İhsan Aktaş, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklara ve pandemi etkilerine rağmen, seçmenin genel seçimlerde iktidara sert bir mesaj vermediğini ifade etti. Vatandaşların, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı küresel pozisyon, güvenlik riskleri, Erdoğan'ın liderliği ve Cumhur İttifakı'nın birlikteliği gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, devletin bekası ve istikrarına oy verdiklerini belirtti. Yerel seçimlerde ise, seçmenlerin genel bir mesaj vermek amacıyla oy kullandıkları ve bu durumun özellikle ekonomik sorunlardan etkilenen kesimler tarafından belirginleştirildiği vurgulandı. Ayrıca, AK Parti'nin gelecekteki özeleştirilerinde Yeniden Refah Partisi'nin varlığını ve kendi iç dengelerini gözden geçirebileceği öngörüldü.
2 Nisan 2024

Ahmet Hakan'ın yazısında, Murat Kurum'un 'polemiğe girmeme' ve 'projelere odaklanma' stratejisinin artık işlevini yitirdiği belirtiliyor. İki adayın başa baş durumda olduğu ve 'Sadece İstanbul' sloganının etkisini kaybettiği ifade ediliyor. Hakan, Kurum'un stratejisini yeniden gözden geçirmesi ve yeni, dikkat çekici bir çıkış yapması gerektiğini öne sürüyor.
24 Şubat 2024

Mehmet Ocaktan, AK Parti-MHP koalisyonunun Türkiye'yi ekonomik, hukuki ve eğitimsel açıdan üçüncü dünya ülkeleri seviyesine düşürdüğünü iddia ediyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'normalleşme' adımlarına karşı çıkması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'ye yönelik sert eleştirileri, koalisyonun içindeki gerilimleri artırıyor. Ocaktan, AK Parti'nin 31 Mart seçimlerinin mesajını anlamadığını ve Bahçeli'nin etkisiyle kutuplaşmanın derinleştiğini belirtiyor. CHP'nin uzlaşma ve normalleşme çabalarının kamuoyu tarafından desteklendiğini ve partinin popülaritesinin arttığını vurguluyor.
28 Haziran 2024

Yusuf Karadaş, Erdoğan iktidarının Irak ziyaretinin, İsrail ve İran arasındaki artan gerilimler ışığında daha da önem kazandığını belirtiyor. Türkiye'nin, NATO ile iş birliği yaparak Ortadoğu'da İran'ı dengeleme ve bölgesel rejimlerle ilişkilerini güçlendirme çabaları üzerinde duruluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin gibi diğer bölgesel güçlerin bu dengeleme çabalarını boşa çıkarabileceği ve PKK'nin bölgedeki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Erdoğan'ın yaklaşan ABD ziyareti ve NATO zirvesi, bu politikaların geleceği açısından belirleyici olacak.
22 Nisan 2024

Dışişleri Bakanı Fidan, yerel seçim kampanyası döneminde Türkiye'nin farklı şehirlerinde seçim çalışmaları yürüttü ve dış politika ile ilgili mesajlar verdi. İlk olarak Kırıkkale'de esnaf ziyaretleri ve bir iftar programında konuşma yaparak dikkat çekti. Fidan'ın, MİT Müsteşarlığı görevindeki tecrübesi ve terörle mücadeledeki rolüyle, Kırıkkale gibi milliyetçi bir şehirde AK Parti için etki yaratması hedeflendi. Fidan daha sonra Mudanya ve Bursa'da, özellikle Bursa'da Rumeli-Balkan Türkleri İftar Programı'nda Türkiye'nin Balkanlar politikası üzerine konuştu ve Türkiye'nin Balkanlar'daki etkisine vurgu yaptı.
6 Nisan 2024

AKP'nin yerel seçimlerde yaşadığı ağır yenilginin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara'da yaptığı balkon konuşmasında seçim sonuçlarını bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Erdoğan, 'Dik duracağız dikleşmeyeceğiz. 31 Mart bizim için bitiş değil aslında bir dönüm noktasıdır' ifadelerini kullanarak, Türk milletinin siyasilere bir mesaj ulaştırdığını belirtti. Ayrıca, demokrasiye olan bağlılıklarını vurgulayarak, seçim sürecinin olgunlukla tamamlandığını söyledi.
1 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam'daki AKP İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yumuşama adı altında kırmızı çizgilerden taviz verilmeyeceğini vurguladı. Erdoğan, 2024 yerel seçim sonuçlarına ilişkin milletin değişim ve yenilenme taleplerinin farkında olduklarını ve bu mesajların gereğini yapacaklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyüdüğünü ve enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düşüş trendine gireceğini ifade etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ziyaretine karşılık olarak Kurban Bayramı'ndan önce iadeiziyarette bulunacağını da açıkladı.
1 Haziran 2024

AKP'nin yerel seçimlerde yaşadığı ağır yenilginin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partide gerekli değişikliklerin yapılacağını belirtti. Erdoğan, seçimlerde düşük katılım oranının partinin oy oranını etkilediğini ve bu durumun sebepleri üzerinde duracaklarını ifade etti. Ayrıca, milletin talepleri ve tenkitleri doğrultusunda partide bir değişim gerçekleştireceklerini ve daha güçlü bir şekilde yoluna devam edeceklerini söyledi. Erdoğan, eleştirilere karşı partinin birliğini koruma ve halka hizmet etmeye devam etme konusundaki kararlılığını vurguladı.
17 Nisan 2024

Alp Altınörs, Mayıs 2023 seçimlerinin ardından AKP'nin anayasa yapma çoğunluğuna ulaşma umutlarının sönmüş olduğunu belirtti. Döviz finansmanı krizinin devam ettiğini ve Türkiye'nin uluslararası sermaye yatırımı çekmekte zorlandığını vurguladı. Erdoğan ve Özgür Özel'in bir araya gelerek ortak bir zemin arayışında olduklarını, bu durumun CHP'nin muhalefetini sınırlayabileceğini ifade etti. Türkiye siyasetinde yeni bir dönemin başladığını belirtti.
17 Mayıs 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yalova'da yaptığı ve Millet İttifakı'nı tehdit olarak nitelendiren açıklamalarının çarpıtıldığını belirtti. Giresun'da yaptığı konuşmada, Afrin'i geri almak isteyenlerin PKK ve HDP olduğunu, İYİ Parti liderinin de bu konuda yanıt verdiğini ifade etti. Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu'nu PKK'nın adayı olarak nitelendirerek, Topal Osman'ı övdü ve gerekirse herkesin Topal Osman gibi vatanı için mücadele edeceğini söyledi. Ayrıca, Topal Osman'ın tarihteki rolüne ve suçlamalara dair bilgiler verildi.
10 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Adıyaman'da bir iftar programında yaptığı konuşmada, Hazine'den çalındığını öne sürdüğü 418 milyar doları Türkiye'ye geri getireceğini ve çalanların yanına kar bırakmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, ayrımcılığa karşı olduklarını, hakkın ve adaletin yanında olduklarını ifade etti ve vatandaşlara 14 Mayıs'ta adaletten yana oy kullanmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, eleştirilere açık olduklarını ve hatalarını kabul edebileceklerini dile getirdi.
12 Nisan 2023

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaptığı konuşmada, Türk milliyetçilerinin ve Atatürkçülerin Türkiye'deki siyasi dengeleri eline aldığını ve HDP'nin 'anahtar parti' konumunu kaybettiğini savundu. Oğan, bu durumun kendi siyasi görüşlerinin toplumda karşılık bulduğunu ve bu yüzden mutlu olduğunu belirtti. Ayrıca, HDP'nin denge partisi olarak görülmesinden rahatsızlık duyduğunu ve bu durumun siyasete atılma sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
11 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem felaketinin ardından, AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde kaos çıkacağını iddia etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını belirtti. Muhalefet ise anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini ve aksi durumun darbe anlamına geleceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin yerel seçimlerle birleştirilmesi ve en az altı ay ertelenmesi yönünde bir eğilim olduğu, ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
17 Şubat 2023

AKP, 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yeniden kazanmak için Kürt seçmen üzerinde yoğunlaşacak. Parti, Kürt seçmeni ikiye ayırarak, önceliği 'HDP'ye mesafeli' olanlara veriyor ve bu bağlamda İstanbul'daki Kürt kanaat önderleri, iş insanları ve büyük ailelerin temsilcileriyle buluşmaların sayısını artırmayı planlıyor. HDP seçmeni içinse CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim döneminde Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile imzalanan protokolün öne çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun aday olması durumunda 'İstanbul yerine partisiyle uğraşıyor' söyleminin benimseneceği belirtiliyor.
10 Ağustos 2023

Cumhur İttifakı liderleri Erdoğan ve Bahçeli güçlü konumlarını korurken, muhalefet cephesinde Özgür Özel ve Müsavat Dervişoğlu gibi yeni siyasi figürler öne çıkıyor. Özel, müzakereci ve mücadeleci bir siyaset tarzı benimseyerek, Erdoğan ile diyalog kurma yolunda ilerliyor. Seçimler, CHP içinde liderlik yarışını da etkileyerek Özel ve Mansur Yavaş'ı ön plana çıkardı. Muhalefetin yenilenme süreci, toplumdan olumlu tepkiler alıyor ve AK Parti'nin gelecek hamleleri merak konusu olmaya devam ediyor.
29 Nisan 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin ertelenmesinin darbe olacağını belirtti. AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunmasının ardından, AKP Sözcüsü Ömer Çelik bu görüşün partiyi yansıtmadığını açıkladı. Muhalefet ise seçimlerin ancak savaş hallerinde Meclis onayıyla ertelenebileceğini, aksi durumun darbe olacağını ifade etti. Demirtaş, seçimlerin halk tarafından yapıldığını ve siyasetçilerin halkın bu hakkını darbeyle çalamayacağını vurguladı.
21 Şubat 2023

Osman Ulagay, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ekonomi politikalarını eleştirdi. 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sonrası, AKP'nin 'biz ve onlar' anlayışıyla hareket ettiğini ve ekonomide yandaş firmalara öncelik verdiğini belirtti. Devlet ihaleleri ve kur garantili projelerin bu firmalara verildiğini, devlet kaynaklarının bu firmaların büyümesi için seferber edildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz politikalarının enflasyonu artırdığını ve devlet bankalarının düşük faizle yandaş firmaları desteklediğini vurguladı.
20 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Giresun'da düzenlenen bir mitingde, Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki artışa yönelik eleştirilere cevap verdi. Muhalefetin, küresel piyasalardaki düşüşe rağmen Türkiye'de gıda enflasyonunun yükselmesine dikkat çektiği ve bunu patates ve soğan fiyatları üzerinden vatandaşlara anlatmaya çalıştığı belirtildi. Erdoğan, seçmenlere hitaben, liderlerini soğan ve patates uğruna feda etmeyeceklerini söyledi ve iktidardan düşmeleri halinde terör örgütlerinin ülkeye musallat olacağını iddia etti.
4 Mayıs 2023

Nurcan Gökdemir, Türkiye'de siyasi partiler arasındaki farkların giderek azaldığını ve bu durumun siyasi sığlaşmaya yol açtığını eleştiriyor. AKP'nin uzun yıllardır siyaset sahnesini domine etmesi ve muhalefetin de toplumdaki muhafazakarlaşma nedeniyle benzer bir dil kullanmaya başlaması, partiler arası kimliksizleşmeyi ve birbirinden farklılıkların azalmasını beraberinde getirmiş. Gökdemir, bu durumun toplumun yarısına yakınının iktidarı değiştirme hayallerini her seçimde boşa çıkardığını belirtiyor.
10 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir sonraki seçimleri kazanmaları durumunda Türkiye'nin mevcut ekonomi politikalarını sürdüreceklerini açıkladı. Bu durum, yabancı bankaların analizlerine göre döviz ve enflasyonun yeni rekorlar kırmasına yol açabilir. Erdoğan, ekonomi politikalarının dünya tarafından takdir edildiğini ve 14 Mayıs'tan sonra da 'Türkiye Ekonomi Modeli'nden dönüş olmayacağını savundu. Standard Chartered ve Morgan Stanley gibi bankalar, AKP'nin seçimleri kazanması ve politikalarını sürdürmesi halinde dolar/TL kuru için sırasıyla 36 ve 27 seviyelerini öngörüyor.
19 Nisan 2023
İşaretlediklerim