Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, üçüncü çeyrek satışlarının beşte bir oranında düşmesinin ardından maliyetleri azaltma gerekçesiyle yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarıyor. Şirket, 5G ekipmanlarına talebin azalmasından dolayı gelir düşüşüyle boğuşuyor. 2026'ya kadar 800 milyon ila 1,2 milyar avro tasarruf etmek isteyen Nokia, çareyi işten çıkarmalarda buldu. Şirketin toplamda 86 bin çalışanı bulunuyor ve bu durumda çalışanların yüzde 16'sı işten çıkarılacak.
19 Ekim 2023

Grönland'ın kuzeydoğusunda, çoğunluğu Avustralyalılardan oluşan 200'den fazla yolcu ve mürettebatı taşıyan bir lüks yolcu gemisi, çamurlu deniz tabanı nedeniyle mahsur kaldı. Geminin kurtulma girişimleri başarısız oldu. Danimarka ordusu ve İzlanda sahil güvenliği, yolcuların güvenliği ve kurtarma çalışmaları için hazır bekliyor. Geminin 15 Eylül'de bölgeye ulaşması beklenen bir Danimarka donanma gemisi tarafından kurtarılması planlanıyor.
13 Eylül 2023

İş Yatırım'ın günlük piyasa raporunda, borsada dokuz hissede hareketlenme bekleniyor. Bu hisseler arasında Alarko, Anadolu Grubu Holding, Coca Cola, Koç Holding, Şişecam, Sabancı Holding, Tekfen, THY, Yapı Kredi bulunuyor. Ayrıca, Coca Cola'nın Bangladeş operasyonlarını satın almak için görüşme yapmasına pozitif beklenti var. Bu bilgiler, Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı sonrası döviz kurlarında ve borsada yaşanan yükselişin ardından geldi.
26 Haziran 2023

Dünya Bankası, Türkiye'nin ekonomisini istikrara kavuşturmak amacıyla 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu. Bu paket, halihazırdaki 17 milyar dolarlık fona ek olarak, önümüzdeki üç yıl içindeki projeler için 18 milyar dolarlık bir taahhüt içeriyor. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, bu finansmanın yeni ekonomi yönetimine bir 'güven oyu' olarak görüldüğünü belirtti.
7 Eylül 2023

Meka Beton Santralleri İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (MEKAG) hisselerine, halka arz edildikten iki hafta sonra tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 28 Eylül 2023 tarihli kararıyla onaylanan halka arz sonrası, MEKAG hisseleri 12 Ekim'de 25 lira değerinden işlem görmeye başlamıştı. Halka arz edildiğinden beri yüzde 184,5 değer kazanan hisselere, 27 Ekim'den 24 Kasım'a kadar geçerli olacak bir brüt takas tedbiri uygulanacak.
28 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da, PKENT, DITAS ve MRGYO şirketlerinin hisselerine tedbir uygulanacağı duyuruldu. PKENT hisseleri 5 Aralık 2023 tarihine kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu olamayacak. DITAS ve MRGYO hisselerinde ise aynı dönem boyunca brüt takas uygulaması gerçekleştirilecek.
6 Kasım 2023

Çin, 1 Ağustos'tan itibaren ulusal güvenliği korumak amacıyla galyum ve germanyum gibi kimyasal bileşiklerin ihracatını sıkı denetimlere tabi tutacak. Bu metaller, çip ve iletişim ekipmanları üretimi ile savunma sanayisinde önemli rol oynuyor. Çin bu metallerin dünya arzının büyük bir kısmını sağlıyor ve bu hamle diğer ülkelerin üretim kapasitelerini artırmalarını gerektirebilir. Şu anda Rusya, Ukrayna, Güney Kore, Japonya, ABD ve Belçika bu metalleri üretmekte ve Kongo'nun da üretime başlaması bekleniyor.
4 Temmuz 2023

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye ve Suriye'ye yardım malzemesi taşıyan ikinci gemiyi yola çıkardı. Gemi, 8 bin 200 kışlık çadırı Türkiye'ye, 15 bin gıda kolisini ise Suriye'ye ulaştıracak. Geminin 23-24 Mart tarihlerinde Mersin Limanı'na varması bekleniyor. Pakistan daha önce de Türkiye'ye kışlık çadır ve battaniye gibi yardımlar göndermişti.
9 Mart 2023

Türk hızlı teslimat şirketi Getir, yıllık cirosu 650 milyon dolar olan ABD merkezli online market şirketi FreshDirect'i satın almak için Ahold Delhaize USA ile anlaşmaya vardı. Anlaşmanın kasım ayı içinde tamamlanması öngörülüyor. FreshDirect, Getir'in teknolojisi ve operasyonel tecrübesiyle hizmetlerini geliştirecek ve New York, New Jersey ve Connecticut'ta hizmet vermeye devam edecek. Ayrıca Getir, Alman rakibi Flink ile de satın alma görüşmeleri yürütüyor.
8 Kasım 2023

Borsa İstanbul endeksi yükselişe geçtiği geçen yılın başından bu yana şirket ortakları toplamda 11 milyar liralık hisse satışı gerçekleştirdi. Aynı dönemde, şirketler de daha önce düşük fiyatlarla satın aldıkları 6 milyar liralık hisseleri yüksek fiyatlara satarak piyasaya geri sürdü. En büyük hisse satışları Doğuş Otomotiv ve Hektaş'ta gerçekleşti. Buna karşın, borsada ortaklar son bir yılda 33 milyar liralık hisse alımı yaptı, ancak bu alımların büyük bir kısmı BBVA'nın Garanti Bankası hisseleriyle ilgiliydi ve net ortak satışı 6,3 milyar lira olarak gerçekleşti.
11 Ocak 2023

Mersin Uluslararası Limanı'nda, Mısır'dan gelen Malta bandıralı bir gemideki patates yüklü konteynerde yapılan aramada 45 kilogram kokain bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Mersin başsavcılığının koordinesinde bir operasyon düzenledi. Narkotik dedektör köpeklerinin de kullanıldığı aramada, kokainin soğutucu kısmında saklandığı tespit edildi. Kokainin Belçika'dan Mısır'daki gemiye yüklendiği belirlendi.
6 Ocak 2023

Hong Kong bandıralı 6 bin 551 tonluk 'Jintan' isimli kargo gemisi, Japonya'nın Nagazaki eyaleti açıklarında battı. Gemi, Danjo Adaları'nın 110 kilometre batısında suya gömüldü ve 22 mürettebatından 4'ü kurtarıldı. Mürettebatın 14'ü Çin, 8'i Myanmar vatandaşı. Japonya Sahil Güvenliği, kayıp mürettebatın kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor.
25 Ocak 2023

Almanya'dan Mısır'a yaklaşık 3 bin otomobil taşıyan 'Fremantle Highway Flower' isimli kargo gemisinde 24 Temmuz'da başlayan yangın hala devam ediyor. Geminin alabora olma tehlikesi nedeniyle yangına müdahale edilemiyor. Bu durum, suya yakıt karışması ve büyük bir çevre felaketine yol açabileceği endişesini beraberinde getiriyor. Dünya Denizcilik Örgütü ve çeşitli çevre örgütleri, olayı yakından takip ediyor.
2 Ağustos 2023

Doğuş Otomotiv, elektrikli araçların şarj edilmesi için gerekli olan şarj üniteleri, şarj istasyonları ve şarj ağı kurmak, işletmek ve şarj hizmeti sunmak amacıyla yeni bir şirket kurma kararı aldı. Bu yeni şirket, Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret AŞ'nin yüzde 100 iştiraki olarak 50 milyon TL sermaye ile 'Doğuş Şarj Sistemleri Pazarlama ve Ticaret AŞ' (D Power) adı altında faaliyet gösterecek.
4 Mayıs 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla bazı altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, bu durumun sektörü kayıt dışına iteceğini belirtti. Atayık, bu durumun üretimi ve satışları durduracağını, kuyumculuk sektörünün çalışamaz hale geleceğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Aydın Doğan ve ailesinin sahibi olduğu Doğan Holding, çatı kuruluşu Adilbey Holding’in tüm varlıklarını bünyesine kattı. Adilbey Holding, Doğan Holding ve onun alt kuruluşu olan Doğan Yayın Holding’i barındıran bir şirketti. Birleşme sonucunda Doğan Holding’in kayıtlı sermayesi 2 milyar 616 milyon 996 bin 91 lira oldu. Birleşme nedeniyle şirketin çıkarılmış sermayesinin 2.616.938.288 TL’den 2.616.996.091 TL’ye çıkarılmasına karar verildi.
21 Temmuz 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında 2022 yılında yaşanan arz sorunu nedeniyle satışlar yalnızca yüzde 6,2 artış gösterdi ve toplam 783 bin 283 araç satıldı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), 2023 yılında da bulunurluk sorununun devam edeceğini öngörüyor. Türkiye'deki yüksek vergi yükü ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle bu sorunun diğer ülkelere göre daha fazla hissedileceği belirtiliyor. Ayrıca, tüketicilerin finansman zorlukları yaşadığı ve araç fiyatlarının yüksek vergi yükü nedeniyle artmaya devam edeceği ifade ediliyor.
5 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bay Kemal’in tahtası' serisinin beşinci bölümünde Hatay İskenderun'da yeni bir gemi sanayi özel ekonomi bölgesi kuracaklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin üretim ve ticaret üssü haline gelmesinin önemine vurgu yaparak, bu bölgenin dünya ticaretinde önemli bir rol oynayacağını ve Türk armatörlerinin ihtiyaç duyduğu büyük tonajlı gemilerin üretimini yerli tersanelerde yapmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, bu tersanenin diğer tersanelerle orantısız rekabet yaratmaması için belirli bir büyüklüğün altındaki gemilerin üretimini kabul etmeyeceğini ifade etti.
28 Nisan 2023

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (HLGYO) ve Yayla Agro Gıda Sanayi ve Ticaret (YYLGD) hisselerinde fiyat düzeltmesi yapılacak. HLYGO.E'nin pay başına brüt temettüsü 0,004777 TL, teorik fiyatı ise 4,845 TL olarak belirlendi. YYLGD.E'nin ise %130 iç kaynaklardan bedelsiz paylaşım sonrası teorik fiyatı 17,817 TL olarak açıklandı.
11 Ağustos 2023
İşaretlediklerim