Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'ye asker göndermesi karşılığında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a 70'ten fazla hayvan hediye etti. Bu hediyeler arasında aslan, bozayı ve çeşitli kuş türleri bulunuyor. İki ülke arasında daha önce de stratejik ortaklık anlaşması imzalanmış ve askeri işbirliği taahhüt edilmişti. ABD, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğini ve bu askerlerin Ukrayna'ya karşı savaşta kullanılacağını iddia ediyor.
22 Kasım 2024

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kuzey Kore'nin Rusya'ya sadece silah değil, aynı zamanda insan gücü de sağladığını belirtti. Zelenski, Kuzey Kore'nin Rusya'nın yanında yer aldığını ve bu durumun uluslararası suçlular koalisyonunu güçlendirdiğini ifade etti. Ayrıca, Rusya'nın askeri personel sayısını artırma çabaları ve bu kapsamda yeni yasalar çıkardığı da vurgulandı. Zelenski, müttefiklerinden daha fazla destek talep etti.
16 Ekim 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verme planına tepki gösterdi. Putin, bu uçakların Rusya'ya karşı üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları durumunda, nerede olurlarsa olsunlar Rusya için meşru hedef olacağını belirtti. Ayrıca, F-16 savaş uçaklarının nükleer silah taşıma kapasitesine dikkat çekerek, bu uçaklarla mücadele ederken bunu göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.
28 Mart 2024

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin iyileşmesi, bölgesel dinamikler açısından önemli sonuçlar doğurabilir. Bu iyileşmenin, özellikle Libya'daki çatışmaların çözümüne ve Doğu Akdeniz'deki enerji işbirliğine olumlu etkileri olması beklenmektedir. Mısır Cumhurbaşkanı Es-Sisi'nin açıklamaları, Mısır'ın bu süreçte Yunanistan'ın tutumunu da dikkate alacağını ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü önceleyebileceğini gösteriyor. Bu durum, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmazlıkların da ele alınabileceğini işaret ediyor.
17 Şubat 2024

COP29 İklim Zirvesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı ve Türkiye'nin kömürden kademeli çıkış kararı alması gerektiği vurgulandı. Aralarında Greenpeace ve TEMA'nın da bulunduğu sivil toplum kuruluşları, Türkiye'nin kömürlü termik santrallerden çıkış yaparak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin 2035 yılı için belirlediği 120 GW güneş ve rüzgar enerjisi kapasite hedefi, kömürden çıkışla birlikte iklim hedeflerine ulaşmada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu adım, Türkiye'nin uluslararası yatırım ve desteklere ulaşmasını da kolaylaştırabilir.
11 Kasım 2024

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir alışveriş ve eğlence merkezinde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 60 kişi öldü, 115 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi. Rusya Soruşturma Komitesi, olay yerindeki delillerin toplandığını ve incelemelerin devam ettiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia etti, ancak IŞİD saldırıyı üstlendi. Rusya, ABD'nin olayla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Küresel enerji tüketiminin yüzde 81,2'si fosil yakıtlardan karşılanıyor ve bu oran azalmıyor, aksine artıyor. 2023 yılında kömür ve petrol kullanımındaki artış, sera gazı emisyonlarını rekor seviyelere çıkardı. Enerji Enstitüsü'nün raporuna göre, fosil yakıt tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 1,5 arttı ve enerji kaynaklı emisyonlar ilk kez 40 gigaton karbondioksiti geçti. Fosil yakıtların artan kullanımı, iklim değişikliğinin etkilerini daha da şiddetlendiriyor.
22 Ağustos 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermeni askerlerinin 1 Ocak 2025'ten itibaren Türkiye-Ermenistan ve Ermenistan-İran sınırlarında Rus Sınır Muhafızları ile birlikte görev alması konusunda anlaştı. Bu anlaşma, 1992'den beri Rus askerlerinin yürüttüğü sınır koruma hizmetlerinde değişiklik yapılmasını öngörüyor. Ayrıca, Ermenistan-İran sınırındaki kontrol noktası tamamen Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi'ne bağlı Sınır Muhafız Birlikleri tarafından yönetilecek. Görüşmede enerji, eğitim ve insani alanlarda işbirliği konuları da ele alındı.
8 Ekim 2024

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, Seul Savunma Diyaloğu 2024 konferansında yaptığı açılış konuşmasında, gıda, enerji ve göçün otokratik liderler tarafından silah olarak kullanıldığını belirtti. Bauer, Avrupa ve Asya'nın güvenliğinin birbirinden ayrılamaz olduğunu ve Çin'in uluslararası denizcilik yasalarına saygı göstermediğini vurguladı. Ayrıca, NATO'nun Hint-Pasifik bölgesindeki partnerleriyle çok katmanlı işbirliği kurduğunu ifade etti.
11 Eylül 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı verdiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, UCM'ye taraf Moğolistan'a vardı. Avrupa Komisyonu ve Ukrayna, Moğolistan'a Putin'i tutuklaması çağrısında bulundu ancak bu çağrı karşılık bulmadı. Putin, Moğolistan Dışişleri Bakanı tarafından sıcak bir şekilde karşılandı ve yarın Moğolistan Devlet Başkanı ile bir araya gelmesi bekleniyor.
2 Eylül 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'den, köpek korkusunu bilmeden yanında köpek bulundurduğu için özür diledi. Merkel, anılarında Putin'in köpekleri bir güç oyunu olarak kullandığını belirtmişti. Putin, Merkel'e hitaben, kalbini kırmak istemediğini ve tekrar gelirse böyle bir şey yapmayacağını söyledi. Bu olay, Merkel'in anı kitabında yer alan bir anının tekrar gündeme gelmesiyle ortaya çıktı.
2 Aralık 2024

ABD istihbarat kurumları, Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümüyle ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in direkt olarak bir rolü olmadığını belirtti. Navalni, 2021'de zehirlenme iddiası sonrası tedavi görmüş ve daha sonra Rusya'da tutuklanarak ceza almıştı. Navalni'nin şüpheli ölümü sonrası birçok Avrupa lideri ve ABD Başkanı Joe Biden, Putin'i suçlamıştı. Ancak ABD istihbarat raporları, Putin'in öldürülme emrini vermediğini ortaya koydu.
27 Nisan 2024

Ukrayna'da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktı. Yangının, santral yakınında süren top atışlarının neden olduğu ileri sürüldü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yangını Rusya'nın başlattığını iddia etti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yangını doğruladı ancak bölgede güvenlik açısından herhangi bir tehlike olmadığını bildirdi.
12 Ağustos 2024

NATO liderleri, ittifakın 75’inci yıldönümünü kutlamak üzere 9 Temmuz’da Washington’da bir araya gelecek. Zirvede, küresel barış ve güvenliğin kaos halinden kurtuluş çareleri araştırılacak. Makalede, NATO'nun Doğu'ya genişlemesi, Rusya'nın güvenlik endişeleri ve Ukrayna krizi gibi konular ele alınıyor. Ayrıca, Çin karşıtı retoriğin tehlikeleri ve nükleer silahlanma konusundaki endişeler de vurgulanıyor.
5 Temmuz 2024

Arjantin heyeti, Devlet Başkanı Javier Milei'nin talimatıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen COP29 İklim Konferansı'ndan çekildi. Milei, bu kararı ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından aldı. Daha önce iklim değişikliği politikalarına karşı eleştirilerde bulunan Milei, Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme sinyalleri vermişti. COP29, dünya çapında iklim değişikliği konularının ele alındığı önemli bir organizasyon olup, 169 ülkeden 72 bin kişinin katılımıyla gerçekleşiyor.
14 Kasım 2024

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nükleer tehdit nedeniyle dünyadaki gerilimin derecesini simgeleyen kıyamet saatine iki dakika kaldığını belirtti. Ryabkov, bu durumun geri döndürülemez olmadığını ve ordunun hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna ile çatışmasının çözümü için Batı'ya tek taraflı taviz vermeyeceğini ifade etti. Kıyamet saati, ilk kez 1947'de nükleer silahların kontrol altına alınmasının aciliyetini göstermek için Atom Bilimcileri Bülteni'nin kapağında yer almıştı.
4 Ağustos 2024
İşaretlediklerim