İstanbul'da 2021 yılında gerçekleşen Onur Yürüyüşü sırasında polis tarafından gözaltına alınan AFP foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarıyla dava açıldı. MLSA'nın polisler hakkında yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanırken, Kılıç'ın polislere direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına karar verildi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin polis müdahalesinin orantısız güç kullanımı olduğuna hükmettiği karar savcı tarafından dikkate alınmadı. Türkiye Gazeteciler Sendikası konuya tepki gösterdi.
24 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Nükhet Sirman, bir araştırma kapsamında görüştüğü teknik takipte olan bir kişi nedeniyle gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sirman'a yurtdışı yasağı getirildi ve haftada bir gün karakola imza atma zorunluluğu konuldu. Bu olay, Sirman'ın duruşmasının ardından gerçekleşti.
26 Mart 2024

Adli tıp uzmanı Dr. Ayşe Uğurlu, sağlık, hukuk ve insan hakları örgütlerinin ortak basın açıklamasına katıldığı için kamu görevinden açığa alındı. Uğurlu, 2020'de avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın adil yargılanma talebiyle başlattıkları açlık grevi sürecinde, avukatların sağlık durumlarının kötüleşmesi ve zorla müdahalenin gündeme gelmesi nedeniyle düzenlenen basın toplantısına katılmıştı. Uğurlu, adli süreç tamamlanmadan sağlık müdürlüğü ve sağlık bakanlığı üzerinden soruşturma açıldığını ve memuriyet görevinden ihracının talep edildiğini belirtti. Uğurlu'nun durumu, İnsan Hakları için Hekimler, Latin Amerika ve Karayipler İşkence Cezasızlık ve Diğer İnsan Hakları İhlallerine Karşı Sağlık Kuruluşları Ağı ve Dünya Tabipleri Birliği tarafından kınandı.
23 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli korgeneral Hakkı Kılınç ve emekli tuğgeneral İdris Koralp'in kalan cezalarını sağlık sorunları gerekçesiyle kaldırdı. Adli Tıp Kurumu'nun sağlık raporlarına dayanarak verilen bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Daha önce Kılınç ve diğer bazı hükümlüler sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmiş, emekli korgeneral Vural Avar ise cezaevinde hayatını kaybetmişti. Adalet Bakanlığı, yaşlı ve hasta hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
3 Mart 2023

Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasına gerekçe gösterilen iddianameyi hazırlayan savcı D.Y.'nin, İçişleri Bakanlığı'nın terörden arananlar listesinde FETÖ firarisi olduğu ortaya çıktı. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış, Hakkari başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyım olarak atanmıştı. Bu durum, muhalefet partileri ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi.
3 Haziran 2024

Televizyoncu Metin Uca, Ankara'ya gitmek üzere İstanbul Havalimanı'na geldiğinde kimlik kontrolü sırasında hakkında arama kararı olduğu anlaşıldı ve gözaltına alındı. İşlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakılan Uca'nın gözaltına alınma nedeni, oyununda okuduğu Fatih Sultan Mehmet'in bir sözü nedeniyle hakkında yapılan şikayet olduğu gazeteci Murat Ağırel tarafından Twitter üzerinden paylaşıldı.
2 Şubat 2023

Eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, cinayet şüphelisi Tolgahan Demirbaş'ın MHP Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alındığı iddia edildi. Kılavuz'un, cinayetten dört gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Gazeteci Alican Uludağ, Soylu'nun görevden alınması gerektiğini, çünkü cinayet soruşturmasını yürüten polisin Soylu'ya bağlı olduğunu ve bu durumun soruşturmanın bağımsızlığını etkileyebileceğini öne sürdü.
4 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar'ın adliyede dönen rüşvet çarkına ilişkin HSK'ye dilekçe gönderdiği biliniyordu. Dilekçede, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia ediliyordu. Tunç, konunun yakından takip edildiğini ve gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını belirtti.
16 Ekim 2023

İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görevli savcı Ş.B. hakkında, bir kâtibi taciz ettiği iddiasıyla dava açıldı. Ş.B.'nin adliyede başka kişileri de sözlü taciz ettiği öne sürüldü. Katip, savcının ısrarla kendisini evine davet ettiğini ve evde yaklaşık bir saat kaldığını ifade etti. Mahkeme başkanı, savcı hakkında zorla getirme kararı verdi ve duruşma ertelendi.
24 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayetiyle bağlantılı olduğu iddia edilen eski milletvekili Olcay Kılavuz'u Meclis'teki grup danışmanlığı görevinden aldı. Sinan Ateş, 2022 yılında Ankara'da motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğramış ve hayatını kaybetmişti. Cinayet soruşturmasında Kılavuz'un evinde azmettirici olarak suçlanan Tolga Demirbaş bulunmuştu. Kılavuz, basına konuştuğu için Bahçeli'nin tepkisini çekmişti.
28 Mayıs 2024

İzmir'de, sosyal medyada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınan bir yurttaş, tutuklandı. İzmir Başsavcılığı, takma ad kullanan sosyal medya kullanıcısının gözaltına alınması için soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, iddia edilen kişinin bir hastanede hemşire olarak görev yapan E.K. olduğu belirlendi.
1 Eylül 2023

Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, eleştiriler ve tartışmalı fotoğraflar nedeniyle emekli edildi. Yerine Orgeneral Ali Çardakçı atandı ve hakkında 'Menzilci' olduğu iddiaları yeniden gündeme geldi. Çardakçı bu iddialara dair henüz bir açıklama yapmadı. Yeni atamalarla birlikte belirli isimlerin tasfiye edildiği ve bazı tarikat mensuplarının yükseldiği gözlemlendi.
20 Ağustos 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 427 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
23 Haziran 2024

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'liler hakkında Kobani davasında verilen tutukluluk kararlarında, eski HDP'liler Ayhan Bilgen ve Altan Tan'ın ifadeleri gerekçe olarak kullanılmış. Bilgen, ifadelerinin arkasında olduğunu belirtmiş ve avukatlara ulaştırabileceğini ifade etmiş. Bilgen'in adı, davanın hakimi Bahtiyar Çolak'ın görevden alınmasından sonra mahkeme tarafından kullanılmamaya başlanmış. Bilgen ve Tan'ın ifadeleri, HDP'nin PKK/KCK silahlı terör örgütünün güdümünde faaliyet gösterdiği iddialarına atıfta bulunuyor.
23 Mart 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 15 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 419 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar verdi. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
15 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, Dissensus Research adlı kuruluşun kurucu ortağı olarak yürüttüğü bir araştırma sırasında, görüştüğü bir kişinin 'teknik takipte' olması gerekçesiyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın jandarma sorgusu tamamlandı ve dosyada gizlilik kararı bulunuyor. İlerleyen süreçte başsavcının Sirman'ın ifadesini alması bekleniyor.
26 Mart 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Şubat 2024 itibariyle 2 bin 294 gündür hapiste bulunuyor. 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etti ve Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Kavala'nın cezasını onayladı.
11 Şubat 2024

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili olarak MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk, iki özel harekat polisi ve saldırıyı organize etmekle suçlanan Doğukan Çep dahil 13 kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı ise henüz yakalanmadı. Özyağcı'nın kaçırılmasında kilit isim olarak gösterilen eski Ülkü Ocakları genel merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş, ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
18 Ocak 2023

Çankırı'da bir dolandırıcı, telefonla ulaştığı kişiyi FETÖ ile ilişkilendirme korkusu yaratarak banka hesabına 440 bin lira yatırmaya ikna etti. Ayrıca mağdurun evine giderek ziynet eşyası da alan zanlı, toplamda yaklaşık 1 milyon lira dolandırdı. Mağdurun şikayeti üzerine yapılan araştırmalar sonucu Ankara'da ikamet eden zanlı yakalandı ve tutuklandı. Olayla ilgili diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
20 Ocak 2023

Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, 'örgüt üyesi olmak' suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davada savunma yaptıktan sonra tahliye edildi. Bayındır, 23 Aralık'ta düzenlenen baskınlar sonucu gözaltına alınmış ve 27 Aralık'ta tutuklanmıştı. Savcılık, Bayındır'ın tutukluluğunun devamını talep etmiş, ancak mahkeme avukatların savunmasını takiben tahliye kararı vermiştir.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim