ABD'de Chicago'lu hukuk firması Edelson, yapay zeka tabanlı hukuk danışmanlığı uygulaması DoNotPay'i ruhsatsız hukuki danışmanlık yapmakla suçlayarak dava açtı. DoNotPay, kullanıcılarına mobil uygulama üzerinden yazışarak hukuki sorunlarında yardımcı olan bir chatbot. Dava dilekçesinde, DoNotPay'i kullanan bir kişinin yetersiz hizmet aldığı iddia ediliyor. DoNotPay, sekiz yıl önce Joshua Browder tarafından kurulmuş ve yapay zeka ile eğitilmiş bir platform.
14 Mart 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter'ın satın alımına ilişkin soruşturmada ifade vermediği gerekçesiyle Elon Musk'a dava açtı. SEC, Musk'ın Twitter hisselerini satın alması ve yaptığı yatırıma ilişkin beyanlarını inceledi. Musk'ın ifade vermemesi, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesine yönelik soruşturmayı engellediği ve geciktirdiği belirtildi. Musk'a son zamanlarda 'karalama' ve 'haksız rekabetle ticari marka ihlali' nedenleriyle de dava açılmıştı.
6 Ekim 2023

TikTok kullanıcısı '@ghostwriter' isimli bir kişi, yapay zeka araçlarını kullanarak Drake ve The Weeknd'in seslerini taklit edip 'Heart on My Sleeve' adında bir şarkı oluşturdu. Şarkı, TikTok'ta 9 milyon izlenme ve Spotify'da 254 binden fazla dinlenme sayısına ulaştı. Yapay zeka aracı geliştiricisi Mckay Wrigley, Twitter üzerinden şarkının kendisini şaşırttığını belirtti. Drake ve The Weeknd ise bu konuda herhangi bir yorum yapmadı.
17 Nisan 2023

YouTube, deepfake içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla yeni bir politika uygulamaya başladı. Bu politika, kullanıcıların yüzlerini veya seslerini taklit eden içeriklerin kaldırılması için kapsamlı bir değerlendirme süreci içeriyor. Kullanıcılar, bu tür içeriklerin kaldırılması için YouTube’un gizlilik şikayeti prosedürünü kullanarak başvuruda bulunabilecek. Değerlendirme sürecinde içeriğin değiştirilmiş olup olmadığı, gerçek sanılma ihtimali ve parodi olup olmadığı gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
21 Haziran 2024

İngiliz Rekabet Otoritesi (CMA), Microsoft'un oyun firması Activision Blizzard'ı satın almasına olumlu bakıldığını bildirdi. Microsoft'un yeni anlaşmada attığı adımların, satışın onaylanarak sonlandırılması için kapı açtığı belirtildi. Yeni anlaşma kapsamında Microsoft, Activision'ın bulut oyun haklarını satın almayacak ve bunun yerine bu haklar Ubisoft Entertainment SA'ya satılacak. CMA, bu yıl nisan ayında Microsoft'un Activision'ı satın almasını bulut oyun pazarının geleceğini değiştireceği ve haksız rekabete yol açacağı endişeleri nedeniyle engellemişti.
22 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

Kemal Sunal'ın filmleri için ailesi tarafından açılan telif hakkı davası, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararla sonuçlandı. Sunal'ın mirasçıları, filmlerinin sinema dışında yayınlanması ve firmanın haksız kazanç sağladığını belirterek telif hakkı davası açmıştı. İlk aşamada mahkeme davayı reddetmiş, ancak istinaf sürecinde dava kısmen kabul edilmişti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, filmlerin çekildiği dönemde yeni ve öngörülemeyen yayın alanlarının dikkate alınmadığını belirterek, Sunal'ın mirasçılarından izin alınmaksızın gerçekleştirilen haksız kullanımlar nedeniyle yapımcıların tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.
21 Eylül 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla dava açtı. SEC, Binance'in ticaret kontrollerini yanlış beyan ettiğini ve kayıtsız menkul kıymet sattığını, ayrıca Binance.US operasyonlarını gizlice kontrol ettiğini ve müşteri fonlarını Merit Peak Limited şirketine gönderdiğini öne sürdü. SEC Başkanı Gary Gensler, yatırımcıları bu tür platformlardan kaçınmaya çağırdı. Zhao, ekibinin şikayeti inceleyeceğini belirtti.
6 Haziran 2023

Microsoft, Activision Blizzard'ı satın alma girişiminde bulunurken, bu hamlenin haksız rekabet yaratmayacağını savunuyor. Şirket, savunmasında Sony'nin PlayStation 5'in ince versiyonunu (PS5 Slim) bu yıl piyasaya sürebileceğini ve bu durumun piyasadaki rekabet dengesini değiştirebileceğini öne sürüyor. Microsoft, PS5 Slim'in fiyatının 400 dolar olabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca Insider Gaming'in geçen yıl Sony'nin çıkarılabilir disk sürücülü bir PS5 üzerinde çalıştığını bildirmesi, ince versiyon çıkışı söylentilerini güçlendiriyor.
5 Temmuz 2023

Apple, 92 ülkede bulunan kullanıcılarını, paralı casus yazılım saldırılarının muhtemel kurbanı olabilecekleri konusunda uyardı. Şirket, bu tür saldırıların nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti ve kullanıcı verilerini korumak için sürekli güvenlik önlemleri aldığını vurguladı. Apple, 2021'den bu yana kullanıcıları devlet destekli saldırganların hedefi olabilecekleri konusunda bilgilendiriyor ve toplamda 150'den fazla ülkedeki kullanıcıları bu konuda uyardığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Hindistan'da benzer bir durum yaşanmış ve bazı milletvekilleri, Apple'ın güvenlik uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı.
11 Nisan 2024

Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu (SÖZ), 2023'ün ilk altı ayında Türkiye'de sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri içeren bir rapor yayınladı. Raporda, dizilere sansür, sanatçılara yönelik hedef gösterme, dava açılması gibi baskıların arttığı ve 37 sanatçının davalarla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Özellikle Kürt, göçmen ve kadın sanatçılara baskının arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, telif hakları konusunda ve müzikte saat sınırlamasının kaldırılması gibi olumlu gelişmeler de raporda yer aldı.
4 Temmuz 2023

Rekabet Kurumu, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründe faaliyet gösteren dokuz şirkete, rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle toplamda 108 milyon 566 bin 510 lira tutarında idari para cezası uyguladı. Soruşturmaların bir kısmı uzlaşma, bir kısmı ise taahhütlerle sonuçlandırıldı. En yüksek ceza 87 milyon 387 bin lira ile L'Oreal Türkiye'ye verildi. Diğer şirketlere de çeşitli miktarlarda cezalar uygulandı.
14 Kasım 2023

Ticketmaster’ın sahibi Live Nation, ShinyHunters adlı hacker grubunun 560 milyon müşterinin kişisel verilerini çaldığını doğruladı. Çalınan veriler arasında kullanıcıların isimleri, adresleri, telefon numaraları ve kısmi kredi kartı bilgileri bulunuyor. Hacker grup, verileri satmamak için 500 bin dolar fidye talep ediyor. Şirket, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na durumu bildirdi ve soruşturma başlattı. Avustralya hükümeti ve FBI da olaya müdahil oldu.
1 Haziran 2024

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance ve kurucuları Changpeng Zhao'ya çeşitli menkul kıymetler kanunu ihlalleri nedeniyle 13 suçlamada bulunarak dava açtı. SEC, Binance'in ABD'deki varlıklarının dondurulması için mahkemeden geçici yasaklama emri talep etti. Talep edilen ihtiyati tedbirler arasında muhasebe doğrulaması, varlıkların iadesi, belge korunması ve delil yok edilmesinin engellenmesi bulunuyor. Ayrıca SEC, başka bir kripto para borsası olan Coinbase'e de menkul kıymet kural ihlalleri nedeniyle dava açtığını duyurdu.
7 Haziran 2023

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

Microsoft, 2022 Ocak ayında Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu satın almanın pazardaki rekabeti bozacağı endişesiyle geçen ay mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulunmuş, ancak ABD mahkemesi satın alma işlemine izin vermişti. Reuters'ın haberine göre, FTC mahkemenin bu kararına itiraz edeceğini açıkladı.
13 Temmuz 2023

OpenAI, ChatGPT'nin geliştiricisi, Elon Musk'ın şirketi ele geçirmeye veya Tesla ile birleştirmeye çalıştığını öne sürdü. Musk, daha önce OpenAI ve CEO'su Sam Altman'a dava açarak, şirketin kuruluş misyonunu terk ettiğini ve Microsoft'un yan kuruluşu haline geldiğini iddia etmişti. OpenAI kurucuları, bir blog metniyle Musk'ın iddialarına yanıt vererek, Musk'ın şirketi ele geçirmeye çalıştığını ve bu tekliflerin misyona aykırı olduğunu belirtti. Musk, 2018'de OpenAI'den ayrılmıştı.
6 Mart 2024

Goldman Sachs'ın raporuna göre, yapay zeka teknolojisinin gelişimi ABD ve Avrupa'daki işlerin dörtte birini etkileyebilir ve 300 milyon kişinin işini tehlikeye atabilir. Ancak rapor, yapay zekanın aynı zamanda yeni iş alanları yaratabileceğini ve küresel üretim ile hizmetlerde yüzde 7'lik bir artış sağlayabileceğini de öngörüyor.
29 Mart 2023

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023
İşaretlediklerim