Fransa, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışına kısa bir süre kala erken seçimlere odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un meclisi feshedip erken seçim kararı alması, ülkede siyasi gerilimi artırdı. Anketler, aşırı sağ partilerin yükselişini ve toplumdaki kutuplaşmayı gösteriyor. Seçim sonuçları, Fransa'nın siyasi geleceğini ve Avrupa Birliği içindeki rolünü önemli ölçüde etkileyebilir.
30 Haziran 2024

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Zürih Üniversitesinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, enflasyonun hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Georgieva, dünya ekonomisinin dirençli olduğunu ve bu yıl ve gelecek için yüzde 3,2'lik bir büyüme öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın iş gücünü tsunami gibi etkileyebileceğini ve gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 60'ını, dünya çapındaki işlerinse yüzde 40'ını etkileyebileceğini söyledi. Yapay zekanın iyi yönetilmesi halinde üretkenlikte artışa neden olabileceğini, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe yol açabileceğini vurguladı.
14 Mayıs 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'de düzenlenen Amerikan Muhafazakar Birliği'nin Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda yaptığı konuşmada, görevde olması halinde İsrail'e saldırıların ve Ukrayna'da savaşın olmayacağını savundu. Trump, Joe Biden'ın başkanlığında ABD'nin sınırlarının, orta sınıfın ve güvenliğin zarar göreceğini öne sürdü ve Biden'ın yeniden seçilmesi durumunda durumun daha da kötüleşeceğini iddia etti. Ayrıca, görev süresi boyunca hiç savaş çıkmadığını ve İran'ın ekonomik olarak zayıfladığını belirtti.
25 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Ocak-Şubat döneminde Türkiye'nin AB, İngiltere ve ABD ile olan ticaretinde 0,7 milyar dolar fazla verirken, Rusya ve Çin ile olan ticaretinde 12,8 milyar dolar açık verdiğini belirtti. Bu durumun, Türkiye'nin toplam dış ticaret açığının neredeyse tamamını bu iki ülkeye karşı verdiğini gösterdiğini ifade etti. Korkmaz, Rusya ile enerji ticaretinde pazarlık yapılması ve Çin'den yapılan ithalatta teknoloji dışı ürünler için kota uygulanması gerektiğini savundu. Ayrıca, bu ülkelerin yolsuzluğa açık ülkelerle işbirliği yaparak dış ticaret yoluyla sömürü düzeni kurduğunu öne sürdü.
3 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin antidemokratik uygulamaları ve adaletsiz mahkeme kararları nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) girişinin zor olduğunu belirtti. Amor, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin bir süre daha gündeme gelmeyeceğini ve Türkiye'nin her geçen gün AB'den uzaklaştığını ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyelik için uyması gereken altı kriteri vurgulayan Amor, bu kriterlerin terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma ve geri kabul anlaşması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Haziran – 7 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek erken seçimlerde sonuç ne olursa olsun istifa etmeyeceğini açıkladı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı RN partisinin zaferinin ardından Macron, parlamentoyu feshederek erken seçime gitme kararı almıştı. Macron, RN partisinin genel seçimlerde de zafer kazanması halinde istifasının talep edilmesi durumunda bunu kabul etmeyeceğini belirtti ve Fransız halkını oy kullanmaya çağırdı.
11 Haziran 2024

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivillerin ölmesinden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan şiddetten endişe duyduklarını belirtti. Borrell, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere birçok sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. AB'nin, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddetten endişe duyduğunu ifade eden Borrell, bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesi için diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti.
22 Eylül 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin yaşadığı 14'üncü krizin ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda farklı olduğunu ve bu nedenle IMF ile yapılabilecek bir anlaşmanın krizi çözemeyeceğini belirtiyor. Türkiye'nin siyasi ve sosyal sorunları çözmeden IMF ile anlaşma yapmasının mümkün olmadığını ve mevcut iktidarın demokrasi ve hukuk alanında geri dönüş yapması gerektiğini ifade ediyor. Korkmaz, en akılcı çözümün siyasi iktidarın değişmesi olduğunu vurguluyor.
6 Mart 2024

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ilerleme sağlanması halinde İsveç'in NATO üyeliğine destek vereceklerini belirtti. NATO Genel Sekreteri ve Almanya Başbakanı, Türkiye'nin AB üyeliği ile İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmadığını ifade etti. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise Türkiye'nin AB üyeliğinin şu an için gündemde olmadığını ve AB'nin Batı Balkanlar'ı kapsayan genişleme sürecine odaklandığını söyledi.
13 Temmuz 2023

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Nashville'deki Bitcoin Konferansı'nda ABD'yi 'gezegenin kripto başkenti ve dünyanın Bitcoin süper gücü' yapma sözü verdi. Trump, ABD'nin kripto para ve Bitcoin teknolojisini benimsememesi halinde Çin'in bu alanda egemen olacağını belirtti. Göreve gelir gelmez Bitcoin ve kripto başkanlık danışma konseyi atayacağını ve bu konseyin şeffaf düzenleyici yönetmelikler hazırlayacağını söyledi. Ayrıca, ABD hükümetinin sahip olduğu tüm Bitcoinleri elinde tutacağını ve kripto paranın hızla yükseleceğini iddia etti.
28 Temmuz 2024

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltmesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu tarafından endişe verici olarak değerlendirildi. Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik geleceğinin Orta Doğu'dan gelen paraya bağlanmasının ve yapısal bozukluklara çözüm getirecek bir adım atılmamasının ülkenin ekonomik potansiyelini savurduğunu belirtti. Ayrıca, faiz artışının ve Orta Doğu'dan gelen kaynakların ekonomiyi seçimlere kadar ayakta tutup tutamayacağının belirsiz olduğunu ifade etti.
20 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin üyelik müzakerelerini yeniden canlandırma talebini, ülkedeki 'kötüye gidiş' gerekçesiyle reddetti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'nin hukuk devleti olmaktan ve insan haklarının gözetilmesinden oldukça uzak olduğunu belirtti. Ayrıca, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, insan hakları savunucularının zindanlarda olduğu bir dönemde Türkiye'nin AB üyeliği konusunun ilerlemeyeceğini ifade etti.
20 Temmuz 2023

Prof. Dr. Celal Şengör, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Fransız okullarıyla ilgili politikalarını eleştirerek, Tekin'in ülkenin geleceği için büyük bir tehdit olduğunu belirtti. Ankara ile Paris arasında yıllardır süregelen anlaşmazlık, Fransız büyükelçiliğinin velilere gönderdiği bilgilendirme yazısıyla su yüzüne çıktı. Yazıda, Türk yetkililerin okullara nota verdiği ve anlaşma sağlanamazsa okullara Türk öğrenci alınamayacağı belirtildi. Tekin, müfredata müdahale suçlamalarını reddederken, Şengör, Tekin'in gerici eğitim programları dayattığını iddia etti.
23 Temmuz 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinde nükleer enerjiye dönüş tartışmalarına son vererek, Almanya'da nükleer enerjinin artık kullanılmayacağını belirtti. Nükleer enerjinin sonlandırılması kararının yıllar önce alındığını hatırlatan Scholz, nükleer santrallerin sökümünün de başladığını ifade etti. Scholz, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik ve biyokütle enerjisine dayalı bir enerji arzı ile yenilenebilir enerjilerin genişletilmesiyle elektrik ihtiyacının yüzde 80'ini ve kısa bir süre sonra da gerekli olanın tamamını karşılamak istediklerini söyledi.
4 Eylül 2023

Fransa'nın Avusturya ile oynayacağı EURO 2024 maçı öncesinde düzenlenen basın toplantısında Kylian Mbappe, ülkesindeki yaklaşan erken seçimler hakkında konuştu. Mbappe, hoşgörü, farklılık ve saygı değerlerini paylaşmayan bir ülkeyi temsil etmek istemediğini belirtti. Marcus Thuram'ın aşırı sağcı Ulusal Birlik'i (RN) engelleme çağrısına katıldığını ifade eden Mbappe, aşırı uçlara ve bölenlere karşı olduğunu vurguladı.
16 Haziran 2024

Ali Akay, aşırı sağ düşüncelerin ve siyasi girişimlerin hem Avrupa'da hem de dünya genelinde toplumsal barışı tehdit ettiğini belirtiyor. Avrupa ülkelerinin yabancı işçilere ihtiyaç duyduğu bir dönemde, bu tür gayrı-rasyonel siyasi söylemlerin vatandaşlar arasında yankı bulmasının tehlikelerine dikkat çekiyor. Ayrıca, Fransa'daki 'Islamo-gauchisme' kavramının ve antisemitizmin Arap karşıtlığına dönüşmesinin toplumsal formasyon üzerindeki etkilerini tartışıyor.
11 Haziran 2024

Avrupa Birliği Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Avrupa'da kış tatili döneminde yüksek terör saldırısı riski olduğunu belirtti. Johansson, AB ülkelerinin içişleri bakanlarının yıl sonu toplantısından sonra bu açıklamayı yaptı. Son zamanlarda Fransa ve Belçika'da gerçekleşen terör saldırılarına işaret eden Johansson, Ortadoğu'daki gelişmelerin Avrupa'daki tatil dönemini riskli hale getirdiğini ve İslamofobi ile anti-semitizmin artışının endişe verici olduğunu ifade etti. Ayrıca birçok ülkenin terör alarm seviyesini yükselttiğini söyledi.
5 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkenin içinde bulunduğu durgunluktan çıkması için modernizasyon çağrısı yaptı. Scholz, 'Almanya Paktı' adını verdiği bu süreçte planlama süreçlerinin hızlandırılması, ekonomik büyümenin güçlendirilmesi, kamu yönetiminin dijitalleşmesi ve düzensiz göçün sınırlandırılması gibi önlemler alınmasını önerdi. Ayrıca, muhalefete de bu sürece katılma çağrısı yaptı.
6 Eylül 2023
İşaretlediklerim