Son seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadın milletvekili sayısı 121'e yükseldi. Bu sayı, kadın milletvekili oranını yüzde 17'den yüzde 20'ye çıkardı. AKP 50, CHP 35, Yeşil Sol Parti 26, İYİ Parti 6, MHP 3 ve TİP'ten 1 kadın milletvekili seçildi. Ancak 31 ilde hiç kadın milletvekili bulunmuyor. Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura gidileceği belirtildi.
15 Mayıs 2023

AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan, A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın (Filenin Sultanları) fotoğrafını sansürleyerek Twitter'da paylaştı. Gürcan'ın bu paylaşımına sosyal medyadan tepki geldi. Tepkilerde, bir kadın akademisyenin ve milletvekilinin voleybolcu kadınların bacaklarını sansürlemesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.
26 Eylül 2023

Elle Style Awards ödül töreninde 'Göster Renklerini Özel Ödülü'ne layık görülen sanatçı Mabel Matiz, ödülünü Türkiye'deki LGBTİ+ bireylere armağan ettiğini açıkladı. Matiz, konuşmasında LGBTİ+ bireylerin baskı ve sınırlandırmalara rağmen cesurca ve korkusuzca varlıklarını ortaya koyduklarını ve kendisine ilham verdiklerini belirtti.
14 Haziran 2023

AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi, LGBTİ+ haklarına destek verdikleri ödül konuşmaları nedeniyle sanatçılar Melike Şahin ve Mabel Matiz'in konserlerini iptal etti. Mabel Matiz, ödülünü Türkiyeli LGBTİ+ bireylere ithaf etmiş, Melike Şahin ise toplumsal özgürlüklerle ilgili umut dolu bir konuşma yapmıştı. Şahin'in bu konuşmasının ardından AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi de sanatçının konserini iptal etmişti. Ayrıca, benzer bir durum Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşanmış ve Melek Mosso konserini iptal etmeyen AKP'li belediye başkanı Cüneyt Yüksel, sosyal medya baskıları sonucu istifa etmişti.
18 Haziran 2023

İYİ Parti, Ankara'da düzenlenen aday tanıtım toplantısında seçim beyannamesini açıkladı. Beyanname, cinsel yönelime dayalı ayrımcılık ve şiddetle mücadele etme sözü içeriyor. Parti, bu konuda hukuki tedbirleri artırıp güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, vatandaşların 'kişiye özel beyanname' oluşturabilecekleri bir internet sitesi de duyuruldu.
16 Nisan 2023

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, 'kadınların iş gücündeki yeri' ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li Claudia Goldin'e verildi. 77 yaşındaki Goldin, Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor. Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankası'nın Alfred Nobel'in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla ilk kez 1969'da verildi.
9 Ekim 2023

Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma (ÜniKuir) Derneği'nin raporuna göre, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Tayyip Erdoğan LGBTİ+’ları en çok hedef gösteren aday oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ise olumlu ya da olumsuz hiçbir söylemde bulunmadı. Rapor, seçim sürecindeki adayların ve siyasi aktörlerin LGBTİ+’ları ve haklarını nasıl ele aldıklarını izledi. Erdoğan, 139 etkinlikte LGBTİ+’lara yönelik 57 nefret içerikli, ayrımcı veya düşmanlaştırıcı söylem üretti.
30 Ekim 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) eş genel başkanlığına Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan seçildi. Bu seçim, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin 4. büyük kongresinde gerçekleşti. Kongrede ayrıca partinin ismi HEDEP olarak değiştirildi ve parti yönetimi belirlendi.
15 Ekim 2023

İstanbul Kadıköy'de, 'Kızıl Goncalar' dizisine RTÜK tarafından verilen yayın durdurma ve para cezası sonrasında, emek ve meslek örgütleri sansüre karşı bir araya gelerek eylem yaptı. Eylemde, sansür uygulamalarının normalleştirilmesinin tehlikeli olduğu ve bir korku iklimi yaratılmaya çalışıldığı belirtildi. Sanatçıların ifade özgürlüğünün anayasal koruma altında olduğu vurgulanarak, sansür ve engellemeler nedeniyle 'nefes alamadıkları' ifade edildi ve meslektaşlarına mücadele çağrısında bulunuldu.
17 Ocak 2024

Sosyal medya fenomeni ve trans kadın Selin Ciğerci, Konya'da açılışını yapacağı güzellik merkezinin önünde bir grubun protestosu ve linç girişimine maruz kaldı. Ciğerci'nin Konya'daki şube açılışını duyurmasının ardından, bazı Konya sakinleri sosyal medyada protesto çağrıları yapmıştı. Açılış günü protesto eden grup, güzellik merkezine doğru yürümeye çalışınca polis müdahale etti ve güzellik merkezi güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.
12 Mart 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali'nin 2024 ve 2025 yıllarında gerçekleşecek 28'inci ve 29'uncu edisyonları için küratör olarak yönetmen, oyuncu ve akademisyen Mehmet Birkiye seçildi. Birkiye, kariyeri boyunca birçok oyun yönetmiş ve akademik alanda da katkılar sunmuştur. Festivalin ilk küratörü Işıl Kasapoğlu idi ve 2022 yılında festivalin programı yeni bir yapıyla şekillendirilmişti. Birkiye, yeni göreviyle ilgili olarak tiyatrocuların ve seyircilerin dünya tiyatrosuyla buluşmasına katkıda bulunacağını ifade etti.
11 Ocak 2024

Yaz saati uygulaması hakkında belgesel çekerken tutuklanan yönetmen Sibel Tekin, 'silahlı örgüte üye olma' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin toplandığını ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını belirterek Tekin'in tahliyesine karar verdi. Tekin, yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza atma yükümlülüğü ile serbest bırakıldı ve yargılanmasına 23 Şubat'ta başlanacak.
30 Ocak 2023

Fransa'nın başkenti Paris'teki Eyfel Kulesi, İran'da Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan ve kadınların özgürlüklerini talep ettiği protestolara destek olmak amacıyla aydınlatıldı. Mehsa Emini, başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmişti. Emini'nin ölümü ülke genelinde protestolara yol açtı ve bu süreçte birçok kadın öldürüldü veya gözaltına alındı. Protestolara katılan bazı göstericiler idamla yargılanırken, dört kişinin idam cezası infaz edildi.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 20 Mart 2021'de feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nin iptali için Danıştay'da açılan dava reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, karara yapılan temyiz başvurularını oy çokluğuyla reddederek kararı hukuka uygun buldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu karara Twitter üzerinden sert bir dille tepki gösterdi ve kadınlara yönelik Erdoğan'ın geçmişteki sözlerini eleştirdi.
2 Ocak 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir kadını döverek bayıltıp kaçıran erkek ve yanında bulunan kişi gözaltına alındı. Olayı gören vatandaşları da tehdit eden şüpheli, kadını araca bindirip olay yerinden uzaklaştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyada yayılan görüntüler üzerine çalışma başlattı ve 11 suç kaydı bulunan Ş.D. ile yanında bulunan E.I.'ı gözaltına aldı. İstanbul Valisi Davut Gül, Twitter'da yaptığı açıklamada, şüphelinin hak ettiği cezayı alacağını belirtti.
23 Temmuz 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı ve cemaat ile seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisi hakkında şikayetler alınmasının ardından inceleme başlattı. Yeni Şafak gazetesi ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), dizinin dindar insanları olumsuz bir şekilde tasvir ettiğini iddia ederek eleştirmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, şikayetlerin kayıt altına alındığını ve incelendiğini sosyal medya hesabından duyurdu.
21 Aralık 2023

2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri'nde oynadığı yedi maçı da kazanan A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 Dünya Kupası'nın sahibi oldu. Son maçında Belçika'yı 3-0 mağlup eden Filenin Sultanları, tüm maçlarını kazanan tek takım oldu. Ayrıca, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı elde etti ve 2023 sezonunu üç kupayla noktaladı.
24 Eylül 2023

ABD merkezli New York Times gazetesi, Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan’ı 3-2 yenerek şampiyon olan Filenin Sultanları’nın başarısını yazdı. Haberde, takımın Türkiye'deki kadın gücünün en iyi örneği olarak görüldüğü belirtildi. Ayrıca, bazı oyuncuların aşırı muhafazakarların hedefinde olduğu, ancak takımın geniş toplum kesimleri tarafından ulusal gurur kaynağı olarak kabul edildiği vurgulandı. Haberde, Türkiye'deki siyasetin genellikle laik kimliği korumak isteyenler ile İslam'ın günlük hayattaki rolünü artırmak isteyenler arasında sıkıştığına dikkat çekildi.
4 Eylül 2023

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen 2023 FIVB Milletler Ligi finalinde Çin'i 3-1 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. Bu başarı, takımın organizasyon tarihindeki ilk şampiyonluğu olarak kayıtlara geçti. Maçın ardından teknik direktör Daniele Santarelli ve oyuncular zaferi dans ederek kutladı. Takım kaptanı Eda Erdem Dündar kupayı kaldırdı ve milli oyuncular seyircilerle kutlama fotoğrafları çektirdi. Melisa Vargas, turnuvanın en değerli oyuncusu seçilirken, Zehra Güneş ve Gizem Örge de rüya takımda yer aldı.
17 Temmuz 2023

Çekya Senatosu, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir belge olarak görülen İstanbul Sözleşmesi'ni sadece iki oy farkla onaylamama kararı aldı. Muhafazakar kanat, toplumsal cinsiyet rollerinin değişimine karşı çıkarken, Başbakan Petr Fiala sözleşmenin reddinin ülkenin şiddetle mücadelesini etkilemeyeceğini belirtti ve daha geniş tartışmaların gerekliliğini vurguladı. Çek Cumhuriyeti'nin sözleşmeden çekilmesi için Meclis'in de onayı gerekiyor, ancak bu konunun ne zaman ele alınacağı belirsiz.
26 Ocak 2024
İşaretlediklerim