Türk vatandaşları, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranları ve randevu almakta yaşanan zorluklar nedeniyle sorunlar yaşıyor. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkelerinden gelen ret cevapları devam ediyor ve yaz öncesi randevu yoğunluğu artıyor. Seyahat şirketleri, müşterilerine vizesiz ülkelere turlar önermeye başladı. Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, yurt dışı talebinin arttığını ve döviz kurlarının sabit kalmasının yurt dışı tatillerini daha cazip hale getirdiğini belirtiyor.
30 Mayıs 2023

Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

Sinop'ta 3-6 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Kuzey Fest' valilik tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi. İptal kararına karşı festivali düzenleyen organizasyon şirketi, yürütmeyi durdurma için başvuru yaptı. Daha önce de birçok konser ve festival, valilikler ve AKP'li belediyeler tarafından iptal edilmişti.
27 Temmuz 2023

Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan vize başvurularının sayısı pandemi sonrası artarken, çalışan sayısının artmaması nedeniyle randevu almakta zorluklar yaşanıyor ve ret oranları yükseliyor. 2022 yılında Türkiye'den yapılan 778 bin 409 başvurunun 120 bin 876'sı reddedildi, bu da %15,7'lik bir ret oranına işaret ediyor. Bu oran, 2019'da %9,7 iken, 2023 tahminlerine göre %15'in çok üstüne çıktığı belirtiliyor. En çok ret veren Schengen ülkeleri arasında Estonya, Finlandiya ve Belçika yer alıyor.
17 Haziran 2023

National Geographic, 2024 yılında ziyaret edilmesi önerilen 30 şehri ve bölgeyi listelemiştir. Listede Arnavutluk, Çin'in Şian şehri ve Tayvan'ın Tainan şehri gibi popüler destinasyonlar yer alıyor. Avrupa'dan birçok şehir ve bölge öne çıkarken, Amerika Kıtası'ndan da çeşitli yerler seçilmiştir. Teksas, 2024'te gerçekleşecek tam güneş tutulması için önerilen yerler arasında bulunuyor. Afrika ve Asya'dan da dikkat çekici destinasyonlar listeye dahil edilmiş, Sierra Leone ve Sikkim gibi yerler turizm potansiyelleri ile öne çıkmaktadır.
10 Aralık 2023

2023 Avrupa Kadın Voleybol Şampiyonası'na Sırbistan ekibiyle katılmak isteyen iki Türk yardımcı antrenör, vize alamadı. Sırbistan kadın voleybol takımının başantrenörü Giovanni Guidetti, bu durumun voleybolun marka değerine zarar verdiğini belirtti. Türkiye, Schengen vizesine başvuranlar arasında en fazla ret cevabı alan ülkelerden biri.
15 Ağustos 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17-28 Nisan 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan 43. İstanbul Film Festivali'nin 'Türkiye Sineması' bölümüne başvurular başlamıştır. Festival, 1982 yılından bu yana düzenlenmekte olup, bu yılki tema 'Sinemaya Yeni Bakışlar' olarak belirlenmiştir. Başvurular sadece internet üzerinden yapılabilecek ve son tarih 19 Ocak 2024'tür. Festivalde Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması gibi kategorilerde ödüller verilecek.
5 Aralık 2023

Frankfurt Türk Tiyatro Festivali'nde sahnelenecek 'Kelepçe Kullanma Kılavuzu' adlı oyun, oyunculardan Başak Daşman'ın vize alamaması sebebiyle iptal edildi. Türkiye vatandaşlarına yönelik Schengen ve diğer vizelerde ret oranlarının arttığı belirtiliyor. Batılı ülkeler, Türkiye'den yüksek oranda iltica başvurusu aldıklarını belirterek vize retlerinin gerekçesini dolaylı yollardan ifade ediyorlar. Sanatçılar Volkan Konak ve Onur Akın da benzer vize sorunları yaşadılar. Festivalde başka bir oyun iptal olunca, Sumru Yavrucuk 'Shirley' adlı tek kişilik oyununu sahneledi.
4 Haziran 2023

3-16 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek olan Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali (BOTİF), 23 farklı prodüksiyona ev sahipliği yapacak. Festival, Bodrum’a farklı sanat disiplinlerinin buluştuğu yeni bir paylaşma ve tartışma platformu kazandırmayı hedefliyor. Festival, çağdaş danstan performatif sunuma, dans tiyatrosundan konserlere ve müzikli edebiyat okumalarına uzanan geniş bir programı kapsamında Türkiye, Almanya, Belçika, Fransa ve Yunanistan’dan yedisi yabancı toplam 23 prodüksiyonu seyirciyle buluşturacak. Festivalin en sıradışı etkinliği ise, cumhuriyet tarihinin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum’da gerçekleşecek okuma tiyatrosu olacak.
23 Ekim 2023

Rock Off Festivali, 10. yılını İsveçli heavy metal grubu Amon Amarth ile kutlayacak. Festival, Freebird Agency organizasyonu ve +1'in katkılarıyla 29 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleşecek. Amon Amarth, Heidrun Over Europe turnesi kapsamında Viking temalı sahne şovlarıyla dinleyicileriyle buluşacak. Türk heavy metal grubu Pentagram da festivalde sahne alacak.
12 Temmuz 2024

ENKA Sanat, 17 Ekim'de başlayacak olan yeni sezonunu geniş bir yelpazeyle açıyor. Program, caz ve klasik müzik konserlerinden oluşuyor ve birçok ünlü sanatçıyı ağırlayacak. Yeni sezon, Ceylan Ertem, Coşkun Karademir ve Cenk Erdoğan'dan oluşan 'Yekpâre Trio' konseriyle başlayacak. Ayrıca, Cumhuriyetin 100'üncü yılını kutlamak için özel etkinlikler düzenlenecek. Dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, Atatürk Haftası'nda ENKA Oditoryumu'na konuk olacak. Borusan Quartet, sezon konserlerinin Avrupa yakası ayağı için ENKA Oditoryumu'nda iki konser verecek.
16 Ekim 2023

Eskişehir'de bu hafta sonu düzenlenecek olan Octoberfest festivali, 'kamu düzeni ve güvenliği' gerekçesiyle yasaklandı. Festival yönetimi, organizasyonun yasal zemine oturmaması nedeniyle ertelendiğini belirtti. Ayrıca, Çukurova Rock Festivali de 'alkole dayalı olarak asayiş olaylarının yaşanabileceği' gerekçesiyle yasaklanmış, ancak organizasyon firmasının itirazı üzerine Adana İdare Mahkemesi'nin kararıyla yasak kararı iptal edilmişti.
13 Ekim 2023

Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin 26'ncısı, 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek. Festival, kadın sinemacıların eserlerini izleyiciyle buluşturmayı ve sinema sektöründe kadınların daha görünür olmasını hedefliyor. 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenlenecek olan festival için başvurular 20 Mart'a kadar yapılabilecek ve filmlerin 2022 veya 2023 yılında üretilmiş olması gerekiyor. Festivalin ödülleri ve program detayları ilerleyen günlerde duyurulacak.
6 Mart 2023

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün duyurusuna göre, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde Türkiye'deki müze ve ören yerleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ayrıca Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM'un himayelerinde gerçekleştirilecek Avrupa Müzeler Gecesi etkinliği kapsamında, müzeler 23.00'e kadar ziyaretçilere açık olacak.
17 Mayıs 2023

18 yıldır düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Hatay'daki gösterimlerin ardından 5-7 Temmuz tarihleri arasında Kuşadası'nda devam edecek. Festival, F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) gerçekleştirilecek ve bazı gösterimlere film yönetmenleri de katılacak. Festival programında çeşitli belgesel ve filmlerin gösterimleri yer almakta ve seyircilerin sorularının cevaplanacağı bir soru-cevap kısmı da bulunuyor. KUAKMER, 19. yüzyıldan kalma bir binada kurulu modern bir müze olup, Kuşadası'nın kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
4 Temmuz 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

TRT, 2024 yazında Avrupa Futbol Şampiyonası, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları, Paris 2024 Paralimpik Oyunları ve Wimbledon Tenis Turnuvası gibi önemli spor etkinliklerini yayınlayacağını duyurdu. Avrupa Futbol Şampiyonası Almanya'da, Wimbledon Tenis Turnuvası Londra'da, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları ise Paris'te düzenlenecek. Bu etkinlikler TRT 1, TRT Spor, TRT Spor Yıldız ve TRT'nin dijital platformu tabii üzerinden canlı olarak izlenebilecek.
11 Haziran 2024

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nin programı açıklandı. Festival, Todd Haynes imzalı 'May December' filmiyle açılacak. Festival kapsamında toplam 57 film gösterilecek ve çeşitli etkinlikler, söyleşiler ve atölyeler düzenlenecek. Festivalin Türkiye Sineması 2022-2023 bölümünde ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş yerli yapımlar yer alacak. Festivalin uluslararası programında ise Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan filmler gösterilecek.
5 Eylül 2023

İzmir Valiliği, kent genelinde kapalı mekanlarda uygulanan müzik yasağının başlama saatini 01:00'den 04:00'e çekti. Açık mekanlar için herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu karar, Antalya'da alınan benzer bir kararın ardından geldi ve turizm sezonunun başlamasıyla yabancı turistlerin eğlencelerinin kesintiye uğramaması amaçlanıyor. İzmir Valililiği Mahali Çevre Kurulu'nda alınan karara il müftülüğü ve İzmir Ticaret Odası Başkanlığı şerh düştü.
22 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 'DiscoverEU' programı kapsamında 35 bin gence, aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu, ücretsiz tren bileti sunacak. Başvurular 30 Nisan'da sona erecek ve bilet kazananlar 1 Temmuz 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihleri arasında Avrupa'da 30 gün boyunca seyahat edebilecekler. Programa AB ülkeleri yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye'den gençler başvurabilecek. Geçen yıl Türkiye'den 21 bin kişi başvurmuş ve bu yıl için 1.476 kişilik kontenjan ayrılmıştır.
17 Nisan 2024
İşaretlediklerim