Temiz Hava Hakkı Platformu ve Türk Tabipleri Birliği'nin Hatay Antakya'da yaptığı ölçümlere göre, hava kirliliği limit değerlerin çok üzerinde. 6 Şubat'ta meydana gelen deprem sonrası oluşan enkaz ve toz bulutları hava kirliliğini artırdı. Depremden bu yana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın resmi hava kalitesi izleme istasyonunda hiçbir hava kalitesi ölçümü düzenlenmedi. Kuruluşlar, hava kirliliğinin halk sağlığını yaşamsal düzeyde tehdit ettiğini belirtti ve alınması gereken önlemleri sıraladı.
29 Ağustos 2023

Avrupa Çevre Ajansı tarafından yayınlanan bir raporda, Avrupa'da hava kirliliğinin her yıl 1200'den fazla çocuk ve gencin ölümüne yol açtığı belirtilmiştir. Raporda, hava kirliliğinin uzun vadede hastalık riskini artırdığı ve birçok Avrupa ülkesindeki hava kirleticilerinin seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınırların üzerinde olduğu uyarısı yapılmıştır. Nitrojen dioksit, ozon ve PM 2.5 partiküllerine maruz kalmak, çocukların akciğer fonksiyonlarını ve gelişimini olumsuz etkileyerek solunum ve kardiyovasküler hastalıklara neden olmaktadır.
24 Nisan 2023

Ankara'da hava kirliliği, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün NEFES uygulamasıyla takip edilerek yüzde 55 ile yüzde 85 arasında 'orta seviyede' olarak ölçüldü. Sabah saatlerinde oluşan sis görüş mesafesini düşürdü. Çankaya ilçesinde öğle saatlerinde yüzde 55 olan hava kirliliği, Ulus'ta öğleden sonra yüzde 85'e yükseldi. Hava kalitesi endeksi, partikül madde miktarına göre belirleniyor ve 51-100 arası değerler orta seviye olarak kabul ediliyor.
2 Ocak 2024

Türkiye'de hava kirliliğinin tehlikeli bileşenlerinden PM2.5, yeterince ölçülmüyor ve ulusal bir sınır değeri bulunmuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesi izleme istasyonlarının sadece %35'inde PM2.5 izleniyor. Depremden etkilenen illerdeki izleme istasyonlarının büyük bir kısmında da PM2.5 ölçümü yapılmıyor. Hava kirliliği, dünya genelinde yılda 7,5 milyon kişinin ölümüne neden oluyor ve PM2.5 partikülleri, akciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
24 Nisan 2023

İran'ın başkenti Tahran'da hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaşarak 'kırmızı alarm' durumuna geldi. Tahran Hava Kalitesi Ölçme Şirketi'nin verilerine göre, hava kalitesi endeksi 151 mikrogram/metreküp seviyesine çıktı ve bu durum tüm toplum kesimleri için sağlıksız ve riskli olarak değerlendirildi. Hava kirliliğinin artmasında şehrin coğrafi konumu, yüksek nüfus yoğunluğu, eski araçlar ve düşük kaliteli yakıt kullanımı etkili oluyor. Daha önce hava kirliliği nedeniyle okullar bir hafta süreyle yüz yüze eğitime ara vermiş ve eğitim çevrim içi olarak sürdürülmüştü.
16 Aralık 2023

Greenpeace Akdeniz, Hatay'ın Samandağ ve Defne ilçelerinde gerçekleştirdiği partikül madde ölçümlerinde, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği limitlerin 5.2 kat üstünde hava kirliliği saptadı. Deprem sonrası enkaz kaldırma işlemleri sırasında oluşan toz bulutları, sağlık için ciddi riskler oluşturuyor. Ölçümler, özellikle akşam saatlerinde ve çadır bölgelerinde hava kirliliğinin arttığını gösteriyor. Hava kirliliği, çocuklar, yaşlılar ve hamileler için daha büyük risk taşıyor ve kronik hastalıkların alevlenmesine yol açabiliyor.
15 Mart 2023

Meksika'da son haftalarda etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle 112 kişi hayatını kaybetti. En çok can kaybı Nuevo Leon, Tamaulipas, Veracruz ve Tabasco eyaletlerinde yaşandı. Sağlık Bakanlığı, ölenlerin çoğunun sıcak çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ulusal Meteoroloji Servisi, sıcak hava dalgasının 10 ila 15 gün daha sürmesini beklediğini duyurdu.
30 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler zirvesinde iklim krizi konuşulurken, Türkiye'nin hava kirliliğine katkıda bulunduğu ve bu durumu liyakatsiz personele yetki belgesi vererek gerçekleştirdiği belirtildi. Sayıştay'ın 2022 denetim raporuna göre, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, eğitimsiz personele egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmış. Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri tespit edilmesine rağmen, tutanak düzenlenmemiş ve idari para cezası uygulanmamış.
22 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 11-16 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'de hava sıcaklıklarının dört ila altı derece artacağını ve kentlerde sıcaklık rekorları kırılabileceğini duyurdu. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır'da sıcaklık değerlerinin önemli ölçüde yükseleceği belirtildi. MGM ve İstanbul Valiliği, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar için sıcak çarpmasına karşı uyarılarda bulundu ve vatandaşların belirli saatlerde dikkatli olmalarını tavsiye etti.
11 Temmuz 2023

Britanya Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) yayımladığı analize göre, 2022'de Britanya'da hava sıcaklığına bağlı olarak 4 bin 507 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, son 32 yılda iki kattan fazla artış gösterdi. En yüksek ölüm riski, sıcaklıkların 29 derecenin üzerine çıktığı başkent Londra'da görüldü. Ayrıca, 2022'de ülkede ölçülen en yüksek sıcaklık 40,2 derece olarak kaydedildi.
22 Eylül 2023

İran'da artan hava kirliliği nedeniyle Tahran ve İsfahan eyaletlerinde yüz yüze eğitime verilen ara iki gün daha uzatıldı. Okul öncesi eğitim düzeyindeki okullar tatil edilirken, diğer eğitim kurumlarında çevrim içi eğitime devam edilecek. Hava Kirliliği Acil Durum Komitesi tarafından alınan yeni kararlar arasında dizel yakıtlı ağır vasıtaların gece şehir merkezine girişinin yasaklanması, tek ve çift plaka uygulaması ve dizel tüketiminin yasaklanması bulunuyor. Ayrıca, bazı eyaletlerde sağlık sorunları olan devlet kurumu çalışanlarına uzaktan çalışma izni verildi.
4 Aralık 2023

Bloomberg'in haberine göre, uçak biletlerinin hala pahalı olmasının beş ana nedeni bulunuyor: yeterli sayıda uçağın olmaması, müşterilerin daha fazla ödemeye istekli olması, havayolu çalışanlarının kıtlığı, yüksek petrol fiyatları ve Çin'in havayolu seyahatine mesafeli yaklaşımı. Pandemi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gibi faktörler, bu durumu etkileyen önemli unsurlar arasında yer alıyor.
27 Nisan 2023

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, 2050 yılına kadar kanser vakalarının yüzde 77 oranında artabileceğini belirtti. Artışın nedenleri arasında tütün ve alkol kullanımı, obezite, hava kirliliği ve çevresel risk faktörleri gösterildi. Ayrıca, artan ve yaşlanan dünya nüfusu da kanser vakalarındaki artışı etkileyecek. En büyük artışın ve kanser yükünün, Birleşmiş Milletler'in İnsani Gelişme Endeksi'nin alt sınırında yer alan gelişmemiş ülkelerde olacağı vurgulandı.
1 Şubat 2024

