Britanya, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma, kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yeni bir Türk polis merkezinin kurulması, insan kaçakçılarına karşı mücadele, bot ticaretinin engellenmesi ve gümrük verilerinin hızla aktarılmasını içeriyor. Bu anlaşma, önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimler öncesinde Britanya'nın siyasi gündeminin en üst sıralarında yer alan yasadışı göç konusunda atılan bir adım olarak görülüyor.
9 Ağustos 2023

Britanya, özellikle Manş denizini geçerek gelen düzensiz göçmen sayısındaki artış nedeniyle, daha önce durdurulan Ruanda'ya göçmen gönderme planını yaz aylarından önce tekrar başlatmayı hedefliyor. İçişleri Bakanı Suella Braverman ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, Göç ve Ekonomik Kalkınma İşbirliği Mutabakat Zaptını genişletme kararı aldı. Bu plan kapsamında, Ruanda'ya sınır dışı edilen göçmenlerin yeni hayatlarını kurmaları desteklenecek. Britanya ayrıca, düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor ve bu tasarıya göre, düzensiz göçmenler yakalandıkları anda gözaltına alınacak ve 28 gün içinde sınır dışı edilecekler.
19 Mart 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının ardından Londra polisinin Filistin destek gösterilerine izin vermesini eleştirerek 'taraf tutmakla' suçlamış ve bu durum ülkede tartışmalara yol açmıştır. Braverman, Filistin'le dayanışma yürüyüşlerini 'nefret yürüyüşü' olarak adlandırmış ve polisi çifte standart uygulamakla itham etmiştir. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu gelişmelerin ardından Braverman'ı görevden alarak yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly'i atamıştır.
13 Kasım 2023

The Guardian gazetesinin araştırmasına göre, Britanya İçişleri Bakanlığı, sığınmacıların Britanya'ya ulaşmasını engellemek amacıyla Türkiye'nin sınır polisine 3 milyon sterlin fon sağlamış. Fonlama, 2019 yılında 14 bin sterlin ile başlamış ve zamanla artarak 2023'te 3 milyon sterline ulaşmış. Fon, eğitim, personel sağlama ve sığınmacıların geri dönüşü ile yeniden entegrasyonunu hedefleyen bir projede kullanılmış. Türkiye'nin Britanya için stratejik önemi artmış ve Türkiye'deki Britanya İçişleri Bakanlığı çalışanlarının sayısı Britanyalı diplomatları geçmiş.
8 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin içişleri bakanları, Brüksel'deki toplantılarında göç ve iltica konusunda bir kez daha uzlaşamadı. Toplantıda, AB Komisyonu'nun 2020'de önerdiği 'Göç ve İltica Anlaşması'nın son unsuru 'Kriz Yönetmeliği' üzerinde tartışmalar yapıldı. Anlaşma sağlanamamasının ardında, Almanya'nın Akdeniz'deki insani yardım ve arama-kurtarma hizmetleri sağlayan sivil toplum kuruluşları gemilerinin desteklenmesi önerisi ve İtalya'nın buna 'göçmenler için çekici bir faktör' olduğu gerekçesiyle karşı çıkması olduğu belirtildi.
28 Eylül 2023

Britanya hükümetinin, ülkeye yasadışı yollarla giren düzensiz sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi öngören planı, Britanya Yüksek Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Plan daha önce alt mahkeme tarafından da hukuka aykırı bulunmuş ve hükümet tarafından temyize götürülmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Haziran 2022'de plan kapsamında Ruanda'ya yapılacak ilk uçuşu durdurmuştu. İçişleri Bakanı Suella Braverman, planın yaz aylarında başlayacağını duyurmuştu, ancak temyiz mahkemesi planı yasalara aykırı buldu.
15 Kasım 2023

Britanya hükümetinin, düzensiz sığınmacıları ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebi yapanları Ruanda'ya gönderme planı, Londra Temyiz Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Bu plan, 'Ruanda Planı' adı altında geçen sene hazırlanmış ve büyük tepkiler çekmişti. Ayrıca, Britanya'nın düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik hazırladığı 'yasa dışı göç' yasa tasarısı da tartışmalı maddeler içeriyor.
29 Haziran 2023

