Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Muğla'nın Milas ilçesinde henüz nedeni bilinmeyen bir orman yangını çıktı. Yangına gündüz saatlerinde altı uçak ve sekiz helikopterle havadan müdahale edildi. Havanın kararmasıyla birlikte çok sayıda arazöz, itfaiye aracı ve jandarmanın TOMA araçları yangına karadan müdahale etmeye başladı. Söndürme çalışmalarına sivil toplum kuruluşu gönüllüleri ve vatandaşlar da destek veriyor.
7 Ağustos 2024

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da G3 sınıfı bir jeomanyetik fırtına oluşması bekleniyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin Uzay Hava Tahmin Merkezi, bu fırtınanın uydu sistemlerinde sorunlara ve enerji şebekelerinde kesintilere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Fırtınanın ardından Kuzey ışıklarının da gözlemlenebileceği tahmin ediliyor. NOAA, fırtınanın 1 Ağustos'a kadar devam edebileceğini belirtti.
30 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara, Ege, Batı Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. Rüzgar hızlarının 50-80 km/saat arasında değişeceği, özellikle İç Ege ve İç Anadolu'nun batısında 40-60 km/saat hızla esmesi, kısa süreli fırtınalarla 70-80 km/saat hıza ulaşması öngörülüyor. Ayrıca bu bölgelerde toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklar bekleniyor. Ulaşımda aksamalar ve çatı uçmaları gibi risklere karşı uyarılar yapıldı.
24 Nisan 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray'daki görevi bittikten sonra Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinde sakladığı iddia edilen gizli belgelerle ilgili dava, Güney Florida Bölge Mahkemesi tarafından düşürüldü. Trump, FBI'ın evine yaptığı baskını siyasi olarak nitelendirmişti. Davanın düşürülmesi üzerine Trump, Truth Social platformunda ulusu birleştirme yolunda ilerlediklerini belirtti.
15 Temmuz 2024

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi sırasında kulağına isabet eden cismin bir mermi olduğunu doğruladı. FBI Direktörü Christopher Wray, daha önce bu konuda belirsizlik olduğunu belirtmişti. Trump, sosyal medya hesabından FBI'ı eleştirmişti. Suikast girişimi 13 Temmuz’da Pennsilvanya’da bir seçim mitinginde gerçekleşmişti.
27 Temmuz 2024

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'da yarın kuvvetli ve tam fırtına beklendiğini açıkladı. İstanbullulara gönderilen SMS ile vatandaşlar olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyarıldı. Tam fırtına, denizcilikte rüzgarın şiddetinin 12 Beaufort ölçeğinde 12'ye ulaştığı, saatte 117-137 kilometre hızla esen bir fırtına türüdür ve bu durumda deniz kabartısı çok yükselirken hava da kararsız olur.
25 Kasım 2023

Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu deprem Türkiye'nin yedi ilinde ve Ortadoğu'daki birçok ülkede hissedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardım içeren dördüncü seviye alarmın verildiğini duyurdu. Beyaz Saray ve ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye ve Suriye'deki deprem sonrası gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi. Biden, ekibine Türkiye ile koordineli olarak durumu izleme ve yardım sağlama talimatı verdiğini açıkladı.
6 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ülkeyi etkisi altına alan aşırı sıcak havanın olumsuz etkileriyle mücadele için bir dizi yeni adım atacaklarını açıkladı. Biden, iklim değişikliğinin varoluşsal bir tehdit olduğunu belirtti ve hava olaylarına bağlı bir numaralı ölüm nedeninin sıcaklıklar olduğunu ifade etti. İnşaat ve tarım gibi yüksek riskli sektörlerde denetimlerin artırılacağını, ABD Orman Hizmetlerinin ağaç dikilmesine yardımcı olmak için 1 milyar dolardan fazla hibe vereceğini ve binaları ısıya dayanıklı hale getirmek için adımlar atılacağını duyurdu.
27 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Biden, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik belirtileri gösteriyor. Bu durum nedeniyle Biden, seçim çalışmaları için katılacağı Las Vegas etkinliklerini iptal etti ve hastalığı atlatana kadar izole bir şekilde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.
18 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Kanada'nın British Columbia ve Kuzeybatı Toprakları eyaletlerinde devam eden orman yangınları nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. British Columbia Başbakanı David Eby, yangınların hızla yayıldığını ve durumun kötüleştiğini belirtti. Yaklaşık 15 bin kişi tahliye edildi ve Kelowna kentinde birçok bina hasar gördü. Ayrıca, Kuzeybatı Toprakları'ndaki yangınlar nedeniyle başkent Yellowknife'da tahliyeler gerçekleştirildi.
19 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, The Weather Channel'a verdiği röportajda iklim kriziyle ilgili 'pratikte' ulusal acil durum ilan ettiğini söyledi. Biden, Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılmalarını ve iklim kriziyle mücadelede attıkları adımları örnek verdi. Ancak Biden, iklim kriziyle mücadelede federal düzeyde kapsamlı adımlar atılmasını, yeni yetkilerin önünün açılmasını ve temiz enerji kaynakları için ek fonlar ayrılmasını gerektirecek ulusal acil durum ilanında henüz bulunmadı. Çevreciler, Biden'ın 'pratikte değil, gerçekte' ulusal acil durum ilan etmeye çağırdı.
10 Ağustos 2023

Rusya'nın doğusundaki Kamçatka Yarımadası'nda 7,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar önemli bir hasar bildirilmezken, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı herhangi bir tsunami alarmı vermedi. Kamçatka valisi, artçı sarsıntıların devam ettiğini ancak başka güçlü bir depremin olasılığının düşük olduğunu belirtti.
18 Ağustos 2024

İzmir'in Buca ve Gaziemir ilçeleri arasında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Yangın nedeniyle arı kovanları ve küçükbaş hayvan ağılları tahliye edilmiş, Adnan Menderes Havalimanı'nda bazı uçak seferlerinde aksamalar yaşanmıştır. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri, rüzgarın etkisiyle yayılan yangını kontrol altına almaya çalışıyor. İzmir Valisi Süleyman Elban, yangına müdahale eden araçlar ve ekipler hakkında bilgi paylaşmıştır.
19 Temmuz 2024

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, bölgedeki 10 şehirde ciddi yıkıma yol açtı. Şu ana kadar 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı ve 5 bin 606 bina yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısı yapıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde devlet görevlilerinin yetersizliği eleştirildi. Ayrıca, Türk asıllı ABD'li yayıncı Hasan Piker başta olmak üzere birçok kişi ve kurum bağış kampanyaları başlattı.
7 Şubat 2023

AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Doğu Akdeniz'de herhangi bir tsunami tehlikesinin bulunmadığını duyurdu. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise depremin ardından tsunami uyarısında bulunmuştu. Deprem, Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 100'den fazla artçı sarsıntı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 912 can kaybının olduğu açıklandı.
6 Şubat 2023

Kandilli Rasathanesi, Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu bildirdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise depremin Kahramanmaraş'ta ve 7,4 büyüklüğünde gerçekleştiğini açıkladı. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) depremin Gaziantep'te 7,8 büyüklüğünde olduğunu kaydetti. Reuters ise ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin (USGS) sarsıntı haritasını paylaştı.
6 Şubat 2023

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, ABD'deki bir Pakistanlı işadamının Kahramanmaraş merkezli depremler için 30 milyon dolar bağış yaptığını açıkladı. ABD'deki Türk-Amerikan dernekleri ve Türk konsoloslukları, depremzedelere yönelik ihtiyaç malzemeleri ve para bağışı toplamak için organize çalışmalar yürütüyor. İllinois merkezli Türk-Amerikan Derneği TACA, deprem yardım fonu aracılığıyla bağış topluyor ve toplanan yardımları Türk Hava Yolları'nın kargo şirketi Turkish Cargo ile AFAD'a ulaştırmayı planlıyor.
7 Şubat 2023

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de yerel saatle 15:30 civarında büyük bir patlama sesi duyuldu ve bu durum paniğe neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları patlamanın bir askeri tatbikatla ilgili olabileceğini öne sürdü. İçgüvenlik Bakanlığı ve Annapolis Acil Yönetim Ofisi, patlamanın Savunma Bakanlığına bağlı bir askeri uçuş sonucu ses sınırını aşan bir uçağın neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Tennessee'den Long Island'a gitmekte olan ve uçuşa yasak bölgeye giren bir Cessna tipi uçağın düştüğü ve F-16'ların süpersonik hızda acil müdahalede bulunduğu bildirildi.
5 Haziran 2023
İşaretlediklerim