ABD merkezli Politico haber sitesi, ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarını yıl sonuna kadar sonlandırması yönünde bir süre tanıdığını bildirdi. Haber, ismi açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırılarak verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv ziyaretinde bu süreyi vurguladığı ve İsrailli yetkililere 'O kadar krediniz yok' dediği iddia edildi. The Wall Street Journal ise Blinken'ın İsrail savaş kabinesine saldırıların haftalar içinde bitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
9 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de İsrail hava saldırısı sonucu World Central Kitchen'da çalışan yedi yardım görevlisinin ölümüne ilişkin, savaş zamanında böyle olayların yaşanabileceğini belirtti ve durumu araştırdıklarını ifade etti. İsrail, Hamas'ın saldırılarına karıştığı iddiasıyla Gazze'deki BM'ye bağlı UNRWA çalışanlarının kuzeye teslimat yapmasını yasakladı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in yardım görevlilerini korumak için yeterli çaba göstermediğini eleştirerek soruşturma çağrısında bulundu.
3 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir saldırı planına karşı olduklarını ifade etti. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konudaki duruşunun net olduğunu ve İsrail'e silah yardımını askıya alma tehdidinde bulunduğunu açıkladı. Ancak, İsrail ile ilgili herhangi bir kırmızı çizgi tanımlamadıklarını, sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalıştıklarını vurguladı. Biden'ın bu açıklamaları hem ABD'de hem de İsrail'de tepkilere neden oldu.
12 Mayıs 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana süren Hamas-İsrail savaşı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Harris, ABD'nin Filistinlilerin Gazze veya Batı Şeria'dan zorla tehcir edilmesine veya Gazze sınırlarının yeniden çizilmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları sırasında masum sivilleri korumak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Gazze'de ölenlerin sayısının 16 bini aştığı belirtildi.
3 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir saldırı için kendilerine bir tarih iletilmediğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. İsrail Başkanı Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu savunurken, Blinken sivillerin korunması adına kabul edilebilir bir plan olmadan saldırıya karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in insani yardım tırlarının Gazze'ye girişine izin vermesinden memnuniyet duyulduğu belirtildi.
9 Nisan 2024

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Tel Aviv ziyaretinde İsrail liderlerine 'zor sorular' yönelteceği bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın İsrail'in hedefleri ve gelecek planlarına ilişkin görüşmeler yapacağını ve var olan gerilimin ilerlemesini istemediklerini vurgulayacağını belirtti. Bu ziyaret, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
18 Ekim 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

Biden yönetimi, Kongre'yi bilgilendirmeden ve kamuoyuna duyurmadan İsrail'e 2,5 milyar dolarlık askeri sevkiyatı onayladı. Sevkiyat, 25 F-35 savaş uçağı, uçak motorları, bin 800 adet MK84 ve 500 adet MK82 güdümsüz bomba içeriyor. Bu gelişme, Gazze'de İsrail'in sürdürdüğü ağır saldırı ve abluka altında en az 32 bin kişinin yaşamını yitirdiği, yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti. ABD'nin bu sevkiyatı, uluslararası hukuka uygun hareket etme güvencesi isteme kararına rağmen yapıldı.
30 Mart 2024

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, İsrail'in sivillere yönelik tehditleri göz ardı eden askeri stratejisinin geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve yüz binlercesinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, İsrail hükümetinin Gazze'deki sivil nüfusun gıdası, elektriği ve suyunu kesme kararının, insani krizi büyüttüğünü ve Filistinlilerin tutumlarını gelecek nesillerde daha da sertleştirebileceğini belirtti.
24 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu paketten 61 milyar dolar Ukrayna'ya, 26 milyar dolar İsrail'e ve 1 milyar dolar Gazze'ye ayrıldı. Biden, İsrail'e yapılan yardımın, İran ve desteklediği terörist gruplara karşı savunma amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'ya gönderilecek yardımlar arasında silah, hava savunma mühimmatları ve zırhlı araçlar bulunuyor.
24 Nisan 2024

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu yedi Devrim Muhafızları subayının ölmesi, İran ile İsrail arasındaki gerilimi artırdı. ABD Başkanı Joe Biden, bu durum üzerine Delaware'deki tatilini yarıda keserek Washington'a döndü. Beyaz Saray, Biden'ın Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle istişarelerde bulunacağını açıkladı. ABD istihbaratına göre İran, İsrail'e karşı misilleme yapmaya hazırlanıyor.
13 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, yeni saldırılar için orduya emir verdiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın teklifinin gerçek dışı olduğunu ve kabul edilmesinin yeni bir kıyıma yol açacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini ve Hamas'a karşı zaferin yakın olduğunu iddia etti. Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı talimatı verdiğini belirtti.
7 Şubat 2024

ABD'de Demokrat Parti'ye mensup 40'a yakın milletvekili, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan silah sevkiyatının durdurulması talebinde bulundu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu can kaybının 33 bini aştığı belirtilirken, Gazze'deki insanlık dramının derinleşmesi üzerine İsrail ve ABD yönetimine baskı artıyor. Mektupta, İsrail'in hava saldırılarında öldürdüğü yardım görevlilerine de dikkat çekilerek, ABD yönetiminin konuyla ilgili kendi soruşturmasını yürütmesi talep edildi. Mektubun, Demokrat Parti içinde İsrail'e silah tedarikinin kesilmesi görüşünün güçlendiğini gösterdiği vurgulandı.
6 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları ile yaptığı görüşmede, ateşkes görüşmelerinin sonucuna bakılmaksızın Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını açıkladı. Bu açıklama, İsrail ile Hamas arasında devam eden esir takası müzakereleri sırasında geldi. ABD, Refah'ta geniş çaplı bir kara operasyonu görmek istemediğini belirtti. Britanya ise Hamas'a sunulan ateşkes teklifinin detaylarını paylaştı.
30 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki çatışmalar için sunduğu üç aşamalı yeni ateşkes taslağını açıkladı. İlk aşamada altı haftalık bir ateşkes süreci öngörülüyor ve taraflar ellerindeki rehinelerin bir bölümünü serbest bırakacak. İkinci aşamada, kalan rehineler serbest bırakılacak ve geçici ateşkes kalıcı hale getirilecek. Üçüncü aşamada ise Gazze'nin yeniden inşa süreci başlayacak ve ölü rehineler teslim edilecek.
31 Mayıs 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından, İsrailliler ve Filistinliler arasında kalıcı barış şartlarını oluşturmak için bölge ülkeleriyle önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Blinken, Gazze'deki sivil kayıpları en aza indirme konusunda İsrail ile görüştüklerini ve bölge ülkelerinin çatışmanın yayılmasını önleme konusunda çaba gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, krizi çözerken geleceği de düşündüklerini ve daha iyi bir yol için çalıştıklarını söyledi.
6 Kasım 2023
İşaretlediklerim