Türkiye'de restoran ve kafelerin yüksek fiyatlarına karşı müşterilerin tepkisi boykot çağrısına dönüştü. 20-21 Nisan tarihlerinde restoran ve kafelere gidilmemesi için çağrı yapıldı. Finansçı İris Cibre'nin başlattığı ve pek çok tanınmış ismin destek verdiği bu hareket, geniş bir kesim tarafından benimsendi. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, hem müşterilerin şikayetlerini haklı buluyor hem de restorancıları savunuyor, ancak yüksek fiyatların sorumluluğunu ekonomi yönetimine yüklemekten kaçınıyor.
20 Nisan 2024

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki İsveç vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulunarak kalabalık yerlerden uzak durmalarını ve gelişmeleri takip etmelerini istedi. Bu uyarı, İsveç'in Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinde yaşanan gerilim sonrası geldi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruları, Türkiye'nin henüz onaylamaması nedeniyle beklemekte.
28 Ocak 2023

Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulamanın olup olmaması tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışının kısıtlanmasının konut fiyatlarını ve kiraları düşüreceğini savunurken, bazıları bu durumun döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı ve TÜKODER Başkanı, kısıtlamanın Türk vatandaşlarına fayda sağlayacağını ifade ediyor. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, yabancıların konut piyasasında dolaylı etkiler yarattığını söylüyor.
4 Ocak 2023

Türkiye'de yabancı devletlere bağlı okullarla ilgili kriz, Fransız okullarının ardından Alman okullarına da sıçradı. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Ernst-Reuter okulları, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine Türk pasaportu bulunan yeni öğrencileri kabul etmeyeceklerini duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini belirtirken, uluslararası sözleşmelerle okulların yasal duruma kavuşmasını arzu ettiklerini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirerek, bu kararın milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu yasağın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinin ardından geldiği belirtildi. Türkiye daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişimi engellemişti.
9 Ağustos 2024

Türk Toraks Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde mikroplastiklerin besin zincirimize girdiğini ve insan sağlığına olası zararlarına dikkat çekti. Plastik atıkların son 20 yılda iki kat arttığı ve 2019'da 353 milyon ton olduğu belirtilirken, UNEP plastik atıkların 2040'a kadar %80 azaltılmasını hedefliyor. Mikro ve nanoplastiklerin besin zincirine girişi ve sağlık üzerindeki potansiyel etkileri araştırılıyor. Türk Toraks Derneği yetkilileri, plastik atıkların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ve deprem sonrası enkaz kaldırma çalışmalarının tehlikelerine işaret etti.
5 Haziran 2023

İstanbul'da düzenlenen bir operasyonda, 20 kişi araç kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı. Operasyonda, sahte evraklarla Türkiye plakası çıkarılmış 17 araç ele geçirildi. Bu araçların bazılarının Almanya, İsveç ve Polonya'dan getirildiği ve Interpol çalıntı kayıtlarında yer aldığı tespit edildi. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.
24 Nisan 2024

Akif Beki, Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin Türkiye için ne anlama gelebileceğini tartışıyor. Eski Almanya Şansölyesi Merkel'in Türkiye'nin istikrarının Avrupa için önemli olduğunu belirten sözlerine atıfta bulunarak, aşırı sağcı liderlerin de benzer bir yaklaşım sergileyebileceğini öne sürüyor. Ancak, bu durumun Türkiye üzerindeki baskıyı artırabileceği ve iç siyasette radikal sağa kayışı hızlandırabileceği belirtiliyor. Avrupa'nın siyasi istikrarsızlığının Türkiye'ye olumsuz etkileri olabileceği vurgulanıyor.
11 Haziran 2024

Danimarkalı İslam ve yabancı düşmanı 'Stram Kurs' partisi lideri Rasmus Paludan'ın İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yapma niyeti üzerine, İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström Türk Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Türkiye, bu eylemin nefret suçu niteliğinde olduğunu ve kabul edilemez bulduğunu İsveç Büyükelçisine iletti. Ayrıca, Türkiye'nin kutsal değerlere hakaretin demokratik haklar kisvesi altında savunulamayacağını belirttiği aktarıldı.
21 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 22 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 21 Haziran tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı.
22 Haziran 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

Türkiye, Avrupa'da satılan dönerin 'geleneksel yemek statüsü' kazanması için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulundu. Almanya, bu talebin döner fiyatlarını artıracağı ve bürokratik yük getireceği gerekçesiyle itiraz etti. Eğer talep onaylanırsa, dönerin belirli üretim yöntemleri ve et türleriyle yapılması zorunlu olacak. Almanya'da döner satışlarının ekonomik önemi ve kültürel etkisi nedeniyle bu talep tartışmalara yol açtı.
25 Temmuz 2024

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, içişleri ve dışişleri bakanlarına gönderdiği yazıda, AKP'nin Almanya'daki seçim kampanya etkinliklerinde nefret söylemi içeren mesajlar yayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Almanya'da yabancı yetkililerin seçim etkinliği düzenlemesi hükümet iznine bağlı olup, seçim öncesi son üç ayda bu etkinliklere izin verilmiyor. Buschmann, izin zorunluluğunun dikkatle uygulanması ve Türkiye'ye kuralların hatırlatılması gerektiğini belirtti. Yeşiller partisi sözcüsü Lamya Kaddor, resmi olmayan yollarla seçim etkinliklerinin düzenlenebildiğine dikkat çekti.
13 Nisan 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2019 yılında Osman Kavala'nın tutukluluğunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali olarak değerlendirmişti. Kavala, 2022'de Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye yaptırımlar uygulanabileceği sinyalleri vermişti. Ancak, Avrupa Konseyi İletişim Sorumlusu Daniel Höltgen'e göre, şu anda Konsey'de Türkiye'ye yaptırım uygulama niyeti bulunmuyor.
27 Nisan 2024

6 Şubat'taki büyük depremler sonrası yaşadıkları şehirleri terk etmek zorunda kalan vatandaşlar, oy kullanabilmek için ikamet kayıtlarının bulunduğu şehirlere dönüş yapmak zorunda. Ancak yüksek enflasyon nedeniyle bilet fiyatlarının pahalı olması, bu dönüşü zorlaştırıyor. Bu sorunu çözmek amacıyla 'askıda bilet' kampanyası başlatıldı ve askıdabilet.com adında bir web sitesi üzerinden bilet talep edilebiliyor veya bağış yapılabiliyor. Kampanya, Oy ve Ötesi, Türkiye Tanıtım Vakfı, Türkiye Gönüllüleri, Eşitlik ve Dayanışma Derneği ve İhtiyaç Haritası gibi destekçiler tarafından yürütülüyor.
24 Nisan 2023

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'ne yeniden katılması için çağrıda bulundu. AB Komisyonu sözcüsü Peter Stano, Rusya'nın Ukrayna tahılının dünya piyasalarına ihracını engelleyen saldırılarını durdurmasını ve anlaşmaya dönmesini istedi. Rusya, Ukrayna tahılının dünya piyasalarına ihracı için en uygun yolu engelliyor ve bu durum küresel fiyatları yükseltiyor. Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna tarafından imzalanmıştı.
4 Eylül 2023

2023 Avrupa Kadın Voleybol Şampiyonası'na Sırbistan ekibiyle katılmak isteyen iki Türk yardımcı antrenör, vize alamadı. Sırbistan kadın voleybol takımının başantrenörü Giovanni Guidetti, bu durumun voleybolun marka değerine zarar verdiğini belirtti. Türkiye, Schengen vizesine başvuranlar arasında en fazla ret cevabı alan ülkelerden biri.
15 Ağustos 2023

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Eski rekor, 2022'de 48 bin 615 başvuruyla kırılmıştı. Türk vatandaşlarının en çok iltica başvurusu yaptığı ülke ise Almanya oldu.
2 Kasım 2023

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024
İşaretlediklerim