Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Sosyal medyada deprem bölgesinde yağma ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler yayılmaktadır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yağma olaylarının yönetilemezlik algısı yaratmak için abartıldığını belirtmişken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu olayları OHAL ilan etme gerekçeleri arasında saymıştır. Erdoğan, yağma yapanların ve suiistimalde bulunanların OHAL kapsamında gerekli cezalara çarptırılacağını ifade etmiştir.
10 Şubat 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da YKS'nin yapılacağını açıkladı. Daha önce bu bölgelerde sınavların yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak yapılan yeni incelemeler ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitime devam etme kararı sonrasında, bu dört ilde sınavların tekrar düzenlenmesine karar verildi. Ersoy, bölgedeki öğrencilerin güvenli bir şekilde sınavlara girebilmeleri için gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.
30 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri için propaganda dönemine ilişkin kuralları açıkladı. Propaganda süreci, Cumhurbaşkanı seçimi için 31 Mart, milletvekili seçimi için 18 Mart'ta başlayacak ve 13 Mayıs'ta sona erecek. Üniversite kampüslerinde seçim propagandası yasaklanırken, adaylar yurt içinde seçim büroları açabilecek. Elektronik posta ve telefonlarla propaganda yapmak yasaklanmış, hoparlörle propaganda belirli saatlerde serbest bırakılmıştır. Türk Bayrağı ve dini ibarelerin propaganda materyallerinde kullanılması yasaklanmıştır. Kamu görevlileri ve araçları seçim propagandasında kullanılamayacak.
16 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iktidarın yetersiz müdahalesini eleştirerek, vatandaşların kanının iktidarın elinde olduğunu söyledi. 'Asrın felaketi Erdoğan'dır' ifadesini kullanarak, hiçbir sorumlunun istifa etmediğini belirtti ve seçimlerin ertelenmesi talebinin demokrasiye darbe olacağını ifade etti. Ayrıca, tek adam rejiminin sorumlu olduğunu ve İletişim Başkanlığı'nın propaganda çalışmalarını eleştirdi. Üniversitelerin açılması gerektiğini ve seçimlerin zamanında yapılacağını vurguladı.
15 Şubat 2023

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, deprem sonrasında yaşadıkları kentlerden ayrılmak zorunda kalan seçmenlerin oy kullanabilmesi için yurt dışı seçmenlerine uygulanan sistemin benzerinin kullanılmasını önerdi. Toprak, seçim yasasında ve anayasada gerekli değişikliklerin uzlaşıyla yapılabileceğini belirtti. Öneriye göre, göç eden seçmenler YSK'nın belirleyeceği merkezlerde kendi illeri için oy kullanabilecek. Toprak, seçimlerin sağlıklı düzenlenmesi için şeffaflık ve insani yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrası, bir AKP yetkilisi seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının ciddi güçlükler içerdiğini belirtti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini öngörüyor. AKP'li bir yetkili, teknik altyapının hazırlanması durumunda seçimlerin 14 Mayıs'ta gerçekleşebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ise, iktidarın seçimleri ertelemek için YSK'ya başvurabileceğini öne sürdü.
18 Şubat 2023

Cumhur İttifakı, 18 Haziran'da yapılması planlanan seçimlerde Suudi Arabistan'da hacda olacak 70 bin kişinin oy kullanabilmesi için geçmişte yurt dışında çalışan işçiler için uygulanan bir YSK formülünü yeniden kullanmayı düşünüyor. Seçim tarihinin depremler nedeniyle ertelenip ertelenmeyeceği konusunda iktidar ve muhalefet arasında farklı görüşler bulunuyor. YSK'nın bu konuda henüz bir karar almadığı, ancak muhalefet temsilcilerinin kategorik bir ret içinde olmadıkları belirtiliyor.
24 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan organizasyon ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Erdoğan, bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermiş ve eksiklikleri kabul etmişti. Depremin ardından 22 gün geçmesine rağmen herhangi bir yetkilinin istifa etmemesi dikkat çekerken, Erdoğan'ın grup konuşmasında hesap sorulacağını belirtmesi ve Ankara kulislerinde üst düzey görevden almaların konuşulmaya başlaması siyasi gündemi meşgul ediyor.
2 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, yerel seçimler 2024 yılının Mart ayının son pazar günü olan 31 Mart'ta düzenlenecek. Seçmen kütüğü ise 1 Ekim 2023'ten itibaren YSK tarafından belirlenecek askı süresinin başlangıç tarihine kadar güncellenebilecek.
1 Ekim 2023

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, deprem sonrasında AKP'nin oylarında kayda değer bir düşüş olmadığını, toplumun kutuplaştırılması ve büyük felaketler sonrası güçlü lider arayışının bunun nedenleri arasında olduğunu ifade etti. AKP'nin seçimden birinci parti çıkma olasılığının güçlendiğini, ancak TBMM'deki çoğunluğunu yitirebileceğini belirtti. Ayrıca, Memleket Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi gibi dört partinin ölçümlerin üzerinde oy alabileceğini ve sürpriz yapabileceğini söyledi.
24 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında yaşanan artçı sarsıntılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. İktidarı ve muhalefeti eleştiren Demirtaş, halkın acil ihtiyaçlarının karşılanması ve derhal seçime gidilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Emek ve Özgürlük İttifakı, Sosyalist Güç Birliği, Millet İttifakı ve Kemal Kılıçdaroğlu'na birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
21 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı sonrası CHP'de yaşanan yoğun trafik üzerine yapılan toplantılarda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partililere sükunet çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki sorunların öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini belirtti ve belediye başkanlarından bu konuya odaklanmalarını istedi. Ayrıca, millet ittifakındaki son gelişmeler hakkında sosyal medya ve televizyon programlarında kırıcı olunmaması konusunda uyarılarda bulundu.
4 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, daha önce yaptığı açıklamada adaylıktan çekileceğini duyurmuştu. İnce, Türkiye'ye üçüncü bir seçenek sunma çabasının başarısız olduğunu ve seçim sonrası olası suçlamaların önüne geçmek için bu kararı aldığını belirtti. Resmi işlemlerin tamamlanması için Yüksek Seçim Kurulu'na gerekli evraklar teslim edildi ve İnce'nin adaylıktan çekilmesi resmileşti.
12 Mayıs 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası AFAD'ın çağrısıyla bölgeye giden gönüllüler, yiyecek ve battaniye gibi yardım malzemelerinin sınırlı olduğunu ve bu malzemelerin öncelikle depremzedeler yerine gönüllülere dağıtıldığını belirtiyor. Gönüllüler ayrıca havalimanlarında koordinasyonsuzluk ve plansızlık nedeniyle uzun süre bekletildiklerini ifade ediyor. Deprem bölgesine ulaşan gönüllüler, kısa süreliğine yardım dağıtımı yapabildiklerini ve durumun iç açıcı olmadığını dile getiriyor.
8 Şubat 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için seçim takvimi 18 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim takviminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında oy kullanma ilkeleri üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs'ta tekrar oy kullanılacak ve seçime girme yeterliliği bulunan 36 parti bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 saat boyunca kameralar karşısına geçmemesini eleştirdi ve nerede olduğunu sordu. Demirtaş, ilk anda seferberlik ilan edilmesi gerektiğini ve devasa inşaat firmalarının iş makinelerinin el konularak deprem bölgesine gönderilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, AFAD başkanının gönüllüleri organize etme konusunda yetersiz kaldığını ve para toplama yerine bu organizasyonun yapılması gerektiğini ifade etti.
7 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, sandık açılma oranının yüzde 99,43 olduğunu ve geçici sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,14 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Rakibi Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,86 oy aldı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan'ın seçim sonuçlarına göre Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak seçildiğini belirtti.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim