üs olarak kullanılamayacağını vurguladı. Bu açıklama, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında İsrail'in Gazze'nin merkezine girdiğini duyurmasının ardından geldi.
7 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023
İşaretlediklerim