Türk Hava Yolları (THY), Pegasus Havayolları ve A Jet, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a seferlerini iptal etti. Bu karar, Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail’e saldırı başlatmasının ardından alındı. İsrail, saldırıya karşılık vererek 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle Türk havayolu şirketleri Beyrut seferlerini durdurdu.
25 Ağustos 2024

İran, İsrail adına eylemler planlayan 12 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından altı eyalette gerçekleştirilen operasyonlarda, bu kişilerin para karşılığında çalıştıkları öne sürüldü. Bu gelişme, Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişinin ölmesi ve İsrail'in sorumlu tutulması olayının ardından geldi. İsrail'in Lübnan'daki saldırıları ve Hizbullah ile yaşanan gerilim, bölgedeki tansiyonu artırmış durumda.
22 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduğunu ve kendilerine zarar verenlere misilleme yapacaklarını belirtti. Bu açıklama, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi ve İran dini lideri Ali Hamaney'in İsrail'e direkt saldırı emri vermesi üzerine geldi. İsrail, Haniye suikastının ardından Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf'ı da öldürdüğünü açıkladı.
1 Ağustos 2024

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

İran, 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya misilleme olarak İsrail'e insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı başlattı. Saldırı, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından duyuruldu ve İran resmi haber ajansı IRNA tarafından füzelerin ateşlendiği bildirildi. İsrail ordusu saldırıyı doğrulayarak hazırlıklarının tam olduğunu açıkladı. Bu gelişmelerin ardından Ürdün olağanüstü hal ilan ederken, Lübnan hava sahasını kapattı ve Beyaz Saray İsrail'e desteklerinin sarsılmaz olduğunu duyurdu.
14 Nisan 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini belirtti. Abdullahiyan, direniş liderlerinin, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı diğer direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, direniş cephesinin önümüzdeki saatlerde herhangi bir önleyici saldırı olasılığını bekleyebileceğini söyledi.
16 Ekim 2023

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında 24 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar, Rafah, Beyt Lahye ve Han Yunus kentlerindeki ailelerin evlerine yönelikti. Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynakları, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki bir evi hedef alması sonucu yedi kişinin yaralandığını bildirdi. AA muhabiri, hava saldırılarının özellikle bu gece çok yoğun olduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Ekim 2023-Eylül 2024 arasında Lübnan’ın güneyinde yaklaşık 200 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusunun Hizbullah ile çatışmaları ve düzenlediği hava saldırıları nedeniyle Lübnan'da 748 kişi hayatını kaybetti ve 150 bine yakın kişi yerinden edildi. UNRWA, Sayda kentinde üç sığınma merkezi açtı ve temel ihtiyaçlara erişimin zorlaştığını belirtti. Göç dalgası Lübnan'ın başkenti Beyrut'a ve kuzeyine doğru devam ederken, bazı kişiler Suriye'ye göç etti.
27 Eylül 2024

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde toplam 29 bin hedefi bombaladığını açıkladı. Saldırılar, İsrail savaş uçakları, askeri helikopterler ve insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildi. Bu saldırılar, Hamas'ın İsrail'e yönelik kapsamlı saldırılarına yanıt olarak yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 29 bin 92 Filistinli hayatını kaybetti, 69 bin 28 kişi yaralandı.
20 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesine hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 90 kişinin hayatını kaybettiğini ve 300 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırının, yerinden edilmiş binlerce kişinin yaşadığı bir bölgeye yapıldığı belirtildi. Bu olay, İsrail ve Filistin arasındaki gerilimi daha da artırdı.
13 Temmuz 2024

Türk Yahudi Toplumu, Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü belirtildi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tuttu. Saldırının ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde İsrail'i protesto için toplananlar ile polis arasında arbede çıktı. Türk Yahudi Toplumu, masum sivillerin hedef alınmasını ve yaşam hakkının ihlal edilmesini kınadığını belirtti.
18 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin kuzeyinde karadan çatışmaların başladığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını en yoğun noktaya çıkartmış ve kara operasyonunun genişletileceğini duyurmuştu. Kısa süre sonra İsrail askerlerinin kuzeyden Gazze'ye girmeye çalıştığı ve çatışmaların başladığı bildirildi.
28 Ekim 2023

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik bir saldırı başlattı. Saldırı sonucunda en az 22 İsrailli hayatını kaybetti ve 545 kişi yaralandı. Olayla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
7 Ekim 2023

İsrail ordusu, Hizbullah’ın en kıdemli komutanı ve lider Hasan Nasrallah’ın sağ kolu olan Fuad Şükür’ü öldürdüğünü açıkladı. Bu olay, Gazze’ye saldırının başladığı 7 Ekim 2023’ten beri süren gerilimin bir parçası olarak gerçekleşti. İsrail, Golan Tepeleri’ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutmuş ve misilleme olarak Beyrut’taki Dahiye bölgesinde birden fazla binayı vurmuştu. Şükür’ün, Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail’e yönelik saldırıların başında olduğu ve Hizbullah’ın en gelişmiş silahlarından sorumlu olduğu belirtildi.
31 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sık sık tehdit ettiği saldırı planını erteledi. 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. Filistinliler, yerlerinden edilmiş ve kıtlıkla karşı karşıya kalarak Refah'a sığındılar. Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu belirtmişti, ancak İsrail devlet televizyonu KANN'a göre saldırı planından vazgeçildiği bildirildi.
14 Nisan 2024

Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu ölü sayısı 37'ye yükseldi. Patlamalar sonucunda 2 bin 800'den fazla kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, patlamaların daha çok kişinin ölümüne yol açtığını belirtti. Beyrut'ta göz cerrahı olan Profesör Elias Warrak, bir günde 25 yıllık kariyerindekinden daha fazla göz alma ameliyatı yaptığını ifade etti.
19 Eylül 2024

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran büyükelçiliğine düzenlediği hava saldırısının ardından İran'dan bir misilleme saldırısı bekliyor. Saldırıda yedi İranlı yetkili ve altı Suriyeli hayatını kaybetmişti. İranlı yetkililer, saldırıya karşı muhtemel bir misillemenin meşru müdafaa olduğunu belirtirken, ABD istihbarat raporlarına göre İran'ın birkaç gün içinde İsrail'e yönelik bir saldırı planladığı bildirildi. İsrail'deki Amerikan Büyükelçiliği, güvenlik endişeleri nedeniyle ABD hükümet çalışanlarının İsrail'de kişisel seyahatlerini kısıtladı.
12 Nisan 2024
İşaretlediklerim