Tayland'da monarşiyi eleştiren sosyal medya paylaşımları yapan aktivist Mongkol Thirakot, 50 yıl hapis cezasına mahkum edildi. İnsan Hakları için Taylandlı Avukatlar Birliği, Thirakot'un daha önce 28 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve yeni tespit edilen paylaşımlar nedeniyle cezasına 22 yıl daha eklendiğini açıkladı. Tayland'da Kral ve monarşi eleştirilerine yönelik ağır cezalar içeren yasa, ifade özgürlüğü tartışmalarına ve hükümet karşıtı protestolara neden oluyor.
18 Ocak 2024

Britanya'nın Oxfordshire şehrinde yaşayan 10 yaşındaki Teddy, Apple'ın gözlüklü emojisinin gözlük takan insanları 'dişlek ve inek gibi' gösterdiğini düşünerek bu emojinin değiştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Teddy, gözlük takan insanlar hakkında yanlış bir izlenim yarattığını belirterek, bu emojinin saldırgan ve aşağılayıcı olduğunu ifade etti. Kendi hazırladığı alternatif emojide gözlük çerçevelerini inceltip, ağız kısmına bir gülümseme ekledi. Kampanya, Teddy'nin öğretmeni Lisa'nın desteğiyle başlatıldı.
1 Aralık 2023

TED Antalya Koleji'nde Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak görev yapan Emine Karakaş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliğinde yaptığı konuşma sonrası sosyal medyada hedef gösterildi ve gözaltına alındı. Antalya başsavcılığı, Karakaş hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talimatıyla Karakaş'ın iş akdi sona erdirildi ve maaşı kesildi. Karakaş'ın avukatı Ali Çelik, işe dönüş ve maaş kesintisinin telafisi için üç ayrı dava açtıklarını belirtti.
17 Ocak 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta evlatlıkla evlenme engelinin olmadığını belirtince sosyal medyada tepki çekti. Gazeteci Fatih Altaylı bu duruma Twitter üzerinden sert bir dille tepki gösterdi. Bunun üzerine Diyanet, Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın talimatıyla Altaylı hakkında suç duyurusunda bulunulması için örnek dilekçeler dağıtıldı. Dilekçelerde 'hakaret', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ve 'nefret ve ayrımcılık' suçlamaları yer aldı.
26 Şubat 2023

Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent, kara para aklama suçlamasıyla ABD'de yargılanan işadamı Sezgin Baran Korkmaz ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaşan model Deniz Akkaya'ya sosyal medyada tepki gösterdi. Akkaya, Levent'in özür dilemesini eleştirerek ona 'duruşsuzluk' ithamında bulundu ve yakında yargılanacağını ima etti. Levent ise Akkaya'nın iddialarını reddederek, Korkmaz ile olan fotoğrafın bir yardım konseri çerçevesinde olduğunu ve konser karşılığında Korkmaz'ın beş ailenin sorunlarını çözdüğünü belirtti. Haluk Levent, Akkaya'ya karşı 5 milyon liralık tazminat davası açacağını ve kazanılan parayı depremzedelere bağışlayacağını açıkladı.
17 Şubat 2023

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdiği Kuran yakma eylemini 'dehşet verici' olarak tanımladı. Billström, İsveç'in geniş kapsamlı ifade özgürlüğüne sahip olduğunu ancak bu durumun İsveç hükümetinin veya kendisinin ifade edilen görüşleri desteklediği anlamına gelmediğini Twitter üzerinden ifade etti. Paludan'ın eylemi Türkiye'de de tepkilere neden oldu.
21 Ocak 2023

Bolu'da, ebeveynleri evde olmayan sekiz yaşındaki Ö.B.Ö., evinin bahçesinde oynarken O.Ö. isimli bir kişi tarafından kaçırıldı. Çocuğun köpeğiyle oynadığı sırada köpeği kaçırıp, çocuğu köpeğinin yerini göstereceğini söyleyerek kandıran şüpheli, çocuğu bir iş merkezinin çatı katına götürüp sandalyeye bağladı. Fidye için eve giden şüpheli, çocuğun annesi tarafından fark edilince kaçmaya başladı ve vatandaşlar ile bir polis memurunun yardımıyla yakalandı. Çocuk, polis ekipleri tarafından bulunarak sağlık kontrolünden geçirildi ve durumunun iyi olduğu belirtildi.
23 Ocak 2023

Habertürk TV muhabiri Fatmanur Boylu, bir çocuğun 'annem karne hediyesi olarak et aldı' demesi üzerine yapılan haber nedeniyle işten çıkarıldı. Haber, ekonomik kriz bağlamında geniş yankı bulmuş ve iktidar tarafından eleştirilmişti. Habertürk yönetimi, Boylu'nun çocuğa yönlendirici konuşma yaptığını iddia ederek işine son verdi. Boylu ise suçlamaları reddederek, röportajın doğal koşullarda yapıldığını ve kasabın hediye ettiği et üzerine gerçekleştiğini savundu. Habertürk Haber Koordinatörü Zülfikar Ali Aydın, olayın ham görüntülerini paylaşarak iddiaları destekledi.
24 Ocak 2023

İran'da 'ahlak polisi' olarak bilinen birimin gözaltı yetkisi kaldırıldı. Bu karar, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin zorunlu başörtüsü kuralına karşı geldiği gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından başlayan 'özgürlük' protestolarının ardından geldi. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Yakub Rızazade, 'ahlak polisi'nin artık uyarı devriyesi olacağını ve gözaltına almayacağını belirtti.
20 Temmuz 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla halkı, iktidara ve iktidara yakın medya kuruluşlarını görmezden gelmeye çağırdı. Demirtaş, yandaş kanalları televizyondan silme, sosyal medya hesaplarını engelleme, sitelerine tıklamama ve iktidar yanlısı liderleri izlememe ve dinlememe gibi eylemleri önerdi. Mesajında, muhalefete odaklanılması gerektiğini ve 'RTE' olarak bilinen kişinin aslında var olmadığını ima eden bir ifade kullandı.
17 Nisan 2023

AKP Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı övmek isterken kullandığı ifadelerle sosyal medyada gündem oldu. Yediyıldız, 'Tayyip abinin ayakkabısını elimizle yalamamız lazım' şeklindeki sözlerinin yerel ifadeler olduğunu ve hakaret içermediğini savundu. Ancak daha sonra sosyal medya hesaplarından bir özür metni yayınladı ve Twitter hesabını kilitledi.
25 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, engelli yurttaşlar ve aileleri için vaatlerini bir video ile duyurdu. Resmi veri eksikliğine ve engellilere yönelik yetersiz hizmetlere dikkat çekti. Hükümetin engellilere cimri davrandığını ve iftira attığını iddia etti. Engelli aylıkları, sosyal güvenlik primleri, protez ve ortez katkı payları, tekerlekli araç tamir atölyeleri, kamuda engelli atamaları, eğitim altyapısı ve ayrımcılığa son vermek için hukuki düzenlemeler gibi konularda iyileştirmeler yapacağını belirtti.
6 Mayıs 2023

TikTok platformunda göğüs dekoltesi göstererek yayın yapan 35 yaşındaki Gül Hatun, 'müstehcenlik' suçlamasıyla iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilir. Eşi olduğunu iddia ettiği bir erkekle canlı yayın yaparken para karşılığı gömleğinin düğmelerini açan Hatun, sosyal medyada eleştirilmesinin ardından gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Anadolu Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, Hatun'un suç işlediği ve içeriklerin çocuklar tarafından da görülebilecek şekilde alenen paylaşıldığı belirtildi.
20 Aralık 2023

Ordu'nun Korgan ilçesine bağlı Absut Yaylası'nda hayvan otlatırken kaybolan 13 yaşındaki Emirhan D'nin cesedi bir gölette bulundu. Olay yerine gelen ekipler, sudan çıkardıkları cesedin Emirhan D'ye ait olduğunu belirledi. Çocuğun cenazesi, olay yerindeki incelemenin ardından Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Ordu Valiliği, Emirhan D'nin gölete düşmüş olabileceği ihtimali üzerine çalışmaların bu bölgede yoğunlaştırıldığını belirtti.
9 Eylül 2023

Dilan Polat ve Engin Polat çifti hakkında, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve para aklama ile vergi kaçırma iddiaları sonrasında soruşturma başlatıldı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılan araştırma sonucunda, çiftin mal varlıklarına el konulma kararı alındı ve yurt dışına çıkışları yasaklandı. Ayrıca, çiftin ikinci derece yakınları ile 16 şirket ve 8 kişi hakkında da soruşturma başlatıldı.
13 Ekim 2023

Vietnam'da, Nusret Gökçe'nin ünlü tuz dökme hareketini taklit eden bir erişte satıcısı olan Peter Lam Bui, 'Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti'ne karşı çıkma amacıyla materyal üretme ve yayma' suçlamasıyla beş buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bui'nin videosu, Vietnam Kamu Güvenliği Bakanı To Lam'ın Londra'daki Nusr-Et restoranında altın kaplamalı pahalı bir biftek yerken çekilmiş görüntülerinin eleştirilmesi üzerine yapılmış bir parodiydi. Vietnam'da ifade özgürlüğüne yönelik baskılar ve muhalefetin susturulması eleştiriliyor ve benzer suçlamalarla diğer aktivist ve gazetecilere de hapis cezaları verildiği belirtiliyor.
25 Mayıs 2023

TED Antalya Koleji'nde Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarında konuşan öğretmen E.K. gözaltına alındı. Öğretmenin konuşması sosyal medyada geniş yankı buldu. Antalya Emniyet Müdürlüğü, öğretmenin 'Türkiye Yüzyılı'nı hedef aldığı, bir eğitim kurumunda siyaset yapıldığı ve birlik ve beraberliği zedeleyerek, ayrıştırıcı tutum sergilendiği' gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Öğretmen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan adli işlem yapıldığı belirtildi.
31 Ekim 2023

Kanadalı bağımsız film yönetmeni Xavier Dolan, sinema kariyerine çocuk oyuncu olarak başlamış ve genç yaşta yönettiği filmlerle tanınmıştır. Cannes Film Festivali'nde ödüller kazanan Dolan, El Pais'e verdiği röportajda, artık kimsenin izlemediği projelere yıllarını harcamak istemediğini ve tutkusu nedeniyle hayal kırıklıklarını kaldıramayacağını belirtti. Ayrıca, hoşgörüsüzlükten kaynaklanan bir iç savaş korkusu ve dünyanın değişen durumu nedeniyle sanatın işe yaramadığını ve sinemaya zaman ayırmanın anlamsız olduğunu ifade etti.
6 Temmuz 2023

Harvardlı liderlik koçu Shadé Zahrai, insanların gereksiz yere özür dilediklerinde zayıf ve güvensiz algılanabileceklerini ve bu durumun itibarlarına zarar verebileceğini belirtiyor. Zahrai, özür dilemek yerine takdir ifade etmenin daha olumlu bir izlenim bırakacağını savunuyor ve beş yaygın 'özür' cümlesini ve bunların yerine kullanılabilecek alternatif ifadeleri sıralıyor. Bu ifadeler, yardım için teşekkür etmek, dinleyenlere minnettarlık göstermek, duygusal ifadeler için özür dilemek yerine anlayış için teşekkür etmek, gecikmelerde sabır için teşekkür etmek ve hatalar karşısında rehberlik ve destek için minnettarlık ifade etmek şeklinde öneriliyor.
22 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim zaferini kutladığı balkon konuşmasında tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ı 'terörist' olarak nitelendirdi ve alandakiler 'Selo'ya idam' sloganları attı. HDP bu duruma tepki göstererek, Erdoğan'ın tehditlerinin ne kendilerini ne de tutuklu arkadaşlarını yıldıramayacağını ve özgürlük, demokrasi ve barışı getirme yolunda yürümeye devam edeceklerini belirtti.
29 Mayıs 2023
İşaretlediklerim