JPMorgan ekonomistleri, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz indirimine daha erken başlayacağını öngörüyor. Çekirdek enflasyonun yüzde 0,1 ile Ağustos 2021'den beri en yavaş artışı kaydetmesi ve yıllık bazda yüzde 3,3 ile üç yılın en düşük seviyesine inmesi, bu beklentiyi güçlendirdi. JPMorgan ekonomisti Michael Feroli, bu olumlu verilerin Eylül ayında bir faiz indirimi için zemin hazırladığını belirtti.
11 Temmuz 2024

ABD Federal Rezerv'in (Fed) ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşmesi beklenirken, ikinci bir indirimin aralık ayında yapılması öngörülüyor. Robobank kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, mart ayı enflasyon verilerinin Fed'in haziran ayında faiz indirimi yapma ihtimalini ortadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, Marey ve diğer ekonomistler, Fed'in bilanço küçültme hızını mayıs ayında yarı yarıya azaltabileceğini ve bu durumun Fed'in politik duruşunu test edeceğini ifade ettiler. 2025 yılına kadar Fed'in faiz indirim döngüsünün devam edebileceği ve bu süreçte toplamda dört faiz indirimi yapılması mümkün görünüyor.
29 Nisan 2024

Merkez Bankası, yılın ilk enflasyon sunumunda TL'nin değer kaybı beklentilerinin kırılması, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve ithal tüketim malı talebinin azaltılması gibi üç anahtar hedefe odaklandı. Bankanın sıkı para politikası duruşu ve kararlı tutumu, TL'ye geçişi hızlandırabilir ve enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Bu adımlar, dezenflasyon sürecinin başlaması için önemli olarak değerlendiriliyor.
11 Şubat 2024

Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Analizde, resesyon beklenmediği ve son enflasyon ile iş gücü piyasası verilerinin bu ihtimali desteklediği belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki siyasi belirsizliklerin küresel kredi politikalarını etkileyebileceği vurgulandı. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin de küresel krediler için önemli bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.
29 Temmuz 2024

Merkez Bankası, mevsimsellikten arındırılmış aylık oranları açıkladı ve bu oranlara göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 41'e ulaşacağı belirtildi. Ancak, mevsimsellikten arındırılmamış oranlar daha yüksek olduğundan, gerçekçi beklentilerin bu yönde olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın 9 Mayıs'ta açıklanacak ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı çekilmesi bekleniyor. İlk dört ayın enflasyon oranının yüzde 19-20 civarında olması ve bu durumun yıl sonu tahminlerini etkilemesi öngörülüyor.
5 Mart 2024

Merkez Bankası, 'Herkes İçin Ekonomi' başlığı altında yayınladığı son videoda 'baz etkisi' konusunu ele alarak, yıllık enflasyonun baz etkisiyle düşmesinin önemli olmadığını vurguluyor. Videonun, gelecekteki 'Faizi indir' baskılarına karşı kamuoyu oluşturma ve belirli kesimlere mesaj verme amacı taşıdığı belirtiliyor. Ayrıca, enflasyon görünümünü değerlendirirken yıllık verilerin yanı sıra aylık enflasyon verilerinin de dikkate alınmasının önemi vurgulanıyor.
12 Mart 2024

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubat ayında aylık bazda yüzde 0,4 artış gösterdi. Ancak, yıllık bazda enflasyon oranı yüzde 3,2'ye ulaşarak piyasa beklentilerinin üzerine çıktı. Bu durum, ekonomik analizler ve piyasa tahminleri açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
12 Mart 2024

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevduat faizini yüzde 3,75'te sabit bıraktı. Banka, enflasyonun zayıf ekonomik büyümeye kıyasla daha az sorun teşkil etmeye başlaması nedeniyle bu kararı aldı. ECB, faiz oranlarını gerektiği müddetçe kısıtlayıcı tutma taahhüdünü yineledi ve kısıtlayıcılığın seviyesinin ve süresinin verilere bağlı olacağını belirtti. Euro Bölgesi'nde enflasyon haziranda yıllık bazda yüzde 2,5 seviyesine geriledi.
18 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Şubat ayı yıllık enflasyon oranı %67,07 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentilerinin üzerinde çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelede dezenflasyon sürecinin yılın ikinci yarısında belirgin sonuçlar vereceğini ve 2025'te bu sürecin daha da hızlanacağını ifade etti. Yılmaz, Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı adımlarının yanı sıra maliye politikası ve yapısal reformlarla desteklenecek dezenflasyon sürecinin önemine vurgu yaptı.
6 Mart 2024

Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın piyasa ile daha etkili iletişim kurması gerektiğini ve faiz politikalarında daha proaktif olunması gerektiğini savunuyor. Zelyut'a göre, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede yeterince kararlı olmadığı ve piyasalarda belirsizliğe neden olduğu eleştirilerini yapıyor. Ayrıca, Amerikan Merkez Bankası FED'in iletişim ve faiz politikalarını örnek göstererek, Merkez Bankası'nın bu konularda daha stratejik davranması gerektiğini vurguluyor.
8 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın tahminlerine dayanarak, mevcut yüzde 65 olan enflasyon oranının üç yıl içinde yüzde 9'a düşeceğini ancak bu süreçte fiyatların yüzde 70 artacağını ifade ediyor. Bu durumun, enflasyon düşüşü olarak sunulsa da, fiyat artışlarının devam ettiği bir gerçekliği gizleyeceğini ve enflasyon düşüşünün propaganda malzemesi olarak kullanılabileceğini öne sürüyor. Aktaş, bu tahminlerin gerçekleşebilirliğine dair şüphelerini de dile getiriyor.
15 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeledeki yaklaşımını eleştirerek, hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarındaki artışın enflasyonun temel nedenleri olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Korkmaz'a göre, enflasyon beklentilerinin yüksek olması ekonomi yönetiminin yarattığı güven sorunundan kaynaklanıyor. Ayrıca, Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin faizleri reel düzeye çıkarsa bile ekonomik istikrarı sağlayamayacağını, bunun için istikrar programı, IMF ile iş birliği ve demokratik, hukuki bir güven ortamının yeniden oluşturulması gerektiğini vurguladı.
24 Mart 2024

Alaattin Aktaş'ın analizine göre, resmi olarak dile getirilen yüzde 36'lık enflasyon tahmini, detaylı bir inceleme yapıldığında Merkez Bankası'nın aslında yüzde 39-40'lık bir enflasyona razı olduğunu gösteriyor. Bu sapmanın önemli olmadığı, çünkü Merkez Bankası'nın daha önce de enflasyon tahmin aralığını geniş tutarak 42'ye kadar bir alan bıraktığını belirtiyor. Bu durum, enflasyon tahminlerindeki belirsizliğin derinliğini ve Merkez Bankası'nın geniş bir marjla hareket etme eğilimini ortaya koyuyor.
9 Şubat 2024

ABD'de nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından hazine tahvilleri ve dolar endeksi değer kaybetti. Buna karşılık altın, hisse senetleri ve kripto paralar yükselişe geçti. Ons altın 2 bin 380 dolara kadar çıkarken, Bitcoin yüzde 5'e yakın artışla 64 bin 500 doları test etti. ABD'de yıllık enflasyon yüzde 3,4 artış gösterirken, ortalama kazançlar yüzde 0,4 düştü.
15 Mayıs 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladığı bir basın toplantısında, bir gazetecinin 'Geçinebiliyor musunuz?' sorusuna, toplantının amacının enflasyonu konuşmak olduğunu belirterek yanıt vermedi. Merkez Bankası, 2024 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak sabit tuttuğunu açıkladı. Karahan'ın selefi Hafize Gaye Erkan ise geçmişte verdiği bir röportajda, İstanbul'daki yüksek ev fiyatları nedeniyle annesiyle yaşamak zorunda kaldığını belirtmişti.
8 Şubat 2024

Rusya Merkez Bankası, politika faizini 26 Temmuz'da 200 baz puan artırarak yüzde 18'e yükseltti. Buna rağmen, ülkede şirket ve tüketici kredilerinin kullanımı artmaya devam ediyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu durumu 'garip' bulduğunu belirterek, hükümet ve Merkez Bankası'nı enflasyonu azaltmak için daha etkili ve eşgüdümlü eylemler yapmaya çağırdı. Putin, kredilerdeki artışın enflasyonu yükselttiğini ve mali sektördeki hızlı gelişimin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
26 Ağustos 2024

Yalçın Karatepe, Merkez Bankası'nın enflasyon raporunu değerlendirerek, Türkiye'de yüksek enflasyonun kalıcı olacağını öne sürdü. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını önemli ölçüde artırmasına rağmen, enflasyonun beklenen düzeylere inmemesi ve hatta artış göstermesi eleştirildi. Karatepe, enflasyonla mücadelede yeni yönetimin de sorumluluğunun olmadığını ve enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 36 yerine muhtemelen yüzde 50 civarında olacağını ifade etti.
9 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın Ocak ayına ilişkin 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunda, ocak ayındaki yükselişin ardından enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağı belirtildi. Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 6,70 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 64,86 olarak kaydedildi. Enerji ve temel mal gruplarında fiyat artışları devam ederken, diğer ana gruplarda gerileme gözlemlendi. Üretici fiyatlarındaki aylık artış maliyet gelişmeleriyle uyumlu olup, yıllık üretici enflasyonu yatay seyretmiştir.
6 Şubat 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, küresel ekonominin beklenen 'yumuşak iniş'i gerçekleştireceğinden emin olduklarını ifade etti. Georgieva, geçen yıl faiz oranlarının onlarca yıldır görülmemiş bir hızda artırıldığını belirterek, yıl ortasından itibaren faizlerin düşmeye başlayacağını ve enflasyonun geçen yıl izlediği yönde şekilleneceğini öngördü. Ayrıca, Covid-19 salgını sonrası beklenmedik durumların ve İsrail ile Hamas arasındaki savaşın uzamasının küresel ekonomi üzerinde etkileri olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
12 Şubat 2024

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Zürih Üniversitesinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, enflasyonun hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Georgieva, dünya ekonomisinin dirençli olduğunu ve bu yıl ve gelecek için yüzde 3,2'lik bir büyüme öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın iş gücünü tsunami gibi etkileyebileceğini ve gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 60'ını, dünya çapındaki işlerinse yüzde 40'ını etkileyebileceğini söyledi. Yapay zekanın iyi yönetilmesi halinde üretkenlikte artışa neden olabileceğini, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe yol açabileceğini vurguladı.
14 Mayıs 2024
İşaretlediklerim