Mizah dergisi Leman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2 Ağustos'ta Instagram'a getirdiği erişim engelini kapağına taşıdı. Derginin kapağında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milli atıcı Yusuf Dikeç’in ikonikleşen pozu ile birlikte, elinde bir silahla 'Instagram Kapatma Butonu' yazan bir hedefe nişan alırken resmedildi. Leman'ın bu kapağı, sosyal medya platformlarına getirilen erişim engellerine mizahi bir eleştiri olarak değerlendiriliyor.
8 Ağustos 2024

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabı üzerinden müstehcen içerikler paylaştığı iddiasıyla yargılandığı ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile 5 bin güne kadar adli para cezası talep edilen davada beraat etti. Taşkın, yaşadıklarını 140journos ekibinin 'Türk İfşa' başlıklı belgeselinde anlattı. Belgeselde, zor bir çocukluk geçirdiğini ve özgürlüğüne düşkün olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kendisini hedef alan ve şikayet eden kesimi 'hayatını yaşayamayan öfkeli gençlik' olarak tanımladı.
30 Ocak 2023

Siber dolandırıcılar, büyük şirketlerin ve toplumda itibarı olan kişilerin güvenilirliğini kullanarak vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Küçük bir yatırım ile büyük kâr vaadi sunan dolandırıcılar, yapay zekâ ile üretilmiş videolar ve taklit internet siteleri aracılığıyla insanları kandırıyorlar. Uzmanlar, sosyal medyada yapay zekâ ile cirit atan bu dolandırıcılara itibar edilmemesi ve bu tür hesapların engellenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Şeref Oğuz, bu tür aldatıcı paylaşımlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
2 Ağustos 2024

Selahattin Demirtaş, Twitter'da kullandığı bir ifade nedeniyle hayvan özgürlüğü aktivisti ve gazeteci Zülal Kalkandelen tarafından türcü dil kullanmakla eleştirildi. Kalkandelen, bu eleştirisi sonrasında sosyal medyada çeşitli saldırılara maruz kaldı. Bazı kullanıcılar tarafından HDP düşmanı ve cahil ulusalcı olarak nitelendirildi. Demirtaş, basın danışmanı aracılığıyla Kalkandelen'e özür mesajı göndererek daha dikkatli olacağını belirtti.
2 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kendisinin Twitter mesajlarını engelleme girişimine karşı çıkarak, tecrit uygulamalarının kaldırılması çağrısında bulundu. Demirtaş, cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla mesajlarını Twitter üzerinden paylaşmaya devam ediyor. Adalet Bakanı Bozdağ, Demirtaş'ın mesajlarını engellemek için uluslararası örnekleri incelediklerini belirtti. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da benzer bir tepki göstererek, hükümetin korkularını dile getirdi.
11 Ocak 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla Twitter üzerinden mesajlar paylaşmasının engellenmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nden bu yöntemle özellikle seçmeni motive etmek ve hakkındaki iddialara yanıt vermek amacıyla mesajlarını iletiyor. Bozdağ, hükümlülerin sosyal medya kullanımını engelleyecek düzenlemeler üzerinde düşündüklerini ve dünyadaki örnekleri incelediklerini ifade etti.
11 Ocak 2023

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık verdi. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını sildi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik olduğunu belirten yorumlar yaptı. Beykoz başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alınan Altun, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise Altun hakkında 'dini değerlere hakaret ettiği' gerekçesiyle Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
20 Şubat 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenilen sonucun alınamadığını belirtti. Bakan Uraloğlu, bugün Instagram ile ilgili bir gelişme beklemediklerini ifade etti. Görüşmelerin içeriği ve detayları hakkında henüz bir bilgi verilmedi.
5 Ağustos 2024

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, WhatsApp hesabının kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirildiğini duyurdu. Yücel, takipçilerine kendisinden gelen mesajlara itibar etmemeleri, linklere tıklamamaları ve kişisel bilgilerini paylaşmamaları konusunda uyarıda bulundu. Hesabını geri almak için gerekli adımları attığını belirten Yücel, acil durumlarda alternatif iletişim yollarının kullanılmasını önerdi.
19 Ağustos 2024

Ekonomik kriz ve hak ihlalleri eleştirel görseller tasarlayan Mahir Akkoyun, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, söylediklerinden dolayı rahatsızlık yarattığını ve bu duruma devam edeceğini belirtti.
7 Nisan 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı için 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Kendisini sosyalist bir görsel tasarımcı olarak tanımlayan Akkoyun, gözaltına alınmasını seçim öncesi bir gözdağı olarak nitelendirdi ve destekleyenlere teşekkür etti.
8 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, ekonomik kriz ve hak ihlallerini eleştiren görseller tasarlayan Mahir Akkoyun'un çalışmalarına benzer bir afiş tasarlayarak Twitter hesabından paylaştı. Afişte, kuru soğan alacak parası olmayanlara 1 milyon 200 bin TL'ye 'sahibinden hiç üretilmemiş' Togg önerilmesi eleştiriliyor ve 'Oy kullanırken aklınızda bulunsun' notu ekleniyor. Demirtaş, paylaşımında Mahir Akkoyun'u etiketleyerek onun görüşünü de sormuş.
21 Nisan 2023

Instagram, Filistinli anlamına gelen 'Palestinian' kelimesi, Filistin bayrağı emojisi ve Arapça 'Elhamdülillah' kelimesi bulunan bazı kullanıcıların biyografilerinin 'Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor' diye İngilizceye çevrilmesi üzerine özür diledi. Instagram'ın çatı şirketi Meta, sorunun 'otomatik çeviri' kaynaklı olduğunu belirtti. Bu durum, sosyal medyada tepki çekti ve Meta, 'Elhamdülillah' kelimesinin artık 'Allah’a şükür' diye çevrildiğini açıkladı.
20 Ekim 2023

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim