Merkez Bankası'nın haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yabancı yatırımcılar geçen hafta net olarak 74,7 milyon dolar değerinde hisse senedi sattılar. Aynı dönemde, 13,3 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ve 8,4 milyon dolarlık şirket borçlanma senedi satın aldılar. Yılbaşından bu yana yabancı yatırımcıların net hisse senedi satışı 1 milyar doları geçti. DİBS stoku azalırken, şirket borçlanma senedi stokları artış gösterdi.
14 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın istatistiklerine göre, yabancı yatırımcılar 24 Şubat haftasında toplam 259,5 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Bu satış, önceki dört hafta boyunca devam eden hisse alım serisinin sona ermesine işaret ediyor. Önceki haftalarda yabancı yatırımcılar sırasıyla 22,9 milyon dolar, 92,1 milyon dolar, 130,5 milyon dolar ve 9,2 milyon dolarlık hisse alımları yapmıştı. Aynı dönemde tahvil piyasasında ise 9,2 milyon dolarlık alım yapıldığı belirtiliyor.
3 Mart 2023

Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar 12 Mayıs haftasında 135 milyon dolarlık hisse satışı yaparak üç haftalık toplam satış miktarını 357 milyon dolara çıkardı. Bu satışlarla birlikte yılbaşından bu yana yabancı yatırımcıların net hisse satışı 1 milyar 142 milyon dolara ulaştı. Önceki haftalarda da yabancı yatırımcılar sırasıyla 178,4 milyon dolar ve 43,9 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirmişti.
19 Mayıs 2023

Türkiye'de seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte, yabancı yatırımcıların Türk hisse senetlerine olan ilgisi arttı. Merkez Bankası verilerine göre, 9 Haziran haftasında yabancı yatırımcılar Türk hisse senetlerine 262 milyon dolarlık yatırım yaptı. Ekonomi yönetimine Mehmet Şimşek'in gelmesi ve Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanması, piyasalarda 'ortodoks' ekonomi politikalarına yönelik beklentileri güçlendirdi.
16 Haziran 2023

Son haftalarda yabancı yatırımcılar, Türkiye borsasında bilanço bazlı hareket ederek, kamuya ait gayrimenkul hisseleri ve bankacılık hisseleri aldılar. Aynı zamanda, BIST 30 endeksinde yer alan bazı hisselerde satış gerçekleştirdiler. Yatırım fonlarından kaynaklanan satışlar ve yabancı alımları borsadaki dalgalanmalarda etkili oldu. Yabancı yatırımcılar, geçen yılı 3,9 milyar dolarlık net hisse senedi satışıyla tamamlamıştı.
16 Ocak 2023

27 Temmuz haftasında yabancı yatırımcılar 178,9 milyon dolarlık hisse alımı gerçekleştirdi. Bu durum, 2013'ten bu yana yabancı yatırımcılar için en uzun alım serisi oldu. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin politikaları, yabancı yatırımcıların borsayı radarına almasını sağladı. Son sekiz haftada toplam net hisse alım miktarı 1,788 milyar dolar oldu.
3 Ağustos 2023

Bloomberg HT'nin raporuna göre, Kasım ayında yabancı yatırımcılar Türkiye'de en çok Turkcell hisselerini satarak toplamda 50,8 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirdi. Diğer taraftan, Türk Hava Yolları hisseleri 272,1 milyon dolar ile en fazla alım yapılan hisseler oldu. Ayrıca, Akbank, Yapı Kredi ve Tüpraş hisseleri de yabancı yatırımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.
12 Aralık 2023

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Mayıs ayında net olarak en çok Aselsan hissesini satarak 62,4 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Aynı dönemde, Tofaş hissesi 70,2 milyon dolarlık alımla en çok tercih edilen hisse oldu. Yabancı yatırımcılar toplamda 23,7 milyar dolarlık alım yaparken, 24,3 milyar dolarlık satış yaptı ve net satış 573,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.
13 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların hisse tutma süresi son 10 yılda önemli ölçüde azalarak 2012'deki 389 günden 2023'te 29 güne geriledi. Yabancı takas oranı %65'ten %28,25'e düşerek tarihi bir dip seviyeye ulaştı. Yerli yatırımcıların hisse tutma süresi de 2012'de 46 günden 2022'de 27 güne indi. Sanayi ve banka hisselerinde de benzer bir düşüş yaşandı, sanayi hisselerinde tutma süresi 639 günden 28 güne, banka hisselerinde ise 272 günden 22 güne düştü.
7 Nisan 2023

6 Şubat'taki deprem sonrasında Türkiye hükümeti, borsayı açık tutarak bölgedeki yatırımcıların zarar görmesine neden oldu. Hükümetin borsayı desteklemek için aldığı önlemlerle borsada kısa süreli bir yükseliş yaşandı, ancak yabancı yatırımcılar Türkiye'nin finans dünyasından uzaklaştığını düşünüyor. Bloomberg ajansı ve çeşitli yatırım uzmanları, siyasi hedefler doğrultusunda yapılan müdahalelerin piyasaya olumsuz etkileri olabileceğini ve yatırımcı güvenini sarsabileceğini belirtiyor.
20 Şubat 2023

Bloomberg HT'nin Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Eylül ayında en çok Akbank hissesi satın aldı. Satın alınan diğer hisseler arasında Sabancı, BİM, Koç ve Sasa yer aldı. Yabancı yatırımcıların en çok sattığı hisse ise Türk Hava Yolları oldu. Diğer satılan hisseler arasında Tüpraş, İş Bankası, Hektaş ve Tofaş bulunuyor.
12 Ekim 2023

Eski ekonomi yönetiminin düşük faiz politikası sonrasında yatırımcıların borsaya yönelmesiyle artan yatırımcı sayısı, son dönemde mevduat faizlerinin yükselmesi ve piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle azalmıştır. Bloomberg HT'nin Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, ekim ayında 8,6 milyon olan yatırımcı sayısı aralıkta 7 milyon 643 bin 867'ye düşmüştür. 2021 ve 2022'de yatırımcı sayısında büyük artışlar yaşanırken, 2023'te halka arzlarla rekor seviyelere ulaşılmıştı.
2 Ocak 2024

Yabancı yatırımcılar, Türkiye'deki seçimlerin finans piyasalarına etkilerini anlamak için yıllar sonra İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunuyorlar. BBVA ve BNP Paribas gibi büyük finans kuruluşları, ekonomi yönetimi ve muhalefet yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirecek. Son beş yılda Türk piyasalarından çekilen yabancı yatırımcı payı, TL cinsi tahvil piyasasında yüzde 25'ten yüzde 1'in altına düşmüş durumda. Yatırımcılar, muhalefetin seçim zaferi durumunda ekonomi politikalarındaki değişiklikleri ve bu değişikliklerin yatırım fırsatlarına etkilerini değerlendiriyor.
25 Mart 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yabancı merkez bankaları ve diğer yabancı bankalara olan dış borcu 45 milyar doları geçti. 2017 yılında MB'nin yabancı merkez bankalarına olan swap borcu 0,6 milyar dolar iken, yurt dışı bankalara depo borcu bulunmuyordu. 2023 yılı itibarıyla swap borcu 23,7 milyar dolara, depo borcu ise 22,6 milyar dolara yükseldi. Toplam borç miktarı altı yılda 77 kat artarak 46,3 milyar dolara ulaştı. MB'nin eski başekonomisti Hakan Kara, artan yurt dışı borcun ulusal güvenlik açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2023

Yurt içi yerleşiklerin yurt dışı portföy yatırımları 2023'ün ilk çeyreğinde 3,5 milyar dolar olarak kaydedildi ve bu miktar 2006'nın son çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52,3 ve önceki çeyreğe göre yüzde 26 artış gösteren bu yatırımların artmasında, Merkez Bankası'nın döviz çıkışını zorlaştırıcı politikaları ve TL'de değer kaybı endişesiyle döviz geliri elde etmek isteyen yurt içi yerleşiklerin etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, döviz mevduatlarında azalmanın teşvik edilmesi ve kur korumalı mevduat dışında alternatiflerin kısıtlanması da hisse senedi ve tahvil yatırımlarına olan ilgiyi artırmış.
25 Mayıs 2023

Türkiye'de seçimlere beş gün kala yaşanan belirsizlik, yatırımcıların finansal varlık dağılımını etkiliyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre, Nisan ayında TL mevduat hesapları yüzde 36 ile en yüksek paya sahipken, döviz tevdiat hesapları yüzde 22,8 ve hisse senetleri yüzde 9,9 seviyesinde. Yıl sonuna göre TL mevduat hesaplarındaki artış, döviz ve hisse senedi yatırımlarındaki azalışı geçmiş durumda. Uzmanlar, bireysel yatırımcıların belirsizlik ve endişeler nedeniyle döviz ve altına yönelerek 'yastık altı' tasarruf yöntemini tercih ettiğini belirtiyor.
9 Mayıs 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve siyasi tercihler yabancı yatırımcıları ülkeden uzaklaştırmışken, 14 Mayıs seçimlerinin ardından yabancılar Türk Lirası'ndan kazanç elde etme yollarını araştırıyorlar. ABD merkezli yatırım grubu TCW ve State Street Global gibi firmalar, sabit para birimi tahvilleri ve dolar borçlanıp lira faizi almak gibi yöntemlerle yıllık %9-10 civarında gelir elde ettiklerini belirtiyorlar. Ayrıca, Türkiye'deki yatırımcıların borsaya yönelmesi ve Koç Holding ile Ford Otomotiv hisselerindeki artışlar dikkat çekiyor. Ancak, bu durumun Türkiye'deki seçimleri olumlu etkilemediği ve ülkenin ekonomik geleceğine dair şüpheci yorumlar yapıldığı ifade ediliyor.
16 Mayıs 2023

Union Bancaire Privée yöneticisi Lamine Bougueroua, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın yatırım için cazip bir noktada olmadığını ve TL'de yüzde 20'lik bir değer kaybı daha beklediklerini söyledi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin artması beklenirken, piyasa aktörleri Türkiye'ye yatırım yapmak için erken olduğunu belirtiyor. Türkiye'de seçimlerden sonra ekonomide normalleşme sinyalleri verilse de, dolar/TL kuru seçimlerden önce 20 liranın altındayken, Şimşek sonrası ilk iş gününde 21 seviyesinin üstüne çıktı.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim