İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Rumeli Hisarı'nda devam eden restorasyon çalışmaları sırasında gizli bir geçit keşfetti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bu geçidin 125 metre uzunluğunda olduğunu ve farklı kollarla başka kanallara uzandığını belirtti. Geçidin harç ve malzeme analizi yöntemiyle inceleneceğini söyleyen Polat, restorasyon çalışmaları sırasında daha önce bilinmeyen birçok noktanın ortaya çıkarıldığını ifade etti. Rumeli Hisarı'nın restorasyonu 2021'de başlamış ve bu süreçte önemli buluntular elde edilmiştir.
31 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı, Sultan 1. Mahmud döneminde inşa edilen Taksim Maksemi’ni restore ederek Cumhuriyet Müzesi olarak açtı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyetin 100’üncü yılında Taksim’e yeni bir buluşma noktası kazandırdıkları için mutlu olduklarını belirtti. Müze, Atatürk’ün kişisel eşyalarını içeren bir koleksiyona da ev sahipliği yapacak. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.
8 Haziran 2024

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

Banksy'nin 'balonlu kız' adlı eseri, Londra'daki Grove Gallery'den çalındıktan sonra bulundu ve olayla ilgili iki şüpheli tutuklandı. Güvenlik kamerası görüntülerinde maskeli bir adamın galerinin cam kapısını kırarak içeri girdiği ve eseri aldığı görüldü. Metropolitan polisi, eserin 270 bin avro değerinde olduğunu ve başka bir eserin çalınmadığını belirtti. Galeri yöneticisi, eserin geri alınmasının finansal değerini artıracağını ifade etti.
14 Eylül 2024

İstanbul'da bulunan Kariye Cami, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2020 yılında camiye çevrildi ve şimdi ibadete açılıyor. Yapı, tarih boyunca kilise olarak kullanılmış ve II. Beyazıt döneminde camiye dönüştürülmüştü. 1948'de müze olarak ziyarete açılan Kariye, uzun süren restorasyonlar sonucu mozaik ve fresklerin korunması sağlanmıştı. Caminin içindeki freskler, ibadet için otomatik perdeleme sistemi ile kapatılacak.
6 Mayıs 2024

Berlin'de yaşayan Türk sanatçı Esra Gülmen, Avusturya'nın OK Offenes Kulturhaus Çağdaş Sanat Merkezi'nde 'I WAS I AM' adlı ilk müze sergisini açtı. Sergide, modern dünyanın karmaşaları, bireysel ve toplumsal uyumsuzluklar ile sansür temaları üzerine eserler yer alıyor. Gülmen, interaktif tahterevalli enstalasyonları ve mozaik panolar aracılığıyla, bireylerin günlük paradokslarını ve sansürle olan mücadelelerini görselleştiriyor. Sanatçı, serginin hazırlık sürecinin iki yıl sürdüğünü ve aldığı tepkilerden memnun olduğunu belirtiyor.
25 Şubat 2024

Japon sanatçı Chiharu Shiota’nın ‘Dünyalar Arasında’ adlı sergisi, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı kapsamında İstanbul Modern’de düzenlendi ve büyük ilgi gördü. Sergiyi bir günde 6 bin kişi ziyaret etti. Sergi, hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konulara odaklanıyor ve 20 Nisan 2025’e kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, Japonya ve Türkiye arasındaki kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlıyor.
13 Eylül 2024

Japon sanatçı Chiharu Shiota'nın İstanbul Modern için özel olarak ürettiği geniş ölçekli yerleştirmesini içeren sergi, Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü kapsamında açıldı. Sergi, hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konuları ele alıyor. Sergi, Japan Foundation, Japonya Büyükelçiliği ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle ve Arnica'nın desteğiyle gerçekleşiyor. İstanbul Modern'de 20 Nisan 2025'e kadar ziyaret edilebilecek olan sergi, iki ülke arasındaki kültürel etkileşimi güçlendirmeyi hedefliyor.
10 Eylül 2024

Banksy'nin Londra'da ortaya çıkan yeni eseri, uydu antenine resmedilmiş uluyan kurt graffitisi, bir saat içinde çalındı. Bu hafta Banksy'nin dört eseri peş peşe ortaya çıkmıştı. Banksy'nin temsilcileri, eserlerin anlamı hakkında yorum yapmayı reddediyor. Olay, Banksy'nin eserlerinin güvenliği ve korunması konusundaki endişeleri artırdı.
9 Ağustos 2024

Paris’teki 2024 Olimpiyat Oyunları açılışında drag queen’ler ve transseksüel modellerin yer aldığı gösteri, muhafazakar Hristiyanlar ve Katolikler tarafından tepkiyle karşılandı. Gösteriyi yöneten sanat yönetmeni Thomas Jolly, ölüm tehditleri aldığını belirterek emniyete başvurdu. Paris Savcılığı, Jolly’nin sosyal medya aracılığıyla tehdit ve hakaret mesajları aldığını açıkladı. Jolly, eleştirilen sahnenin Yunan mitolojisindeki tanrı Dionysos’u çevreleyen bir ziyafetin tasviri olduğunu ifade etti.
2 Ağustos 2024

Gizemli sokak sanatçısı Banksy, üç gün içinde Londra'da dört yeni eserini sergiledi. İlk olarak Kew Green semtinde bir binanın yan duvarında keçi graffitisi, ardından Kew Bridge'te hortumlarını birbirine uzatan iki fil graffitisi paylaşıldı. Üçüncü eser, bir metro istasyonunun köprüsünde sallanan üç maymun graffitisiydi. Son olarak, bir uydu antenine resmedilmiş uluyan bir kurt graffitisi ortaya çıktı. Banksy'nin bu eserlerle ne anlatmak istediği tartışılıyor, ancak temsilcileri yorum yapmayı reddediyor.
8 Ağustos 2024

Ünlü sokak sanatçısı Banksy, Kuzey Londra'da Finsbury Park'ta ortaya çıkan yeni bir duvar resminin kendisine ait olduğunu sosyal medya üzerinden doğruladı. Eser, kesilmiş bir ağacın arkasına yeşil boya püskürtülerek yaprak görünümü verilmiş ve yanında bir püskürtücü tutan kişinin şablonunu içeriyor. Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve yerel sakinler eserden memnuniyetlerini dile getirdiler. Islington Belediyesi, eserin korunacağını ve çürük durumdaki kiraz ağacının sağlık durumunun kötüye gittiğini belirtti.
19 Mart 2024

Glastonbury Festivali'nde Idles grubunun sahne aldığı sırada, can yelekleri giydirilmiş maketlerle dolu şişme bir bot ortaya çıktı. Bu performansın, ünlü sokak sanatçısı Banksy tarafından hazırlandığı ortaya çıktı. Banksy, performansın klibini Instagram hesabından paylaştı. Sanatçı, daha önce de festivalde tasarımlarıyla yer almıştı.
1 Temmuz 2024

Hollanda'nın Amsterdam Belediyesi, Red Light District'teki genelevlerin kapanış saatlerini daha erken bir saate çekme kararından vazgeçti. Bu karar, bölgedeki gürültü ve karmaşayı azaltma amacıyla alınmıştı ancak seks işçileri ve esnaf tarafından güvenlik ve gelir kaybı gerekçeleriyle eleştirilmişti. Belediye, genelevlerin yeniden sabah 6'ya kadar açık kalmasına izin verdi ve ayrıca kentin güneyinde yeni bir 'erotik merkez' kurmayı planladığını duyurdu, ancak bu projenin yeri ve tamamlanma süresi henüz belirsiz.
25 Şubat 2024

Gizemli sokak sanatçısı Banksy, Londra'da üç yeni graffiti eseri ortaya çıkardı. İlk olarak Kew Green semtinde bir binanın yan duvarında keçi graffitisi, ardından Kew Bridge'de kapalı pencerelerden hortumlarını birbirine uzatmış iki fil ve son olarak bir metro istasyonunun köprüsünde sallanan üç maymun graffitisi paylaşıldı. Banksy'nin bu eserlerle ne anlatmak istediği merak konusu.
7 Ağustos 2024

Gizemli sokak sanatçısı Banksy, Londra'nın Kew Green semtinde bir binanın yan duvarında keçi graffitisi yaptıktan kısa bir süre sonra, Kew Bridge'te kapalı pencerelerden hortumlarını birbirine uzatmış iki fil graffitisi paylaştı. Banksy, her iki eseri de sosyal medyada yorum yapmadan paylaştı. Sanatçının bu eserlerle ne anlatmak istediği merak konusu.
6 Ağustos 2024

Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helena Manastırı'nda yapılan kazı çalışmalarında, erken Bizans dönemine ait in-situ zemin mozaiği bulundu. Bu mozaik, Ordu'da bulunan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor. Mozaikteki geometrik ve bitkisel motifler, milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıl arasında yapıldığı düşünülüyor. Kazı çalışmaları Ordu Müzesi Müdürlüğü ve Doç. Dr. Seçkin Evcim'in bilimsel sorumluluğunda gerçekleştirildi.
11 Ağustos 2024
İşaretlediklerim