İlber Ortaylı, Palermo'nun Avrupa'da beş vakit ezanın duyulduğu nadir başkentlerden biri olduğunu vurguladı. Şehrin Belediye Başkanı Roberto Lagalla'nın Müslümanlarla bayram namazlarına katıldığını belirten Ortaylı, Palermo'nun Kudüs, Beyrut ve İstanbul gibi şehirlerle benzerlik gösterdiğini ifade etti. Sicilya'nın tarihsel ve kültürel katmanlarını anlatan Ortaylı, şehrin Avrupa Birliği fonlarıyla restore edilen binaları ve sıcak iklimiyle dikkat çektiğini belirtti.
23 Haziran 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara'da beklenen deprem için tarih verenlere tepki gösterdi. Yaltırak, bilimin astroloji olmadığını ve popülizm uğruna astrologluk yapılmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığıyla oynamanın iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade etti. Yaltırak, deprem konusunun ciddi bir olay olduğunu ve bu şekilde sulandırılmaması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzincan-Bingöl fay hattının kısa süre içinde kırılacağını belirtti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından, Görür bu fay hattının tarihsel olarak uzun süredir kırılmadığını ve enerji biriktiğini ifade etti. Elazığ ve Maraş depremlerinin Doğu Anadolu fayının aktif olduğunun göstergesi olduğunu ve bu fay hattının Akdeniz'e kadar enerji transfer edebileceğini söyledi.
8 Şubat 2023

Türk sanatçı Refik Anadol, sanat ile mühendislik arasındaki sınırları bulanıklaştıran eserleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor. Yapay zeka kullanımıyla çağdaş sanat dünyasında önemli bir isim haline gelen Anadol, The Economist dergisinde övgüyle anıldı. Anadol'un eserleri, New York'taki Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından satın alındı ve Londra, Barcelona gibi şehirlerde önemli sergiler açtı. Eleştirilere rağmen, Anadol'un sanatının çağdaş sanat dünyasında daha fazla yer bulacağı belirtiliyor.
27 Şubat 2024

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ardından Arap Levhası'nın kuzeye doğru itilmiş olabileceğini ve bu durumun Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari illerinde depremlere neden olabileceğini belirtti. Görür, bu tahminlerinin kesin olmadığını, farkındalık yaratmak amacıyla paylaştığını ifade etti. Ayrıca yerel yönetimlere deprem dirençli yerleşim alanları oluşturma çağrısı yaptı.
28 Haziran 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl-Karlıova arasında ve Maraş fayı nedeniyle Hatay ve Adana havzasında deprem riskine dikkat çekti. 1766'dan beri bölgede büyük bir deprem olmadığını belirterek, bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da beklenen depremle ilgili endişelerini yineleyerek, bilimsel araştırmaların İstanbul'da zamanın yaklaştığını gösterdiğini ve 30 yıl içinde beklenen depremin 23 yılının geçtiğini ifade etti. Görür, İstanbul'da beklenen maksimum 7,5 büyüklüğündeki depremin, Maraş'taki depremlerden daha küçük olmasına rağmen, potansiyel hasarın daha fazla olabileceğini belirtti.
9 Şubat 2023

Miyase İlknur, Erdal Atabek'in vefatını ve onunla ilgili anılarını paylaşıyor. Erdal Atabek'in gazetecilik kariyerine ve kişisel özelliklerine değiniliyor. İlknur, Atabek'in sağlığına dikkat eden, dinç ve genç görünen bir kişi olduğunu belirtiyor. Atabek'in 1977 1 Mayıs'ında ve Barış Derneği davalarında gösterdiği duruşu hatırlatıyor.
1 Haziran 2024

İbrahim Kahveci, AK Parti yönetiminde Türkiye'nin durumunu 'cehalet, sefalet, felaket' kelimeleriyle özetliyor. Yazısında, vatandaşların gerçeklerden çok şova önem verdiğini, ülkeden nitelikli beyin göçünün yaşandığını ve buna karşın niteliksiz göç alındığını belirtiyor. Kahveci, bu durumun Türkiye'yi yapısal olarak çöküşe sürüklediğini ve büyük bir felakete doğru ilerlediğini ifade ediyor.
6 Mart 2024

Ayşenur Arslan, Menzil tarikatının Türkiye'deki etkisini ele alıyor ve bu konuda ciddi bir tehlike olduğunu vurguluyor. İsmail Arı'nın Menzil üzerine yazdığı araştırma kitabının kısa sürede üçüncü baskıya ulaşmasını örnek göstererek, tarikatın kadın ve erkekler üzerindeki olumsuz etkilerine ve siyasi gücüne dikkat çekiyor. Arslan, Menzil'in Türkiye'nin önemli organlarını sarmış bir kanser metaforu kullanarak, bu yapıyla mücadelenin önemini vurguluyor.
17 Şubat 2024

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek iktisat politikalarını belirlemek amacıyla 'Yeniliğe Davet' sloganıyla İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ni düzenledi. Kongre, bir hafta süresince çeşitli bilim insanları ve sosyal figürlerin katılımıyla gerçekleşti. Sekiz aylık bir hazırlık sürecinin ardından, 211 maddenin yer aldığı ve çoğunluğu oy birliğiyle kabul edilen sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirge, İzmir'den tüm Türkiye'ye ve dünyaya hitap eden katılımcı bir girişim olarak nitelendiriliyor.
22 Mart 2023

Bozburun Yarımadası'nda Helenistik Dönem'e ait Kaletepe Yazıtı keşfedildi. Yazıt, Anadolu'nun farklı kentlerinden gelen sekiz kişinin finansal katkılarını listeliyor ve Bozburun'un antik dönemde aktif bir ticaret merkezi olduğunu kanıtlıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Dr. Volkan Demirciler ve ekibi tarafından bulunan yazıt, bölgenin arkeolojik ve sosyo-ekonomik geçmişine dair önemli bilgiler sunuyor. Bu keşif, Türkiye'nin kültürel miras çalışmaları açısından büyük bir öneme sahip.
23 Temmuz 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör'ün 'İstanbul'da yakışıklı bir deprem olsun' dediğini iddia etti. Şengör, bu iddiayı Habertürk yazarı Fatih Altaylı ile yaptığı görüşmede yalanladı ve Ercan ile yıllardır konuşmadığını belirtti. Altaylı ise Ercan'a, Şengör'ü taklit etmek istiyorsa bunu bilim yaparak ve makale yazarak yapması gerektiğini tavsiye etti.
17 Şubat 2023

İsmet Özkul, Mehmet Şimşek'in ve Nureddin Nebati'nin mali politikalarını ve bütçe dengelerini karşılaştırıyor. Özkul, her iki dönemde de bütçe açığı ve borçlanma miktarlarının arttığını, yapısal dengeler açısından büyük bir fark olmadığını belirtiyor. Ayrıca, yerel seçimler sonrası bütçe politikalarında beklenen değişikliğin mali yükü artıracağını öne sürüyor.
12 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, The Economist dergisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı diktatörlükle ilişkilendiren kapağını ve İsveç'te Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kuran yakma eylemini eleştirdi. İmamoğlu, bu tür olayların toplumu rahatsız ettiğini ve her seçim öncesi yaşanan bu tür yüksek dozlu çıkışların fayda sağladığı kişi ve kurumların belli olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam ülkeleriyle birlikte İsveç'teki eyleme karşı güçlü bir irade göstermesinin önemine vurgu yaptı.
21 Ocak 2023

İbrahim Kahveci, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve potansiyel yıkım veya sıkıntı senaryolarını değerlendiriyor. Mayıs seçimlerinden önce iktidar değişikliği olmazsa, Türkiye'nin ya büyük bir yıkım ya da büyük sıkıntı ile karşı karşıya kalacağını öngörmüştü. Erdoğan'ın ekonomi politikaları ve karar alma süreçlerinin öngörülemezliği, ekonomideki en büyük risk olarak görülüyor. Kahveci, Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz'ın bu belirsiz ortamda ekonomiyi yönetmeye çalıştıklarını ve ekonominin sadece Erdoğan'ın kararlarına bağlı olmadığını, aynı zamanda hazine garantili müteahhitlere verilen fahiş fiyatların da sorun teşkil ettiğini ifade ediyor.
12 Mart 2024

İstanbul Tabip Odası, 'Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri' kapsamında Diken muhabiri Mesude Erşan'ı 'İnternet haber araştırma' kategorisinde ödüllendirdi. Erşan'ın 'İki yeni yerleşke bir eski Cerrahpaşa etmiyor' başlıklı haberi, Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ve taşınan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin karşılaştığı sorunları ele aldı. Ödül töreni, 17 Mart 2024'te İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
28 Şubat 2024

Jale Özgentürk, İstanbul'a yapılan 'ihanet' kavramını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle hatırlatarak, şehirdeki rant odaklı inşaat faaliyetlerini eleştiriyor. Özgentürk, özellikle Tersane Haliç Projesi'ni örnek göstererek, bu projelerin İstanbul'un tarihi ve kültürel dokusuna zarar verdiğini savunuyor. Projenin detaylarına değinerek, 1.4 milyar dolarlık ihale ile 49 yıllığına alınan projenin yat limanı, otel, AVM ve diğer yapılar içerdiğini belirtiyor.
21 Haziran 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15-21 Mart tarihleri arasında 'Yeniliğe Davet' sloganıyla İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ni düzenliyor. Kongrede dünyaca ünlü bilim insanları, tarihçiler, siyasetçiler, sosyologlar ve aktivistler sunum yapacak. Kongre, 6 Şubat depremi nedeniyle ertelenmişti ve bazı konuşmalar çevrimiçi olarak da yayımlanacak. Ayrıca Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da kongreye katılacak.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim