Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail’e bazı silahların satışını askıya alacaklarını açıkladı. Karar, mevcut 350 lisanslı silahtan yaklaşık 30’unu kapsıyor ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edilme riski nedeniyle alındı. Lammy, bu kararın genel bir yasak ya da silah ambargosu olmadığını ve İsrail’in uluslararası hukuku ihlal edip etmediği konusunda bir yargı içermediğini belirtti. Britanya’daki insan hakları örgütleri, İsrail’e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle Britanya’yı eleştiriyor.
2 Eylül 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail'e bazı silahların satışını askıya alacaklarını açıkladı. Karar, hava araçlarının kullandığı mühimmatlar dahil 30 silahı kapsıyor ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edilme riski nedeniyle alındı. Bu kısıtlama, mevcut 350 lisanslı silahtan yaklaşık 30'unu etkiliyor. Britanya'daki insan hakları örgütleri, İsrail'e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle Britanya'yı eleştiriyor.
2 Eylül 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Suudi Arabistan'da düzenlenen Uluslararası Riyad Ekonomi Forumu'nda İsrail'in Hamas'a sunduğu ateşkes teklifinin içeriğini paylaştı. Teklif, İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında Gazze'de 40 günlük kalıcı bir ateşkes öngörüyor. Cameron, Hamas'ın bu teklifi kabul etmesini umduğunu belirtti ve uluslararası toplumun bu konuda baskı yapması gerektiğini vurguladı.
29 Nisan 2024

Britanya'nın başkenti Londra'da, Filistin'le dayanışma için toplanan yaklaşık 100 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla başbakanlığa yürüdü. Göstericiler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara son verilmesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, Britanya hükümetinin İsrail'e verdiği desteği de protesto ettiler.
21 Ekim 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının ardından Londra polisinin Filistin destek gösterilerine izin vermesini eleştirerek 'taraf tutmakla' suçlamış ve bu durum ülkede tartışmalara yol açmıştır. Braverman, Filistin'le dayanışma yürüyüşlerini 'nefret yürüyüşü' olarak adlandırmış ve polisi çifte standart uygulamakla itham etmiştir. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu gelişmelerin ardından Braverman'ı görevden alarak yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly'i atamıştır.
13 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e yönelik politikasının değişmediğini ve desteğin süreceğini belirtti. Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e sağladığı silah desteğinin durdurulması taleplerine karşılık, İsrail'in güvenliğine olan bağlılıklarının sarsılmaz olduğunu vurguladı. Ayrıca, ABD'nin İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiği ve bu satışın Gazze'deki ateşkes sürecinin belirsiz olduğu bir dönemde gerçekleştiği belirtildi.
20 Eylül 2024

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Filistin'e destek gösterilerini 'Hamas'a destek' olarak tanımladıktan sonra gelen tepkiler üzerine yanıltıcı bir tanımlama kullandığını kabul etti. BBC'nin bu tanımlaması, ülkedeki Filistin'e destek yürüyüşlerini 'Hamas'a destek' olarak nitelemesi eleştirilmişti. İngiltere genelinde geçen hafta sonu birçok kentte on binlerce kişi Filistin'le dayanışma göstermek amacıyla çok sayıda gösteri düzenlemişti.
17 Ekim 2023

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Britanya Başbakanı Rishi Sunak ile görüşmesinde, BBC'nin yayın politikasını değiştirerek Hamas'ı 'terör örgütü' olarak tanımlamasını talep etti. Herzog, İsrail'in sınırlarından içeri giren bir terör örgütüyle mücadele ettiğini ve bunun İran tarafından yönetildiğini iddia etti. Sunak'ın Herzog'un BBC'ye ilişkin talebine herhangi bir karşılık vermediği belirtildi.
19 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'yi yeniden işgal etme planına ilişkin açıklamalarına yanıt vererek, ABD'nin bu planı desteklemediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ziyaretinde de bu duruşu İsrail muhataplarına ilettiği ifade edildi. Patel, İsrail'in güvenliğinin önemli olduğunu, ancak Gazze'nin 'terör saldırıları' için bir üs olarak kullanılamayacağını vurguladı. Bu açıklama, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında İsrail'in Gazze'nin merkezine girdiğini duyurmasının ardından geldi.
7 Kasım 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik provokasyonlarını eleştirerek, İsrail'in bölgedeki barış çabalarını sabote ettiğini belirtti. Fidan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun barış istemediğini ve bölgeyi ateşe vermek istediğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyanın Lahey'e sunulacağını açıkladı. Fidan, İsrail'in provokasyonlarının bölgeyi daha fazla zor durumda bırakacağını vurguladı.
5 Ağustos 2024

