Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Ekşi Sözlük'ün kapatılmasını savunarak, savcıların tek tek link peşinde koşamayacağı gerekçesiyle sitenin tamamen kapatılmasını haklı bulduğunu belirtti. Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterildikten sonra kapatılmış, ancak kapatma kararına ilişkin herhangi bir içerik dayanak gösterilmemişti. Ahmet Hakan, Ekşi Sözlük'ün başlarda iyi bir fikir olduğunu ancak sonradan 'zıvanadan çıktığını' ve kişisel hakları ihlal ettiğini iddia etti. İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Fehmi Ünsal Özmestik ise sitenin tamamen kapatılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
24 Şubat 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden şirketin hisselerinin satışa çıkarıldığına dair gerçeği yansıtmayan dolandırıcılık girişimleri konusunda uyarıda bulundu. BOTAŞ, bu tür sahte içeriklerin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu ve şirketin yüzde yüz kamu sermayeli olduğunu, herhangi bir hisse satışı veya vatandaşların katılabileceği bir yatırım planının olmadığını belirtti. Ayrıca, bu sahte hesap ve sitelere karşı yasal işlemlerin başlatıldığını ve vatandaşların bu tür dolandırıcılık girişimlerine itibar etmemesi gerektiğini duyurdu.
17 Kasım 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, enkaz altındakilerin sesini duyurmak ve yardım organizasyonları için kullanılan Twitter'a erişimde sorunlar yaşandı. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazı durumlarda sadece VPN ile girebildiklerini belirtti. Siber güvenlik gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Türkiye'de Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını doğruladı.
8 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 46 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. SPK'nın 28 Aralık tarihli bülteninde, Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca bu sitelere yönelik hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği belirtildi. Erişim engeli kararı, yasa dışı finansal aktivitelerin önlenmesi amacıyla alındı.
29 Aralık 2023

6 Şubat'taki büyük depremler sonrası, Twitter üzerinden yardım organizasyonu ve bilgi akışı sağlayan Türkiye'deki kullanıcılar, 8 Şubat akşam saatlerinde platforma erişimde yavaşlama ve zorluk yaşadılar. Bazı kullanıcılar sadece VPN ile giriş yapabildiklerini belirtti. İnternet gözlemcisi NetBlocks, Türkiye'de Twitter'a erişim kısıtlamalarının daha fazla internet sağlayıcısını kapsayacak şekilde genişletildiğini duyurdu. Bu durumun, deprem sonrası devam eden topluluk yardım çabalarını olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
8 Şubat 2023

Twitter, Türk internet haber sitesi Odatv'nin hesabını kısa bir süreliğine askıya aldı. Kullanıcılar, hesabın askıya alındığını fark ettiler ve durum hakkında bilgi arayışına girdiler. Twitter'ın ihlal edilen kurallar nedeniyle hesapları askıya aldığı bilinmektedir. Odatv'nin hesabı, olayın duyulmasından birkaç saat sonra tekrar aktif hale geldi.
9 Ocak 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin, RTÜK'ün lisans almadığı gerekçesiyle talebi üzerine, 'dwturkce.com' ve 'inspiredminds.de' alan adları mahkeme kararıyla erişime engellendi. RTÜK, 2019 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle internet yayınlarını denetleme yetkisine sahip olmuş ve görüntülü içerik sunan mecraların lisans almasını zorunlu kılmıştı. DW Türkçe, lisans almayı reddederek konuyu yargıya taşıyacağını duyurmuştu. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, bu durumu eleştirerek Türkiye'de bağımsız bilgi kaynaklarının kısıtlandığını ve sansür olasılığını artırdığını ifade etmişti.
17 Kasım 2023

İthaki Yayınları, tazminat hakkı olmayan çalışanların işten çıkarıldığı ve eski çalışanların istifaya zorlandığı iddialarını reddetti. Yayınevi, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti ve firma mahremiyetine zarar veren, yalan ve hakaret içeren haberler konusunda suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. İthaki, tüm çalışanlarının haklarına saygılı bir yayınevi olduğunu ve ayrılmak isteyen çalışanların tüm haklarının verileceğini belirtti.
29 Ağustos 2023

2009 yılında kurulan ve yabancılarla çevrimiçi sohbet imkanı sunan Omegle platformu, 14 yılın ardından finansal ve psikolojik sorunlar sebebiyle kapatıldı. Platform, özellikle çevrimiçi istismar ve tacizin kolaylaştırılmasındaki rolü nedeniyle eleştirilere maruz kalmış ve yasal süreçlerle karşılaşmıştı. Kurucusu Leif K-Brooks, platformun artık kötüye kullanımıyla mücadele edemeyeceğini ve saldırıların hedefi olduğunu açıkladı. Kapanış duyurusunda Omegle logosunun bir mezar taşı üzerinde gösterilmesi dikkat çekti.
9 Kasım 2023

İzmir Valiliği, LGBTİ+ Onur Ayı kapsamında düzenlenen 11. Onur Haftası etkinliklerini 'genel ahlakı koruma' gerekçesiyle yasakladı. Türkiye'de birçok il ve ilçede Onur Yürüyüşleri hedef gösterilirken etkinlikler valiliklerce engelleniyor. Kadıköy kaymakamlığı, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nin çay etkinliğini yasaklamıştı. Ayrıca, 'Pride' filmini izlemek isteyen yurttaşlar gözaltına alınmıştı.
23 Haziran 2023

Edebiyat dergisi Notos, ekonomik nedenlerle ülke genelindeki dağıtımını durdurduğunu duyurdu. Dergi, artık sadece belirli bir grup kitapçıda bulunacak. Notos, bu kararın geçici bir önlem olduğunu ve ekonomik koşullar düzeldiğinde ülke genelinde dağıtıma geri dönmeyi umduklarını belirtti.
27 Haziran 2023

Hacettepe Üniversitesi, 2013'ten bu yana faaliyet gösteren LGBTİ+ öğrenci topluluğu Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu'nu kapattı. Topluluk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, son bir yılda inaktif oldukları gerekçesiyle kapatıldıklarını duyurdu. Topluluk, bu durumu 'nefret ve hukuksuzluk' olarak nitelendirdi ve diğer öğrenci topluluklarından destek istedi.
22 Eylül 2023

'Kızıl Goncalar' adlı dizi, tarikatların kamusal alandaki etkisini eleştirdiği için RTÜK tarafından para ve yayın durdurma cezasına çarptırılmıştı. Üç haftalık bir aradan sonra yeni bölümüyle geri dönen dizi, çekim mekanlarını değiştirmek zorunda kalmış ve sanatçılar ile vatandaşlar tarafından sansüre karşı tepkiler ortaya konmuştu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dizinin milli ve manevi değerlerle dalga geçtiğini iddia ederek cezayı savunmuş, ancak dizi uluslararası medyada da yer bulmuş ve sansür tartışmalarını alevlendirmiştir.
22 Ocak 2024

İstanbul Kadıköy'de, 'Kızıl Goncalar' dizisine RTÜK tarafından verilen yayın durdurma ve para cezası sonrasında, emek ve meslek örgütleri sansüre karşı bir araya gelerek eylem yaptı. Eylemde, sansür uygulamalarının normalleştirilmesinin tehlikeli olduğu ve bir korku iklimi yaratılmaya çalışıldığı belirtildi. Sanatçıların ifade özgürlüğünün anayasal koruma altında olduğu vurgulanarak, sansür ve engellemeler nedeniyle 'nefes alamadıkları' ifade edildi ve meslektaşlarına mücadele çağrısında bulunuldu.
17 Ocak 2024

Togg, 16-27 Mart tarihleri arasında alınan ön siparişler sonucunda çekilişle belirlenen 20 bin kişiye araçlarını 30 Nisan'da teslim etmeye başlayacağını duyurdu. İlk teslimatların 16 Nisan'da yapılması planlanırken, daha sonra 24 Nisan'a ve son olarak ay sonuna ertelendi. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, erteleme gerekçesi olarak 'fazla talep' ve 'yazılım' sorunlarını gösterdi. Şirketin 2023 hedefi 20 bin araç üretimi olmasına rağmen, yılın ilk dört ayında henüz bir araç teslim edilmemişti.
28 Nisan 2023

Bakanlık, ikinci el araç ve gayrimenkul satışı için aracılık yapan ilan sitelerine ilişkin yeni kurallar belirledi. Bu kurallara göre, kişinin ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilana çıkması engellenecek. Kişiler, kendi, eşi veya bir ve ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan ikinci el araç ve gayrimenkul için sadece yetki belgesi alarak ilan açabilecek. İlan siteleri, bu kurala uygun ilan denetimleri yapmakla yükümlü olacak. Kurala aykırı her ilan için 10 bin ile 100 bin TL arasında ceza uygulanacak.
31 Ağustos 2023

2007 yılından beri yayınlanan haftalık mizah ve karikatür dergisi Uykusuz, okuyucularına veda ettiğini duyurdu. Dergi, son sayısını yarın çıkaracağını ve dergiyi farklı bir mecra veya aylık dergi olarak sürdürme çabalarının belirsiz bir sonuçla devam ettiğini belirtti. Uykusuz, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, dergiye emeği geçen çalışma arkadaşlarına ve okuyucularına teşekkür etti.
24 Ocak 2023

Güney Koreli yazar Bora Chung, İthaki Yayınları'ndan çalışanlarına özür dilemesini ve çözüm bulmasını istedi. İthaki Yayınevi çalışanları, 'küçülme' gerekçesiyle tazminat hakkı olmayan çalışanların işten çıkarıldığını ve eski çalışanların istifaya zorlandığını iddia etmişti. İthaki Yayınları ise bu iddiaları yalanlamış ve firma mahremiyetine zarar veren ve hakaret içeren haberler konusunda suç duyurusunda bulunacağını duyurmuştu.
31 Ağustos 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yükseköğretim öğrencilerine cep telefonu, bilgisayar ve ücretsiz internet desteği sağlayacak 'Genç Teknoloji Destek' programını başlattı. Programın usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destekten yararlanmak isteyen öğrenciler, Bakanlığın web sitesi üzerinden veya 'GSBBiz' mobil uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilecekler.
15 Kasım 2023
İşaretlediklerim