Britanya Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Michelle Donelan'ın Parlamento Özel Sekreteri ve Muhafazakar Parti milletvekili Paul Bristow, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü, Bristow'un 'kolektif sorumluluk ilkeleriyle tutarlı olmayan yorumlar' yaptığını belirtti. Bristow, geçen hafta Başbakan Rishi Sunak'a yazdığı bir mektupta, kalıcı bir ateşkesin hayat kurtaracağını ve insani yardımın en çok ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlayacağını belirtmişti.
31 Ekim 2023

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'de yaşayan Afganistan uyruklu kişilerin son genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde 60-65 bin civarında oy kullandığını açıkladı. Ramin, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin üç kategoriye ayrıldığını belirtti: oturma izni olan düzenli göçmenler (yaklaşık 50 bin), uluslararası koruma statüsünde olanlar (yaklaşık 130 bin) ve yasadışı yollarla gelen sığınmacılar (şu anda 50-60 bin civarında). Ayrıca, 2022 yılında yasadışı yollarla gelen 70 bin kişinin geri gönderildiğini ifade etti. Ramin, oy kullanan Afgan kökenli seçmenlerin büyük bir bölümünün uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan kişiler olduğunu vurguladı.
15 Haziran 2023

Almanya'da hükümet ortağı FDP'nin genel sekreteri Bijan Drij-Sarai, Türkiye'deki hükümetin Avrupa'dan çok uzakta olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dünya genelinden yorumlar gelirken, Drij-Sarai Türkiye'nin AB üyelik sürecinin bitirilmesi gerektiğini ve Almanya'da yaşayan Türklerin seçim alışkanlıklarının entegrasyon politikaları açısından hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi. Ayrıca Türkiye'nin otoriter bir çizgide ilerlediğini ve insan haklarının kısıtlandığını, ekonominin kötü durumda olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Medya ve Göç Derneği (MGD), mülteci, göçmen ve sığınmacı terimlerinin hangi bağlamlarda kullanılması gerektiğine dair bir rehber yayınladı. Rehbere göre, göç etme şekilleri 'gönüllü göç' ve 'zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' olarak ikiye ayrılıyor. 'Gönüllü göç' altında sadece 'göçmen' statüsü hukuki olarak tanınıyor. 'Zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' kapsamında ise 'sığınmacı' ve 'mülteci' statüleri hukuki olarak tanınıyor.
27 Ekim 2023

Kenya Göç İdaresi, ülkeye vizesiz giriş uygulamasının başladığını duyurdu. Göç İdaresi Genel Sekreteri Julius Bitok, Elektronik Seyahat İzni (ETA) sistemi üzerinden yaklaşık beş bin başvuru alındığını ve iki binden fazlasının onaylandığını bildirdi. Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ülkenin bağımsızlığının 60. yılında vize şartını kaldıracaklarını açıklamıştı. Ülke, bu adımla 2027 yılına kadar turist sayısını 4,5 milyona çıkarmayı hedefliyor.
5 Ocak 2024

Britanya, 1868'de Etiyopya topraklarına girip 7 yaşındaki Prens Alemayehu'yu kaçıran ve kendi topraklarında ölen prensin saçlarını 144 yıl sonra Etiyopya'ya iade etti. Etiyopya'dan çok sayıda tarihi eseri kaçıran Britanya, defalarca talep edilen naaş yerine prensin bir tutam saçını, bir vakıf aracılığıyla Etiyopya'ya verdi. Ayrıca, Prens Alemayehu'nun babası İmparator Tewodros dönemine ait bazı küçük parçalar da iade edildi.
22 Eylül 2023

Britanya'nın Guayaquil Fahri Konsolosu ve iş insanı Colin Armstrong, Ekvador'un Los Rios eyaletindeki çiftliğinde kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Polis, kaçırılmanın uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı çeteler tarafından yapıldığını düşünüyor ve Armstrong'un bulunması için geniş çaplı bir operasyon başlattı. Hem Britanya hem de Ekvador Dışişleri bakanlıkları olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ekvador'da artan şiddet olayları ve güvenlik krizi devam ederken, yeni Devlet Başkanı Daniel Noboa caydırıcı yasaların çıkartılacağını açıklamıştı.
17 Aralık 2023

Britanya'nın özerk bölgelerinden Orkney Adaları, Britanya ve İskoçya yönetimlerinden yeterli destek alamadıklarını belirterek, statülerini değiştirmeyi veya Norveç, Danimarka ya da İzlanda'ya katılmayı tartışıyor. Orkney Adaları Konseyi Başkanı James Stockan, adaların ekonomik katkılarına rağmen yeterli desteği görmediklerini ifade etti. 2017'de yapılan oylamada bağımsızlık desteklenmese de daha fazla özerklik arayışı belirlenmişti. Adaların tarihi bağlarına da değinen Stockan, Norveç'e olan tarihi bağlarına atıfta bulunarak halkın bu konudaki merakını dile getirdi.
3 Temmuz 2023

2024'ün ilk altı ayında Britanya'ya Manş Denizi üzerinden botlarla gelen düzensiz göçmen sayısı yüzde 18 arttı ve bu göçmenlerin yüzde 10'u Türk. Britanya İçişleri Bakanlığı, bu dönemde küçük botlarla ülkeye girenlerin sayısının 13 bin 489 olduğunu açıkladı. Göçmenlerin yüzde 81'i yasal izni olmadan bu botlarla ülkeye giriş yaptı. Göçmen karşıtı eylemler ve sıkı göç kuralları, Britanya'da göçmenlerin durumunu daha da zorlaştırıyor.
23 Ağustos 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkede bulunan düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planının 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurdu. Bu plan, İşçi Partisi tarafından engellenmeye çalışılsa da, Sunak gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ve ulusal güvenlik gereği bu planın uygulanacağını belirtti. Britanya, geçen yıl Ruanda ile düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 5 yıllık 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı. Yüksek Mahkeme'nin geçmişte bu planı yasa dışı bulduğu ve uygulamayı durdurduğu biliniyor.
22 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de 1 milyon 45 bin 722 ikamet izni sahibi yabancı, 3 milyon 89 bin 904 geçici koruma altında Suriyeli ve 213 bin 169 uluslararası koruma sahibi yabancının bulunduğunu açıkladı. Yerlikaya, Türkiye'nin düzenli göç politikaları ile göçmenlerin işlemlerini kolaylaştırdığını ve kamu düzeni ile güvenliğinden taviz vermediğini belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 270 Mobil Göç Noktası aracıyla 1 milyon 678 bin kimlik kontrolü yapıldığını ve 142 bin düzensiz göçmenin geri gönderme merkezlerine sevk edildiğini ifade etti.
11 Ekim 2024

İtalya, Arnavutluk ile yaptığı anlaşma çerçevesinde 16 düzensiz göçmeni Arnavutluk'ta kurduğu göçmen merkezine gönderdi. Bu anlaşma, İtalya'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışan sağlıklı erkek göçmenlerin Arnavutluk'taki merkezlere taşınmasını öngörüyor. Anlaşma, sivil toplum kuruluşlarının kurtardığı göçmenleri, reşit olmayanları, hamile kadınları ve savunmasız kişileri kapsamıyor. Uluslararası Af Örgütü, bu uygulamanın insan hakları ihlalleri yaratabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.
15 Ekim 2024

Market teslimat uygulaması Getir, yaklaşık 12 milyar dolar değer biçilen bir şirket olarak, Britanya pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu karar, Britanya'da 1500 olmak üzere toplamda binlerce çalışanı etkileyebilir ve şirketin Avrupa'daki diğer pazarlarda da işleri durdurması gündemde. Getir, son dönemde yeniden yapılandırma danışmanları tuttu ve büyük hissedarlarından biri olan Abu Dabi fonu Mubadala'ya danışmanlık hizmeti veriliyor. Şirket, geçtiğimiz eylülde küresel çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmıştı ve şimdi yalnızca ABD ve Türkiye'de operasyonlarına devam edecek.
20 Nisan 2024
İşaretlediklerim