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan kullanılamayacağını duyurdu. Gazze'deki iletişim ağlarının İsrail nedeniyle kesik olduğu bir dönemde, Musk yardım kuruluşlarına destek olacağını belirtmişti. Ancak Karhi, HAMAS'ın bu hizmeti terörist faaliyetler için kullanabileceğini iddia ederek Musk'ı eleştirmiş ve İsrail'in onayı olmadan Starlink'in kullanımına izin verilmeyeceğini açıklamıştır.
27 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana süren Hamas-İsrail savaşı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Harris, ABD'nin Filistinlilerin Gazze veya Batı Şeria'dan zorla tehcir edilmesine veya Gazze sınırlarının yeniden çizilmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları sırasında masum sivilleri korumak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Gazze'de ölenlerin sayısının 16 bini aştığı belirtildi.
3 Aralık 2023

Ekim 2023'te İsrail'de başlayan katliam sonrası Türkiye'den İsrail'e ihracat üç ay içinde 1 milyar doları aşmış, bu durum kamuoyunda ve seçim meydanlarında büyük tepki çekmiştir. İktidar, kamuoyunun ve seçim yenilgisinin baskısı altında İsrail'e ihracatta 54 kalemde kısıtlama getirmiştir. İsrail Ticaret Bakanı, Türkiye'ye karşı kısıtlamalar ve ABD'nin Türkiye ile ticaretini kısıtlaması için çağrıda bulunmuştur. Türkiye, kısıtlama kararını İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemesi nedeniyle aldığını ve kalıcı ateşkes sağlanıp insani yardımlar başladığında kısıtlamaların kalkacağını belirtmiştir.
10 Nisan 2024

ABD'nin ardından Britanya da İsrail'e destek için bölgeye güç gönderme kararı aldı. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, orduya Doğu Akdeniz'e konuşlanma talimatı verdi. Kararın 'İsrail'i desteklemek, bölgesel istikrarı güçlendirmek ve gerilimin tırmanmasını önlemek' gerekçesiyle alındığı belirtildi. Kraliyet Donanmasına ait 'RFA Argus' ve 'RFA Lyme Bay' gemilerinin Doğu Akdeniz'e gönderileceği, deniz devriye ve gözetleme uçağının da 'bölgesel istikrara yönelik tehditleri takip etmek üzere' bölgede uçmaya başlayacağı kaydedildi.
12 Ekim 2023

CHP ticaret politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, İsrail’e ihracatın kısıtlanmasını desteklediklerini fakat bu adımı yetersiz bulduklarını belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın İsrail’e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdiğini, ancak CHP'nin bu kararın daha genişletilmesi gerektiğini savunduğunu ifade etti. Demir, iktidarın halkın baskısı sonucu bu kararı aldığını ve İsrail ile ticaretin tamamen durdurulması gerektiğini vurguladı.
9 Nisan 2024

Hamas yöneticisi Usame Hamdan, Elon Musk'ı İsrail saldırıları sonucu oluşan yıkımı yerinde görmesi için Gazze Şeridi'ne davet etti. Musk, iki gün önce İsrail'i ziyaret etmiş ve üst düzey yetkililerle görüşmüştü. Ayrıca, Musk'ın Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan aktive edilmemesi konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.
29 Kasım 2023
İşaretlediklerim