İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nin giriş kısmını vurduğu ve bu saldırı sonucunda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Saldırının, Mısır'da tedavi görmek üzere yaralıları taşıyan bir ambulans konvoyunun yola çıkacağı sırada gerçekleştiği belirtildi. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in sağlık çalışanlarını ve ambulansları hedef aldığını ifade etti.
3 Kasım 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyinde bulunan Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiği ve hastanenin yöneticisi Muhamed Ebu Salmiya'nın yoğun bakımdaki hastaların tamamının öldüğünü açıkladığı bildirildi. Hastanede yaralılar ve bombardımandan kaçan binlerce sivilin de bulunduğu, toplamda 7 bin kişinin mahsur kaldığı ifade edildi. Ebu Salmiya, İsrail ordusunun hastaneye küvez sağladığı iddialarını yalanlayarak, hastanenin küvezlere sahip olduğunu ancak yakıt eksikliği nedeniyle jeneratörleri çalıştıramadıklarını belirtti.
17 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun kentte faaliyet gösteren son hastane olan El Ehli Baptist Hastanesi'ni hizmet dışı bıraktığını açıkladı. Hastaneye 17 Ekim'de düzenlenen saldırıda 471 kişi ölmüş ve 342 kişi yaralanmıştı. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad bu iddiayı reddetti. Hastane, İsrail'in daha önce Şifa Hastanesi'ni hizmet dışı bırakmasının ardından Gazze'de faaliyet gösteren tek hastaneydi.
19 Aralık 2023

Gazze'deki sağlık bakanlığı, iletişim ve internet kesintileri nedeniyle bölgedeki can kayıplarının sayılamadığını açıkladı. Daha önce İsrail saldırılarında ölen ve yaralanan Filistinlilerin sayısının sırasıyla 11 bin 78 ve 27 bin 490 olduğu bildirilmişti. Şifa Hastanesi ve çevresine yapılan saldırılar sonucu hastane durumunun felaket düzeyde olduğu ve İsrail ordusunun hareket eden herkesi hedef aldığı belirtildi. Bu durum, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları ve İsrail ordusunun Gazze'ye hava bombardımanı başlatmasının ardından yaşanıyor.
11 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin geleceği için çok aşamalı bir plan hazırladı. Planın ilk aşamasında Gazze'de askeri yönetim kurulması ve insani yardımın sağlanması öngörülüyor. İkinci aşamada, Arap ülkelerinin desteğiyle Hamas ve Fetih dışında yeni bir Filistin yönetimi oluşturulması planlanıyor. Üçüncü aşamada, yeni yönetimin başarılı olması durumunda Batı Şeria'da da etkin olması ve eğitim müfredatının değiştirilmesi hedefleniyor. Son aşamada ise başarılı bir uygulama sonucunda iki ila dört yıl içinde silahsız bir Filistin Devleti'nin kurulması amaçlanıyor.
31 Ocak 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de devam eden savaşın Hamas ortadan kaldırılana ve belirlenen tüm hedeflere ulaşılana kadar süreceğini ifade etti. ABD'nin İsrail'e Gazze'deki saldırıları sonlandırması için yıl sonuna kadar süre verdiği iddia edildi. Netanyahu, Hamas'a yönelik saldırıların şiddetini vurgulayarak, Hamas'ın ya teslim olması ya da ölmesi gerektiğini belirtti.
20 Aralık 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucunda dört hastane hizmet dışı kaldı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, İsrail'in 19 sağlık kuruluşunu hedef aldığını ve 14 sağlık merkezinin elektrik kesintileri ve yakıtın tükenmesi nedeniyle çalışmalarını durdurduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail'in 23 ambulansı hedef aldığı ve 44 sağlık çalışanının öldüğü, 70'inin yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde yüzde 150 doluluk oranına ulaşıldığı ve ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt sorunu olduğu belirtildi.
19 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin bombalanması ve en az 500 kişinin ölümüne neden olması üzerine Türkiye'deki siyasilerden tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hastanenin bombalanmasını 'İsrail'in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneği' olarak nitelendirdi ve 'bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye' çağırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da saldırıyı kınadı ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
17 Ekim 2023

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalarda ilk defa dört saat süreyle 'insani ara' vererek Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayan sivillerin su ve gıda temin etmelerine olanak sağladı. Bu ara, ABD Başkanı Joe Biden'ın esirlerin serbest bırakılması için bir duraklamaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtti. Bölge halkı su ve gıda eksikliğinden şikayetçi olup, binlerce insanın yaya olarak bölgeden kaçışı sürüyor.
8 Kasım 2023

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail Sağlık Bakanı ile yaptığı görüşmede, Gazze'de kanser tedavisi gören çocukların Türkiye'ye getirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bu açıklama, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapıldı. Koca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında sivillerin hedef alındığını ve bu durumun inkar edilemeyeceğini belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise 'insani ateşkes' için önce rehinelerin bırakılmasını şart koştu.
9 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'nin İsrail'in kontrolünde olması gerektiğini belirtti ve iki devletli çözüm önerilerini reddettiğini açıkladı. ABD Başkanı Biden ise Netanyahu'ya iki devletli çözümün kalıcı siyasi çözüm için gerekli olduğunu ifade etti. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Hamas'ın yok edilmesinin ardından Gazze'nin güvenlik kontrolünün İsrail tarafından ele geçirilmesi gerektiği ve bu durumun Filistin egemenliği talepleriyle çatıştığı belirtildi. İsrail ayrıca ABD'ye yüksek yoğunluklu savaşa devam edeceğini iletti.
20 Ocak 2024
İşaretlediklerim