İsrail ve Hamas arasında Cuma günü başlayan ve bu gece yarısı sona ermesi beklenen dört günlük geçici ateşkes, iki gün daha uzatıldı. Ateşkes süresince Gazze'deki rehineler ve İsrail hapishanelerindeki bazı mahkumlar serbest bırakıldı, acil yardımlar bölgeye ulaştırıldı. Hamas, daha fazla mahkumun serbest bırakılması amacıyla ateşkesin uzatılmasını talep etmişti. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al Ansari, ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.
27 Kasım 2023

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik bir saldırı başlattı. Saldırı sonucunda en az 22 İsrailli hayatını kaybetti ve 545 kişi yaralandı. Olayla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
7 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından, İsrail ağır bir karşı saldırı başlatmıştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre, saldırılarda ölenlerin sayısı 3 bine, yaralananların sayısı ise 12 bin 500'e yükseldi.
17 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

Gazze'deki Hamas yönetimi, İsrail'in 'Aksa Tufanı' saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 17 bin 700'e yükseldiğini açıkladı. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Geçen hafta sona eren yedi günlük ateşkesin ardından İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saatte 213 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
9 Aralık 2023

Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep havalimanlarını vurduğunu duyurdu. Saldırının, Suriye'nin İsrail'e yönelik önceki topçu ateşine karşılık olarak düzenlendiği belirtildi. İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e yönelik çok sayıda top atıldığını ve bunlardan bazılarının İsrail topraklarına ulaştığını açıklamıştı. Bu saldırı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırısının ardından gerçekleşti.
12 Ekim 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsrail'in Hamas'ın saldırılarına karşı verdiği yanıtın orantılı olması gerektiğini ifade etti. Stoltenberg, İsrail'in kendini savunma hakkının olduğunu, ancak verilecek yanıtın masum sivillerin ölümünü önlemek için orantılı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'e düşman ülkelerin mevcut çatışma durumunu kullanmaması gerektiğini vurguladı ve ABD'nin bölgedeki askeri varlığını artırdığını hatırlattı.
11 Ekim 2023

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde 'şartlı güvence' aldıklarını açıkladı. Buhabib, Hizbullah'ın İsrail'in Lübnan'a taciz ve saldırıda bulunmaması halinde savaşa müdahil olmayacağını belirtti. Bu açıklama, İsrail ordusunun Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurduğu ve Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail sınırındaki askeri noktaya yapılan saldırıyı üstlendiği bir dönemde geldi.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Batı Şeria'ya yaptığı ziyaret sırasında, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 2024 yılı boyunca devam edeceğini belirtti. Halevi, Gazze'de sürekli bir savaş durumunun olacağını ve İsrail'in kuzeyinde yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü konusunda Hizbullah'a baskı yapılacağını ifade etti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri yapısının dağıtıldığını ve şimdi merkez ve güney bölgelerine odaklanılacağını açıkladı.
8 Ocak 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından, İsrail ağır bir karşı saldırı başlatmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, bu saldırılarda ölenlerin sayısı 4 bin 137'ye, yaralananların sayısı ise en az 13 bin oldu.
20 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'deki durumla ilgili konuştu. Abdullahiyan, Gazze'deki saldırıların 'soykırım' ve 'savaş suçu' olduğunu belirtti ve ABD ile Avrupa ülkelerini İsrail'e açıkça destek vermekle suçladı. Ayrıca, Filistin-İsrail çatışmalarının yayılmasını istemediklerini, ancak Gazze'deki soykırım devam ederse 'ateşi durduramayacaklarını' ve ABD'nin 'bu ateşten kurtulamayacağını' ifade etti.
26 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'de bir hastane saldırısında 471 kişinin ölümüne neden olan olay nedeniyle Türkiye'de üç günlük milli yas ilan ettiğini duyurdu. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissettiğimizi ve çoğunluğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyduğumuz saygının bir gereği olarak bu kararı aldığımızı belirtti. Gazze yetkilileri, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu ve iç istihbarat örgütü Şabak tarafından Gazze'ye yapılan hava saldırısında 12 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Ölenler arasında İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın lider kadrosundan üç kişi, eşleri ve çocukları da bulunuyor. İslami Cihad Hareketi Sözcüsü, İsrail'in eylemlerine karşı direniş güçlerinin tüm seçeneklere açık olduğunu belirtti.
9 Mayıs 2023

Hamas, şu ana kadar 26'sı İsrailli toplam 45 rehineyi serbest bırakırken, İsrail 78 Filistinliyi serbest bıraktı. İki taraf arasında 'insani ara' adı verilen süreçte, rehine takası yapılması ve Gazze'ye insani yardım girişine izin verilmesi kararlaştırıldı. Hamas, İsrail'in bazı koşulları yerine getirmediğini iddia ederek takası erteledi, ancak Katar'ın devreye girmesiyle engeller aşıldı ve takas devam etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, her 10 İsrailli rehineye karşılık 'insani ara'nın bir gün uzatılmasını olumlu bulduğunu belirtti.
27 Kasım 2023

ABD merkezli Politico haber sitesi, ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarını yıl sonuna kadar sonlandırması yönünde bir süre tanıdığını bildirdi. Haber, ismi açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırılarak verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv ziyaretinde bu süreyi vurguladığı ve İsrailli yetkililere 'O kadar krediniz yok' dediği iddia edildi. The Wall Street Journal ise Blinken'ın İsrail savaş kabinesine saldırıların haftalar içinde bitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
9 Aralık 2023
İşaretlediklerim