Sri Lanka'da denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen dört balıkçı hayatını kaybetti, iki balıkçının durumu ise kritik. Balıkçılar, içinde içki olduğunu düşündükleri sıvıyı tükettikten kısa süre sonra ölmeye başladı. Olay, başkent Kolombo'ya yaklaşık 193 kilometre uzaklıkta bulunan bir sahil kasabasında protesto edildi. Yetkililer, şişelerin içeriğini araştırmaya devam ediyor.
30 Haziran 2024

Brezilya'da 58 yolcu ve dört mürettebatı taşıyan Voepass Hava Yolları'na ait ATR-72 tipi uçak, Vinhedo kentine düştü. Uçak, Parana eyaletindeki Cascavel'den Sao Paulo'nun Guarulhos kentine gidiyordu. Sao Paulo Eyalet İtfaiye Teşkilatı, kazayı doğruladı ve bölgeye yedi itfaiye ekibi sevk edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, uçağın bir ağaç kümesine doğru hızla düştüğü ve sonrasında siyah dumanların yükseldiği görüldü.
9 Ağustos 2024

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde 56 kişi hayatını kaybetti, 67 kişi kayboldu. Sivil Savunma yetkilileri, eyalette 377 bin 497 kişinin olumsuz etkilendiğini ve 281 kasabada ciddi hasarlar oluştuğunu bildirdi. Eyalet Valisi Eduardo Leite, yaşananların eyalet tarihinin en yıkıcı olayı olduğunu ifade etti.
4 Mayıs 2024

Papua Yeni Gine'de 24 Mayıs'ta meydana gelen heyelan sonucu Tuliparı köyü toprak altında kaldı ve 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, cesetlerin çürüdüğünü ve çıkarılmasının mümkün olmadığını belirterek köyü toplu mezarlığa dönüştürdü. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, afette 150 evin ve yaklaşık 670 kişinin toprak altında kaldığını tahmin etmişti.
5 Haziran 2024

Hindistan'da Malezya Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi uçak, motorunun alev alması nedeniyle acil iniş yaptı. Uçak, kalkıştan kısa süre sonra motorunda yangın çıkması üzerine Haydarabad'daki Rajiv Gandhi Uluslararası Havalimanı'na geri döndü. İçinde 138 yolcunun bulunduğu uçak güvenli bir şekilde iniş yaptı ve çok sayıda itfaiye ve ambulans ekibi tarafından karşılandı. Bu olay, Boeing'in son zamanlarda yaşadığı güvenlik sorunlarının bir yenisi olarak dikkat çekiyor.
21 Haziran 2024

Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletinde geçen hafta başlayan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sellerde ölenlerin sayısı 144'e çıktı, 125 kişi kayıp. Etkilenen kişi sayısı 2 milyon 100 bin, yerinden edilen kişi sayısı ise 620 bin olarak raporlandı. 81 bin kişi okul ve spor salonlarında barınmakta, arama kurtarma çalışmaları sürmekte. Eyalet valisi, bu durumu eyalet tarihinin en yıkıcı olayı olarak nitelendirdi ve ülkede 180 gün süreyle 'felaket durumu' ilan edildi.
13 Mayıs 2024

1969 yılında Yeni Güney Galler kıyılarında fırtınaya yakalanarak batan ve 21 kişinin hayatını kaybettiği MV Noongah adlı yük gemisinin enkazı, 55 yıl sonra yüksek çözünürlüklü deniz tabanı haritalaması ve video görüntülerle doğrulandı. Yerellerin birkaç sene önce Sydney'in kuzeyinde rastladığı gemi enkazı, yeterli teknoloji ve dalış bilgisi olmadığından incelenememişti. Geçen ay alınan yüksek teknoloji bir gemi sayesinde, 170 metre derinlikteki enkazın MV Noongah olduğu tespit edildi. 55 yıl önce kurtulan bir gemi personeli, keşif sonrası rahatladığını belirtti.
25 Temmuz 2024

İspanya'nın Madrid kentinden Uruguay'ın Montevideo kentine giden Air Europa'ya ait Boeing 787 model uçak, şiddetli türbülans nedeniyle Brezilya'daki Natal Uluslararası Havalimanı'na acil iniş yaptı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bir yolcunun türbülans nedeniyle baş üstü bagajına girdiği görüldü. Havayolu şirketi, inişin normal şekilde gerçekleştiğini ve bazı yolcuların hafif yaralandığını açıkladı. Yaralı yolcular, kentteki bir hastaneye götürüldü.
2 Temmuz 2024

Hindistan'da Malezya Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi uçak, motorunun alev alması nedeniyle acil iniş yaptı. Haydarabad'daki Rajiv Gandhi Uluslararası Havalimanı'ndan Kuala Lumpur'a hareket eden uçak, kalkıştan kısa süre sonra motorunda yangın çıkması üzerine geri döndü. İçinde 138 yolcunun bulunduğu uçak güvenli bir şekilde iniş yaptı ve çok sayıda itfaiye ve ambulans ekibi tarafından karşılandı. Bu olay, Boeing 737 uçaklarıyla ilgili daha önce yaşanan sorunları ve güvenlik endişelerini yeniden gündeme getirdi.
21 Haziran 2024

Senegal'de, Air Senegal'e ait bir Boeing 737-300 uçağı, Mali'nin başkenti Bamako'ya gitmek üzere Dakar Blaise Diagne Havalimanı'ndan kalkış yaparken pistten çıktı. Kazada dört kişi ağır olmak üzere toplam 11 kişi yaralandı. Havalimanı acil durum hizmetleri hızla müdahale ederek yolcuları tahliye etti. Kazanın nedenine dair soruşturma başlatıldı ve Boeing şirketi henüz bir açıklama yapmadı.
9 Mayıs 2024

Atlantik Okyanusu'nda oluşan Beryl Kasırgası, Venezuela'nın kuzeydoğusunu vurdu ve altı kişinin ölümüne neden oldu. Kasırga nedeniyle 7 bin 960 evde hasar meydana geldi ve Cumanacoa kentindeki Manzanares Nehri taştı. Toplamda 29 bin kişi kasırgadan olumsuz etkilendi ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatları doğrultusunda gerekli yardımlar ulaştırıldı. Kasırga ayrıca Grenada Adası, St. Vincent ve The Grenadines, ve Jamaika'da da can kayıplarına yol açtı.
9 Temmuz 2024

Rusya'da muhalif Aleksey Navalyn'in ölümü henüz çözülemezken, Rus ordusunda görevli helikopter pilotu Yüzbaşı Maksim Kuzminov'un infazı da gizemini koruyor. Kuzminov, Ukrayna'ya iltica ettikten sonra İspanya'nın Benidorm kentinde ölü bulundu. Cesedi, sahte bir kimlikle birlikte Villajoyosa'da bir otoparkta keşfedildi. Pilotun İspanya'ya nasıl ve neden geldiği, kim veya kimler tarafından öldürüldüğü konusunda net bir bilgi yok.
24 Şubat 2024

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon savaş gemilerini batırmasıyla ünlü olan 'USS Harder' adlı denizaltının enkazı, 80 yıl sonra Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in kuzeyindeki Luzon adası açıklarında bulundu. 29 Ağustos 1944'te 79 kişilik mürettebatıyla birlikte batan denizaltı, 'Lost 52' projesi kapsamında arandı ve omurgası üzerinde dik durur halde bulundu. ABD Donanması Tarih ve Miras Komutanlığı'na göre, 'Harder' son devriyelerinden birinde dört gün içinde üç Japon destroyerini batırarak Japonların savaş planlarını değiştirmeye zorlamıştı.
24 Mayıs 2024

Avustralyalı pilot Jimmy Nicholson, Singapur Havayolları uçuşunda yaşanan türbülans olayını değerlendirerek, türbülansın en yoğun yaşanabileceği bölgeleri açıkladı. Nicholson, ekvator çevresindeki intertropikal yakınsama bölgesinin (ITCZ) yıl boyunca değiştiğini ve bu bölgede büyük kümülonimbus bulutlarının sıklıkla görüldüğünü belirtti. Ayrıca, Singapur Havayolları uçağının yaşadığı türbülansın ani bir düşüş değil, kontrollü bir iniş olduğunu vurguladı. Pilot, türbülansın genellikle ITCZ bölgesinde meydana geldiğini ve bu nedenle yolcuların emniyet kemerlerini bağlı tutmalarının önemini hatırlattı.
24 Mayıs 2024

Papua Yeni Gine'nin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirine pusuya düşürmesi sonucu 53 kişi öldü. Emniyet güçleri bu olayı ülkenin yakın döneminin en büyük katliamı olarak nitelendirdi. Enga Bölge Valisi Peter Ipatas, güvenlik güçlerini önceden uyardıklarını ve bölgede 17 kabilenin silahlı çatışmalara dahil olduğunu belirtti. Çatışmalar, 2022 seçimleri sonrası başlayıp karşılıklı pusu ve köylere yönelik saldırılarla yoğunlaştı.
19 Şubat 2024

Angola'nın Camacupa bölgesinde, büyücülük yapmadıklarını kanıtlamak amacıyla bitkisel bir sıvı içen 50 kişi hayatını kaybetti. Bölge yetkilisi Luzia Filemone, ocak ve şubat aylarında meydana gelen bu ölümlerin, geleneksel şifacılar tarafından zorla içirilen bir sıvıdan kaynaklandığını açıkladı. Angola'da, nüfusunun çoğunluğu Katolik Hristiyan olan ve büyücülüğün yaygın olduğu bir ülke.
15 Mart 2024
İşaretlediklerim