TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba yasa teklifine eklenen bir düzenleme ile emekli aylıklarına enflasyon farkı da dahil edilerek toplamda yüzde 25 oranında bir zam yapılması kararlaştırıldı. Bu düzenleme, emeklilerin maaşlarında altı aylık dönem için geçerli olacak.
7 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyunca herhangi bir artış yapılmayacağını belirtti. Ayrıca, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmanın yakında TBMM'ye sunulacağını, enflasyonla mücadelenin devam ettiğini ve yıl içinde 1 milyon yeni istihdam yaratmayı hedeflediklerini ifade etti. Erdoğan, Brezilya'daki şiddet olaylarını kınayarak, demokrasiye zarar veren eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
9 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut kiralarında büyük artışlar meydana geldi. Bu duruma müdahale olarak hükümet, kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu düzenlemenin süresinin 1 Temmuz'da sona ereceğini ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Tunç, düzenlemenin TBMM'nin yetkisinde olduğunu ve sürenin dolmasına ilişkin bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
20 Haziran 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Ümraniye'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ana muhalefetin genel başkanının seçim sonuçlarına saygı duymadığını ve Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etmediğini eleştirdi. Yılmaz, muhalefete başarılı olmaları için kendilerini sorgulamaları tavsiyesinde bulundu ve rekabet açısından muhalefetten şikayetçi olmadıklarını, ancak Türkiye adına daha güçlü ve nitelikli bir muhalefetin olması gerektiğini ifade etti.
12 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 lira olacağını duyurdu. Ayrıca, deprem sonrası inşa edilecek afet konutları ve köy evleri hakkında bilgi verdi, üniversitelerdeki eğitim durumu, HDP'nin seçim stratejisi, HÜDA-PAR desteği ve eski bakan Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, İstanbul'da kentsel dönüşümün önemine ve muhalefetin eleştirilerine de değindi.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, kur korumalı mevduat sisteminin (KKM) ani bir şekilde sonlandırılmasının planlanmadığını, bunun yerine aşamalı bir geçiş yapılacağını ve bu konuda endişe edilmemesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, KKM'nin yıl sonunda sona ermeyebileceğini ve bu durumun şartlarının tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türk lirası cinsi tasarruf enstrümanlarını cazip hale getirerek döviz tasarruflarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 39 oranında bir zam uyguladı. Bu zamla birlikte Cumhurbaşkanının maaşı 40 bin TL artarak 140 bin TL'ye yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumu emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam oranıyla kıyaslayarak eleştirdi ve ülkede yaşanan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, kamu işçilerine verilecek ikramiyelerin ödeme tarihleri açıklandı. İkramiyeler, 27 Ocak ve 17 Nisan tarihlerinde ödenecek. Ayrıca maden işçilerine ödenecek ilave ikramiye ise 22 Aralık'ta hesaplara yatırılacak.
6 Ocak 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere toplandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin asgari ücret teklifini henüz görmediklerini ve teklifi makul bulmazlarsa toplantıya katılmayacaklarını ifade etti. Geçen yıl Türk-İş, teklif edilen asgari ücreti yetersiz bulmuş ve müzakerelere katılmamıştı. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
13 Haziran 2023

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için getirilen EYT düzenlemesinde yaş şartı kaldırıldı ancak prim günü şartı getirildi. Daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamalara güvenerek kredi çeken veya varlıklarını satan vatandaşlar, şimdi kademeli prim günü şartı nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyorlar. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen teklif, Genel Kurul'a getirilecek. Vatandaşlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın 'kademeli prim şartı olmayacak' vaadine güvenerek hareket ettiklerini ve şimdi borç batağında olduklarını ifade ediyorlar.
4 Şubat 2023

Kamu Konfederasyonları Platformu, yedi memur sendikası konfederasyonunun birleşimiyle, memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 30'luk zammı yetersiz bularak 12 Ocak'ta iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zam oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkardığını açıklamasına rağmen, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, hükümete uyarı niteliğinde bir eylem yapacaklarını ve yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş düzenlemesi talep ettiklerini belirtti. Eyleme katılacak konfederasyonlar arasında Anadolu Konfederasyonu, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu ve diğerleri bulunuyor.
6 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce emeklilere yüzde 5 ek zam yapılacağını açıklamasıyla, zam oranı yüzde 37,57'den yüzde 42,6'ya yükselmişti. Ancak memur emeklilerine yapılan bu zam, daha düşük oranda olduğu için tepki çekmişti. Yeni zamlı maaşlar, ilgili teklifin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir hafta içinde emeklilere verilecek.
23 Ocak 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur aylıkları ile kamudaki sözleşmeli personel ve işçi ücretlerinin 11 Şubat Cumartesi günü ödeneceğini duyurdu. Bu karar başlangıçta sadece depremden etkilenen 10 il için alınmışken, sonrasında tüm memurları kapsayacak şekilde genişletildi. Bu düzenlemeyle memurlar maaşlarını normal ödeme tarihinden dört gün önce alacaklar.
9 Şubat 2023

2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, cumhurbaşkanının görev süresi dolunca, bazı üst düzey kamu yöneticilerinin görev süreleri de sona eriyor. Bu durum, atandıkları tarihte görevde olan cumhurbaşkanının görev süresiyle sınırlı olup, görev süresi dolan yöneticiler yerlerine atama yapılıncaya kadar görevlerine devam edebilirler ve yeniden atanabilirler. Görev süresi dolacak yöneticiler arasında MİT başkanı, valiler, büyükelçiler ve diğer önemli kamu kurumlarının başkan ve yöneticileri bulunuyor.
13 Mayıs 2023

Türkiye'de 2023 yılı, seçim hazırlıklarıyla başladı ve Ocak ayı muhalefet için önemli gelişmeleri beraberinde getirecek. 'Altılı masa' ve 'emek ve özgürlük ittifakı' toplantıları yapılacak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yargı süreçleri ve HDP'ye Hazine yardımının durdurulması gibi konular gündemde olacak. 'Altılı masa' hükümet programı ve geçiş süreci planını sonlandıracak, muhalefet ortak adayını belirlemeyi hedefliyor. 'Emek ve özgürlük ittifakı' ise seçim stratejilerini tartışacak. Ayrıca, İmamoğlu'nun görevden alınması ihtimali ve HDP'ye yapılan Hazine yardımının durdurulması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor.
4 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 26 Ocak'ta Meclis'te yapılan son yoklamaya katılmayan 90 AKP'li milletvekiline tepki göstererek, 'hakkını helal etmediğini' ve aldıkları maaşların haram olduğunu ifade etti. Dikkat çeken isimler arasında eski bakanlar ve Erdoğan'ın danışmanları bulunuyor. Bazı vekillerin önümüzdeki seçimlerde aday gösterilmeyeceği için Meclis görüşmelerine katılmadığı iddia ediliyor. Ayrıca, 2022'de hiç söz hakkı kullanmayan 103 AKP'li milletvekili olduğu belirtiliyor.
1 Şubat 2023

Türk-İş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ilgili bakanlar ile TBMM'deki parti grup başkanvekillerine, ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirilmesi talebiyle bir mektup gönderdi. Mektupta, asgari ücret kadar olan ücretlerin gelir vergisinden istisna tutulmasının yeterli olmadığı ve bu durumun ücret gelirlerinin haksız şekilde daha yüksek vergi dilimlerine girmesine neden olduğu belirtildi. Ayrıca, brüt asgari ücretin 1999-2023 arasında 143 kat artarken, gelir vergisi tarifesinin birinci diliminin sadece 35 kat arttığı ve bu durumun asgari ücretliler üzerinde ağır bir vergi yükü oluşturduğu ifade edildi.
16 Aralık 2023
İşaretlediklerim