Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın eleştirilere konu olan çadır göndermeme durumunun ardından, Ahbap Derneği'nin Kızılay'dan 46 milyon liraya çadır satın aldığı ortaya çıktı. Haluk Levent, yaptıkları işlemin kanuni ve doğru olduğunu, çadırların acil ihtiyaç nedeniyle satın alındığını ve Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.'den faturalı olarak alındığını belirtti. Ayrıca, eleştirilere yönelik olarak, önceliklerinin bölgedeki acı çeken insanlar olduğunu ve denetim raporlarında herhangi bir eksiklik olması durumunda bu durumun görüneceğini ifade etti.
26 Şubat 2023

Türkiye'de bir dizi televizyon kanalının düzenlediği ortak canlı yayında toplanan yardımlar AFAD ve Kızılay'a verilmek üzere düzenlenirken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yayına telefonla bağlanarak 30 milyar TL bağış yapacaklarını açıklaması sosyal medyada geniş yankı buldu. Kullanıcılar, Merkez Bankası'nın bağış yapmasının mantığını ve bu paranın kaynağını sorgulayarak, kamu kurumlarının bağış yapmasının doğruluğu ve ekonomik etkileri üzerine çeşitli yorumlar yaptılar.
15 Şubat 2023

Britanya'da 15 yardım kuruluşunu birleştiren Afetler Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım sağlamak için bir bağış kampanyası başlattı ve bu kampanyayı Britanya'daki televizyon kanallarından canlı yayınlayacak. Türkiye'de ise Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler yapmak için kampanya yayını yapmak istediklerini ancak RTÜK tarafından engellendiklerini belirtti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ortak yayınla kampanya yapma kararı alındığı için onay verilmediğini ifade etti. Türkiye'de depremin ardından ortak yayının ne zaman yapılacağı henüz belirsiz.
9 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından, Merkez Bankası ve kamu bankaları AFAD ve Kızılay'a toplam 69 milyar lira bağışta bulundu. Türk Telekom ve Turkcell gibi özel sektör temsilcileri de milyarlarca lira bağış yaptı. Toplam bağış miktarı 21:50 itibarıyla 92 milyar 899 milyon 912 bin liraya ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağışların tamamının depremzedeler için kullanılacağını belirtti.
15 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup konuşmasında depremzedeler için yardım çalışmaları yapan Ahbap ve Babala TV'yi eleştirdi. Haluk Levent, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı'nın Ahbap Derneği'ni övdüğü bir video paylaşarak Bahçeli'nin danışmanlarının yanlış bilgilendirme yaptığını öne sürdü. Levent, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde olduklarını ve siyasi parti liderleriyle görüşmek için randevu almaya başladıklarını belirtti.
14 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere yardım için bağış yapan ve kendisi tarafından 'beşli çete' olarak nitelendirilen şirketlere seslenerek, bağış dekontlarını saklamalarını ve bu bağışları şirketlerin devletten aldıkları ihaleler nedeniyle oluşan 418 milyar dolarlık borçlarından düşeceğini ifade etti. Bu şirketlerin, AKP iktidarı döneminde beş farklı sektörde iktidara yakın gruplara aktarılan 418 milyar dolarlık kaynağın sahipleri olduğu iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bağış yapan şirketlerin performansının kendisini duygulandırdığını belirtti.
15 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasında toplam 115 milyar TL bağış toplandı. Bu bağışların 52,5 milyar TL'si Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanı olduğu ve devlet tarafından desteklenen Türkiye Varlık Fonu ve bağlı kuruluşları tarafından sağlandı. Türkiye Varlık Fonu, 2016 yılında kurulmuş ve 2018 yılında Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.
16 Şubat 2023

İstanbul Bağcılar'da Yeni Çamoluk Otomotiv'in sahibi Hamit Duras, depremzedeler için düzenlenen canlı yayın bağış kampanyasında '50 milyar lira' bağışlayacağını söyledi. Bu miktarın yaklaşık 2 milyar 651 milyon 999 bin 500 dolar olduğu ve eski para birimiyle ifade edildiği anlaşıldı. Duras daha sonra bağış miktarını 50 milyon lira olarak düzeltti, ancak bu da yanlıştı. Son olarak oğlu, bağış miktarının 50 bin TL olduğunu açıkladı. Sosyal medyada konuyla ilgili çok sayıda esprili yorum ve paylaşım yapıldı.
15 Şubat 2023

