Kahramanmaraş merkezli büyük depremin dokuzuncu gününde, Adıyaman'da yaşanan ihmal ve yardım eksikliğine isyan eden bir sağlık çalışanının evine polis gönderildi. Polis, sağlık çalışanından bir tutanak imzalamasını istedi, ancak sağlık çalışanı tutanağa 'Benim gazeteciye anlattıklarım, söylediklerim suç değildir' şerhi düşerek imzaladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası avukatı Kamil Tekin Sürek, savcılığın muhtemelen soruşturma açacağını ve ifade alınacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Bursa'da sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Barutçu Tekstil işçileri, fabrika önünde eylem yaparken, açık bırakılan amonyak tanklarından sızan gazdan etkilendi. Zehirlenme belirtileri gösteren 11 işçi hastaneye kaldırıldı. Öziplik-İş Sendikası örgütlenme uzmanı, fabrika patronunun işçileri bilinçli olarak zehirlediğini iddia etti. Fabrika yetkilileri ise konu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.
30 Ocak 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen köylülerin su tankeri, jandarma tarafından 'incelenecek' gerekçesiyle nöbet tutulan alana alınmadı. Ancak, eylemcilerin direnişi sonucunda tankerin alana alındığı belirtildi. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar ve ağaç kesimine karşı eylemler düzenliyorlar.
4 Ağustos 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken, ağaç kesimi başladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama ile ağaç kesiminin ve saldırıların son bulmasını talep etti. Açıklamada, ormanın çevresindeki yaşamın, tarım alanlarının, köylerin ve binlerce yıllık kadim kültürün, kömür madenleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ve Çevresel Etki Değerlendirme raporu dahi düzenlenmeden yok edildiği belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'ndaki maden sahasının genişletilmesine karşı dava açan İkizköylüler'in talebiyle yerel idari mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarmanın müdahalesiyle karşılaştı. 2019'dan bu yana süren direnişte, köylüler ağaçları kesmeye çalışanlara karşı eylem başlatmıştı. 24 Temmuz'da bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri, ağaç kıyımına başladı ve eylem yapan köylülere biber gazlı ve coplu saldırıda bulundu. Ayrıca, Akbelen'e gitmek isteyenlere kimlik kontrolü uygulandığı belirtildi.
26 Temmuz 2023

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde siyanür sızıntısı yaşandığı ve bu konuda Türk Tabipleri Birliği'nin Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyor. 11 yıl önce yapılan bir televizyon programında da İliç'teki madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri saptanmıştı. Madencilik faaliyetlerine yönelik itirazlar ve Türkiye genelinde devam eden siyanürle altın arama çalışmaları eleştiriliyor. Yazıda, bu faaliyetlerin geniş bir çıkar ağı tarafından desteklendiği ve işçilerin susturulma süreçlerine de değiniliyor.
19 Şubat 2024

Bursa Valiliği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılacağı toplu açılış törenine kamu çalışanlarının katılmasını istedi. Kamu çalışanları, katılmama durumunda fişlenme ve mobbing endişesi taşıdıklarını ifade etti. Muğla Valiliği de benzer bir durumda AKP propagandası yapmakla eleştirilmişti. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Bursa İl Başkanı Özkan Rona, bu tür talimatların devlet memurları için onur kırıcı olduğunu ve kamu çalışanlarının özgür iradeleriyle davranmaları gerektiğini belirtti.
20 Ocak 2023

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, kaldırım işgallerine karşı esnafı disiplin altına almak için düzenlemeler yapıyor. Esnafın kaldırım işgalleri yayaların geçişini engellediği için bu düzenlemelerle vatandaşın hakkını korumayı amaçlıyorlar. Esnaf, bu düzenlemelere karşı direnç gösterse de, başkanlar kararlı bir şekilde yasaları uygulamaya devam ediyor. Foçalı bir vatandaş, bu düzenlemelerin sahil bölgelerinde yürüyüş yollarını açtığını ve yerli halkın da dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.
10 Temmuz 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarmanın müdahalesine tepki gösterdi. 2019'dan bu yana süren direnişte, ağaç kıyımının başladığı 24 Temmuz'da jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi ve direnişçilere biber gazlı ve coplu saldırıda bulunuldu. Ağaçları korumak için ormana giren köylülere de jandarma müdahale etti. Köylüler, jandarmaya 'Kimin için buradasın?' diye sitem etti.
26 Temmuz 2023

Erkekleri Koruma Derneği üyeleri, Ankara'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde bir eylem düzenledi. Ellerinde 'Erkeklerin de kalbi var, çığlıklarını duyun' ve 'Nafaka yükü köleliktir. Erkekler de özgürlük ister' yazılı dövizler taşıyan grup, erkeklerin iftiraya uğradığını ve uzaklaştırma kararlarının keyfi alındığını savundu. Dernek başkanı Bahri İnceler, erkek haklarının da önemli olduğunu ve ömür boyu nafaka vermek istemediklerini belirtti. Eylem sırasında grup üyelerinden oluşan bando çeşitli müzikler çaldı.
20 Eylül 2024

Bursa'da bulunan Togg fabrikasında çalışan işçiler, iki aydır maaşlarını alamadıklarını belirterek grev kararı aldılar. İşçiler, maaşları ödenene kadar greve devam edeceklerini duyurdu. İşçiler, Yapı Merkezi firmasının taşeronu Anel Elektrik ve Sinay Enerji bünyesinde çalışıyorlar ve grev kararlarını İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası'nın Twitter hesabı üzerinden duyurdular.
4 Ağustos 2023

Türk-İş ve Hak-İş, uzun bir suskunluk döneminin ardından mitinglere başladı. İşçi-sendika eylemlerinde belirgin bir artış gözleniyor ve bu eylemlerin sonbaharda daha da artması bekleniyor. DİSK, uzun süredir 'geçinemiyoruz' sloganıyla eylemler düzenlerken, üç işçi konfederasyonu da vergide ve gelirde adalet talepleriyle ortak bir açıklama yaptı. İşçiler, zorlaşan geçim ve yaşam koşullarını iyileştirmek için sendikalaşmak istiyor ve bu taleplerle hükümete karşı eylemler düzenliyor.
23 Eylül 2024

Ahmet Taşgetiren, Türkiye'de emeklilerin zor yaşam koşullarını ve iktidarın bu durumda sorumluluğunu ele alıyor. 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın, özellikle 2013'ten sonra ekonomideki yanlış kararlar nedeniyle bu sorunlardan sorumlu olduğunu belirtiyor. Emeklilerin zorluklar içinde yaşamak zorunda bırakıldığını, işsizlik ve asgari ücretle geçinme zorluklarının arttığını vurguluyor. Ayrıca, emeklilerin bir yürüyüş düzenlemesi durumunda bunun büyük bir etki yaratacağını ifade ediyor.
25 Şubat 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı 2019'dan bu yana mücadele eden köylülerin eylemlerine jandarma müdahale etti. Jandarma, biber gazı ve cop kullanarak eylemcilere saldırdı ve bir kişiyi gözaltına aldı. Valilik, ağaç kesim işlemlerinin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
2 Ağustos 2023

Erzincan Valiliği, İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında kaybolan son beş işçinin cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı. Daha önceki aylarda da diğer dört işçinin cenazelerine ulaşılmıştı. Valilik, sosyal medya hesabından hayatını kaybeden işçiler için başsağlığı mesajı yayımladı. Olay, maden sahasındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliği ve ihmaller zinciri ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
10 Haziran 2024

Erzincan İliç'te bulunan Çöpler altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış ve siyanür dahil zehirli kimyasallar Fırat Havzası'na yayılmıştır. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, bu olayı 'çevre cinayeti' olarak nitelendirerek, madenin atık baraj gölünün depremle yıkılması halinde Fırat ekosisteminin çökeceği uyarısında bulunmuştur. Madencilik faaliyetlerinin çevre ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, geçmişte yaşanan benzer felaketler ve madencilik sektörünün çevresel düzenlemelere uyum sorunları ele alınmıştır.
24 Şubat 2024

Nejla Kurul, Türkiye'de artan şiddet olaylarına ve işçi ölümlerine dikkat çekiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun raporuna göre, 2024 Nisan ayında 32 kadın öldürüldü ve 13 kadın ölümü şüpheli olarak kaydedildi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre ise aynı ayda en az 163 işçi hayatını kaybetti. Kurul, eğitim sisteminin işçi hakları ve sendikalar konusunda yetersiz olduğunu ve daha güvenli çalışma koşulları için örgütlenmenin önemini vurguluyor.
19 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Twitter solcularına ve klavye muhaliflerine meydanlara çıkma çağrısında bulundu. Özel, asgari ücrete zam yapılmamasını ve artan hayat pahalılığını protesto etmek için elektrik yakıp söndürme eylemi düzenlemişti. Bu eylem eleştirilmiş ve yeterince destek görmemişti. Özel, asgari ücretin eridiğini ve enflasyonun işçilerin alım gücünü düşürdüğünü belirterek, daha fazla sokak eylemi yapılması gerektiğini vurguladı.
16 Temmuz 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden kazasında, işçilerin altısının bir lokasyonda, üçünün ise başka bir lokasyonda tespit edildiğini açıkladı. 13 Şubat'ta yaşanan ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı heyelan sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Bakan Bayraktar, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve olayla ilgili olarak 8 yönetici ve personelin adliyeye sevk edildiğini belirtti.
16 Şubat 2024
İşaretlediklerim