The Laringoscope dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 geçiren 20 milyondan fazla Amerikalı koku ve tat duyusunu kaybetti ve bu kişilerin en az yüzde 25'i bu duyularını geri kazanamadı. Araştırma, yaklaşık 29 bin 700 yetişkinle yapılan bir anket sonucuna dayanıyor. Covid-19 geçirmiş katılımcıların yüzde 60'ının koku, yüzde 58'inin ise tat duyusu kaybı yaşadığı belirlendi. Koku ve tat duyusu kaybı yaşayanların sırasıyla yüzde 24'ü ve yüzde 20'si sadece kısmi iyileşme gösterdi.
13 Haziran 2023

Hollanda hükümeti, Amsterdam Schiphol Havalimanı çevresindeki 3 bin haneye gürültü kirliliği nedeniyle toplam 5,5 milyon avro tazminat ödeyecek. Tazminat, 2017 ile 2019 yıllarında gürültü kirliliğine maruz kalan hanelere yönelik olacak. Hane başı ortalama 1800 avroluk tazminatın ekim sonu veya kasım başında ödeneceği belirtildi. Ayrıca, gürültü kirliliği sebebiyle 2025'ten itibaren Schiphol'da gece ve özel jet uçuşlarının yasaklanacağı bildirildi.
2 Ekim 2023

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) raporuna göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 92'sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre kirli hava soluyor. 2022'de Türkiye'de hava kirliliğine bağlı ölümler, toplam ölümlerin yüzde 14,2'sini oluşturdu. Raporda, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve hava kalitesi izleme çalışmalarının iyileştirilmesi gibi önerilerde bulunuldu. Hava kirliliği, özellikle büyük şehirlerde ve sanayi bölgelerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
26 Eylül 2024

IQAir tarafından yayınlanan 2023 'Dünya Hava Kalitesi' raporuna göre, Türkiye'nin hava kirliliği ortalaması 20.5 ile WHO'nun belirlediği eşik değerlerin dört katı seviyesinde. Raporda, Türkiye havası en kirli 44'üncü ülke olarak sıralanırken, Iğdır şehri Avrupa'nın en kirli havasına sahip kenti olarak belirlendi. Raporda ayrıca, Türkiye'de hava kirliliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine ve kirliliğe yol açan başlıca faktörlere de değiniliyor. Hava kirliliği nedeniyle dünya genelinde her yıl 7 milyon insanın öldüğü belirtiliyor.
20 Mart 2024

İstanbul'da hava kirliliği, 2024 yılının ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu artışın en büyük nedeninin trafik olduğunu belirtti. Toros, araç sayısının artması ve dur-kalk trafiğinin hava kirliliğini artırdığını, toplu taşımanın daha fazla kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hava kirliliğinin sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğu ifade edildi.
19 Ağustos 2024

2023 yılında Türkiye'deki hava kirliliği raporuna göre, Hatay en kirli hava kalitesine sahip il olarak kaydedildi. Greenpeace Akdeniz tarafından yapılan analizde, İskenderun Merkez ilçesi Türkiye'nin en kirli havasına sahip bölgesi olarak belirlendi. Hava kirliliğinde fosil yakıtların yanı sıra, deprem sonucu yıkılan binalardan kaynaklanan asbest tehlikesi de önemli bir faktör olarak vurgulandı. Türk Tabipler Birliği ve uzmanlar asbest tehlikesine dikkat çekse de, yetkililerin bu konuda yeterli önlem almadığı belirtildi.
9 Şubat 2024

Türkiye'de yaşanan sıcak hava dalgası nedeniyle Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin, sıcaklıkların afet olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Şahin, sıcak hava dalgasının birkaç gün daha sürmesi durumunda sadece İstanbul'da ölüm sayısının birkaç yüze ulaşabileceğini ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün sıcak hava dalgalarına karşı ülkelerin Sıcak Sağlık Eylem Planı hazırlamasını önerdiğini belirten Şahin, Türkiye'nin bu konuda adım atmadığını vurguladı. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocuklar gibi risk gruplarını daha fazla etkilediğini belirtti.
20 Temmuz 2024
İşaretlediklerim