Türkiye'nin büyük televizyon kanalları ortak bir canlı yayın düzenleyerek 'Türkiye Tek Yürek' adı altında bir bağış kampanyası gerçekleştirdi. Kampanya kapsamında toplanan yardımlar AFAD ve Kızılay'a verilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabine üyeleri toplamda 136 milyon 589 lira, diğer parti liderleri ve TBMM Başkanı ise kendi milletvekili maaşlarını bağışladılar.
16 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen iki büyük depremin ardından, Habertürk kanalı Hatay'ın İskenderun ilçesinden canlı yayın yaparken, bir vatandaşın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AFAD'a yönelik eleştirileri sırasında yayının sesini 10 saniyeliğine kesti. Yayın sırasında spiker, tepki gösteren insanların AFAD'ın gelmediğini ve yardımların ulaşmadığını söylediklerini belirtti. Sesin kesilmesinin ardından vatandaşın eleştirileri devam etti.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın depolarındaki çadırları depremzedelere göndermek yerine Ahbap Derneği ve Türk Eczacıları Birliği'ne sattığı ortaya çıktı. Bu durum kamuoyunda tepkilere neden oldu. Kızılay'ın bağış kampanyasını seslendiren oyuncu Metin Belgin, kampanyada yer aldığı için insanlığından utandığını ve pişmanlık duyduğunu açıkladı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın eski hocası Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da Kınık'ın hocası olmaktan utandığını belirterek özür dilemişti.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin sekiz ulusal televizyon kanalı, depremzedelere yardım amacıyla 15 Şubat Çarşamba akşamı saat 20:00'de ortak bir yayın düzenleyecek. 'Türkiye Tek Yürek' adı verilen kampanyada toplanacak yardımlar, AFAD ve Kızılay'a bağışlanacak. Daha önce RTÜK, benzer bir yardım kampanyası için ortak yayın planına izin vermediğini açıklamıştı.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın eleştirilerin odağında olmasının ardından, Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent, Kızılay'ın deposundan depremin üçüncü günü 46 milyon liraya çadır satın aldıklarını ve KDV ödediklerini belirtti. Levent, çadırları hızlıca almak zorunda olduklarını ve aynı şartlar altında yine alacaklarını ifade etti. Ayrıca, Kızılay'ın çadırları parayla satmasını ahlaki bulmadığını ve konserve de satın aldıklarını söyledi.
27 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar liranın 85 milyar lirasının toplandığını açıkladı. 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan kampanyada toplanan bağışların AFAD ve Kızılay'a verilmesi planlanmıştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Yerlikaya, toplanan bağışların yaklaşık 56 milyar lirasının depremzedeler için kullanıldığını belirtti. Henüz bağışını yapmayan kişi ve kuruluşlarla iletişim sürecinin devam ettiği ifade edildi.
10 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Anadolu Ajansı tarafından yayımlanan ve yardım yapan kuruluşları sıralayan görselde başlangıçta sadece iktidara yakın dernek ve vakıflara yer verildi. Tepkiler üzerine, Ahbap ve AKUT gibi bağımsız yardım kuruluşları da listeye eklendi. Ayrıca, geçmişte usulsüz bağış kullanımı iddialarıyla gündeme gelen Deniz Feneri de listeye dahil edildi. İlk görselde yer alan bazı cemaat dernekleri ise listeden çıkarıldı.
12 Şubat 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TV5'te yaptığı açıklamada, partisinin deprem bölgesine gönderdiği yaklaşık 100 yardım TIR'ına el konulduğunu ve depolara gönderildiğini belirtti. Davutoğlu, gönüllü olarak yardım etmek isteyen doktorların da 'izin yok' gerekçesiyle geri çevrildiğini ifade etti. Bu açıklama, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen ve 35 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yardım çalışmalarının yönetimi hakkında yaşanan tartışmaların bir parçası.
17 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, deprem müdahalelerinin istenilen hızda gerçekleşmediğini itiraf etti. Depremin geniş bir alana yayılmasının ve bölgedeki sert kış koşullarının müdahaleleri zorlaştırdığını belirtti. Erdoğan, deprem bölgesinde yaşanan yağmacılık olaylarına karşı OHAL kapsamında gerekli müeyyidelerin uygulanacağını ve yardımların AFAD üzerinden yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlar için bir yıllık kira bedelinin ödeneceğini ve hane başına 15 bin lira taşınma yardımı yapılacağını duyurdu.
10 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen depremin ardından başlatılan bağış kampanyasına Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve Süryani Cemaati Ruhani Lideri Yusuf Çetin yüksek miktarda bağışta bulundular. Kampanya, akşam 8'de başladı ve 22:12 itibariyle toplanan bağış miktarı 98 milyar 142 milyon 100 bin liraya ulaştı. Çocukların kumbaralarındaki paraları da dahil olmak üzere, toplam bağış miktarı 11 saat sonra 105 milyar lirayı geçti.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın bölgeye çadır göndermemesi eleştirilirken, Kızılay'ın deposundaki çadırları depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında sattığı ortaya çıktı. Bu durum sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Mizah dergisi LeMan, bu olayı eleştiren bir karikatür yayınladı.
26 Şubat 2023

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Orhangazi, Türkiye'de düzenlenen deprem bağış kampanyasının bir şova dönüştüğünü ve devletin kendi içinde para dolaştırdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışının 2022 karından karşılanacağını, kamu bankalarının ise daha önce aldıkları sermaye desteğini bağış olarak sunduğunu ifade etti. Ayrıca özel şirket ve kişilerin bağışlarının vergiden düşülebileceğini, bu durumun da aslında bir cepten diğer cebe para aktarmak anlamına geldiğini eleştirdi. Orhangazi, bağışların gerçekten depremzedelere ulaşıp ulaşmayacağı ve devletten ne gibi ihaleler bekleneceği konusunda da sorularını dile getirdi.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim