Küçük Mariana meyve yarasası, bilim insanlarının biyolojisi veya davranışları hakkında yeterli bilgi edinemedikleri bir tür olarak biliniyordu. Bu tür, Pasifik adası Guam'da bulunuyordu ve 'Pteropus tokudae' olarak biliniyordu. 1960'larda yapılan bir araştırmada, bu türden yalnızca bir örnek bulunmuş ve bu örnek, türün bilinen son örneği olmuştur. Uzun süre gözlemlenememesi üzerine ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi tarafından neslinin tükendiği resmi olarak ilan edilmiştir.
24 Nisan 2024

Wisdom, dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu olarak, 72 yaşında ve Kuzey Pasifik Okyanusu'ndaki Midway Atoll Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı'nda yaşıyor. Uzun süreli eşi Akeakamai'yi kaybettikten sonra, Wisdom yuvalama mevsimi boyunca diğer erkek kuşlarla sosyalleşmeye ve flört etmeye devam ediyor. Biyologlar, Wisdom'ın yaşamı boyunca 50 ile 60 yumurta ve yaklaşık 30 civciv ürettiğini tahmin ediyorlar. Wisdom ilk kez 1956'da yumurta bırakırken tanımlandı ve beş yaşından önce üremeyen büyük deniz kuşları arasında yer alıyor.
7 Mayıs 2024

Çin Bilim Akademisi'ndeki bilim insanları, Ay'dan toplanan örnekleri inceleyerek dinozorlar Dünya'da yaşarken Ay'ın volkanik aktiviteye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Chang'e 5 uzay aracı tarafından yaklaşık dört yıl önce toplanan örneklerde, 120 milyon yıl önce oluşmuş volkanik cam parçaları bulundu. Bu bulgu, Ay'ın varoluş sürecinin çoğunda volkanik olarak aktif olduğunu gösteriyor. Araştırma, Science dergisinde yayınlandı.
6 Eylül 2024

ABD'de Maryland Üniversitesi hastanesinde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen 58 yaşındaki Lawrence Faucette, bir ayı geride bıraktı. Faucette, domuz kalbi nakledilen ikinci kişi oldu. Bu deneysel ameliyat, geleneksel kalp nakline uygun olmayan Faucette'in ömrünü uzatmak için son umut olarak görülüyordu. Şu ana kadar doktorlar, Faucette'in yeni kalbinin iyi çalıştığını ve vücudunun herhangi bir ret belirtisi göstermediğini belirtiyorlar. ABD'de her yıl 6 binden fazla kişi organ nakli olmadan hayatını kaybediyor ve bilim insanları, hayvanların donör olarak kullanılmasının bir gün organ bağışlarındaki büyük sıkıntıyı telafi edebileceğini umuyor.
25 Ekim 2023

Britanya'da yapılan bir araştırma, arıların sosyal öğrenme yoluyla sorun çözme becerileri kazandığını ortaya koydu. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden uzmanlar, bir grup arıyı şeker ödüllü bir kutuyu açmayı öğretti ve bu arılar bilgilerini kolonilerindeki diğer arılara aktardı. İzleyici arılar, alternatif yöntemleri keşfetmelerine rağmen, eğitilen arıların kullandığı yöntemi yüzde 98 oranında tercih etti. Araştırma, arıların davranışlarının sosyal olarak öğrenildiğini ve bu davranışların gruplar arasında yayılabileceğini gösterdi.
9 Mart 2023

Japonya'nın Osaka Tennoji Hayvanat Bahçesi'nde, Meksika'dan 'erkek' olarak getirilen ve Gen-chan adı verilen su aygırının, yedi yıl sonra dişi olduğu ortaya çıktı. Su aygırı beş yaşında iken Africam Safari hayvan parkından erkek belgesiyle transfer edilmiş. Hayvan büyüdükçe ve erkek üreme organları tespit edilemediği için hayvan bakıcıları şüphelenmeye başlamış. Hayvanat bahçesi yönetimi, bu tür hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alacaklarını belirtti.
24 Nisan 2024

University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin insanlardan hayvanlara bulaşma oranının, hayvanlardan insanlara bulaşma oranından daha yüksek olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, yaklaşık 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası hareketini inceledi ve vakaların yüzde 64'ünde insanların hayvanları enfekte ettiğini buldu. Bu bulgular, özellikle Covid-19 salgını sırasında popüler olan hayvanlardan insanlara virüs bulaşma tezini tersine çeviriyor ve insanların hayvanlara virüs yayma kapasitesinin, hayvanların insanlara virüs bulaştırma kapasitesinden daha fazla olduğunu gösteriyor.
25 Mart 2024

Antalya'da doğada bitkin halde bulunan üç baykuş yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından tedaviye alındı. Tedavi sürecinin ardından bu baykuşlar doğaya bırakılacak. Doğal Yaşam Parkı şube müdürü Aygül Arsun, parkın Batı Akdeniz havzasının önemli kurtarma hayvan bahçelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, parkta yaralı diğer hayvanların da tedavi edildiği ve doğal ortamlarına kavuşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
23 Mayıs 2024

Dalmaçyalı köpeklerdeki genetik farklılıklar, memelilerin bazı hastalıklara neden yatkın olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bath Üniversitesi'nden Dr. Kit Yates, Dalmaçyalıların kürk pigment hücrelerinin embriyo gelişimi sırasında nasıl oluştuğunu ve değiştiğini inceleyen bir araştırma yürütüyor. Bu köpeklerin yüksek oranda sağır olmasının melanosit eksikliğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Bu araştırma, insanlardaki benzer genetik rahatsızlıkların anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.
15 Haziran 2024

Japonya'nın Nagazaki şehrindeki Kujukuşima Hayvanat Bahçesi'nde yalnız yaşayan 12 yaşındaki dişi gibon Momo'nun doğum yapması görevlileri şaşırttı. Erkek gibon olmadığı için gizemli bulunan bu doğum, yapılan DNA testi sonucunda, Momo'nun bitişik kafeste yaşayan 34 yaşındaki Ito isimli erkek gibonla çelik levhadaki küçük bir delikten çiftleşmiş olabileceği anlaşıldı. Bebek gibon, annesinin bakımıyla sağlıklı bir şekilde büyüyor.
22 Şubat 2023

Avustralya, kuş gribi (H5N1) virüsünün ilk kez bir insanı enfekte ettiğini açıkladı. Hindistan'da enfekte olan bir çocuk tamamen iyileşti ve başka vaka tespit edilmedi. Uzmanlar, kuş gribi virüsünün insanlar arasında yayılma ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor. Bu olay, kuş gribi virüsünün insanda doğrulanan ilk vakası olarak kaydedildi.
22 Mayıs 2024

Northeastern ve Glasgow üniversiteleri ile MIT iş birliğiyle yapılan bir araştırma, evde yalnız yaşayan papağanların dokunmatik ekranlar aracılığıyla diğer papağanlarla görüntülü arama yaparak daha mutlu bir yaşam sürdüğünü gösterdi. Araştırmada, 18 papağan sahibine ve papağanlarına tablet kullanımı eğitimi verildi ve kuşların seçtikleri 'arkadaşlarıyla' görüşmeleri sağlandı. 1000 saatlik video analizi sonucunda, papağanların daha fazla ötüş, konuşma ve oyun oynama gibi mutluluk belirtileri gösterdiği belirlendi. Araştırma, evcil papağanların izolasyon ve can sıkıntısının azaltılmasında teknolojinin potansiyel bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
26 Nisan 2023

Bolivya'da, araştırmacı Heinz Arno Drawert tarafından, su dışında saatlerce yaşayabilen ve farklı bir nefes alma yöntemine sahip yeni bir balık türü keşfedildi. Bu balık, yaklaşık beş santimetre boyunda, yeşilimsi kurşuni renkte ve renkli desenlere sahip olup, ormanlardaki geçici su ekosistemlerinde yaşıyor. Yumurtaları kuraklığa dayanıklı olan bu tür, yaşam alanlarının büyük bir kısmının yok olduğu için koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Drawert, doğal yaşam alanlarının yüzde 60 ila 70'inin kaybedildiğini belirtiyor.
16 Temmuz 2023

Southern Methodist Üniversitesi'nin çalışmasında, Afrika ve Güney Amerika kıtalarında bulunan 260'dan fazla dinozor ayak izinin birbirleriyle eşleştiği keşfedildi. Bu izler, dinozorların yaklaşık 120 milyon yıl önce Erken Kretase döneminde Brezilya ve Kamerun arasında yürüdüklerini gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca Brezilya'nın Borborema bölgesi ve Kamerun'un kuzeyinde benzer havza, nehir ve göl oluşumlarına dair kanıtlar buldu. Çoğu üç parmaklı teropod dinozorlara ait olan bu ayak izleri, Pangea'nın ayrılmasından sonra oluşan Atlantik Okyanusu'nun iki ucunda yer alıyor.
27 Ağustos 2024

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 'Blattella germanica' türü hamam böceklerinin genetik yapısının, 2 bin 100 yıl önce Asya'da yaşayan 'Blattella asahinai' türüne benzediği tespit edildi. Araştırmada, bu türün kıtalar arası ticari ve askeri hareketlilikler sebebiyle Ortadoğu ve Avrupa'ya ulaştığı ve buradan da dünyanın diğer bölgelerine yayıldığı belirtildi. Batı Avustralya Üniversitesi'nden Theo Evans, bu hamam böceklerinin hayatta kalmalarının insanlara gözükmemelerine bağlı olduğunu ve evrimsel olarak geceleri ortaya çıkacak şekilde adapte olduklarını söyledi.
21 Mayıs 2024

Bilim insanları, Grönland köpekbalıklarının metabolik adaptasyonlarının olağanüstü uzun ömürlerinin sırrı olabileceğini keşfettiler. Manchester Üniversitesi'nden Ewan Camplisson ve ekibi, bu köpekbalıklarının yaşla birlikte enzimatik aktivitede beklenen değişikliklere uyum sağlamadığını buldu. Bu bulgular, köpekbalıklarının kardiyovasküler hastalıklardan etkilenmeden uzun yaşamalarını sağlayan adaptasyonların insanlara uygulanabileceği umudunu doğurdu. Ancak, ısınan okyanusların bu tür için büyük tehdit oluşturduğu belirtildi.
5 Temmuz 2024

Britanya'da, mitokondriyal hastalıkları önlemek amacıyla geliştirilen Mitokondriyal Donasyon Tedavisi (MDT) kullanılarak üç kişinin DNA'sını taşıyan bir bebek dünyaya getirildi. Bu teknik, Newcastle'da geliştirildi ve 2015'te yasal düzenlemelerle uygulanmasının önü açıldı. İlk uygulama 2016'da ABD'de gerçekleşti ve Britanya'da 20 Nisan 2023 itibarıyla beşten az doğum bu teknikle yapıldı. Tekniğin başarılı olması durumunda Britanya'da her yıl yaklaşık 150 doğumda kullanılması mümkün olabilir.
11 Mayıs 2023

Giresun'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Giresun Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından tedavi edilen dört baykuş yavrusu, sağlıklarına kavuştuktan sonra doğaya bırakıldı. Ekipler, vatandaşlardan teslim alınan beş baykuş yavrusundan üçünün yaralı, ikisinin genel durum bozukluğu içinde olduğunu belirledi. Tedavi sürecinin ardından dört yavru, Bulancak ilçesinde doğal yaşam alanlarına salındı. Bir yavrunun ise rehabilitasyon süreci devam ediyor.
4 Nisan 2024

Britanya’daki King’s College London’dan araştırmacılar, Komodo ejderlerinin dişlerinin uç kısımlarında demir açısından zengin bir tabaka olduğunu belirledi. Bu tabakanın dişin keskinliğini korumada yardımcı olduğu ve dişi turuncu renge boyadığı tespit edildi. Bu özellik, Komodo ejderlerinin avlarını rahatça parçalamalarına yardımcı oluyor ve daha önce hiçbir etçil sürüngende tespit edilmemiş bir özellik olarak öne çıkıyor. Komodo ejderleri, dünyada sadece Endonezya’nın belirli bölgelerinde bulunuyor ve sayıları oldukça azalmış durumda.
24 Temmuz 2024

Avustralya'dan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde de kuş gribi virüsünün (H5N1) insanı enfekte ettiği açıklandı. Teksas ve Michigan'da iki süt çiftliği işçisinin H5N1 virüsüyle enfekte olduğu bildirildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), halk için riskin düşük olduğunu ancak daha fazla vakanın beklendiğini belirtti. Enfekte ineklerden alınan çiğ sütteki yüksek virüs seviyeleri nedeniyle benzer insan vakalarının tespit edilebileceği ifade edildi.
23 Mayıs 2024
İşaretlediklerim