Türkiye'den Almanya'ya yapılan sığınma başvuruları artarken, başvuruların kabul oranı düşüyor. Başvuruların yüzde 80'den fazlasını Kürtler oluşturuyor ve bu grubun sığınma taleplerine verilen kabul oranı yüzde 4,8'e kadar düştü. Türkiye, Almanya'ya son yıllarda yapılan iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. 2023 Temmuz'unda ise Türkiye, 3 bin 791 başvuru ile Afganistan'ı geride bırakarak en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu.
20 Ağustos 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli'de düzenlenen bir mitingde konuştu. Kılıçdaroğlu, kırsalda çalışan kadınların sosyal güvencesiz olduğunu ve sosyal devletin bu kadınların sosyal güvenlik primlerini ödeyeceğini belirtti. Taşeron işçiler ve farklı statülerdeki öğretmenler arasındaki ücret adaletsizliğini gidermeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, polislerin zor çalışma koşullarına dikkat çekerek, 100 bin güvenlik görevlisi alacaklarını ve polislerin sekiz saat çalışıp evlerine gidebilecekleri bir sistem getireceklerini söyledi.
4 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'daki paralı asker şirketi Wagner'in 'silahlı isyanı' ve sonrasında yaşanan gelişmeler ele alındı. Ayrıca İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'nin bu konudaki tutumu, F-35 ve F-16 konuları da görüşüldü. Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine karşı yapıcı tutumu devam ettiği, ancak PKK/PYD/YPG yanlılarının bu ülkede serbestçe eylem düzenlemesi durumunda, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığı ifade edildi.
25 Haziran 2023

İsveç polisi, Stockholm'deki bir caminin yakınlarında planlanan Kuran yakma eylemine izin verdi. Bu durum, Türkiye'de tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu olayın ardından İsveç'in NATO üyelik başvurusuna destek verilmeyeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bu eylemi lanetledi.
28 Haziran 2023

Britanya, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma, kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yeni bir Türk polis merkezinin kurulması, insan kaçakçılarına karşı mücadele, bot ticaretinin engellenmesi ve gümrük verilerinin hızla aktarılmasını içeriyor. Bu anlaşma, önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimler öncesinde Britanya'nın siyasi gündeminin en üst sıralarında yer alan yasadışı göç konusunda atılan bir adım olarak görülüyor.
9 Ağustos 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

Danimarka Parlamentosu, kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara yönelik saldırıları yasa dışı kılan bir yasa tasarısını onayladı. Oylamada 94 milletvekili lehte, 77 milletvekili aleyhte oy kullandı. Yeni yasaya göre, Kuran ve diğer kutsal kitapların yakılması yasaklanacak ve yasa ihlal edildiğinde para cezası veya iki yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Bu karar, İsveç ve Danimarka'da Kuran'a yönelik saldırıların artması ve tepki çekmesi sonrasında geldi.
7 Aralık 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek Kaya İmamoğlu, Twitter üzerinden kadınlara ve annelere yönelik bir mesaj yayınladı. Mesajında, kadınların ve çocukların geleceği için birlik olmaya ve seçimlerde kendi kararlarını vermeye çağırdı. Kendi hakları ve çocuklarını korumak adına farklı din, köken ve yaşam biçimlerine sahip kadınların bir araya gelmesinin önemini vurguladı.
16 Mayıs 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Türkiye, 146 ülke arasında 129. sırada yer alarak beş basamak geriledi. Türkiye'nin cinsiyet uçurumunun yüzde 63,8 kapanmış olduğu belirtilirken, ekonomik katılım, eğitim, sağlık ve siyasi imkanlar gibi dört ana alanda düşük sıralamalar elde etti. İzlanda endeksin en üst sırasında yer alırken, Afganistan son sırada bulunuyor.
21 Haziran 2023

Türk kökenli Dilan Yeşilgöz, Hollanda'da Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi'nin (VVD) genel başkanı olarak başbakanlık için en güçlü adaylardan biri haline geldi. Hollanda'da yapılan seçimlerde VVD, anketlere göre az bir farkla önde gidiyor. Yeşilgöz, 18 Haziran 1977'de Ankara'da doğdu ve siyasi kariyerine VVD'de başladı. 2021'de Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı, 2022'de ise Güvenlik ve Adalet Bakanı olarak atandı. Mark Rutte'nin siyaseti bırakma kararının ardından VVD'nin genel başkanı seçildi.
22 Kasım 2023

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen yasa tasarısını, anayasanın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanarak meclis oylaması olmadan geçirdi. Bu karar, ülke genelinde reform karşıtı gösterilere ve grevlere yol açtı. Polis, göstericilere müdahale ederken, 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Reform karşıtı sendikalar ve muhalif partiler, grev ve gösterilere devam etme çağrısında bulunurken, güvensizlik oyu verilmesi gündemde.
18 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Başörtüsü teklifi konusunda muhalefet partilerine anayasa değişikliği yapma çağrısında bulundu ancak muhalefetin randevu taleplerini reddettiğini ve bu nedenle sadece 'cumhur ittifakı' olarak bir araya gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'den destek istediklerini ancak teröristlerin iadesi konusunda istenilen adımları atmadıklarını söyledi.
15 Ocak 2023

Almanya'da 2023 yılında sığınmacılara yönelik siyasi nedenlerle düzenlenen saldırı sayısı bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 2 bin 378'e ulaştı. Bu saldırılarda 219 kişi yaralanırken, sığınmacıların kaldığı merkezlere yönelik 180 saldırı gerçekleştirildi, bu da 2017'den bu yana en yüksek rakam olarak kaydedildi. Sol Parti milletvekili Clara Bünger, aşırı sağcı AfD partisinin yükselişi ile bu artışın sürpriz olmadığını belirtti.
21 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin 26'ncısı, 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek. Festival, kadın sinemacıların eserlerini izleyiciyle buluşturmayı ve sinema sektöründe kadınların daha görünür olmasını hedefliyor. 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenlenecek olan festival için başvurular 20 Mart'a kadar yapılabilecek ve filmlerin 2022 veya 2023 yılında üretilmiş olması gerekiyor. Festivalin ödülleri ve program detayları ilerleyen günlerde duyurulacak.
6 Mart 2023

Hollanda'da seçim günü yaşanırken, Türkiye'deki bazı Twitter kullanıcıları, gazeteciler ve medya kuruluşları, sandıklar kapanmadan Dersim kökenli Dilan Yeşilgöz'ü başbakan olarak ilan etti. Anket sonuçlarına göre Hollanda'da koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor ve koalisyon görüşmelerinin uzun sürmesi olası. Türkiye'de erken ilan edilen başbakanlık haberleri Hollandalı gazeteci Ingrid Woudwijk'i rahatsız etti ve bu duruma Twitter üzerinden tepki gösterdi.
22 Kasım 2023

Eylül 2022'de İsveç ve Danimarka ekonomik bölgelerinde meydana gelen patlamalar sonucu Kuzey Akım boru hatları zarar görmüştü. İsveçli savcılar, sabotaj ihtimali üzerinde durulan bu olayla ilgili soruşturmayı sonlandırdıklarını ve elde edilen kanıtları Alman mercilere teslim edeceklerini açıkladı. İsveç makamları, uluslararası sularda gerçekleşen bu olayda İsveç veya herhangi bir İsveç vatandaşının dahli olmadığını belirterek, daha fazla araştırma yapma yetkilerinin olmadığını ifade etti. Danimarka'nın soruşturması ise devam ediyor.
7 Şubat 2024

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kasselakis, zorunlu askerlik görevine gideceğini açıkladı. 14 yaşından beri ABD'de yaşayan ve askerlik yükümlülüğünden muaf olan Kasselakis, SYRIZA'ya katılmak için Yunanistan'a döndü. Altı aylık zorunlu askerlik veya üç haftalık bedelli askerlik görevlerinden birini seçmek zorunda olan Kasselakis, Türkiye'yle kara sınırına yakın bir yerde veya Ege adalarından birinde hizmet etmek istediğini belirtti.
29 Eylül 2023

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 6 yıllık başbakanlık görevini en geç 7 Şubat'ta bırakacağını ve 14 Ekim'de yapılacak genel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Ardern, görevi sürdürme konusunda yeterli olmadığını hissettiğini ve devam etmesinin ülkeye zarar vereceğini belirtti. 2017 yılında dünyanın en genç kadın başbakanı olarak seçilmişti.
19 Ocak 2023

Hollanda'da koalisyon hükümetinin istifasını takiben Başbakan Mark Rutte, gelecek seçimlerde Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) başında olmayacağını ve yeni hükümet kurulduktan sonra aktif siyaseti terk edeceğini duyurdu. Rutte, Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı olarak 12 yıl 8 ay 26 gün başbakanlık yapmıştır. Göçmen politikaları konusunda anlaşmazlık yaşayan koalisyon hükümeti, 543 gün görevde kaldıktan sonra istifa etmiştir. Rutte, seçimler yenilenene kadar geçici hükümetin başında kalacak.
10 Temmuz 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, HÜDA-PAR'ın dört vekilinin AKP listelerinden meclise girmesini eleştirerek, özellikle AKP'li kadınlara seslenip, bu durumun gelecekte kadınların yaşam alanlarını daraltabileceği konusunda uyarıda bulundu. Akşener, HÜDA-PAR'ın Cumhuriyet ve Anayasa'nın ilk dört maddesini tartışmaya açma eğiliminde olduğunu ve kadınları 'sahiplendirme' anlayışına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, 1999 yılında Hizbullah tarafından öldürülen Müslüman feminist yazar Konca Kuriş örneğini vererek, kadınların bu tür radikal eğilimlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023
İşaretlediklerim