Tayvan merkezli mikroçip üretim sektörü lideri TSMC, Japonya'da ikinci bir çip imalat tesisi kuracağını duyurdu. TSMC CEO'su C. C. Wei, müşteri talepleri ve Japon hükümetinin destekleriyle alınan bu kararı basın toplantısında açıkladı. Şirket, küresel çip piyasasının bu yıl yüzde 4 oranında daralmasını beklerken, ileri teknolojisi sayesinde gelir seviyesini korumayı hedefliyor. Japon hükümeti, TSMC'nin Kumamoto'da devam eden ve 8,6 milyar dolar değerindeki fabrika yatırımına finansal destek sağlayacağını belirtti.
13 Ocak 2023

Yapay zeka şirketi OpenAI'de, neredeyse tüm çalışanların Microsoft'a geçmeye hazırlanması ve 700'den fazla çalışanın yönetim kurulunu istifaya çağırmasıyla kriz yaşanıyor. Şirketin eski başkanlarından Sam Altman ve Greg Brockman'ın görevlerine iade edilmesi talep ediliyor. Altman, Microsoft ile yeni bir yapay zeka projesi başlatmak üzere anlaşmış ve bazı OpenAI çalışanları da Microsoft'un yapay zeka ekibine katılmış. OpenAI'nin yönetim kurulu, Altman'ın yeterince 'dürüst' olmadığını iddia ederek onu görevden almış, ancak bu kararın ardından geri adım atma sinyalleri veriyor.
21 Kasım 2023

Türkiye'de döviz kurundaki artış, ithal ürünlerin fiyatlarında artışa yol açtı. Özellikle elektronik ve otomobil sektörlerindeki ürünler zamlandı. Apple, Türkiye'de yılın üçüncü zammını yaparken, diğer teknoloji üreticileri de fiyatlarını güncelledi. Otomobil piyasasında da fiyat artışları gözlemlendi ve bazı otomobil firmalarının fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.
8 Haziran 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in 'Bill ve Melinda Gates Vakfı' bünyesinde 42 milyar dolarlık bir hisse senedi portföyü bulunmaktadır. Bloomberg HT'nin aktardığı bilgilere göre, vakfın portföyünde FedEx, Walmart, Coca-Cola FEMSA, EcoLab, Deere, Caterpillar, Waste Management, Canadian National Railway, Berkshire Hathaway ve Microsoft gibi büyük şirketlerin hisseleri yer almaktadır. Bu portföy, Bill Gates'in yatırım stratejileri ve tercihleri hakkında önemli ipuçları vermektedir.
25 Şubat 2024

Microsoft, Activision Blizzard'ı satın alma girişiminde bulunurken, bu hamlenin haksız rekabet yaratmayacağını savunuyor. Şirket, savunmasında Sony'nin PlayStation 5'in ince versiyonunu (PS5 Slim) bu yıl piyasaya sürebileceğini ve bu durumun piyasadaki rekabet dengesini değiştirebileceğini öne sürüyor. Microsoft, PS5 Slim'in fiyatının 400 dolar olabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca Insider Gaming'in geçen yıl Sony'nin çıkarılabilir disk sürücülü bir PS5 üzerinde çalıştığını bildirmesi, ince versiyon çıkışı söylentilerini güçlendiriyor.
5 Temmuz 2023

ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, şirketin beynine çip takılan ilk insan üzerindeki deneylerinin başarılı olduğunu ve bu kişinin düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol edebildiğini duyurdu. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri aracılığıyla felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
20 Şubat 2024

Silikon Vadisi start-up'ı Cerebras, yapay zeka ürünlerini desteklemek için tasarlanmış 1,8 metre boyundaki süper bilgisayarını tanıttı. Bilgisayar, şirketin özel çipleriyle çalışıyor ve bu çipler, yapay zeka için yaygın olarak kullanılan bir çipten 56 kat daha büyük. Şirketin CEO'su Andrew Feldman, bu süper bilgisayarın start-up'lar tarafından daha hızlı ve daha düşük maliyetle tasarlanabileceğini göstermek istediklerini belirtti. Yapay zeka ürünlerinin yüksek seviyede işlem gücü ve özel çip gerektirdiği, bu nedenle çip tedarikinde sorunlar yaşandığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in Bitcoin satışı sonrası Bitcoin ve Ethereum değer kaybetti. Bitcoin, son iki günde yaklaşık yüzde 13,1 değer kaybetti ve 26 bin 500 dolara dengelendi. Ethereum'un da son 2 günlük değer kaybı yaklaşık yüzde 14'e ulaştı.
18 Ağustos 2023

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), 2023'te yüzde 8,2 azalarak 526,8 milyar dolara gerileyen küresel çip satışlarının, 2024'te yüzde 13,1 artışla toparlanacağını öngörüyor. 2023'te Avrupa, yıllık bazda büyüme kaydeden tek pazar olarak öne çıkarken, diğer tüm bölgesel pazarlarda satışlar düşüş gösterdi. Çin, Asya-Pasifik, Amerika ve Japonya'da satışlar sırasıyla yüzde 14, yüzde 10,1, yüzde 5,2 ve yüzde 3,1 oranında azaldı.
5 Şubat 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, yapay zekanın beş yıl içinde günlük hayatımızda nasıl bir rol oynayacağına dair öngörülerini anlattı. Gates'e göre, yapay zeka destekli asistanlar işletim sistemleri ve uygulamaların yerini alacak, kişisel tercihlere göre yanıt verecek ve günlük dilde verilen komutları yerine getirecek. Ayrıca, yapay zeka kişisel ilişkilerimizde de aktif bir rol alacak, doğum günleri gibi özel günleri hatırlatıp hediye önerilerinde bulunabilecek ve hatta arkadaşlarımızla buluşmaları organize edebilecek. Gates, yapay zekanın terapi seanslarına alternatif olarak kişisel sorunlara çözüm sunabileceğini de belirtiyor.
25 Kasım 2023

Son bir buçuk yılda otomobiller, altın ve döviz yatırımlarına göre daha fazla değer kazandı. VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli'ye göre, çip krizi ve yükselen enflasyon nedeniyle sıfır araç bulunamaması ve ikinci el araçlara olan talebin artması, otomobillere olan yatırımın popülerliğini artırdı. Ocak 2022'den Mayıs 2023'e kadar ikinci el otomobiller ortalama yüzde 87 değer kazanırken, bu oran altında yüzde 58, dövizde ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Teknoloji şirketi Microsoft, 'Call of Duty' ve 'World of Warcraft' gibi oyunların yapımcısı Activision Blizzard'ı satın alma işlemini tamamladı. İşlem, Britanya kurumlarının onayıyla gerçekleşti. ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) daha önce satın almayı engellemeye yönelik başvurusu mahkeme tarafından reddedilmişti. Microsoft, Activision oyunlarının bulut üzerinden dağıtılması hakkını Fransız oyun şirketi Ubisoft’a devredecek.
13 Ekim 2023

Apple'ın Vision Pro sanal gerçeklik gözlüğü, lansmanından bu yana geliştiricilerden beklenen ilgiyi görmedi. Cihaz için yeni uygulama sayısı giderek azalırken, birçok geliştirici Vision Pro için uygulama geliştirmeyi tercih etmiyor. Apple'ın, Meta gibi rakiplerine kıyasla geliştiricileri teşvik etme konusunda yetersiz kaldığı belirtiliyor. Vision Pro'nun satışları da beklentilerin altında kalırken, birçok kullanıcı cihazı iade etmeyi tercih etti.
14 Ekim 2024
İşaretlediklerim