Avrupa Parlamentosu, ambalaj atıklarını, özellikle plastik ambalajları azaltmayı hedefleyen bir yasal düzenlemeyi onayladı. Yönetmelik, 2040 yılına kadar genel ambalaj atıklarında yüzde 15, plastik ambalajlarda ise yüzde 20 azalma hedefliyor. Ayrıca, çok hafif plastik poşetlerin satışının yasaklanması ve tek kullanımlık ürün ambalajlarının kullanımının kısıtlanması gibi önlemler içeriyor. Gıda ile temas eden ambalajlarda bazı zararlı kimyasalların kullanımının yasaklanması da teklif ediliyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ile AB Konseyi arasında uzlaşı sağlanması gerekiyor.
22 Kasım 2023

Danimarka'da gerçekleştirilen ve JAMA tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, 2006-2018 yılları arasında anabolik steroid kullandığı tespit edilen 1189 erkek üzerinde yapıldı. Araştırma, steroid kullanıcılarının doğal ve doğal olmayan nedenlerle ölüm oranlarının, genel nüfusa kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, steroidlerin özellikle gençlerde ani ölümlere yol açabileceğini ve bu tür ilaçların kötüye kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.
23 Nisan 2024

Antibiyotiklere karşı gelişen direnç, her yıl 700 bin insanın ölümüne yol açıyor ve 2050 yılında bu sayının 10 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye, antibiyotik direnci ve kullanımında OECD ülkeleri arasında yüksek oranlara sahip. Uzmanlar, antibiyotik direncini sessiz ve sinsi bir pandemi olarak nitelendiriyor ve bu durumun sağlık sistemlerine yıllık 29 milyar dolar maliyeti olduğunu belirtiyor. Antibiyotiklerin yanlış veya gereksiz kullanımı, dozaj talimatlarına uyulmaması, tarım ve hayvancılıkta kullanımı ve kötü hijyen uygulamaları direncin artmasına neden oluyor. Yeni antibiyotik geliştirme süreci maliyetli ve zor olduğu için, mevcut antibiyotiklerin etkin kullanımı ve dirençle mücadelede uluslararası işbirliği gerekiyor.
18 Kasım 2023

Britanya'da en az 130 kişinin intiharına yol açan zehri satan Leonid Zakutenko adlı kişinin kimliği, BBC muhabirinin gizli bir alıcı olarak yaptığı araştırma sonucu deşifre edildi. Zakutenko, Britanya'ya haftada beş koli zehir gönderdiğini itiraf etti ancak ölümcül kimyasalı sattığını reddetti. Söz konusu kimyasal, küçük dozlarda bile ölümcül olabiliyor ve Britanya'da sadece meşru amaçlar için kullanılan şirketlere satılabiliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Amrita Ahluwalia'nın analizlerine göre, bu kimyasal 2019'dan bu yana Britanya'da 130'dan fazla ölümle bağlantılı olabilir.
2 Mart 2024

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir mobilya işletmesinde çalışan E.K. (43), iş yerinde su sandığı kimyasal bir sıvıyı içti. Kimyasal sıvıyı içtikten kısa bir süre sonra fenalaşan E.K., iş yerindekilerin ihbarı üzerine sağlık ekiplerince İnegöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve yoğun bakım servisinde tedaviye alındı.
4 Temmuz 2023

ABD'li perakende şirketi Target, 'Onur Haftası' öncesinde satışa sunduğu LGBT+ temalı ürünleri, çalışanlarının güvenliğini tehdit eden seviyeye ulaşan tepkiler nedeniyle mağazalardan çektiğini açıkladı. Ürünler arasında gökkuşağı motifli tişörtler, kupalar ve benzeri aksesuarlar bulunuyordu. Bazı eyaletlerde ürünler mağazanın arka tarafına taşınırken, online mağazalardan da kaldırıldı. Ayrıca, Malezya'da eşcinselliğin yasak olması nedeniyle Swatch markasının gökkuşağı motifli saatlerine el konulduğu bilgisi verildi.
24 Mayıs 2023

Kanada Sağlık Bakanlığı, 'Bill C-47 Gıda ve İlaç Yasası'nda yapılan değişiklikle kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini ve hayvan testi verilerine dayanarak satışını yasakladı. Bu yasakla Kanada, hayvanlar üzerinde kozmetik testleri yasaklayan ülkeler arasına katıldı. Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos, hayvanların acı çekmemesi için güvenli alternatifler keşfetmeye devam edeceklerini belirtti.
3 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, iklim değişikliği hamilelik süreçlerini olumsuz etkileyerek düşük, erken doğum ve gebelik diyabeti gibi sorunlara yol açabiliyor. Aşırı sıcaklar, sineklerin taşıdığı hastalıklar ve orman yangınları hamileler için risk oluşturuyor. Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez, küresel ısınmanın bebek sağlığı üzerindeki etkilerini vurguladı ve hamilelerin bu olumsuzluklardan korunması için alınması gereken önlemleri sıraladı.
13 Haziran 2024

Çinli araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, haftada 2 litre veya daha fazla yapay tatlandırıcılı içecek tüketmenin atriyal fibrilasyon riskini yüzde 20 artırdığını gösterdi. Atriyal fibrilasyon, inme riskini artıran ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum. Çalışma, şekerli içeceklerin riski yüzde 10, saf meyve sularının ise yüzde 8 oranında azalttığını buldu. Araştırma, sağlıklı alternatifler olarak şekersiz ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.
9 Mart 2024

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde TEMA Vakfı, plastik kirliliğinin dünya genelinde ve Türkiye'de ulaştığı boyutları vurguladı. Vakıf, üretilen plastiklerin sadece yüzde 9'unun geri dönüştürülebildiğini ve mikroplastiklerin canlı organizmaların hatta insan vücudunun içine kadar girdiğini belirtti. Pasifik Okyanusu'nda insan etkisiyle oluşmuş 1,6 milyon kilometrekarelik plastik yığınına ve plastik atıkların çevre ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi. TEMA, plastik kullanımını azaltacak ve çevresel kirliliği önleyecek önlemler alınması gerektiğini savundu.
2 Haziran 2023

Finlandiya'da yapılan bir araştırma, 40 yaşından önce menopoza giren kadınların otoimmün hastalıklara yakalanma riskinin arttığını ortaya koydu. Araştırma, 20 bin kadının sağlık verilerini en az 12 yıl boyunca takip etti ve erken menopoza giren kadınların otoimmün hastalıklara 2,6 kat daha yatkın olduğunu belirledi. Araştırma sonuçları, Britanya'da Oxford Üniversitesi'nin Human Reproduction dergisinde yayınlandı. Uzmanlar, doktorların bu artan riskin farkında olması gerektiğini vurguladı.
26 Eylül 2024

ABD'de bir ev hizmetleri firması, çocuk oyuncaklarında yapılan mikrop ölçümlerini CFU birimiyle ifade ederek, bazı oyuncakların klozet kapağı veya mutfak lavabosundan daha fazla mikrop barındırdığını belirtti. Cinch Ev Hizmetleri tarafından yapılan ölçümler sonucunda, oyun blokları, slime, oyuncak bebek gibi çeşitli oyuncakların yüksek mikrop seviyelerine sahip olduğu ve düzenli dezenfekte edilmesi ya da değiştirilmesi gerektiği önerildi. Şirket, çocukların da mikrop taşıdığını ancak belirli bir hijyen seviyesinin hastalıkları engellemek için gerekli olduğunu vurguladı.
10 Ocak 2023

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Erika Garcia ve ekibi, 1300'den fazla kişinin çocukluk ve yetişkinlik dönemlerindeki hava kirliliği maruziyetini inceledi. Araştırma, çocuklukta partikül kirliliği ve nitrojen dioksite maruz kalan kişilerin yetişkinlikte bronşit semptomlarına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, çocuklukta akciğer problemi yaşamamış kişilerde de hava kirliliğinin yetişkinlikte bronşit semptomlarına yol açabileceği bulundu. Bu bulgular, çocukluk döneminde hava kirliliğinin uzun vadeli sağlık etkileri olabileceğini gösteriyor.
29 Temmuz 2024

Dünya genelinde ve Türkiye'de cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBE) arttığı, günlük bir milyondan fazla insanın bu tür enfeksiyonlara yakalandığı belirtiliyor. Türkiye'de cinsel sağlık bilgilerine erişim kısıtlı ve önleyici yöntemler pahalı olduğu için bulaşma riski yüksek. CYBE'lerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve 15-45 yaş arasında daha sık görüldüğü ifade ediliyor. Gençlerin bu hastalıklardan korunma bilgisine ve sağlık hizmetlerine erişiminde eksiklikler olduğu, eğitim ve farkındalık yetersizliğinin hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığı vurgulanıyor. Kondom kullanımının önemi ve gençlere yönelik cinsel sağlık eğitimi gerekliliği üzerinde duruluyor. Ayrıca, seks işçilerinin kondom erişiminde yaşadığı zorluklar ve bu durumun enfeksiyonların yayılmasına etkisi tartışılıyor.
2 Şubat 2023

Rekabet Kurulu, Forever Living Sağlık ve Güzellik Ürünleri Dağıtım Ltd. Şti., Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti. ve Homm Bitkisel Ürünler Pazarlama AŞ hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, bu firmaların yeniden satıcılarının satış fiyatını belirlemek veya internet satışlarını kısıtlamak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerini tespit etmeyi amaçlıyor. Ön araştırmada elde edilen bulgular ciddi ve yeterli bulunarak soruşturma açılmasına karar verildi.
3 Eylül 2024

Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir apartmanda böcek ilacı kullanımı sonucu iki kişi hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere 10 kişi etkilendi. Olayla ilgili gözaltına alınan beş kişiden üçü serbest bırakılırken, iki ilaçlama firması çalışanı 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlarından tutuklandı. Zehirlenme sonrası AFAD ve diğer ekiplerin çalışmaları devam ediyor ve apartmandaki kimyasal oranının hala yüksek olduğu belirlendi.
17 Haziran 2023

Küresel bir araştırmaya göre, ilaçlara dirençli bakteriler 2050 yılına kadar 39 milyon insanın ölümüne neden olabilir. Araştırma, 1990 ile 2021 yılları arasındaki ilaç direncine bağlı ölüm verilerini analiz etti ve özellikle yaşlı nüfusun tehdit altında olduğunu belirtti. Çalışma, AMR'ye bağlı ölümlerin %80 oranında arttığını ve 2050'de bu oranın %146'ya yükseleceğini öngörüyor. En fazla ölümün Güney Asya, Doğu Asya ve Sahraaltı Afrika'da olacağı tahmin ediliyor.
17 Eylül 2024

Türkiye'de hava kirliliğinin tehlikeli bileşenlerinden PM2.5, yeterince ölçülmüyor ve ulusal bir sınır değeri bulunmuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesi izleme istasyonlarının sadece %35'inde PM2.5 izleniyor. Depremden etkilenen illerdeki izleme istasyonlarının büyük bir kısmında da PM2.5 ölçümü yapılmıyor. Hava kirliliği, dünya genelinde yılda 7,5 milyon kişinin ölümüne neden oluyor ve PM2.5 partikülleri, akciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
24 Nisan 2023

Türkiye'de son 42 yılda pestisit kullanımı yaklaşık yüzde 700 arttı. 1980'lerde yıllık pestisit kullanımı 7-8 bin ton iken, bu rakam 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin, 2022'de ise 55 bin ton seviyelerine ulaştı. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre yasaklanan pestisit türlerinin Türkiye'de kullanımı halen yaygın. Bu durum, AB'ye ihraç edilen ürünlerde yapılan denetimlerde ortaya çıktı. 2022 yılında pestisit başta olmak üzere tarım zehiri kalıntılarının bulunmasıyla ilgili en çok bildirim yapılan menşe ülke Türkiye oldu.
6 Ekim 2023

BBC, 2023 yılında ilham veren 100 kadını belirlediği listeyi yayınladı. Listede, meme kanserinin erken teşhisi için geliştirilen giyilebilir 'elektronik sütyen'in mucidi Türk bilim insanı Canan Dağdeviren de bulunuyor. Listede ayrıca insan hakları avukatı Amal Clooney, eski ABD First Lady'si Michelle Obama gibi tanınmış isimler yer alıyor. Listede farklı alanlarda etki yaratan kadınlar, kendi topluluklarına ve dünyaya katkılarıyla öne çıkıyor.
21 Kasım 2023
İşaretlediklerim