Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, veri kazıma ve sistem manipülasyonunu engellemek amacıyla mavi tikli hesaplar için günlük 6 bin, mavi tiksiz hesaplar için 600 ve yeni mavi tiksiz hesaplar için 300 gönderi görüntüleme limiti getirdiğini duyurdu. Bu limitlerin yakın zamanda sırasıyla 8 bin, 800 ve 400'e çıkarılacağını belirtti. Kısıtlamaların geçici olduğunu söyleyen Musk, ne kadar süreceğine dair bir bilgi vermedi. Twitter'da yaşanan erişim sıkıntılarıyla ilgili olup olmadığı ise net değil.
1 Temmuz 2023

Elon Musk tarafından kurulan yapay zeka şirketi xAI, 'Grok' adlı yapay zeka robotunu piyasaya sürdü. Grok, X platformuna entegre edilerek 'Premium+' abonelerinin kullanımına açıldı. Musk, Grok'un diğer yapay zeka botlarına göre avantajının gerçek zamanlı bilgi erişimi olduğunu belirtti. Bazı kullanıcılar ise Grok'a erişim konusunda sorun yaşadıklarını ifade etti.
8 Aralık 2023

Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023

Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, 20 Mart'tan itibaren SMS üzerinden iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) hizmetini sadece mavi tikli, yani ücretli abonelere sunacağını duyurdu. Bu değişiklik, mavi tikli olmayan kullanıcıların hesap güvenliğini potansiyel olarak etkileyebilir, çünkü artık SMS yoluyla 2FA kullanamayacaklar. Kullanıcılar, alternatif olarak doğrulama uygulaması veya güvenlik anahtarı gibi diğer 2FA yöntemlerini kullanmaya yönlendirilecek.
18 Şubat 2023

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, TikTok ilk defa X'i (eski adıyla Twitter) haber kaynağı olarak geçti. Raporda, geleneksel medya takip oranlarının düştüğü ve haberlerden uzak duranların sayısının arttığı belirtildi. Türkiye'de ise haberler daha çok online platformlardan takip ediliyor ve sosyal medya kullanım oranları yüksek.
17 Haziran 2024

Elon Musk, X'de (eski adıyla Twitter) yeni başkan adayı Kamala Harris'in yapay zekayla oluşturulmuş sahte bir videosunu paylaştı. Videoda Harris'in sesi ve görüntüsü kullanılarak alaycı ifadeler yer alıyor. Musk, videonun gerçek olmadığını belirtmeden 'Bu inanılmaz' sözleriyle paylaştı ve bu paylaşım X'in etik kurallarını ihlal etti. Harris'in seçim bürosu, Amerikan halkının sahte ve manipüle edilmiş yalanları değil, gerçek özgürlüğü ve fırsat eşitliğini istediğini belirten bir açıklama yaptı.
30 Temmuz 2024

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, xAI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurduğunu duyurdu. Şirketin amacı 'Evrenin gerçek doğasını anlamak' olarak belirlendi. xAI ekibi, yapay zeka alanında önemli katkılarda bulunmuş ve büyük buluşlara öncülük etmiş uzmanlardan oluşuyor. Musk, yapay zeka robotlarının geliştirilmesi için güvenlik protokolleri ve bağımsız denetimlerin önemini vurgulamış ve 'TruthGPT' adında bir platform başlatmayı planladığını açıklamıştı.
13 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile planlanan dövüş öncesi boyun ve sırt problemi yaşadığını ve ameliyat olması gerekebileceğini belirtti. Musk, daha önce Zuckerberg'e, Twitter alternatifi bir platform kuracağı haberlerinin ardından dövüş için meydan okumuştu. Zuckerberg, bu teklifi kabul etmiş ve antrenmanlara başlamıştı. Musk, dövüşün canlı yayınlanacağını ve tüm gelirin savaş gazilerine bağışlanacağını söylemişti.
7 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk ve Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg arasında planlanan kafes dövüşü henüz gerçekleşmemiş olsa da, sözlü rekabet devam ediyor. Musk, dövüşün Twitter'da canlı yayınlanacağını ve tüm gelirin savaş gazilerine bağışlanacağını belirtti. Zuckerberg ise Threads üzerinden 'Gerçekten yardım toplamak için daha güvenilir bir platform kullanamaz mıyız' şeklinde bir yanıt verdi. Her iki taraf da dövüş için antrenmanlarını sürdürüyor.
7 Ağustos 2023

Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

Twitter, 'mavi tik' ve diğer özelliklere erken erişim sağlayan 'Twitter Blue' abonelik paketi için yıllık peşin ödemelerde yüzde 13 indirim yapacağını duyurdu. ABD'de aylık 8 dolar olan hizmet, yıllık peşin ödemeyle 84 dolara düşecek. iOS kullanıcıları için aylık ücret 11 dolar olup, Apple üzerinden yapılan yıllık üyeliklerde indirim olup olmayacağı belirsiz. Elon Musk, mavi tik satışlarını ve Apple ile yaşanan vergi sorunlarını gündeme getirmiş, ancak sonrasında Apple CEO'su ile görüşerek sorunları çözmüştü.
18 Ocak 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, şirket çalışanlarına hisse senedi teklifinde bulundu. Bu teklif, uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre Twitter'ın toplam değerinin 20 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu değer, Musk'ın Twitter'ı satın aldığı 44 milyar dolarlık bedelin yarısından da az. Musk, reklam verenlerin çekilmesi ve gelir kaybı nedeniyle maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için çeşitli önlemler almıştı.
27 Mart 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, mavi tikli onaylı hesaplardan aylık ücret talep etmeye başladı. The New York Times, bu ücreti ödemeyi reddetti ve sonucunda Twitter hesabındaki mavi tik kaldırıldı. Twitter, Aralık ayından bu yana ticari, devlet ve bireysel hesaplar için farklı renklerde doğrulama rozetleri kullanıyor. Bazı haber kuruluşları ve ünlüler de Twitter'a ödeme yapmayacaklarını açıkladı. Musk, The New York Times hakkında eleştirel yorumlarda bulundu ve gazetenin mavi tikinin kaldırılacağını duyurdu.
3 Nisan 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yeni yapay zeka şirketi xAI'nın ilk teknolojisini seçilmiş bir grup için piyasaya süreceğini açıkladı. Musk, teknolojinin bazı önemli açılardan mevcut olanların en iyisi olduğunu belirtti. xAI'nın amacının 'evrenin gerçek doğasını anlamak' olduğu belirtilirken, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlere katkıda bulunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Twitter'da 2009 yılından beri kullanılan ve hesapların doğrulanmış olduğunu gösteren mavi tik işareti, Elon Musk'ın açıklamasına göre önümüzdeki hafta tamamen kaldırılacak. Musk daha önce 1 Nisan'dan itibaren eski doğrulanmış kullanıcıların hesaplarından mavi tikleri kaldıracağını belirtmişti, ancak bu değişiklik henüz tam anlamıyla uygulanmadı. The New York Times gibi bazı hesaplar, ücretli doğrulama için kaydolmayı reddettikten sonra mavi tiklerini kaybetti. Twitter şu anda Twitter Blue için aylık 8 ABD Doları ödemeyen eski hesaplardan doğrulanmış onay işaretlerini kaldırma sürecinde.
12 Nisan 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk ve Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg arasında planlanan dövüşün tarihi hala belirsiz. Musk, dövüşün kendisi ve Zuckerberg'e bağlı kurumlar tarafından organize edileceğini ve Meta ve 'X' platformlarında yayınlanacağını duyurdu. Ancak dövüşün ne zaman yapılacağına dair bir bilgi vermedi. Zuckerberg, dövüş tarihinin belirlendiğinde bunu kendisinin duyuracağını ve bu zamana kadar Musk'ın söylediklerinin ikisinin ortak kararı olmayacağını belirtti.
12 Ağustos 2023

Twitter'da 'HDP Gençlik Teşkilatı' adıyla mavi tikli bir hesap açıldı ve bu hesap HDP Gençlik Meclisi'ni taklit ediyor. HDP yetkilileri, hesabın provokasyon amaçlı açılmış olabileceğini ve parti olarak bu hesap hakkında şikayetçi olduklarını belirtiyor. Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından mavi tikin ücretli hale gelmesi, gerçek hesapları taklit eden sahte hesapların ortaya çıkmasına yol açmış durumda. Uzmanlar, yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde bu tür hesapların olası provokatif paylaşımlarına karşı uyarıda bulunuyor.
23 Mart 2023

Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim