ABD 5'inci Filo sözcüsü, İran Devrim Muhafızları'nın Basra Körfezi'nde uluslararası sularda bir ticari gemiye zorla el koyduğunu duyurdu. El konulan geminin kaçakçılık yaptığı düşünülüyor. ABD Donanması olayı izlemeye aldı ancak müdahale etmeyeceğini açıkladı. Geminin imdat çağrısı yapmaması, kaçakçılık iddialarının muhtemelen doğru olduğuna işaret ediyor.
7 Temmuz 2023

Avrupa Birliği, İran destekli Husilerin saldırılarına maruz kalan Kızıldeniz'deki ticari gemileri korumak için bölgeye en az üç savaş gemisi göndermeyi planlıyor. AB diplomatik servisinin belgesine göre, bu operasyonun Kızıldeniz'den Körfez'e hareket etme yetkisiyle hızlı bir şekilde uygulanması öneriliyor. Husilerin saldırıları nedeniyle birçok nakliye firması bölgeden kaçınmaya başladı ve bu durum petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca, ABD ve Britanya güçleri Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere hava ve füze saldırıları düzenledi.
12 Ocak 2024

ABD, İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi ve askeri uçaklar göndermeyi planlıyor. Bu karar, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu'na Doğu Akdeniz'e hareket emri verdi ve İsrail savunma güçlerine hızlı bir şekilde mühimmat ve ek ekipman sağlayacaklarını belirtti.
8 Ekim 2023

ABD, İran destekli güçlerin Suriye'deki Amerikan üslerine saldırı düzenlemesinin ardından USS George W. H. Bush uçak gemisini Suriye kıyılarına yakın bir bölgeye yerleştirdi. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, bu hareketin İran'ın artan saldırılarına bir tedbir olarak yapıldığını açıkladı. Geminin konumu ve görev süresi, Suriye kıyılarına daha yakın olacak şekilde değiştirildi ve süresi uzatıldı. Singh, geminin İran'a yönelik bir askeri operasyonun parçası olarak bölgede tutulmadığını, bu konuşlandırmanın ABD askerlerine yönelik saldırılara karşılık olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

İran donanmasına ait 'Elburz' adlı savaş gemisi, Babu'l Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdi. İran donanması, 2009 yılından bu yana nakliye hatlarını koruma, korsanlarla mücadele ve diğer görevleri yerine getirmek amacıyla açık sularda faaliyet gösteriyor. Bu gelişme, Kızıldeniz'de ABD ve İran destekli Husiler arasında artan gerilim ortamında yaşandı. Husiler, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki olarak İsrailli şirketlere ait gemilere saldırılar düzenlemiş ve ABD güçleri Husilere ait dron ve tekneleri imha etmişti.
1 Ocak 2024

ABD donanması, Kızıldeniz'de bir konteyner gemisine saldırı girişiminde bulunan Husilere ait üç tekneyi batırdı. Husiler, İsrail'i hedef alacaklarını ve Kızıldeniz'den İsrail'e gidecek ticari gemileri engelleyeceklerini duyurmuştu. Bu tehdit üzerine uluslararası bir görev gücü oluşturulmuş ve ABD önderliğindeki bu güç, Husilerin saldırı girişimine karşılık vermiştir. Olay sonucunda üç teknedeki mürettebat öldürüldü ve dördüncü tekne kaçtı.
31 Aralık 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, 34 Çin askeri hava aracı ve dokuz savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde görüldüğünü duyurdu. Bu gelişme, Çekya Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında yaşandı. Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2022'deki ziyaretinden sonra bölgedeki askeri devriye faaliyetlerini artırmıştı. Pekin yönetimi, Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayıp, 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde hareket etmekte ısrarcı.
1 Şubat 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi. Bu araçlardan bazıları Tayvan Boğazı'ndaki etki alanlarını sınırlayan hava ve deniz hattını geçerek Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. Çin, ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022 ziyaretinden bu yana Tayvan çevresindeki askeri devriyelerini artırmış ve Tayvan Boğazı'nı ayıran orta çizgiyi geçen uçuşları düzenli hale getirmişti. Pekin yönetimi, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
18 Mart 2023

İsrail ordusu, mühimmat taşıyan ilk Amerikan uçağının İsrail'e ulaştığını duyurdu. Uçak, İsrail ordusuna ait Nevatim Hava Üssü'ne iniş yaptı. Bu durum, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 8 Ekim'de Hamas'ın başlattığı saldırılarda İsrail'e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme talimatı verdiğini açıklamasının ardından gerçekleşti.
11 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin uluslararası yardım çağrısına yanıt olarak 7 Şubat'ta İncirlik Hava Üssü'nden yardım ekiplerini deprem bölgesine taşımaya başladı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın arama kurtarma ekibi C-17 uçağıyla Türkiye'ye nakledildi. ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı da destek için bir takım gönderdi ve ek yardım talepleri için hazırlıklar yapıyor. USS George HW Bush uçak gemisi, olası ek destek taleplerine hızlı yanıt verebilmek için Türkiye'ye doğru hareket ediyor.
8 Şubat 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 29 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 21'i Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Çin'in tepkisi, bu askeri hareketliliğin ardından geldi. Daha önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti de bölgede gerilimi artırmıştı.
2 Mart 2023

ABD ve Britanya savaş uçakları, Yemen'in ham petrol ihraç ettiği Ras İsa Limanı'na iki kez hava saldırısı düzenledi. Saldırının, Husi militanların Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. ABD ordusu, Husilere ait bir gemisavar füzesini imha ettiğini açıkladı. Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle ticari gemiler rotalarını değiştirerek Süveyş Kanalı'nı kullanmaya başlamış ve bu durum küresel tedarik zinciri krizine ilişkin endişeleri artırmıştı.
27 Ocak 2024

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaş alanı ihtiyaçlarını desteklemek için 1,3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketini duyurdu. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında sağlanan yardım paketinin genel olarak kritik hava savunma kabiliyetleri ve mühimmat içerdiği belirtildi. Paketin içinde dört ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemi, mühimmat, top mermileri, mayın temizleme ekipmanı, TOW füzeleri, insansız hava sistemleri, elektronik harp tespit teçhizatları, akaryakıt kamyonları, taktik araçlar ve güvenlik ile iletişim sistemleri ekipmanları bulunuyor.
20 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki Amerikan gemilerine yönelik saldırılar nedeniyle Yemen'de Husilere ait hedeflere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Saldırılar, ABD ve Britanya orduları tarafından gerçekleştirildi ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle yapıldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıda Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerinin hedef alındığını belirtti. ABD'li bir savunma yetkilisi, Yemen'in ABD veya İngiltere gemilerine saldırdığı iddialarını reddetti.
12 Ocak 2024

ABD, İsrail-Filistin savaşına müdahil olacak herhangi bir örgüt veya devlete karşılık verileceğini açıkladı. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye karadan girmeye hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi. İran veya İran destekli güçlerin de İsrail'in kara harekatı başlatması durumunda savaşa müdahil olacağı iddia edilirken, ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderdi ve hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı genişletmeye kalkışacak herhangi bir örgüt veya ülkeye karşı askeri eylemde bulunmakta tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
22 Ekim 2023

Arleigh Burke sınıfı ABD savaş gemisi USS Nitze, İstanbul Boğazı'na sabah saatlerinde giriş yaptı ve Dolmabahçe açıklarında demirledi. Gemiye, Sahil Güvenlik ekipleri eşlik etti ve mürettebatın Boğaz'da ilerlerken güvertede olduğu gözlendi. 155 metre uzunluğundaki USS Nitze'yi ABD Büyükelçisi Jeffrey L. Flake'in ziyaret etmesi bekleniyor.
3 Şubat 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 71 askeri hava aracı ve dokuz savaş gemisinin Tayvan çevresinde görüldüğünü bildirdi. Bu araçların bir kısmının Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (ADIZ) ihlal ettiği belirtildi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgede kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı bir askeri tatbikat başlattığı duyuruldu. Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ve ABD ziyaretleri sonrasında gerçekleşen bu askeri hareketlilik, Pekin'in 'Tek Çin' politikasına vurgu yaparak Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlama çabasının bir parçası olarak görülüyor.
9 Nisan 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) 'potansiyel tehdit' olarak değerlendirdiği için düşürdüğünü duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve ABD'nin 'sadece IŞİD'i yenme harekatına destek amacıyla Suriye'de kalmaya devam ettiğini' teyit etti. Ayrıca, Austin, Türkiye'nin 'meşru güvenlik kaygılarını' kabul ettiğini ve 'ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini' vurguladı.
5 Ekim 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde 23 askeri hava aracı ve 4 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu araçlar Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) uçarken, elektronik takip, devriye uçakları ve yer füze sistemleri tarafından izlendi. Bu gelişme, Çekya'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında gerçekleşti. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görmekte ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlamaya çalışmaktadır.
2 Şubat 2023
İşaretlediklerim