Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete göre, Mart ayında Türkiye'de yıllık enflasyonun yüzde 69'a ulaşması beklenmektedir. Ankete katılan piyasa katılımcıları aylık enflasyonun ise yüzde 3,5 olacağını öngörüyor. Yıllık enflasyon için en yüksek beklenti yüzde 70,5 iken, en düşük beklenti yüzde 67,7 olarak belirlenmiştir. 2024 yıl sonu için enflasyon beklentisi ise yüzde 44 olarak kaydedilmiştir. Bu beklentiler, Şubat ayında yıllık enflasyonun yüzde 67,07 ve aylık enflasyonun yüzde 4,53 olduğu bir dönemden sonra gelmektedir.
29 Mart 2024

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Merkez Bankası'nın reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 68 katılımcıyla gerçekleştirdiği Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,0212 olarak belirlendi. Aynı ankette, şubat ayı TÜFE artış beklentisi yüzde 3,80'e, cari yıl sonu TÜFE artış beklentisi ise yüzde 42,96'ya yükseldi. Yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi 34,6 milyar dolar olarak güncellenirken, politika faizi beklentileri değişim göstermedi.
16 Şubat 2024

Merkez Bankası, mevsimsellikten arındırılmış aylık oranları açıkladı ve bu oranlara göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 41'e ulaşacağı belirtildi. Ancak, mevsimsellikten arındırılmamış oranlar daha yüksek olduğundan, gerçekçi beklentilerin bu yönde olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın 9 Mayıs'ta açıklanacak ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı çekilmesi bekleniyor. İlk dört ayın enflasyon oranının yüzde 19-20 civarında olması ve bu durumun yıl sonu tahminlerini etkilemesi öngörülüyor.
5 Mart 2024

Bloomberg HT'nin ekim ayı için yaptığı enflasyon beklentisi anketine göre, yıllık enflasyonun artışı devam edecek ve yeni bir zirveye çıkacak. Anket sonuçlarına göre, 26 kurumun medyan beklentisi, ekim enflasyonunun aylık yüzde 4, yıllık yüzde 62,2 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 68,6 olarak belirlendi. 2024 sonuna ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 43 olarak belirlendi.
31 Ekim 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Bu durum, bazı ekonomistler tarafından olumlu karşılanırken, bazıları tarafından eleştirildi. Eleştiriler genellikle, bu yüksek enflasyon tahmininin Türkiye ekonomisindeki mevcut sorunları ve politikaların çelişkilerini vurgulamaktaydı. Öte yandan, bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın gerçekçi bir tahminde bulunduğunu ve bu durumun kredibilite açısından olumlu olduğunu belirtti.
27 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) artış beklentisi yüzde 59,46 olarak belirlendi. Aynı ankete göre, faiz beklentisi yüzde 19,19 ve yıl sonu dolar/TL beklentisi 29,82 oldu. Anket, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 40 katılımcıyla gerçekleştirildi. Ayrıca, yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi 43,6 milyar dolara çıktı.
18 Ağustos 2023

Şubat ayında gerçekleşen enflasyon oranları, Merkez Bankası'nın yıl sonu için öngördüğü yüzde 36'lık tüketici enflasyon tahmininin üzerinde çıktı. Banka, yılın ilk yarısında aylık enflasyonun yüzde 3 civarında olmasını beklerken, yılın son çeyreğinde bu oranın yüzde 1,5'a düşmesini öngörmüştü. Ancak Şubat ayındaki yüksek enflasyon oranları, bu tahminlerin gerçekleşmesini zorlaştırıyor. Merkez Bankası Başkanı Karahan, enflasyonun ana eğiliminde kalıcı ve belirgin bir artış olmadıkça politika faizini daha fazla yükseltmeyeceklerini belirtmişti.
5 Mart 2024

Reuters tarafından düzenlenen ankete göre Türkiye'de aylık enflasyonun bu ay %3,8 olması ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle %53,50'ye düşmesi bekleniyor. Ekonomistler yıl sonunda yıllık enflasyonun %41'e gerileyeceğini öngörüyorlar, bu Merkez Bankası'nın tahmininin neredeyse iki katıdır. İktidarın uzun süredir enflasyona karşı önlem almadığı ve baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor. Uzmanlar, seçimlere yaklaşırken enflasyondaki bu düşüşün iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterileceğini düşünüyor.
30 Ocak 2023

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye için 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 47,9'dan yüzde 49,4 seviyesine çıkardı. 2025 yılı için enflasyon beklentisini ise yüzde 29 olarak sabit tuttu. Aynı zamanda, banka Türkiye'nin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3,1'e, 2025 yılı büyüme tahminini ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseltti. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 36'nın oldukça üzerinde.
14 Mart 2024

ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan, Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 50'den yüzde 57'ye çıkardı. Bu artış, Merkez Bankası'nın faiz artışından sonra geldi. Şu anki enflasyon oranı yüzde 38,21 olmasına rağmen, yükselen döviz kuru, vergi artışları ve yeni ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun daha da artacağı öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 enflasyon tahminini yüzde 20 olarak belirtmişti, ancak uluslararası kurum ve kuruluşların tahminleri bu orandan daha yüksek.
22 Temmuz 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, önceki guvernör Hafize Gaye Erkan'ın belirlediği 2024 yılsonu enflasyon hedefini 2 puan artırarak yeni bir hedef belirledi. Bu değişiklik, piyasaları yılsonuna kadar enflasyonun düşeceğine ikna etme amacı taşıyor, bir nevi sözel yönlendirme stratejisi olarak değerlendirilebilir. Ancak, yılın ilk dört ayında enflasyonun %18,7 seviyesine ulaşması, yılsonu hedefinin %38 olarak gerçekleşebilmesi için kalan aylarda aylık %1,9 enflasyon oranı gerektiriyor, bu da bazı ekonomik analizlere göre gerçekçi görünmüyor.
10 Mayıs 2024

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükselttiği bir ortamda, 24 Ağustos'taki toplantının çok kritik olduğunu ifade etti. Ağaoğlu, enflasyon beklentilerini düzeltmeden ve faizi dengeye oturtmadan insanların ikna olmayacağını belirtti. Ayrıca, kademeli faiz artışından kaybedilen zamanın çok pahalı olduğunu ve yüzde 58 olan yıl sonu tahmininin aslında yüzde 40 gibi bir seviyede olması gerektiğini söyledi.
7 Ağustos 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını belirtti. Erkan, Haziran ayından bu yana süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranları ve ekonomik dalgalanmaların ardından geldi. 2023'te enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak ölçüldü ve seçime doğru yüzde 43'e kadar düştü. Ancak yeni ekonomi politikaları ve TÜİK hesaplamalarında yapılan değişiklikler sonucunda enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
3 Ekim 2023

2023 yılında Türkiye'de ekonomik büyüme, yüksek enflasyon oranlarına rağmen gerçekleşmiştir. Yılsonunda enflasyonun %65 civarında olduğu ve yılın ilk beş ayında %75'lere ulaşacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankası'nın yılsonu için %36 enflasyon hedefi, mevcut koşullarda ulaşılması zor bir hedef olarak görülmektedir. Ayrıca, kamu personeline yapılan yüksek maaş artışları ve emekli aylıklarındaki artışlara rağmen, emeğin milli gelirden aldığı pay düşük kalmış ve gelir dağılımındaki bozulma devam etmiştir.
1 Mart 2024

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan piyasa aktörleri, Merkez Bankası'nın bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağını öngörüyor. Ankete katılan 26 kurumdan 25'i faizin sabit kalmasını beklerken, bir kurum faizin yüzde 55'e yükselmesini bekliyor. Ayrıca, 2024 yıl sonu için faiz tahminleri de paylaşıldı ve ortalama beklenti yüzde 47,5 olarak belirlendi. Faiz indirimi beklentileri ise genellikle yılın son çeyreğine odaklanmış durumda.
17 Mayıs 2024

AA Finans tarafından yapılan ankete göre, 10 ekonomistin katılımıyla haziran ayı için Türkiye'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,91 artması bekleniyor. Bu beklentiye göre, yıllık enflasyonun yüzde 38,20'ye düşmesi öngörülüyor. Ayrıca, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 47,32'den 42,07'ye gerilemiş durumda. Mayıs ayında TÜİK tarafından ölçülen yıllık enflasyon yüzde 39,59 olarak kaydedilmişti.
3 Temmuz 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete katılan piyasa aktörleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki para politikası kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Mayıs 2023'ten itibaren faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, en son Ocak ayında politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti. Şubat ayında faiz oranını sabit bırakan banka, artış döngüsünün sona erdiğini belirtmişti. Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim