YouTube, deepfake içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla yeni bir politika uygulamaya başladı. Bu politika, kullanıcıların yüzlerini veya seslerini taklit eden içeriklerin kaldırılması için kapsamlı bir değerlendirme süreci içeriyor. Kullanıcılar, bu tür içeriklerin kaldırılması için YouTube’un gizlilik şikayeti prosedürünü kullanarak başvuruda bulunabilecek. Değerlendirme sürecinde içeriğin değiştirilmiş olup olmadığı, gerçek sanılma ihtimali ve parodi olup olmadığı gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
21 Haziran 2024

Google, güvenlik gerekçesiyle en az iki yıldır aktif olmayan hesapları silmeye başladığını duyurdu. Şirket, kullanılmayan hesapların çalınmaya daha açık olduğunu ve bu hesapların kimlik hırsızlığı gibi dolandırıcılık yöntemlerinde kullanılabileceğini belirtti. Hesapların silinmesini önlemek için kullanıcıların hesaplarına giriş yapmaları, e-posta kontrol etmeleri veya YouTube'da video izlemeleri gibi aktiviteler yeterli olacak. Google Photos kullanıcılarına da iki yılda bir giriş yapma uyarısı yapıldı. Şirket veya okul hesapları ve abonelik içeren hesaplar silme politikasından muaf tutulacak.
1 Aralık 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin 312 web sitesi ve alan adı erişime engellendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox, Read the Docs ve Wattpad gibi popüler platformlar da erişime kapatıldı. Türkiye'de erişim engellemeleri, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

Twitter, son dönemde kullanıcıların botlar tarafından aynı mesajları çok sayıda kez almasından kaynaklanan şikayetler üzerine bir güncelleme getirdi. Bu güncelleme, kullanıcıların mesajları sadece takip ettikleri kişilerden ve mavi tikli hesaplardan almasını sağladı. Şirket, bu güncelleme sayesinde spam mesajların yüzde 70 oranında azaldığını duyurdu. Ancak, kullanıcılar isterlerse mesaj kutusunu herkese açabilirler.
22 Temmuz 2023

Reddit, içerik politikasında bir değişiklik yaparak yapay zeka tarafından üretilen kurgusal karakterleri içeren porno ve cinsel içeriklere izin vereceğini duyurdu. Bu karar, platformun yeni ücretlendirme uygulamasını devralmasının ardından kullanıcılar tarafından yapılan protestoların sürdüğü bir dönemde geldi. Ancak Reddit, gerçek kişileri tasvir eden deepfake içeriklere ve çocuk istismarı içeren materyallere izin verilmeyeceğini belirtti.
7 Temmuz 2023

Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Akbank hesaplarının ele geçirilerek adlarına kredi çekildiğini iddia etti. Akbank, bu iddiaları yalanlayarak, vakaların sosyal mühendislik yöntemleriyle gerçekleştirildiğini belirtti. Banka, sistemlerinde herhangi bir güvenlik açığı veya veri sızıntısı olmadığını vurguladı ve müşterilerini kişisel bilgilerini korumaları konusunda uyardı.
30 Eylül 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. Komedyen Şahan Gökbakar, bu kararı X hesabından yayınladığı bir video ile hicvetti. Gökbakar’ın paylaşımı sosyal medyada geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından yorumlandı.
2 Ağustos 2024

Google, ABD'de 2020 yılında açılan ve şirketi özel modda gezinirken bile kullanıcı verilerini toplayarak gizlilik ihlali yapmakla suçlayan toplu dava kapsamında milyarlarca özel tarama verisi kaydını silmeyi kabul etti. Anlaşma, Google'a kullanıcıları takip etme yetkisinde bazı kısıtlamalar getiriyor ve şirketin bu verileri silme işlemi global olarak uygulanacak. Google, herhangi bir tazminat ödemeyeceğini ve eski teknik verileri silmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.
3 Nisan 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

Netflix, farklı evlerde aynı hesabın kullanılmasını engellemek amacıyla yeni bir sistem geliştirdi. Mart sonunda devreye girecek olan sistem, hesap sahibinin evindeki modeme 31 gün içinde en az bir kez bağlanmayan cihazları bloke edecek. Sistem, IP adresleri, cihaz kimlikleri ve hesap aktivitesi gibi verileri kullanarak cihazın ana lokasyona bağlı olup olmadığını tespit edecek. Seyahatte olan kullanıcılar için ise 7 gün süreyle geçerli olacak geçici şifreler sağlanacak.
2 Şubat 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, platformda mavi tikli ve mavi tiki olmayan hesaplar için günlük gönderi görüntüleme sınırlaması getirdi. Mavi tikli olmayan hesaplar için günlük sınır başlangıçta 600 iken, daha sonra 800'e çıkarıldı; mavi tikli hesaplar için ise sınır 6 binden 8 bine yükseltildi. Musk, bu sınırlamayı kullanıcıların sosyal medya bağımlılığını azaltmak ve onlara dışarı çıkmaları için teşvik etmek amacıyla yaptığını belirtti.
2 Temmuz 2023

Alphabet ve Apple, Amazon'un Kindle uygulaması üzerinden çocukların müstehcen fotoğraflara erişebildiği gerekçesiyle içerik denetiminin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Reuters'ın iki aileden aldığı bilgiye göre, çocuklar Kindle uygulaması aracılığıyla müstehcen materyalleri indirip görüntüleyebiliyor. Amazon, güvenli bir alışveriş ve okuma deneyimi sağlama konusunda kararlı olduklarını ve konuyu ciddiye aldıklarını açıkladı. Apple ve Google, uygulamanın kendi yönergeleriyle uyumlu olması için Amazon ile çalıştıklarını ifade etti.
20 Nisan 2023

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'da sansürlenen Haniye mesajı için itirazda bulundu ve bu itiraz sonucunda paylaşım geri yüklendi. Akdeniz, Meta'nın sansür kararlarının keyfi olduğunu ve daha fazla başvuru yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de Instagram'a erişim, BTK tarafından toplumsal hassasiyetler gerekçesiyle engellenmişti, ancak daha sonra platform yeniden açıldı. Meta'nın sansür kararları ve Türkiye'deki sosyal medya düzenlemeleri üzerine tartışmalar devam ediyor.
14 Ekim 2024

Apple, 92 ülkede bulunan kullanıcılarını, paralı casus yazılım saldırılarının muhtemel kurbanı olabilecekleri konusunda uyardı. Şirket, bu tür saldırıların nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti ve kullanıcı verilerini korumak için sürekli güvenlik önlemleri aldığını vurguladı. Apple, 2021'den bu yana kullanıcıları devlet destekli saldırganların hedefi olabilecekleri konusunda bilgilendiriyor ve toplamda 150'den fazla ülkedeki kullanıcıları bu konuda uyardığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Hindistan'da benzer bir durum yaşanmış ve bazı milletvekilleri, Apple'ın güvenlik uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı.
11 Nisan 2024

Twitter, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine mahkeme kararları doğrultusunda bazı içerikleri engellediğini açıkladı. Bu engellemelerin, platformun Türkiye'de faaliyet göstermeye devam edebilmesi için yapıldığı belirtildi. Engellenen içerikler arasında Muhammet Yakut ve Cevheri Güven'e ait Twitter hesapları bulunuyor. Bu hesaplar, Türkiye'den erişime engellenmiş olup, diğer ülkelerden erişilebilir durumda kalmaya devam ediyor.
13 Mayıs 2023

Londra merkezli yetişkinlere yönelik içerik platformu OnlyFans, 'müstehcenlik' gerekçesiyle Türkiye'de erişime engellendi. Twitter üzerinde sitenin kapatılması için başlatılan bir çalışmanın ardından, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 7 Haziran 2023 tarihli ve 2023/3975 sayılı kararla erişim engeli kararı alındı. İfade Özgürlüğü Derneği, bu kararı Twitter hesabı 'Engelli Web' üzerinden duyurdu.
7 Haziran 2023

Meta, 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırı sonrasında askıya alınan Donald Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarını yeniden kullanıma açacağını duyurdu. Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, hesapların artık kamu güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmadığını ve yeni güvenlik önlemleri ile hesapların açılacağını belirtti. Trump, bu platformlar üzerinden büyük bir iletişim ağına erişim imkanı kazanacak. Trump, Twitter hesabının yeniden açılmasına rağmen, kendi platformu Truth Social'ı tercih ettiğini ifade etmişti.
26 Ocak 2023

ABD'de, Meta'ya çocukları kasıtlı olarak kandırdığı ve içeriklerin çocukları istismar ettiği iddiasıyla dava açıldı. Avrupa Birliği daha önce Meta ve Snapchat'ten reşit olmayan kullanıcıların korunması hakkında bilgi talep etmişti. ABD'nin 33 eyaletinden avukatlar tarafından açılan davada, Meta'nın çocukların psikolojisine zarar verdiği belirtiliyor. Meta yetkilileri ise şirketin gençler için güvenli bir çevrimiçi deneyim sağlamak adına yaptığı çalışmaların bu suçlamalarla yanlış yansıtıldığını ifade ediyor.
27 Kasım 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Dijital dünya, gerçek dünyanın ayrımcılık ve eşitsizliklerini yansıtmaya devam ediyor. Erkeklere mühendislik gibi, kadınlara ise aşçılık ve temizlik işçiliği gibi iş ilanları gösterilmesi, siyasi içeriklerin erkeklere daha fazla sunulması gibi örneklerle cinsiyet ayrımcılığı dijital ortamda da kendini gösteriyor. Big Tech firmalarının kullanıcı verilerini kullanarak yaptığı ayrımcılık, kadınların iş ve sosyal hayatta karşılaştığı zorlukları artırıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü öğretim üyesi Dr. Melis Öneren Özbek ile yapılan röportajda, yapay zekâ ve algoritmaların cinsiyet ayrımcılığını nasıl pekiştirdiği ve kadınların bu durumdan nasıl korunabileceği üzerine görüşler paylaşıldı.
8 Mart 2024
İşaretlediklerim