Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde kendisine yönelik hakaret içeren ifadeler nedeniyle açılan soruşturma ve kovuşturmalardan şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, bu kararı sosyal medya üzerinden duyurdu. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla 160 bin soruşturma açıldığı ve bu soruşturmalarda 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildiği belirtiliyor.
3 Mart 2023

İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını kasığına sürttüğü için tutuklanan 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan üç yıla kadar hapis cezası istendi. Sosyal medyada dolaşıma giren video sonrası tutuklanan A.E.S.'nin bu videoyu iki yıl önce çektiği belirtildi. A.E.S., 'fotoğraftaki kişinin Atatürk olduğunu bilmediğini' iddia etti. Savcılık, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan takipsizlik kararı verdi.
28 Eylül 2023

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde Kaymakam Burak Akeller'in, hutbe okuma şeklini beğenmediği için bir imamı dövdüğü iddia edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuyla ilgili sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, kaymakamın sadece Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gönderdiği metni tam okumasını sağladığını ve iddialarla ilgili bakanlık tarafından inceleme başlatıldığını belirtti. Yerlikaya, sosyal medyada yapılan yorum ve eleştirilerin maksatlı olduğunu ve konunun yakından takip edildiğini ifade etti.
20 Ocak 2024

İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını kasığına sürttüğü için tutuklanan 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. tahliye edildi. Sosyal medya videosu dolaşıma girince A.E.S., 'halkın bir kısmını sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' ve 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçlarından 20 Eylül'de tutuklanmıştı. Üç yıla kadar hapis cezası istenen A.E.S., 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan bir yıl sekiz ay hapis cezasıyla cezalandırıldı ancak hükmün açıklanması geriye bırakıldı ve sanık tahliye edildi.
13 Ekim 2023

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Afyonkarahisar'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, kendisine yönelik PKK ile ilişkilendirme suçlamalarına tepki gösterdi. Akşener, eğer PKK'lı olduğu iddiası doğruysa dokunulmazlığının olmadığını belirterek, 'derhal tutuklanması' gerektiğini söyledi. Ayrıca, 14 Mayıs seçimlerinin darbe olarak nitelendirilmesini eleştirdi ve geçmişte PKK ile mücadelede önemli rol oynadığını vurguladı.
2 Mayıs 2023

Diken yazarı Levent Gültekin, 'Cumhurbaşkanı topluma açıkça yalan söylüyor' ifadesi nedeniyle 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. İstanbul 23'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcının beraat yönündeki mütalaasını tekrarlaması üzerine hakim beraat kararı verdi. Gültekin, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada beraat ettiğini duyurdu ve eleştirinin hakaret olarak görülmediği günlerin geri gelmesi dileğinde bulundu.
13 Nisan 2023

Sekiz yıl önce Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmeden önce alıkonulduğu anın görüntüsünü paylaştığı iddia edilen E.E.Y., 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Şüpheli, ifadesinde paylaşımın kendisine ait olmadığını ve tehditler aldığı için sosyal medya hesaplarını dondurduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSYÖN'de çalışan E.E.Y.'nin iş akdi feshedildi. İçişleri Bakanlığı, İBB'ye yönelik terör soruşturması kapsamında 1668 kişiyi tespit ettiğini açıkladı.
31 Mart 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde rüşvet ve usulsüzlük iddiaları nedeniyle Hakim Sidar Demiroğlu'nu açığa aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın HSK'ye gönderdiği yazıda adı geçen ve İstanbul Anadolu Adliyesi 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Demiroğlu hakkında 3 müfettişin ön raporu sonrası bu karar verildi. BirGün Gazetesi yazarı Timur Soykan'ın haberleştirdiği ve sonrasında erişim engeli getirilen bu iddialar, yargıdaki daha geniş bir rüşvet çarkının varlığına işaret ediyor.
23 Kasım 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik söylediği sözler nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, imam hatip liselerinin bir sosyal sınıf olduğunu ve Gülşen'in sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu iddia etti. Gülşen'in avukatları ise suç unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin aleyhine başlatılan kampanya ve tazminat davalarının reddedildiğini belirtti. Mahkeme, Gülşen'in yurt dışı çıkış yasağı için yatırılan teminat bedelinin iadesine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.
1 Mart 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından ifade verdikten sonra yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Altaylı, bu durumu ilk kez yaşadığını ve mahkeme kararına şaşırmadığını belirtti. Avukatı Rezzan Aydınoğlu'nun karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadığını, bunun sebebinin ise hukukun içinde bulunduğu durum olduğunu ifade etti. Altaylı'ya yöneltilen suçlamalar, sosyal medya paylaşımları ve bir video nedeniyle başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında gerçekleşti.
6 Ocak 2024

İstanbul Adliyesi önünde 30 Mart 2016'da bir basın açıklaması sırasında avukat Zeycan Balcı'nın belinin kırılmasına neden olan polis memuru Murat Akmeşe hakkında 'kasten yaralama' ve 'zor kullanma yetkisini aşma' suçlarından dava açıldı. İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14'üncü duruşmasında polis Akmeşe'ye 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, polisin 'geleceği' üzerindeki olası etkilerini gerekçe göstererek cezayı erteledi.
31 Mayıs 2023

Aziz Yıldırım, 3 Temmuz 2011'de başlayan ve 'FETÖ' ile ilişkilendirilen bir soruşturma kapsamında tutuklanmış ve 364 gün sonra tahliye edilmişti. Yargıtay'ın beraat kararını onamasının ardından Yıldırım, cezaevinde geçirdiği günler için 777 milyon liralık tazminat davası açtı. Anadolu 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yıldırım'a 108 bin lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Yıldırım, alacağı tazminatı Fenerbahçe Spor Kulübü Eğitim Kurumları'na bağışlayacağını açıkladı.
24 Mart 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile evlendirilerek cinsel istismara maruz bırakıldığı iddiasıyla açılan dava ertelendi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl altı aya kadar, Kadir İstekli ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Davanın üçüncü duruşması İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görüldü ve 5 Haziran 2023 tarihine ertelendi.
31 Mart 2023

Piiz müzik grubunun davulcusu Mehmet Dudarık ve arkadaşı Oğuzhan Oğuz'a saldırdığı iddiasıyla yargılanan Bilge Kaan Korkmaz'ın 13 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tahliye edilmesine Ankara başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Ankara 65'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından, başsavcılık suçun vasıf ve mahiyeti ile delil durumunu gerekçe göstererek sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulundu. İtirazın değerlendirilmesi için dava dosyası nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi.
26 Nisan 2023

İstanbul'da bir camide içki içtiğini gösteren fotoğraf paylaşan 19 yaşındaki S.Y.Ö. hakkında 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' ve 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlarından dört yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. S.Y.Ö., savunmasında paylaşımı mizah amaçlı yaptığını ve pişman olduğunu belirtti. Savcı İsmail Teker, S.Y.Ö.'nün daha önce de benzer paylaşımlar yaptığını belirterek, suçtan kurtulmaya yönelik beyanlarına itibar edilemeyeceğini ifade etti.
28 Eylül 2023

Yusufeli Kaymakamı Hacı Kerim Meral, bir restoranda yemek yedikten sonra döner, pilav ve sütlacı beğenmediğini belirterek hesabı ödemeden işletmeyi terk ettiği iddiasıyla gündeme geldi. İşletme sahibi Ferhat Kodat'ın yanında müşterilere duyurulacak şekilde hesabı ödemeyeceğini ifade etmesi üzerine, Artvin Valiliği tarafından İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla Meral hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı.
7 Kasım 2023

AKP'den milletvekili aday adayı olan Efe Gazi Subaşı'nın lüks yaşam tarzı ve ailesinin dolandırıcılık suçlamaları dikkat çekiyor. Subaşı'nın babası ve AKP Adıyaman eski milletvekili Salih Fırat'ın da içinde olduğu dolandırıcılık davaları bulunuyor. İş insanı Imad Kaçkul, Fırat ve Subaşı ailesi tarafından dolandırıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulunmuş. Sayit Subaşı'nın (Efe Subaşı'nın babası) 55 ayrı sahtecilik ve dolandırıcılık davası ve 16 arama kararı bulunduğu belirtiliyor.
29 Mart 2023
İşaretlediklerim