AKP'li kurmaylar, emeklilikte yaşa takılanlar için düzenlemenin mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmesini ve nisan ayında ilk maaşların ödenmesini beklediklerini ifade ettiler. 6 Şubat'ta yaşanan depremler nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verilmiş ve bu süreç ertelenmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtmiş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiği ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığı bilgisi verilmiştir.
21 Şubat 2023

AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, EYT düzenlemesinin ne zaman yasalaşacağı konusunda kesin bir tarih veremeyeceğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teknik ekibinin çalışmalarını tamamladığını ve AK Parti Grup Başkanvekillerine sunum yaptığını açıkladı. Kanun teklifinin TBMM'ye sunulma sürecinin devam ettiğini ve SGK'nın teknik alt yapı hazırlıklarının sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, emeklilik işlemleri bir-iki ay sürse bile, emeklilerin maaşlarını toplu olarak alabileceklerini söyledi.
23 Ocak 2023

AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulacağını ve EYT'lilerin mart ayında ilk maaşlarını alacaklarını belirtti. 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak olan teklif, henüz yasalaşmadı ve başvurular yasal süreç tamamlandıktan sonra e-Devlet üzerinden yapılacak. Daha önce farklı tarihlerde maaşların ödeneceği yönünde açıklamalar yapılmıştı, ancak son açıklamalarla ilk ödemelerin mart ayında yapılacağı netleşti.
17 Ocak 2023

EYT düzenlemesi sonucu 2 milyonu aşkın kişi emeklilik hakkı kazandı ve şu ana kadar 1,6 milyon kişi emeklilik için başvurdu. Mart ayında emeklilik başvurusu yapanlar için maaş ödemelerine başlandı ve maaş bağlama işlemi tamamlananlara birikmiş tutar ödeniyor. EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar 1 Nisan-17 Nisan, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadar birikmiş maaşlarını alacaklar. 1,6 milyon başvurudan 250 binden fazlasının işlemi tamamlanmış durumda.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş sınırı olmaksızın 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurduğu EYT düzenlemesi, Meclis'in tatile girmesiyle ertelenmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını belirtmişti. Ancak AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bakanlığın düzenlemeyi henüz Meclise göndermediğini ve düzenlemenin Meclise gelmesinin ardından 10 günlük bir çalışma süresi gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

EYT düzenlemesi, 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanmasına rağmen Meclis'e henüz sunulamadı. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin Meclis'te 10 günlük bir çalışma süresi gerektireceğini ve yetiştirileceğini belirtmişti. Ancak Habertürk yazarı Bülent Aydemir, maaş tahsis biriminde yeterli uzman personel olmamasının süreci geciktirdiğini ifade etti. EYT düzenlemesinin detayları ve başvuru süreçleri hakkında bilgiler verildi ve düzenlemenin seçim öncesinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
18 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda bir düzenlemenin Meclis'e getirilmesi gerektiğini belirtti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını açıklamıştı. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında düzenlemenin Meclis'e sunulma durumu hakkında farklı açıklamalar yapıldı. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için herhangi bir yaş sınırı olmayacağını ve 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurmasının ardından, düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyordu. Ancak, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin henüz kendilerine gönderilmediğini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, düzenlemenin sürekli ertelenmesine tepki göstererek, insanların hükümetin sözlerine güvenerek hayal kurduğunu ve bu hayallerin yok edilmemesi gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

Celal Özcan, emekli aylığında yapılan 2500 TL'lik artışın maliyetinin işverenlere yansıtılacağını belirtti. Kanun teklifinde kısa vadeli sigorta kolları prim oranının %2'den %2,25'e çıkarılması ve 5 puanlık EYT prim teşvikinin kaldırılması öngörülüyor. Bu düzenlemelerle işverenlerin maliyetlerinde artış olacak ve SGK aylık 2 milyar lira ek gelir elde edecek. Düzenlemenin özellikle SSK kapsamında işçi çalıştıran işverenler ve Bağ-Kur sigortalılarını etkilemesi bekleniyor.
24 Temmuz 2024

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifine göre, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan SSK'lılar için kademeli prim günü şartı getiriliyor. Bu şart 5 bin günden başlayıp 5 bin 975 güne kadar çıkacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olan kadınlar için 7 bin 200, erkekler için ise 9 bin prim günü şartı bulunuyor. Daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamaların ardından sosyal medyada kademeli sisteme tepki gösterildi ve yeni mağduriyetlerin oluşabileceği ifade edildi.
31 Ocak 2023

2024 yılında emekli olanlar, 2025 yılında emekli olacaklara göre yüzde 30 daha fazla emekli aylığı alacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilik sistemi üzerinde büyük değişiklikler yapmayı düşünmüyor. 2024 ve 2025 yılları arasında emekli maaşları arasındaki fark, asgari, ortalama ve azami kazançlar üzerinden bildirilen sigortalılarda yüzde 30'un üzerinde olacak. Bu durum, 2024 yılında emekli olacaklar için önemli bir avantaj sağlıyor.
10 Kasım 2024

2015 yılında yapılan iki genel seçim arasında kısa süreliğine görev yapan milletvekilleri, emeklilik haklarından yararlanabilmek için en az iki yıl görev yapma şartının değiştirilmesini istiyor. Bu dönemde sadece 147 gün görev yapmış olan vekiller, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasa teklifine kendileri için de bir düzenleme eklenmesini talep ediyorlar. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, bu eski vekiller yasa teklifine ek yapılması için lobi faaliyetlerine başladılar ve emekli aylıklarıyla ilgili 'can güvenliği' esprisi yaptılar.
23 Ocak 2023

2024 Temmuz ödeme dönemi itibariyle en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu artıştan kaynaklanan 2 bin 500 liralık fark ödemelerinin 7 Ağustos’ta yapılacağını duyurdu. Bu karar, emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçlıyor ve hükümetin emeklilere yönelik politikalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
2 Ağustos 2024

TÜİK verilerine göre haziran ayında TÜFE oranı yüzde 1.64, yıllık yüzde 71.60 olarak gerçekleşti. Bu verilerle SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetim aylıklarında temmuzda yüzde 24.73 oranında artış olacak. Ancak, bu artışın yeterli olmadığı ve en düşük emekli aylığının 10 bin TL'ye çıkarılması gerektiği belirtiliyor. Memur ve memur emeklileri de bekledikleri zam oranını alamadıkları için hayal kırıklığı yaşıyor.
4 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) ilk maaşlarını 1 Mart'ta almalarını sağlayacak düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını düşündüğünü ifade etti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını söylemişti ancak bu gerçekleşmedi. Bilgin, stajyer ve çırakların durumu hakkında da açıklamalarda bulunarak, iş akdi olmadığı için bu durumun onlar için geçerli olmadığını belirtti. Ayrıca geçici işçilerin kadro sorunlarının da çözüleceğini söyledi.
24 Ocak 2023

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme için Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş farklı açıklamalarda bulundu. Nebati düzenlemenin Ocak ayında yürürlüğe girmesini planladıklarını belirtirken, Elitaş Meclis sürecinin 10 gün süreceğini ve düzenlemenin henüz kendilerine ulaşmadığını ifade etti. Bilgin ise ilk aylıkların Şubat ya da Mart'ta ödeneceğini söyledi. Nebati ise sürecin planlandığı gibi ilerlediğini ve ilk aylıkların Mart'ta ödenebileceğini destekledi.
15 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı 2025 Yılı Programı'nda, emeklilik yaşının 65'in üzerine çıkarılması planlanıyor. Programda, doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa uyumlu olarak emeklilik yaşının belirlenmesi için otomatik ayarlama mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu düzenlemelerle çalışanların daha uzun süre istihdamda kalması teşvik edilecek ve mali yük getirmeyecek şekilde düzenlemeler yapılacak. 2008 yılında çıkarılan yasayla emeklilik yaşı kademeli olarak 65'e çıkarılmıştı.
14 Kasım 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Şubat 2024 verilerine göre, Türkiye'de 15 milyon 351 bin pasif sigortalıya karşılık 25 milyon 96 bin aktif sigortalı bulunmaktadır. Bu verilere göre, her bir emekliye düşen çalışan sayısı 1,63'ten 1,5'e düşmüştür. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı, sosyal güvenlik sistemindeki bu dengesizliği düzeltmek için istihdamın artırılması ve kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Özellikle özel sektörde kayıt dışı çalıştırılan göçmen ve sığınmacıların durumuna dikkat çekilmiştir.
12 Mayıs 2024

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarının evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında birikimlerinin yüzde 50'sine kadar kısmi ödeme alabilmesi için başvuru şartlarını belirledi. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek düzenlemeyle, katılımcılar belirli koşullar altında ve hak kaybına uğramadan bu ödemeleri talep edebilecek. Başvuru koşulları arasında, daha önce kısmen ödeme almamış olmak, belirli bir süre sistemde bulunmak ve asgari katkı payı ödemiş olmak gibi kriterler yer alıyor. Ayrıca, başvuruların kabulü veya reti, belgelerin sunulması ve ödeme süreçleriyle ilgili detaylı bilgiler de paylaşıldı.
8 Nisan 2024

Çalışma yaşamı uzmanları, 2025 yılında emeklilik dilekçesi verenlere bu yıl sonuna dek emeklilik dilekçesi verenlere göre yüzde 35’e yakın daha düşük aylık bağlanacağını öngörüyor. Bu durum, 2025 yılında enflasyonun bu yıla göre düşük olacağı tahminine dayanıyor. Orta Vadeli Program’da bu yıl enflasyon oranının yüzde 41.5, 2025 yılında ise yüzde 17.5 olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dilekçe tarihine göre ortaya çıkacak aylık düşüşünü önlemek için yasa taslağı çalışmalarına başladı.
1 Ekim 2024
İşaretlediklerim