Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde iki yaşındaki Nisanur Ö., Furkan Sevinç tarafından cinsel saldırıya uğrayıp dövüldükten sonra hayatını kaybetti. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada, suçunu itiraf eden Sevinç'in yanı sıra annesi M.Ö. dahil dört kişi tutuklandı. İki diğer şüphelinin ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.
22 Mayıs 2023

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremde yıkılan Ayken Apartmanı'nın betonarme projesini hazırlayan Yavuz Cihangiroğlu, 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan yargılandı ve iyi hal indirimiyle altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada müteahhit İlhami Yerlikaya'nın ölümü nedeniyle dava düştü, Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Zeynal Deniz ise beraat etti. Cihangiroğlu, ayrıca üç yıl meslekten men cezası aldı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
4 Mart 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, sanık polis Hüseyin Engin'e verilen yedi ay 15 günlük hapis cezasına Korkmaz'ın ailesi itiraz etti. Aile, Yargıtay'a başvurarak sanığın 'eziyet' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Daha önceki yargılamalarda diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan'a 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut'a ise 10 yıl hapis cezası verilmiş, iki polis beraat etmişti.
25 Ocak 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanarak 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış ve iki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilmişti. Yargıtay'ın cezayı onaması üzerine tekrar tutuklanan Şeker, İdari ve Gözlem Kurulu'nun kararıyla Covid-19 tedbirleri kapsamında geçici olarak 31 Temmuz 2023'e kadar tahliye edildi.
8 Haziran 2023

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek'in de aralarında bulunduğu 22 şüpheli hakkında dolandırıcılık ve tefecilik suçlamalarıyla iddianame hazırlandı. İddianamede, şüphelilerin 'Sazan Sarmalı' olarak bilinen dolandırıcılık yöntemini kullanarak mağdurları kandırdıkları belirtildi. Candan kardeşlerin, suç örgütü tarafından düzenlenen özel toplantılarda mağdurların kandırılmasında etkin rol oynadıkları iddia edildi. Alisya Bahar Candan için 14 yıldan 44 yıla kadar, Gülnihal Çiçek içinse sekiz yıldan 24 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
14 Mayıs 2024

İstinaf mahkemesi, Gezi Parkı protestoları sırasında Berkin Elvan'ın ölümüne sebep olan gaz fişeği atışını gerçekleştiren polis memuru Fatih Dalgalı'ya verilen 16 yıl sekiz ay hapis cezasını onadı. Sanık avukatlarının usul ve yasaya aykırılık iddiaları reddedildi. Eğer Yargıtay da cezayı onarsa, Dalgalı AKP ve MHP'nin hazırladığı ceza infaz düzenlemesi kapsamında beş yıl dört ay hapis yatacak. Elvan ailesinin avukatlarının 'nitelikli kasten öldürme' suçundan cezalandırılması talebi de reddedildi.
4 Nisan 2023

Bursa'da çöp evde ihmal edilmiş ve sağlıksız koşullarda bulunan bir çocuğun teyzesi, çeşitli suçlamalarla yargılanmak üzere 30 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Çocuk, teyzesini annesi olarak bildiğini ve evde mutlu olduğunu ifade etmiş, ancak son zamanlarda maddi sıkıntılar ve hijyen eksikliği yaşadıklarını belirtmişti. Çocuğun biyolojik annesi ve eski eşi de ifade vermiş, çocuğun teyzesi ve kuzeninin ayrı bir soruşturma altında olduğu belirtilmiştir.
8 Ocak 2023

Karabük'te H.K. isimli bir kişi, boşanma aşamasında olduğu eşi Özlem K. ve kayınvalidesi Nazife Çetinkök'ü tüfekle öldürdü. Olay yerinden kaçan H.K.'nın yakalanması için çalışma başlatıldı. H.K.'nın daha önce de 2008 yılında eski eşi Nimet K.'yı silahla öldürdüğü ve kısa süre önce cezaevinden çıktığı belirtildi.
4 Eylül 2023

Mersin'in Gülnar ilçesinde kaybolduktan sonra ölü bulunan 3 yaşındaki Müslüme Yağal'ın ölümüne ilişkin davanın duruşmasında, anne Selvi Yağal, kayınpederi Hasan Yağal'ın cinsel saldırısına uğradığını itiraf etti. Daha önce bu iddiaları yalanlayan Selvi Yağal, 'suçluyu kayırma' suçundan tutuksuz yargılanıyor. Mahkeme, Müslüme'nin kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için adli tıp raporunun beklenmesine ve dede Hasan Yağal'ın tutukluluğunun devamına karar verdi.
10 Ocak 2023

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın'ın, 'FETÖ' üyeliği gerekçesiyle hapis cezası alan annesi Gülten Sayın ile kavuşması, Meclis'ten geçen ve Resmi Gazete'de yayımlanan yasaya rağmen bürokratik engeller nedeniyle gerçekleşmedi. HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sosyal medya üzerinden duruma tepki göstererek bürokratların tutumunu eleştirdi. Yeni yasa, çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazının ertelenmesine olanak tanıyor.
18 Nisan 2023

Boyner ailesinden Nihat Boyner'in evinde 11 yıl çalışan Gülper Şeren, işten haksız yere çıkarıldığını iddia ederek açtığı tazminat davasını kazandı. Şeren, bel fıtığı nedeniyle ameliyat olmak istediğinde, Boyner tarafından işten çıkarıldı. Mahkeme, Şeren'in 11 yıl boyunca kesintisiz çalıştığını tespit etti ve karar kesinleşince Boyner'in Şeren'in sigorta primlerini ödemesine hükmetti. Boyner'in avukatı, Şeren'in yıpratma amaçlı dava açtığını iddia etse de, mahkeme Şeren'in lehine karar verdi.
8 Temmuz 2023

İstanbul Beykoz'da, eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık'ın kullandığı otomobil, 17 yaşındaki Yavuz Selim Öztürk'ün kullandığı motosikletle çarpıştı. Kazada motosiklette arkada oturan 17 yaşındaki Batın Barlas Çeki hayatını kaybetti. Kamera görüntülerinde motosiklettekilerin kasksız olduğu görüldü. Fatma Zehra Kınık, kazanın ardından gözaltına alındı ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
13 Temmuz 2024

2010 yılında gözaltına alınan ve işkence gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can'ın intihara sürüklenmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi ve dava 7 Nisan'a ertelendi. Can ailesi avukatlarının 'işkenceye suç duyurusu' talebi reddedildi. Dört polis ve bir bilirkişi, resmi belgede sahtecilik ve belgeleri bozma, yok etme veya gizleme suçlarından yargılanıyor. Can'ın ölümünden sonra ailesinden sadece kız kardeşi hayatta kalmıştır.
3 Şubat 2023

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bir kanser hastası kadına cinsel saldırıda bulunulduğu iddiasıyla erkek hemşire E.K. tutuklanmıştı. İzmir 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan hemşire ile ilgili olarak, ailenin rektörlüğe açtığı tazminat davasında İzmir 5'inci İdare Mahkemesi aileye 600 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6'ncı İdari Dava Dairesi, kararı hukuka uygun buldu.
18 Mart 2024

Muğla'da 2020 yılında öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in davasında, katil zanlısı Cemal Metin Avcı'ya verilen müebbet hapis cezası 'haksız tahrik indirimi' ile 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı ise beraat etmişti. Gültekin ailesinin kararı istinafa taşıması sonucunda İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Mahkemesi, davanın yeniden görülmesine karar verdi. Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, bu kararı önemli bir gelişme olarak değerlendirdi ve hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Dava 15 Şubat'ta yeniden görülecek.
17 Ocak 2023

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, trans kadın sosyal medya fenomeni Selin Ciğerci'nin eski eşi Gökhan Çıra ile evlat edindikleri yönündeki iddialarının ardından suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Ciğerci, evlat edinmek için gerekli başvuruların yapıldığını ve çocuğun yakında kendisine geleceğini ifade etmişti. Ancak Bakanlık, Ciğerci ve Çıra'nın evlat edinme için resmi bir başvuruda bulunmadıklarını ve konuyla ilgili gerekli tüm tedbirlerin alınması için savcılığa başvurulduğunu belirtti.
27 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Yenikapı'da düzenleyeceği etkinliklerde şarkıcı Gülşen de sahne alacak. Gülşen, geçen sene bir konserinde orkestra arkadaşına yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve dört gün hapis yatmıştı. Daha sonra ev hapsine çevrilen cezası, itiraz üzerine kaldırılmıştı. İstanbul başsavcılığı, Gülşen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.
23 Ağustos 2023

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 35 kişinin ölümüne neden olan Ezgi Apartmanı ile ilgili davada, firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel için kırmızı bülten çıkarılması talep edildi. Ancak, Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetti. Duruşmada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 3 Mayıs'a ertelendi. İddianamede, sanıkların çeşitli suçlamalarla 8 aydan 876 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildiği belirtildi.
2 Mart 2024
İşaretlediklerim