Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK), maddi destek sağlamak amacıyla 1978'de kuruldu. Kayyım rektörler döneminde BÜVAK yönetimi, okul yönetiminin harcamalarına engel oldu. Bunun üzerine, paralel bir vakıf olan Boğaziçi Üniversitesi'ni Geliştirme Vakfı (BUVAKIF) kuruldu. Şubat-Haziran 2023 arasında BÜVAK mütevelli heyetine 98 yeni üye atandı ve sonrasında 65 kişi daha atandı. Bu atamalarla birlikte denetim kurulunun çoğunluğu kayyım yönetimine yakın isimlerden oluşmaya başladı. Denetim kuruluna yapılan son atamalarla, vakfın denetimi ve şeffaflığı konusunda endişeler arttı.
19 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi', Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) mütevelli heyetine dört ayda iktidara yakın 98 üye atadı. Bu atamalar, normalde yılda bir ila beş üye atanırken ve bu atamaların BÜVAK mütevelli heyetinin görüşü alınarak yapılırken, bu seferki atamaların heyetin görüşü alınmadan yapıldığı belirtildi. Atananlar arasında AKP'li siyasetçiler, paraşüt akademisyenler ve AKP'ye yakın bürokratlar bulunuyor.
24 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi' tarafından Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) mütevelli heyetine 65 yeni üye atandı. Atananlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeğeninin eşi, AKP'li siyasetçiler, cumhurbaşkanı danışmanları ve kayyım yönetimine yakın isimler bulunuyor. BÜVAK, üniversiteye maddi destek sağlamak amacıyla kurulmuştu ve normalde yılda bir ila beş üye atanırken, Şubat-Haziran 2023 döneminde toplam 98 yeni üye atandı.
28 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci ve diğer yöneticiler tarafından kurulan BUVAKIF'ın kapatılması için bir mezun tarafından açılan dava, İstanbul 7'nci İdare Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Mahkeme, davacının kişisel menfaatinin ihlal edilmediğini ve dava açma ehliyetinin olmadığını belirtti. Ancak, karara muhalefet eden üye hakim, davacının Boğaziçi Üniversitesi mezunu olması nedeniyle dava açma ehliyetinin olduğunu savundu. CİMER'e yapılan başvuruda ise, vakıfların kamu kurumlarının ismini alamayacağı ve bu durumun 5072 sayılı kanuna aykırı olduğu belirtildi.
29 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım rektörü Naci İnci tarafından kurulan ve yönetilen Boğaziçi Üniversitesi Geliştirme Vakfı'na (BUVAKIF), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla vergi muafiyeti tanındı. Vakıf, gelir vergisi, kurumlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, emlak vergisi, damga, gümrük vergisinden muaf tutuldu ve KDV ile harç istisnası sağlandı. BUVAKIF, ayrıca meslek odalarıyla proje geliştirebilir hale geldi ve Boğaziçi Üniversitesi'nin Burs Komisyonu'na eklendi. Vakfın kuruluşu ve yönetimindeki isimler, mevcut yasal düzenlemelere aykırılıklar içeriyor ve bu durum hukuki tartışmalara yol açtı.
12 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle beş yurdun önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyeceği, bu yurtların toplam kontenjanının yaklaşık 2 bin 500 kişi olduğu belirtiliyor. Üniversite yönetimi, yurt kapasitesini artırmak için çeşitli planlar yaparken, Boğaziçi Üniversitesi'ni Geliştirme Vakfı (BUVAKIF) tarafından inşa edilen yurtların yönetiminin üniversitenin yurtlar müdürlüğünden bağımsız olacağı ve sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine hizmet vereceği ifade ediliyor. BUVAKIF'ın kuruluşunun kanuna aykırı olduğu ve AKP'ye yakın isimler tarafından yönetildiği iddia ediliyor.
20 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün, BÜMED'i üniversitedeki tesisinden çıkarma kararına karşı mezunlar tarafından yapılan protestoların ardından yürütmeyi durdurma başvurusu yapıldı. Kaymakamlık, 27 Ocak'ta derneğin tesislerinin tahliye edilmesi gerektiğini bildirmişti. Ancak mahkeme, tahliyenin telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyım yönetimi, 22 Mart tarihli kararla 20 kurul ve komisyonu kapattı ve geriye kalan komisyonları kendi kadrolarıyla doldurdu. Kapatılan komisyonlar arasında afet, iş sağlığı ve güvenliği, bilgi teknolojileri gibi önemli alanlarda faaliyet gösteren birimler bulunuyor. Komisyonlarda görev alan kişilerin çoğu, Naci İnci'nin rektör olarak atanmasından sonra işe alınmış veya idari pozisyonlara atanmış kişilerden oluşuyor. Ayrıca, hukuk fakültesi ve yapay zeka enstitüsü öğretim üyelerine toplam 24 üyelik verildi.
12 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 20 Eylül 2007'den beri yürürlükte olan yurt yönetmeliğini kaldırarak yerine yeni bir yönetmelik getirdi. Yeni yönetmelik, 8 Şubat'ta üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edildi ve öğrencilerin yurtlardan atılmasını kolaylaştıran maddeler içeriyor. Yönetmelikteki muğlak ifadeler, sosyal medya paylaşımları ve anayasaya aykırı eylemler gibi sebeplerle öğrencilerin yurtlardan atılmasına olanak tanıyor. Ayrıca, yurtta alkol kullanımı artık yurttan atılma sebebi olarak belirlenmiş.
2 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların okula girişini yasakladı ve bu yasağın gerekçesi açıklanmadı. Daha önce Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) okuldaki yerinden çıkarılması kararı alınmış ve mezunlar bu karara karşı dava açmıştı. Kaymakamlık, BÜMED tesislerinin tahliyesi gerektiğini bildirmiş ve polis eşliğinde tahliye işlemleri başlatılmıştı. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mezunların kartları, çeşitli gerekçelerle iptal ediliyor ve mezunlar bu durumu genellikle okula girişte veya mezun bilgi sisteminde öğreniyor.
1 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, 22 yıllık bir geçmişe sahip olan ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağını yıkmış ve barınağın okul dışına taşınması için planlar yapmaktadır. Yönetim, gönüllülerle bir yıldır iletişim halindeyken, 15 Mart'ta diyalogu keserek barınağa buldozerle girmiş ve tepkiler üzerine tahliyeye ara vermiştir. Ancak 26 Mart'ta barınak tamamen yıkılmış, gönüllülere şiddet uygulanmış ve iki kişi gözaltına alınmıştır. Yönetim, yeni barınakla ilgili zorluklar çıkarırken, barınağın okul sınırlarından çıkarılması için baskı yapmaktadır.
17 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in kampüsteki yerinden çıkarılmasını 7 Ocak'ta duyurmuş ve tahliye için kaymakamlık tarafından 27 Ocak'ta resmi bildirim yapılmıştı. BÜMED yöneticileri, tahliye kararının iptali için dava açmış ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak BÜMED yöneticileri ve avukatları, mahkeme kararına rağmen kampüse alınmadı ve güvenlik görevlileri tarafından üniversite yetkililerinin eşyaları ve üyeleri üç gün boyunca içeri almama kararı alındığı bildirildi.
31 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, yurt krizini gerekçe göstererek kulüpleri odalarından çıkarıyor ve bu odaları yurda dönüştürmeyi planlıyor. Bu durum, öğrenciler arasında tepkiyle karşılandı. Tahliye işlemleri sırasında öğrencilere gözaltı tehdidi yapıldığı belirtildi. Yönetimin bu kararı, yurt krizini çözmeye yetmeyecek bir kontenjan artışı sağlayacak ancak kulüp faaliyetlerini olumsuz etkileyecek.
18 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, hukuk fakültesinde doktor öğretim üyesi olarak görev yapan bir akademisyen, beden eğitimi bölüm başkanlığına vekaleten atandı. Üniversitede, yönetimle yakın ilişkileri olan kişilerin birden fazla göreve getirildiği ve alan dışı atamaların devam ettiği belirtiliyor. Rektör Naci İnci'nin de hukuk fakültesi dekan vekili ve fizik bölümü öğretim üyesi gibi birden fazla görevi bulunuyor. Atamalar, üniversite içindeki bazı tartışmaların ve eleştirilerin bir parçası olarak görülüyor.
24 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), okul yönetiminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Rektörlük, BÜMED'in okuldaki yerinden çıkarıldığını 7 Ocak'ta duyurmuş, mezunlar ise kararın iptali için dava açmıştı. Mahkeme, tahliye işlemleri başladıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak üniversite yönetimi ve kaymakamlık bu kararı uygulamamıştı. BÜMED yöneticileri, mahkeme kararına rağmen tesise girememiş ve tüm mezunların okula girişi yasaklanmıştı.
4 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nikah şahidi olduğu AKP'li vekil İsmet Uçma'nın damadı Hikmet Balcı işe alındı. Üniversiteye Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasından sonra 400'den fazla personel mülakatla alındı. Yolsuzluk şüphelisi Faruk Yakaryılmaz'ın bilgi işlem daire başkanlığına getirilmesi ve işe alım komisyonunda yer alması, KPSS puanı düşük adayların işe alınması ve bazı komisyon üyelerinin yakınlarının üniversiteye alınması gibi iddialar ortaya atıldı. Ayrıca, işe alım sürecinde adaylara dini inançlarına yönelik sorular sorulduğu iddia edildi.
12 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılma kararını geri çekerek, Fen Edebiyat Fakültesi'ni 'Fen Fakültesi' ve 'İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi' olarak ikiye bölmeyi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi'ni kapatıp İİBF'ye dahil etmeyi planlıyor. Bu plan, üniversite senatosu tarafından oy çokluğuyla kabul edildi ve şimdi cumhurbaşkanının onayı ve Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Üniversite öğrencileri ve akademisyenleri, rektörlük binası önünde toplanarak bu plana tepki gösterdi.
20 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İTÜ'ye atanan Rektör İsmail Koyuncu'nun, Akademi Vakfı üzerinden üniversitede kadrolaşma yaptığı iddia ediliyor. Vakfın kurucuları arasında çok sayıda AKP'li siyasetçi bulunuyor. Koyuncu'nun öğrencileri, çevre mühendisliği bölümüne öğretim üyesi olarak atanırken, vakfa yakın diğer isimler de üniversitenin çeşitli kademelerinde görev alıyor. İTÜ'nün geleneksel vakıflarıyla mücadele eden Koyuncu'nun, kendi vakfının toplantılarını üniversitede yapması dikkat çekiyor. Ayrıca vakfın yönetiminde ve kurucuları arasında kadın bulunmuyor.
8 Mart 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren BUPaws hayvan barınağı, 'cumhurbaşkanı kararı' gerekçe gösterilerek tahliye edilmeye başlandı. Barınağın bulunduğu yer, İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakınlığı nedeniyle boşaltılmak isteniyor. Gönüllüler, tahliye sürecinin habersiz başlatıldığını ve alternatif yerin uygun olmadığını belirtiyor. Okul yönetimi ise gönüllülerin sosyal medyada manipülasyon yaptığını ve 'illegal terör örgütü' etkisi altında olduklarını iddia ediyor. Ayrıca, barınağın taşınması planlanan yerin şartlı bağışla verildiği ve herhangi bir şikayet durumunda yeniden tahliye edilebileceği belirtiliyor.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim