14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri kapsamında, yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için oy verme süreci başlamıştır. Gümrüklerde 4 bin 671 sandık kurulmuş ve oy verme işlemi 14 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecektir. Ayrıca, 73 ülkede ve 156 farklı yerde yurt dışı temsilciliklerinde de sandık kurulları oluşturulmuştur. Yurt dışında ve gümrük kapılarında kullanılan oylar, adayların ve partilerin Türkiye genelindeki oy sayılarına eklenerek değerlendirilecektir.
27 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar liranın 85 milyar lirasının toplandığını açıkladı. 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan kampanyada toplanan bağışların AFAD ve Kızılay'a verilmesi planlanmıştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Yerlikaya, toplanan bağışların yaklaşık 56 milyar lirasının depremzedeler için kullanıldığını belirtti. Henüz bağışını yapmayan kişi ve kuruluşlarla iletişim sürecinin devam ettiği ifade edildi.
10 Aralık 2023

İstanbul'da Ekrem İmamoğlu, iktidar ve muhalefetin güçlü adaylarına rağmen önde görünüyor. Ancak, DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin oy oranları Kurum'un lehine değişiklik yaratabilir. İktidar, DEM Parti'nin görünürlüğünü artırarak İmamoğlu'nun işini zorlaştırmayı hedefliyor. 21 Mart Nevruz Bayramı, DEM Parti'nin İstanbul'da büyük bir miting düzenleyerek tabanını birleştirme ve oylarını artırma fırsatı olarak değerlendiriliyor.
6 Mart 2024

Türkiye hükümeti, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde kredi kullanımını teşvik etmek amacıyla kamu bankaları Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank'ın sermayesini toplamda 5,5 milyar dolar (105 milyar lira) artırmayı planlıyor. Bu miktar, ilk duyurulan plandan yüzde 75 daha fazla. Sermaye artışını Türkiye Varlık Fonu (TVF) sağlayacak ve TVF'nin yönetim kurulu başkanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan. Kamu bankaları, son yıllarda ekonomiyi desteklemek için ucuz finansman ve Kredi Garanti Fonu kredileri sağlarken, bu durum sermaye ihtiyacını da artırmıştı.
21 Mart 2023

Fortuna Capital kurucusu ekonomist Altuğ Özaslan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanması halinde doların kısa sürede 25-26 seviyelerine çıkacağını ve radikal ekonomik önlemler alınacağını tahmin etti. Özaslan, yerel seçimlere kadar Borsa İstanbul'un reel ve döviz bazında önemli getiri sağlayacağını, ancak bu durumun 'yakın vadenin son ralliciği' olabileceğini belirtti. Ayrıca, yerel seçime kadar Rusya ve Körfez bölgesinden 40-70 milyar dolar fon sağlanacağını ve turizm gelirleriyle birlikte TL üzerindeki baskının yönetileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

Gazeteci Alican Uludağ, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yurt içi seçim verilerini paylaştı. YSK verilerine göre, saat 02:24 itibariyle açılan sandık oranı yüzde 94,26'dır. Adaylardan Tayyip Erdoğan yüzde 49,48, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,79 ve Sinan Oğan yüzde 5,30 oy almıştır. Bu verilere göre, hiçbir aday yüzde 50 oy barajını geçememiştir.
15 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP iktidarı döneminde 'beşli çete' olarak adlandırdığı bazı holdinglere 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. Bu şirketlerin iktidardan aldıkları ihaleler nedeniyle bu şekilde adlandırıldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu paranın her kuruşunun Türk halkına geri verileceğini ve bu konuda kararlı olduğunu ifade etti.
5 Mart 2023

Son üç yılda, özel sektör ve kamu dahil, yapılan ücret artışları asgari ücret ile diğer ücretler arasındaki farkı daralttı. Enflasyonun etkisiyle, işçilerin satın alma gücü ciddi şekilde azaldı. Bu durum, sendikalı ve sendikasız işçilerin ortak taleplerle eylemler yapmasına yol açtı. İş bırakma, toplu yürüyüşler ve basın açıklamaları gibi çeşitli eylemlerle, işçiler yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çekmeye çalışıyorlar.
15 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 68 katılımcıyla gerçekleştirdiği Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,0212 olarak belirlendi. Aynı ankette, şubat ayı TÜFE artış beklentisi yüzde 3,80'e, cari yıl sonu TÜFE artış beklentisi ise yüzde 42,96'ya yükseldi. Yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi 34,6 milyar dolar olarak güncellenirken, politika faizi beklentileri değişim göstermedi.
16 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında, AKP'nin seçimleri ertelemek için Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) devreye sokacağı öne sürüldü. Depremler, Türkiye nüfusunun yüzde 15'ini etkileyen bölgelerde meydana geldi ve 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ciddi güçlüklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ve gazeteci Deniz Zeyrek, seçimlerin altı ay veya bir yıl ertelenebileceğine dair duyumlar aldıklarını paylaştılar.
13 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı adaylarının TRT'de yapacakları propaganda konuşmalarının sırasını kura ile belirledi. Kura sonucuna göre, ilk konuşmayı Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yapacak, ardından diğer adaylar sırasıyla konuşacaklar. Adayların konuşmaları 7-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek ve her adayın günlük konuşma süresi en fazla 10 dakika olacak. Eğer seçim ikinci tura kalırsa, adaylar 24-27 Mayıs tarihleri arasında tekrar konuşacaklar ve ikinci tur için kura çekimi 22 Mayıs'ta yapılacak.
27 Nisan 2023

