Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, küresel ekonominin beklenen 'yumuşak iniş'i gerçekleştireceğinden emin olduklarını ifade etti. Georgieva, geçen yıl faiz oranlarının onlarca yıldır görülmemiş bir hızda artırıldığını belirterek, yıl ortasından itibaren faizlerin düşmeye başlayacağını ve enflasyonun geçen yıl izlediği yönde şekilleneceğini öngördü. Ayrıca, Covid-19 salgını sonrası beklenmedik durumların ve İsrail ile Hamas arasındaki savaşın uzamasının küresel ekonomi üzerinde etkileri olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
12 Şubat 2024

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Zürih Üniversitesinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, enflasyonun hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Georgieva, dünya ekonomisinin dirençli olduğunu ve bu yıl ve gelecek için yüzde 3,2'lik bir büyüme öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın iş gücünü tsunami gibi etkileyebileceğini ve gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 60'ını, dünya çapındaki işlerinse yüzde 40'ını etkileyebileceğini söyledi. Yapay zekanın iyi yönetilmesi halinde üretkenlikte artışa neden olabileceğini, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe yol açabileceğini vurguladı.
14 Mayıs 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisine ilişkin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 3,6'dan yüzde 3'e düşürdü ve enflasyon beklentisini yüzde 59,5'ten yüzde 60,9'a yükseltti. 2025 yılı için büyüme tahmini yüzde 2,7 olarak korunurken, enflasyon beklentisi yüzde 38,4'ten yüzde 33'e indirildi. IMF, Türkiye'nin 2029'da yüzde 3,9 büyüyeceğini öngörüyor ve işsizlik oranının 2024'te yüzde 9,9 ile tek hanede kalmasını bekliyor.
22 Ekim 2024

IMF-Dünya Bankası Bahar dönemi toplantısında sunulan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, 2030 yılına kadar küresel ekonominin yıllık ortalama %2.8 büyüyeceğini öngörüyor, bu oran tarihsel ortalamaların altında. Raporda, teknolojik atılımların ve iyi yönetimin toplam faktör verimliliğine yeterince katkı sağlayamadığı belirtiliyor. 2024 ve 2025 yılları için küresel ve bölgesel büyüme oranları ile enflasyon tahminleri de raporda yer alıyor. Özellikle Türkiye için büyüme ve enflasyon tahminleri dikkat çekici.
23 Nisan 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 3,1’den yüzde 3,6’ya yükseltti. IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, küresel ekonominin 2024'te yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 3,3 büyümesi bekleniyor. Türkiye ekonomisinin ise 2024'te yüzde 3,6 ve 2025'te yüzde 2,7 büyümesi öngörülüyor. Diğer ülkeler için de çeşitli büyüme tahminleri raporda yer aldı.
16 Temmuz 2024

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3 ve 2025'te yüzde 3,6 büyüyeceğini açıkladı. Bu, önceki tahminlerden düşük; zira Banka daha önce 2024 için yüzde 3,1 ve 2025 için yüzde 3,9 büyüme öngörmüştü. Avrupa ve Orta Asya ekonomileri üzerine yayımlanan raporda, bölgedeki yavaşlamanın nedenleri arasında zayıflayan küresel ekonomi, sıkı para politikası, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatları gösterildi. Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde, enflasyonun mayısta zirve yapmasının ardından düşüşe geçeceği ve net ihracatın artışıyla 2024'ten itibaren cari dengenin iyileşeceği öngörüldü.
11 Nisan 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Büyüme için Temelleri Güçlendirmek' temasıyla hazırladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nda Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme öngörüsünü değiştirmedi. Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 2,9 büyümesi beklenirken, 2025 için büyüme tahmini yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1 olarak revize edildi. Raporda ayrıca, küresel ekonomik büyümenin geçen yıl yüzde 3,1 olduğu, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminlerinde düşüşler yaşandığı, Çin ekonomisinin ise düşük talep ve yüksek borç nedeniyle yavaşlayacağı belirtildi.
5 Şubat 2024

Dünya Bankası, 2024 yılı için Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3,1'den yüzde 3'e düşürdü. Banka, 2025 yılı büyüme tahminini de yüzde 3,9'dan yüzde 3,6'ya indirdi. Küresel büyüme tahmini ise yüzde 2,4'ten yüzde 2,6'ya yükseldi. Büyüme tahminlerinin düşürülmesinde para politikasındaki sıkılaşmanın etkili olduğu belirtildi.
11 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de katıldığı IMF ve Dünya Bankası toplantılarında, 2025 yılının enflasyonla mücadelede dönüm noktası olacağını ifade etti. Şimşek, mali politikanın bu süreçte daha güçlü bir şekilde devreye gireceğini ve fiyat istikrarının sağlanmasının bir numaralı öncelik olduğunu belirtti. Ayrıca, mali disiplini yeniden tesis etmeyi ve cari açığı daraltarak sürdürülebilir bir dış denge hedeflediklerini söyledi. Asgari ücret konusundaki sorulara ise, sendikalar, işverenler ve hükümetin müzakereleri sonucu belirleneceğini ve şu aşamada yorum yapmanın uygun olmadığını belirtti.
25 Ekim 2024

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2024 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladı ve 2025 yılı için yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. EBRD, bu düşüşün nedenini enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam etmesine bağladı. Raporda, Türkiye'nin daha ortodoks politikalara geri dönmesinin yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdığı ve ülke notunun yükseldiği belirtildi. Ayrıca, yüksek enflasyon, Avrupa’daki yavaş büyüme ve jeopolitik gerginlikler gibi risklerin sürdüğü vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin 2024 yılı için ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9'dan yüzde 3,4'e çıkardı. Ayrıca, OECD 2024 için ortalama yüzde 55,5 ve 2025 için yüzde 28,9 enflasyon beklentisi olduğunu belirtti. Raporda, Türkiye ekonomisinin özellikle özel tüketim ve net ihracatın katkısıyla güçlü kaldığı, ancak enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği vurgulandı. Ayrıca, 2023 deprem bölgesindeki inşaat faaliyetlerinin ekonomiye dinamizm kattığı ifade edildi.
2 Mayıs 2024

Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Analizde, resesyon beklenmediği ve son enflasyon ile iş gücü piyasası verilerinin bu ihtimali desteklediği belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki siyasi belirsizliklerin küresel kredi politikalarını etkileyebileceği vurgulandı. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin de küresel krediler için önemli bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.
29 Temmuz 2024

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türkiye'nin seçim sonuçlarına bakılmaksızın mevcut parasal ve mali politikaları sürdüreceğini öngördü. Banka, mart ayı için enflasyonun yüzde 68,5 olacağını ve mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra yıl sonuna kadar olumlu baz etkileriyle yüzde 33'e kadar düşeceğini tahmin ediyor. Ayrıca, seçimler sonrası vergi artışı beklemediklerini ve harcama baskılarının azalacağını belirtiyor.
29 Mart 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladığı bir basın toplantısında, bir gazetecinin 'Geçinebiliyor musunuz?' sorusuna, toplantının amacının enflasyonu konuşmak olduğunu belirterek yanıt vermedi. Merkez Bankası, 2024 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak sabit tuttuğunu açıkladı. Karahan'ın selefi Hafize Gaye Erkan ise geçmişte verdiği bir röportajda, İstanbul'daki yüksek ev fiyatları nedeniyle annesiyle yaşamak zorunda kaldığını belirtmişti.
8 Şubat 2024

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 2023'ün son çeyreğinde daralan Almanya ekonomisinin 2024'ün ilk çeyreğinde de daralarak teknik resesyona girebileceğini açıkladı. Raporda, dış talepte önemli düşüşler ve tüketicilerin harcamalarında temkinli davranışlar gözlemlendiği, ayrıca dönüşüm ve iklim politikalarıyla ilgili belirsizliklerin arttığı belirtildi. Çeşitli sektörlerdeki grevlerin de ekonomik üretimi olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
19 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, faiz oranlarını şu anki yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, yıl sonunda faiz indirimlerine başlayabileceklerinin sinyalini verdiler. Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun hedefe doğru ilerlemesi halinde yıl sonuna doğru para politikasında gevşemenin uygun olabileceğini ifade etti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise enflasyonun yüzde 2'ye düşmesini beklediklerini ve bu yıl içinde 2 veya 3 faiz indiriminin uygun olabileceğini belirtti. Fed yetkilileri, kararlarında siyaseti dikkate almadıklarını vurguladı.
7 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik krizde ikinci aşamaya geçtiğini ve bu aşamada piyasaya, bankalara ve dövize müdahalelerin başladığını ifade etti. Korkmaz, Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmaz ve istikrar programı uygulamazsa durumun daha da kötüleşeceğini, döviz sıkıntısı ve kur artışı nedeniyle üretimde aksamalar yaşanacağını ve bu durumun büyüme oranını düşüreceğini belirtti. Ayrıca, iç üretimdeki düşüş ve döviz sorunları nedeniyle ithalatın zorlaşacağını ve bu durumun ilaç kıtlığı gibi sorunlara yol açabileceğini, arz yetersizliği nedeniyle mal kıtlığının ve fiyat artışlarının hızlanacağını öne sürdü. Korkmaz, hükümetin radikal değişiklikler yapmaması durumunda krizin üçüncü aşamaya geçeceğini ve Türkiye'nin dış borçlarda temerrüde düşebileceğini, eksi büyüme, artan enflasyon ve işsizlikle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.
27 Mart 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, CBS televizyonunun '60 Dakika' programında yaptığı açıklamada, enflasyonun son bir yılda gerilediğini ve ekonominin güçlü olduğunu belirtti. Powell, faiz oranlarını düşürme kararlarını verirken daha fazla güven aradıklarını ve bu kararlarda siyaseti dikkate almadıklarını ifade etti. Ayrıca, Fed'in 2021'de enflasyonla ilgili politikalarını daha erken sıkılaştırmanın daha iyi olacağını kabul ettiğini söyledi.
5 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin yaşadığı 14'üncü krizin ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda farklı olduğunu ve bu nedenle IMF ile yapılabilecek bir anlaşmanın krizi çözemeyeceğini belirtiyor. Türkiye'nin siyasi ve sosyal sorunları çözmeden IMF ile anlaşma yapmasının mümkün olmadığını ve mevcut iktidarın demokrasi ve hukuk alanında geri dönüş yapması gerektiğini ifade ediyor. Korkmaz, en akılcı çözümün siyasi iktidarın değişmesi olduğunu vurguluyor.
6 Mart 2024

Dünya Bankası'nın 'Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu'na göre, küresel yoksulluğun azaltılmasında ilerleme neredeyse durma noktasına geldi ve dünyanın yarısı için yoksulluğu sona erdirmenin 100 yıldan fazla sürebileceği belirtildi. Raporda, dünya nüfusunun yüzde 8,5'inin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı ve yüzde 44'ünün ise orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşadığı ifade edildi. Kovid-19 salgınının yoksulluk üzerindeki kalıcı etkileri ve düşük ekonomik büyüme ile kırılganlığa sahip ülkelerde yoksulluğun yoğunlaştığı vurgulandı.
15 Ekim 2024
İşaretlediklerim