AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, depremde zarar gören şehrin yeniden inşa planını kağıt üzerinde gösterirken çekilen bir video Twitter'da gündem oldu. Video, Özdemir'in yeni yapılacak yapıların yerlerini belirlerken gösteriyor. CHP'li vekiller başta olmak üzere birçok sosyal medya kullanıcısı, Özdemir'in bu yaklaşımını ciddiyetsiz buldu ve eleştirdi. Eleştirilerde, şehir planlaması ve deprem uzmanlığı gibi konularda uzman olmayan bir milletvekilinin bu tür bir planlama yapmasının uygun olmadığı vurgulandı.
20 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat'taki çifte deprem sonrası TOKİ binalarının zarar görmemesini 'doğru zemin ve doğru teknik' kullanılmasına bağladı. Sosyal medya kullanıcıları ise diğer binaların neden denetlenmediğini ve riskli binaların neden yenilenmediğini sorgulayarak eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun depremi 'kader' olarak nitelendirmeleriyle çelişen bu açıklamalar, depremde yıkılan binlerce binanın ve kaybedilen 40 binden fazla insanın sorumluluğu konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında, İnşaat Mühendisleri Odası'nın (İMO) binası hasarsız ayakta kalmıştır. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bilim ve mühendisliğin, depreme dayanıklı yapılar inşa etmek için yeterli olduğunu ve bunun halk yararına uygulanması gerektiğini vurgulamıştır.
10 Şubat 2023

Liszt Enstitüsü – İstanbul Macar Kültür Merkezi tarafından düzenlenen 'Çok Yönlü Bir Mimar: Şandor Hadi, Türkiye’de İkinci Nesil Bir Macar' sergisi, Şandor Hadi'nin kişisel hayatını ve mimari çalışmalarını içeriyor. Sergi, Hadi'nin mimarlık ofisinin projelerini ve bazı yıkılan yapıların üç boyutlu çizimlerini sergiliyor. İki bölümlük sergide, Hadi'nin gençlik döneminden aile hayatına ve mimarlık projelerine kadar geniş bir yelpaze sunuluyor. Serginin hazırlık aşamasına Hadi'nin çocukları da katkıda bulundu.
4 Nisan 2023

AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı, Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödülünü 'Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara' armağan etmesine tepki gösterdi. Ayvalı, Dizdar'ı 'ezik' olmakla suçlayarak, ödülünü sadakatine ve ülkesini aşağılamasına borçlu olduğunu iddia etti ve Dizdar'ın PKK'lılarla karşılaştırılmasını yaptı.
27 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan yeni binalar, Türkiye'deki yapı güvenliği ve deprem yönetmeliklerinin etkinliğini sorgulatıyor. 2018'de güncellenen yönetmeliklere göre deprem bölgesindeki binaların yüksek kaliteli beton ve çelik çubuklarla güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak, depremde yıkılan binaların yönetmeliğe uygun olmadığı düşünülüyor. 1999 depreminden sonra sıkılaştırılan inşaat yönetmelikleri, uygulamada yetersiz kalmış ve geçmişte hasar görmüş binaların güçlendirilmesi de yetersiz bulunmuş. Türkiye'de daha önce uygulanan imar affı nedeniyle güvenlik sertifikası olmayan binaların cezadan muaf tutulduğu ve bu durumun deprem riskini artırdığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

Jeofizikçi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, İstanbul'da deprem riski taşıyan zeminler hakkında uyarılarda bulundu. İstanbul'daki konutların yüzde 20'sinin dere yatakları üzerine inşa edildiği ve bu bölgelerin sıvılaşma riski taşıdığı belirtildi. Özellikle Haliç sahilleri, Kağıthane, Kasımpaşa, Beşiktaş, Göktürk, Vatan Caddesi gibi alanlar ile dolgu alanlarının riskli olduğu ifade edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni imar düzenlemesi üzerinde çalıştığı bilgisi verildi.
27 Mart 2023

İlber Ortaylı, toplumun her kesiminden insanların, özellikle mühendislerin, işlerine ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmelerinin önemini vurguluyor. Deprem bölgelerinin genişliğine ve nüfus yoğunluğuna dikkat çekerek, bu alanların imarının Türkiye'nin geleceği için kritik bir mesele olduğunu belirtiyor. Ortaylı, bu konunun siyasi aidiyetten bağımsız, toplumun tüm bireylerinin ortak sorumluluğu olduğunu ifade ediyor.
11 Şubat 2024

76. Cannes Film Festivali, Amerikalı oyuncu Michael Douglas'a sinemaya olan katkıları ve parlak kariyeri nedeniyle Altın Palmiye Onur Ödülü vereceğini duyurdu. Douglas, ödülünü 16 Mayıs'ta düzenlenecek açılış töreninde alacak. 78 yaşındaki oyuncu, daha önce de Cannes Film Festivali'ne farklı filmlerle katılmıştı. Douglas, Cannes'da olmanın kendisi için her zaman taze bir nefes olduğunu belirtti.
3 Mayıs 2023

Nikon Küçük Dünya Fotomikrografi Yarışması'nda ödüle layık görülen fotoğraflar açıklandı. Yarışmada birinciliği, kemirgen optik sinir başının canlı görüntüsüyle Hassanain Qambari kazandı. Yarışmada, mikroskopla görülebilen bir dünyanın güzelliğini yansıtan fotoğraflar teknik ve sanatsal yönleriyle değerlendirildi. 72 ülkeden ve çok çeşitli bilimsel disiplinlerden gelen 1900 başvuru arasından kazananlar seçildi.
20 Ekim 2023

Japonya'da Covid-19 pandemisi nedeniyle uygulanan maske takma zorunluluğu, üç yıl sonra hafifletildi. Bu süre zarfında sürekli maske takan Japon vatandaşları, maskesiz dönemde nasıl gülümseyeceklerini unuttuklarını hissediyorlar. Tokyo'da yaşlı bakım merkezlerinde ve diğer kurumlarda gülümseme atölye çalışmaları ve seminerleri düzenleniyor. Egaoiku gibi kuruluşlar, gülümseme eğitimlerine olan talebin arttığını ve bu eğitimlerin önemini vurguluyorlar.
16 Mayıs 2023

Dünya çapında tanınan ve sık sık en iyi restoranlar listesinde üst sıralarda yer alan Kopenhag merkezli Noma restoranı, kendini yeniden icat etme amacıyla kapanacağını duyurdu. Yirmi yıl önce açılan ve İskandinav mutfağını yeniden keşfeden üç Michelin yıldızlı restoran, 2024'ün sonunda kapanacak ve 2025'te 'Noma 3.0' adıyla bir araştırma ve geliştirme laboratuvarı olarak faaliyetlerine devam edecek. Pandemi döneminde ekonomik zorluklar yaşayan Noma, bu süreçte farklı çözümler aramış ve geçici olarak farklı konseptler denemişti.
10 Ocak 2023

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023

Japonya, enerji tedarikinde öz yeterliliği artırmak ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma kararı aldı. Meclis, reaktörlerin 60 yıl olan işletim süresinin uzatılmasına imkan tanıyan bir yasayı onayladı. Yeni düzenlemeyle, reaktörlerin hizmet dışı kaldığı dönemler toplam işletme süresine dahil edilmeyecek ve 30 yılı aşan reaktörler her 10 yılda bir denetlenecek. 2011'deki deprem ve tsunami felaketinden sonra nükleer reaktörlerin işletim ömrü 40 yıl ile sınırlanmış, güvenlik standartları sağlandığında 60 yıla kadar uzatılabiliyordu.
31 Mayıs 2023

Ünlü ressam Pablo Picasso, ölümünün 50'nci yılında Avrupa ve ABD'de düzenlenen altı sergi ile anılıyor. New York'ta üç sergi, Paris'te iki sergi ve Madrid'de bir sergi olmak üzere toplamda altı sergi düzenleniyor. Sergiler, Picasso'nun Paris'teki gençlik döneminden, feminist bir bakış açısıyla yapıtlarının incelendiği sergilere, ayrıca tarih öncesi sanatın etkilerini ve Picasso'nun kendi dönemine damgasını vuran eserlerine kadar geniş bir yelpazede eserlerini sergiliyor. Sergilerin tarihleri ve içerikleri detaylı bir şekilde paylaşılmıştır.
11 Nisan 2023

Japon dondurma markası Cellato'nun 'Byakuya' adlı ürünü, porsiyon başına 880 bin yen (yaklaşık 126 bin lira) fiyatıyla Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Dondurmanın içeriğinde İtalya'nın en iyi beyaz trüf mantarı, iki çeşit peynir, sake üretiminden elde edilen 'sakekasu' ve yenilebilir altın yaprak bulunuyor. Cellato, bu özel dondurmayı 1,5 yıl süren denemeler sonucunda geliştirdiğini ve Avrupa malzemeleriyle Japon yemeklerini birleştirmeyi amaçladığını belirtiyor. Dondurma, Japonya'da özel bir kaşık ve tüketim talimatlarıyla satışa sunulmuş.
22 Mayıs 2023

Emmy, Grammy, Oscar ve Tony ödüllerini kazanarak EGOT statüsüne ulaşan 18 sanatçı bulunmaktadır. Bu ödüllere ek olarak Pulitzer veya Peabody ödülünü de kazanan beş sanatçı ise PEGOT statüsüne sahiptir. EGOT kazananlar arasında besteciler, oyuncular, yapımcılar ve yönetmenler yer alırken, PEGOT kazananlar arasında Barbra Streisand ve Rita Moreno gibi isimler bulunmaktadır. EGOT fikri ilk olarak 1985'te Philip Michael Thomas tarafından ortaya atılmış ve popülerlik kazanması '30 Rock' dizisiyle olmuştur. EGOT'a giden yolun genellikle müzik çalışmalarından geçtiği belirtilmektedir.
11 Mart 2023

Eski Yargıtay başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 84 yaşında hayatını kaybetti. Vefat haberini eski YARSAV başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu duyurdu. Kanadoğlu, meslek hayatına Burhaniye hakim adayı olarak başlamış ve çeşitli yargı görevlerinde bulunmuştur. 2001 yılında Yargıtay başsavcılığına seçilmiş ve 2003 yılında yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrılmıştır.
28 Şubat 2023

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, 'kadınların iş gücündeki yeri' ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li Claudia Goldin'e verildi. 77 yaşındaki Goldin, Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor. Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankası'nın Alfred Nobel'in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla ilk kez 1969'da verildi.
9 Ekim 2023

Taksim Dayanışması üyeleri, Gezi Parkı protestolarının 10. yıl dönümünde Taksim'de bulunan Makine Mühendisleri Odası önünde toplandı. Çok sayıda siyasi parti temsilcisinin de katıldığı eylemde 'Karanlık gider, Gezi kalır' yazılı pankart açıldı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, direnişle gurur duyduklarını ifade etti ve Gezi'nin haksızlıklara karşı duranların simgesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, hapiste tutulan Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularıyla gurur duyulduğu belirtildi.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim