Anadolu Ajansı verilerine göre, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilin dokuzunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçimleri önde bitirdi. Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alırken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,84 oy oranında kaldı. Erdoğan toplamda 52 ilde, Kılıçdaroğlu ise 29 ilde daha fazla oy aldı. İki aday arasındaki oy dağılımı, depremden etkilenen illere göre değişiklik gösteriyor.
29 Mayıs 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına tepki gösterdi. Anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, iktidara daha fazla zaman vermeyeceklerini ifade etti. AKP'den Bülent Arınç ise seçimlerin 2024'te yerel seçimlerle birleştirilmesi gerektiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, seçimlerin zamanında yapılacağını ve iktidarın seçimden kaçmaması gerektiğini vurguladı.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında 14 Mayıs'ı seçim tarihi olarak işaret etmesi üzerine, seçim sürecinin başlangıç tarihi konusunda tartışmalar ortaya çıktı. Mevcut iki farklı kanun, seçim sürecinin başlangıcı için farklı süreler öngörüyor: Milletvekili Seçim Kanunu 90 gün, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu ise 60 gün. Hukukçular arasında bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Erdoğan'ın seçim kararını 10 Mart'ta imzalayacağı ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nihai seçim takvimini ilan edeceği belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Reuters haber ajansına göre, AKP Kahramanmaraş depremleri sonrasında seçimlerin ertelenmesi fikrinden vazgeçti. Parti yetkilileri, depremzedeler için yapılacak konutların temelinin mart ayında atılacağını ve bu süreçte en azından fiziki olarak depremin izlerinin silinmeye başlayacağını ifade etti. AKP'nin daha önceki 'Yeter söz milletindir' sloganı yerine 'Türkiye'yi birlikte inşa ediyoruz' sloganını kullanacağı belirtildi.
22 Şubat 2023

İYİ Parti YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, son hesaplamalara göre Kocaeli ve Sakarya'nın milletvekili sayılarının birer artacağını, Bayburt ve Tunceli'nin ise birer azalacağını belirtti. Ancak depremden etkilenen illerin milletvekili sayılarında bir değişiklik olmayacağını ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği konusundaki tartışmaların devam ettiği bir dönemde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 14 Mayıs'ta seçimlerin yapılacağını belirtti.
1 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşanan büyük deprem sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına katılarak, anayasanın seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini belirtti. AKP yetkilileri ve Bülent Arınç gibi isimlerin seçimlerin ertelenmesi yönündeki açıklamalarına karşın, Kılıçdaroğlu, anayasanın bu konuda net olduğunu ve seçimlerin ertelenemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, teknolojik imkanlarla depremden kaynaklanan sorunların aşılabileceğini ve seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini ifade etti.
14 Şubat 2023

AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrısına, altılı masa olarak bilinen muhalefet partilerinin temsilcileri tepki gösterdi. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, CHP ve İyi Parti temsilcileri, seçimlerin zamanında yapılmasının demokrasinin bir gereği olduğunu ve anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten maddesine atıfta bulunarak Arınç'ın önerisine karşı çıktılar. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi fikri ilk olarak bir AKP yetkilisi tarafından dile getirilmişti.
13 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya ile yaptığı görüşmede, seçimlerin 18 Haziran'da yapılması gerektiğini vurguladı ve seçimlerin ertelenmesi fikrine karşı çıktı. Akşener, Anayasa gereği seçimin savaş dışında ileri bir tarihe alınamayacağını belirtti. 6 Şubat'ta meydana gelen ve 13,5 milyon kişiyi etkileyen depremler sonrası, bir hükümet yetkilisi 14 Mayıs'ta seçim yapmanın güçlüklerini dile getirmişti. Akşener ise daha önce 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin deprem nedeniyle 18 Haziran'a kalabileceğini ifade etmişti.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, deprem sonrasında AKP'nin oylarında kayda değer bir düşüş olmadığını, toplumun kutuplaştırılması ve büyük felaketler sonrası güçlü lider arayışının bunun nedenleri arasında olduğunu ifade etti. AKP'nin seçimden birinci parti çıkma olasılığının güçlendiğini, ancak TBMM'deki çoğunluğunu yitirebileceğini belirtti. Ayrıca, Memleket Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi gibi dört partinin ölçümlerin üzerinde oy alabileceğini ve sürpriz yapabileceğini söyledi.
24 Mart 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 Şubat'taki depremler sonrası gündeme gelen seçimlerin zamanlaması ve depremzedelerin oy kullanma süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Seçimlerin 14 Mayıs'a çekilmesi planlanırken, muhalefet ve bazı siyasi figürler farklı tarihler önerdi. Bozdağ, mevcut seçim kanunlarının depremzedelerin oy kullanma sürecini zaten düzenlediğini ve ek bir düzenlemeye gerek olmadığını ifade etti. Sandıkların deprem bölgesinde nerede kurulacağına ise Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) karar vereceğini söyledi.
24 Şubat 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin öne çekilebileceğine dair açıklamalarının ardından AKP kaynakları, seçim hazırlıklarını iki turlu seçim olasılığına göre yaptıklarını belirtti. AKP'li bir yetkili, Ramazan ayının seçim çalışmalarını engellemeyeceğini, ancak Ramazan Bayramı'nın ikinci tur için zorluklar çıkarabileceğini ifade ederek, 'en doğru' tarih olarak mayıs ayını işaret etti. İlk tur için 7 ve 14 Mayıs, ikinci tur için ise 21 ve 28 Mayıs tarihleri öne çıkıyor. Ayrıca, muhalefetin olası bir erken seçime destek vermemesi durumunda Cumhurbaşkanı'nın yetkilerine atıfta bulunularak, adaylık tartışmasının olmayacağı belirtildi.
5 Ocak 2023

AKP'nin kurucularından Bülent Arınç, Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ertelenmesi gerektiğini öne sürdü. Anayasa'nın 78. maddesi sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirtirken, Arınç bu maddeye tabu gibi bağlı kalınamayacağını ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer muhalefet temsilcileri Arınç'ın bu önerisine sert tepki gösterdi. Arınç ise kendisinin tarafsız bir konumda olduğunu ve AKP'nin işine yarayacak bir öneride bulunmadığını savundu.
17 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin mevsim şartları göz önünde bulundurularak güncellenebileceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin öne alınmasına sıcak bakıldığı ve 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne çekilmesi' ifadesinin kullanıldığı belirtiliyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin konuşulduğu, bu hamleyle Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağına dair tartışmaların da sona erdirilmesinin hedeflendiği aktarılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de erken seçime hazır olduklarını ifade etmişti.
5 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs tarihini işaret ederek, muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa'yı 'darbe şakşakçıları' ve 'kifayetsiz muhterisler' olarak nitelendirdi. Erdoğan, geçmişte Demokrat Parti'nin tek parti dönemini sona erdirdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerine atıfta bulunarak, milletin aynı tarihte muhalefete 'Yeter' diyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun düşüşe geçtiğini ve muhalefetin siyasi deja-vu yaşattığını ifade etti. Erdoğan, savunma sanayii ve askeri personel hakkında yapılan eleştirilere de sert tepki gösterdi.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında yaşanan artçı sarsıntılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. İktidarı ve muhalefeti eleştiren Demirtaş, halkın acil ihtiyaçlarının karşılanması ve derhal seçime gidilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Emek ve Özgürlük İttifakı, Sosyalist Güç Birliği, Millet İttifakı ve Kemal Kılıçdaroğlu'na birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i feshederek 14 Mayıs'ta erken seçim yapılacağını açıklamasının ardından AKP'de milletvekili adaylık süreci hareketlendi. Parti, bürokrasiden gelen adaylık taleplerini ve mevcut milletvekillerinin listeye girebilme beklentilerini dengelerken, kırgınlıkları önlemeye çalışıyor. Aday adaylığı için AFAD'a yardım şartı getirilmiş ve parti yönetimi, aday gösterilmeyecek isimlerle birebir görüşmeler yaparak olası kırgınlıkları en aza indirmeyi hedefliyor. Bürokrasiden gelen 'seçilecek yerden adaylık' talepleri de değerlendiriliyor ve son kararı Erdoğan verecek.
13 Mart 2023
İşaretlediklerim