27 Nisan'da başlayan yurt dışı seçmenlerin oy kullanma işlemi devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği bilgiye göre, yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında şu ana kadar 1 milyon 7 bin 165 Türk vatandaşı oy kullandı. Bu sayı, yurt dışında yaşayan seçmenlerin seçimlere olan ilgisini gösteriyor.
3 Mayıs 2023

Orhan Uğuroğlu, 31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP'nin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılaştığı zorlukları ele alıyor. Erdoğan'ın, partisinin kamuoyu desteğindeki düşüşü ve yerel seçimlerdeki olası kaybı göz önünde bulundurarak, seçimlerde kendini daha fazla öne çıkardığı belirtiliyor. Erdoğan'ın bu hamlesinin, kendisi için bir 'final' niteliğinde olduğu ve olası bir kaybın erken seçimlere yol açabileceği ifade ediliyor. Yazıda, ekonomik zorluklar ve dar gelirlilerin durumu da seçimlerin önemli bir boyutu olarak değerlendiriliyor.
10 Mart 2024

Habertürk yazarı Bülent Aydemir'in yazısına göre, bedelli askerlik için açılan 120-140 bin kişilik kontenjana karşın 225 bin başvuru yapıldı. Başvuruların kontenjanı aşmasına rağmen, şartlar zorlanarak tüm başvuranların bedelli askerliğe kabul edileceği belirtildi. Başvuru yapan ve ücretini yatıranlar bir önceki yılın ücretleri üzerinden işlemlerini tamamlayabilecekler. Sonuçlar yarın açıklanacak ve bedelli askerlik ücreti 104 bin 84 lira 16 kuruş olarak duyuruldu.
17 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte bir etkinlikte konuştu. Kılıçdaroğlu, çiftçi ve esnafın kazanacağı bir Türkiye vaat etti ve 'beşli çete' olarak adlandırdığı grupların kazanmayacağını belirtti. Ayrıca, yurt dışına kaçırıldığını iddia ettiği 418 milyar doları Türkiye'ye geri getireceğini ve bu konuda kararlı olduğunu ifade etti. Okullarda beslenme çantası uygulamasını sonlandıracağını ve çiftçi ile esnafın kredi faizlerini sileceğini de vaat etti.
17 Nisan 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reysaş Taşımacılık ve Lojistik AŞ, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ, İhlas Haber Ajansı AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T. AŞ, Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ ve Otto Holding AŞ'nin sermaye artırım taleplerini onayladı. Ayrıca, sekiz şirketin toplamda 53 milyar 725 milyon liralık borçlanma aracı ihracına, bir gayrimenkul yatırım fonunun kurucu değişikliğine, on iki portföy yönetim şirketinin sermaye artırım taleplerine ve bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesine onay verdi.
22 Haziran 2023

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, asgari ücret tartışmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, asgari ücretin en az net 16 bin 250 lira olması gerektiğini belirtti. Bu talep, HDP'nin önceki dönemde önerdiği 12 bin 500 liralık net asgari ücretin yüzde 30 enflasyon farkıyla güncellenmesi sonucu ortaya çıktı. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Eski çalışma bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiği yönündeki beklentisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiği yönündeki açıklamaları da tartışmalar arasında yer alıyor.
18 Haziran 2023

Resmi Gazete ilanlarının satır ücretine yeni bir zam geldi. 29 Ocak 2022'de 17 liradan 25 lira 50 kuruşa yükseltilen ilanların satır ücreti, yeni zamla birlikte 40 liraya çıktı. Bu, ilan ücretlerine yüzde 56,8'lik bir artış anlamına geliyor.
7 Ağustos 2023

Yazı, İstanbul yerel seçimlerinin Türkiye'deki demokratik ve laik cumhuriyetin geleceği açısından önemine vurgu yaparak, seçmenin heyecansızlığı, ilgisizliği ve potansiyel sandığa gitmeme durumunu ele alıyor. Ayrıca, YRP'nin AKP'den oy alması, Erdoğan'ın rahat görünümü, İmamoğlu'nun siyasi pozisyonu ve muhalefetin durumu gibi konulara değinilerek, seçimlerin sadece yerel bir olay olmadığı, daha geniş siyasi ve toplumsal sonuçları olduğu belirtiliyor. Devlet ve hükümet arasındaki ayrımın gerçekçi olup olmadığı, kamu kaynaklarının kullanımı ve seçim güvenliği gibi konular da tartışma konusu yapılmış.
25 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışılırken, AKP seçim sürecini yeniden düzenlemeye başladı. AKP içindeki bir yetkili, seçimlerin Mayıs veya Haziran'da yapılmasını beklediklerini ve Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına uyacaklarını belirtti. Depremler sonrası seçim hazırlıklarının bir kenara bırakıldığı ve yeni bir aşamaya geçildiği ifade edildi. Seçim kampanyasında deprem bölgelerindeki inşa süreci ve AKP'nin tecrübesi vurgulanacak. Ayrıca, depremden etkilenen kentlere destek ve dönüş yardımları anlatılacak.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim