İtalya, TikTok platformunun reşit olmayan kullanıcıları zararlı içeriklerden yeterince koruyamadığı gerekçesiyle 10 milyon avro (351,5 milyon lira) ceza verdi. İtalya rekabet kurumunun açıklamasına göre, platformun özellikle çocuklar için kontrol mekanizması yetersiz bulundu ve kendi yayımladığı yönergelere de uymadığı tespit edildi. Bu gelişme, ABD'nin TikTok'u yasaklama kararının ilk onayını almasının ardından geldi.
14 Mart 2024

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2024 Olimpiyatları'nı izlemek için Paris'e gittiğinde Instagram'ın çalışmadığını belirtti. Özel, Türkiye'den gelen telefonların lanetlendiğini ve Instagram'ın Paris'te de çalışmadığını ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engelinin toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması nedeniyle yapıldığını açıklamıştı. Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığı belirtilmişti.
7 Ağustos 2024

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

Ekşi Sözlük, Türkiye'de deprem eleştirileri sonrası kapatılmış ve yönetimin itirazı üzerine mahkeme tarafından erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak, erişim engeli kaldırma kararına itiraz edilmesi sonucu site tekrar erişime kapatıldı. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu tür kararların iki-üç yıl sürebileceğini ve tek çarenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak olduğunu belirtti. Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruları uzun süre bekletebileceğini ve bu durumun etkili başvuru yollarını ortadan kaldırdığını ifade etti.
3 Mart 2023

6 Şubat'taki büyük depremler sonrası, Twitter üzerinden yardım organizasyonu ve bilgi akışı sağlayan Türkiye'deki kullanıcılar, 8 Şubat akşam saatlerinde platforma erişimde yavaşlama ve zorluk yaşadılar. Bazı kullanıcılar sadece VPN ile giriş yapabildiklerini belirtti. İnternet gözlemcisi NetBlocks, Türkiye'de Twitter'a erişim kısıtlamalarının daha fazla internet sağlayıcısını kapsayacak şekilde genişletildiğini duyurdu. Bu durumun, deprem sonrası devam eden topluluk yardım çabalarını olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
8 Şubat 2023

Free Web Turkey'in 2023 İnternet Sansürü raporuna göre, 2023 yılında toplam 219 bin 59 URL için erişim engeli kararı verildi. Bu engellemeler arasında 14 bin 680 haber, 5 bin 641 sosyal medya paylaşımı ve 743 sosyal medya hesabı bulunuyor. En çok engellenen haberler yolsuzluk ve usulsüzlük konularında olup, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesini konu alan haberler de dikkat çekiyor. Haberlerin engellenme gerekçeleri arasında en çok 'kişilik hakları ihlali' öne çıkıyor.
12 Temmuz 2024

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta şirketi hakkında, yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Meta'nın Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemeyi amaçlıyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sisteminin kurulmaması ve yasa dışı içeriklerin işaretlenmesi konularında eksiklikler vurgulandı. AB, ihlaller tespit edilirse, şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza uygulayabiliyor.
30 Nisan 2024

Meta, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın ardından Twitter'a rakip olacak yeni bir sosyal medya platformu olan Threads'i kullanıma sundu. Instagram ekibi tarafından geliştirilen Threads, metin içerikleri, bağlantılar, fotoğraflar ve videoları paylaşma imkanı sunuyor ve kullanıcılar Instagram hesaplarıyla giriş yapabiliyor. Uygulama, iOS ve Android için 100'den fazla ülkede erişime açıldı ve ilk iki saatte 2 milyon, ilk yedi saatte ise 10 milyon üye kazandı.
6 Temmuz 2023

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın açtığı dava sonucunda, Martı'nın TAG ve Motosiklet uygulamalarına İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından erişim engeli kararı verildi. Davada, Martı'nın bu uygulamaları ile yasa dışı korsan taşımacılığı gerçekleştirdiği ve taksi esnafı için haksız rekabet oluşturduğu iddia edildi. Mahkeme, ihtiyati tedbir talebini kabul ederek, Martı'nın internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden sunulan TAG ve Motosiklet hizmetleriyle ilgili erişim engeli getirilmesine hükmetti.
8 Mart 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında TikTok'un Türkiye'de yasaklanabileceğini ifade etti. Yayman, özellikle platformdaki içerik paylaşımlarına yönelik ciddi eleştiriler olduğunu ve çocukların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerika'da TikTok'un yasaklandığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir yasağın söz konusu olabileceğini dile getirdi. Yayman, aynı zamanda X platformuna (eski adıyla Twitter) Türkiye'de temsilcilik açma çağrısında bulundu.
9 Mayıs 2024

Meta tarafından geliştirilen ve Instagram'a bağlı çalışan Threads uygulamasının web sürümü önümüzdeki hafta geliyor. Twitter'a rakip olarak görülen ve 100 milyon kullanıcıya ulaşan Threads, şu an sadece mobil cihazlardan erişilebilir durumda. Meta, kullanıcıların talepleri doğrultusunda uygulamaya güncellemeler getiriyor.
21 Ağustos 2023

İktidar yanlısı medya ve trollerin eleştirilerine maruz kalan Ekşi Sözlük, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellendi. Ekşi Sözlük yönetimi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iletişime geçmeye çalışsa da, erişim engelinin sebebi hakkında bilgi alamadıklarını belirtti. Kapatma kararı, sosyal medyada sansür olarak değerlendirildi ve geniş tepkilere yol açtı.
22 Şubat 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabından müstehcen fotoğraflar paylaştığı iddiasıyla 'Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebiyle yargılandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcı, Taşkın'ın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini talep etti. Mahkeme, Taşkın'ın beraatine karar verdi.
26 Ocak 2023

Rekabet Kurulu, Meta'ya iki ayrı soruşturma sonucunda toplam 1 milyar 234 milyon lira tutarında ceza verdi. İlk soruşturma, WhatsApp kullanıcılarının kişisel verilerinin Meta'nın diğer şirketleriyle paylaşılması ve bu verilerin rekabeti engelleyecek şekilde kullanılması nedeniyle başlatıldı ve 346 milyon lira ceza uygulandı. İkinci soruşturma ise 'Threads' uygulamasının rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapıldı ve bu kapsamda 335 milyon lira ceza verildi. Ayrıca, Meta'nın yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle ek cezalar da uygulandı.
8 Mayıs 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirdi. Roblox, bu engelin 7 Ağustos'ta uygulandığını ve sorunu çözmek için yetkililerle birlikte çalıştıklarını açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, engelin çocuk istismarı nedeniyle getirildiğini iddia etti, ancak platformda 'Vergiden Kaçış (RTE)' isimli bir oyunun varlığı da dikkat çekti. Türkiye, Roblox'un en çok oynandığı dördüncü ülke konumunda.
9 Ağustos 2024

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Türkiye'deki kullanıcıların kişisel verilerini işleyen WhatsApp ve Meta'ya, Veri Sorumluları Sicili'ne kayıt yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle her birine 2 milyon 665 bin lira idari para cezası uyguladı. Ayrıca, her iki şirkete 30 gün içinde sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirme talimatı verildi.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim