Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta üç yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Savaş Atı', iki gencin Amerikan Rüyası'na dair hikayesini anlatıyor. 'Kaygısız Baş', İstanbul'dan Kapadokya'ya dönen bir gencin yaşadıklarını, 'Küçük Deniz Kızı' ise Ariel'in insan olma arzusunu konu ediniyor. Japon yapımı anime 'Suzume', genç bir kızın olgunlaşma serüvenini, 'Conjuring: Şeytan Ayini' ve 'Cin Hikayeleri Kayıp Bebek' korku ve gerilim türünde, 'İşaretliler: Kurban' ise metafizik bir hikayeyi izleyiciyle buluşturuyor.
26 Mayıs 2023

Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

DHA muhabiri Rojda Altıntaş, ölümlü bir trafik kazası sonrası yaptığı röportajın Demirören Medya tarafından sansürlendiğini iddia ederek, kırpılan videonun tamamını paylaştı. Altıntaş, kazadan kurtulan Süleyman Keçiçi ve kazada ölen Oğuz Murat Acı'nın arkadaşı Deren Kara ile yaptığı röportajın önemli bölümlerinin kesildiğini belirtti. Ayrıca, Eylem Tok ve oğlunun yurt dışına kaçışı hakkında bilgilerin de medya tarafından kesildiğini ifade etti. Demirören Medya, sansür iddialarını yalanladı.
8 Mayıs 2024

TELE 1 yayın yönetmeni Merdan Yanardağ, 100 gün önce tutuklanmasının ardından hakim karşısına çıktı. Yanardağ, savunmasında yargılandığı davanın basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma, totaliter rejime sürükleme operasyonunun bir parçası olduğunu belirtti. Yanardağ, savcılığın montaj bir video uydurarak suçlanmasını sağladığını ve bağımsız medyanın sindirilmesi için burada olduğunu ifade etti. Yanardağ, savcılığın AKP'nin fedaisi gibi davrandığını ve sosyal medya trollerinin ağzıyla hareket ettiğini belirtti. Yanardağ, beraat kararı verilmesini ve davanın düşürülmesini talep etti.
4 Ekim 2023

Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Tahir Elçi cinayeti davasının dokuzuncu duruşmasında, Elçi ailesinin avukatlarının talepleri reddedildi ve dava 6 Mart tarihine ertelendi. Avukatlar, sanıkların ve tanıkların olay yerine getirilerek keşif yapılmasını ve olayın daha kapsamlı bir şekilde incelenmesini talep etmişlerdi. Duruşmada, olay yerini gören bir işyeri kamerasının raporu okundu. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, mahkemenin kararlarını eleştirerek, davada maddi gerçeğin açığa çıkarılmasının sağlanmadığını iddia etti.
29 Kasım 2023

2010 yılında gözaltına alınan ve işkence gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can'ın intihara sürüklenmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi ve dava 7 Nisan'a ertelendi. Can ailesi avukatlarının 'işkenceye suç duyurusu' talebi reddedildi. Dört polis ve bir bilirkişi, resmi belgede sahtecilik ve belgeleri bozma, yok etme veya gizleme suçlarından yargılanıyor. Can'ın ölümünden sonra ailesinden sadece kız kardeşi hayatta kalmıştır.
3 Şubat 2023

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 2015 yılında Diyarbakır'da öldürülmüştü ve olayla ilgili üç polis memuru yargılanmaktadır. Savcı, bu polislerin beraatini talep etti, çünkü olay yerinde yapılan incelemeler sonucunda Elçi'yi vuran kurşunun kaynağı tespit edilememiştir. Diyarbakır Barosu, savcının bu talebine tepki göstererek, adaletin sağlanması için 12 Haziran'da yapılacak karar duruşmasına katılım çağrısı yaptı.
29 Nisan 2024

Cannes Film Festivali'nde 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Türkiye'ye döndü. Kadıköy Lisesi'nde oy kullanırken vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılanan Dizdar, Reuters tarafından 'kutuplaşmış bir Türkiye'ye döndü' başlığıyla haberlere konu oldu. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'nun eleştirilerine maruz kalan Dizdar, kadın olmanın zorluklarına dikkat çektiği konuşmasında geri adım atmadı. Ödülünü Ankara gar katliamında bacağını kaybeden Nuray karakteri ve mücadeleci ruhlara adadı.
29 Mayıs 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından düzenlenen 56. SİYAD Ödülleri'nde, Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi dokuz dalda ödül kazandı. Film, aralarında en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo ödüllerinin de bulunduğu dokuz kategoride ödüle layık görüldü. Deniz Celiloğlu ve Merve Dizdar, sırasıyla en iyi erkek ve kadın oyuncu ödüllerini aldı. ‘Karanlık Gece’ filmi en iyi müzik, ‘Hayat’ filmi ise yardımcı rolde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.
5 Mart 2024

Ünlü yönetmen Çağan Irmak'ın dört yıl aradan sonra çektiği 'Sevda Mecburi İstikamet' filmi, bir baba-kız hikayesini konu alıyor ve başrollerde Selçuk Yöntem ve Selin Şekerci yer alıyor. Ayrıca bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında komedi türündeki 'Düşeş 1-Mafya Sızıntısı', Steven Spielberg'in kendi çocukluğundan esinlenen 'Fabelmanlar', 1972 Romanya'sında geçen 'Metronom', bir cin tarafından evlat edinilen bir çocuğun hikayesini anlatan 'Evlad-ı Cin' ve animasyon filmi 'Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa' bulunuyor.
6 Ocak 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödülünü Türkiye'de mücadele eden kadınlara armağan ettiği konuşması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. İktidar kanadından gelen tepkilerde Dizdar'ın Türkiye'yi Batı'ya karşı kötülediği iddia edildi. Dizdar ise bu eleştirilere, konuşmasında ülkesini kötüleme niyeti olmadığını ve sadece iyi dileklerde bulunduğunu belirterek yanıt verdi.
2 Haziran 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

Netflix Türkiye, ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne'yi yayına aldı. Film, Erzurum'a bağlı bir köyde zorunlu hizmetinin son yılında İstanbul'a atanmayı umut eden resim öğretmeni Samet'in hikayesini anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici ve Ece Bağcı gibi isimler yer alıyor. Ayrıca, film bu yıl Türkiye'nin Oscar adayı olarak seçildi ve Nuri Bilge Ceylan'a en iyi açılışını sağladı.
1 Mart 2024

Gazeteci Hrant Dink'in 2007 yılında öldürülmesi suçundan hüküm giyen Ogün Samast, 'iyi hal' göz önünde bulundurularak denetimli serbestlik kapsamında tahliye edildi. Samast, 16 yıl dokuz ay 22 gün hapis yattıktan sonra Bolu F Tipi Cezaevi'nden serbest bırakıldı. Daha önce örgüt üyeliğinden aldığı ek ceza, zamanaşımı nedeniyle Yargıtay tarafından düşürüldü. Samast'ın daha önceki tahliye tarihi, cezaevinde gardiyanları tehdit ettiği gerekçesiyle aldığı ek ceza nedeniyle ertelenmişti.
15 Kasım 2023

Muş'un Vartinis köyünde 1993 yılında Öğüt ailesinden dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesi olayıyla ilgili dava, 30 yıl geçtiği için zaman aşımına uğradı. Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmada dava düşürüldü. Mağdur ailenin avukatı ve Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, karara tepki göstererek insanlığa karşı suçlar kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Dava sürecinde iki jandarma subayı, bir astsubay ve bir özel harekat şube müdürü yargılanmış ve sanıkların firar ettiği, kırmızı bültenle arandığı bilgisi paylaşılmıştı.
4 Aralık 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi, 80. Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazandı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin konusu, kendini İslam'a adamış bir babanın zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen 14 yaşındaki Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Film, Türkiye prömiyerini 7-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak.
10 Eylül 2023

Diyarbakır'da 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğa işkence yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan bir emniyet amiri ve bir polis, yapılan itiraz sonucu tutuklandı. Diyarbakır Barosu, çocuğun polisler tarafından dövüldüğünü ve bataklığa atıldığını açıklamış ve suç duyurusunda bulunmuştu. Daha önce gözaltına alınan beş polisten üçü tutuklanmış, emniyet amiri A.O ve diğer polis ise itiraz üzerine tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Polislerin ifadelerinde çelişkiler olduğu belirtilmişti.
28 Mart 2023
İşaretlediklerim